Last news in Fakti

5 Май, 2019 08:01 4 597 29

Снайперисти охраняват папата

  • папата-
  • папа франциск-
  • българия-
  • посещение-
  • софия-
  • сигурност-
  • снайперисти

Светът гледа към България

Снайперисти охраняват папата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Светът гледа към България – за втори път в историята, страната ни ще бъде посетена от главата на Римокатолическата църква. 17 години след покойния Йоан Павел II, сега посрещаме папа Франциск. Преди да потегли към Балканите, папа Франциск написа кратко съобщение в Туитър.

Светият отец помоли пътуването му в България и Северна Македония да бъде придружено с молитва. Апостолическото посещение в София и в Раковски ще премине под мотото „Мир на Земята”. Събитията за граждани са две – на пл. „Александър Невски” и след това на пл. „Батенберг”. Франциск ще може да бъде видян за първи път пред президентството в 11 ч. Най-близкото място, на което може да застанете, са улиците „Леге” и „Съборна”.

Първото събитие с Папа Франциск, на което ще можете да присъствате, е на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, където се очаква в 13 ч. папата да произнесе традиционната неделна молитва. В ранния следобед Светият отец ще тръгне на обиколка из софийските улици с папамобила. Дори да сте далече от него, пак ще го видите – огромни монитори ще излъчват на живо трасето му.

Последното голямо събитие на папата у нас ще бъде на пл. „Независимост”, където в понеделник след 16 ч., заедно с представители на всички вероизповедания, ще бъде отслужена молитва за мир. По-малко от 24 часа до кацането на Светия отец, в столицата вече са в сила извънредни мерки за сигурност. Папата ще бъде пазен по въздух и земя.

Снайперисти ще пазят папата от покривите на сградите, а част от центъра на София вече е парализиран, зоните за сигурност са оградени с железни огради, предаде Би Ти Ви.

Полицията и НСО утре изцяло поемат охраната и започва изграждането на КПП-тата. Те са общо 13, но гражданите ще могат да ползват няколко – откъм църквата Света София или булевард „Раковски” за молитвата Царица Небесна и откъм Народния театър и булевард „Цар Освободител” за следобедната молитва. „КПП-тата ще работят три часа преди мероприятието. Желателно е хората така да пристигнат, че да заемат местата си 30-40 минути преди самото мероприятие”, заяви Красимир Добрев, директор на Жандармерията.

Съветът към хората, които ще присъстват на събитията, е да не пристигат в последния момент и да не носят забранени или опасни предмети – огнестрелно или хладно оръжие, боксове, палки, ножове, бомбички и пиротехнически средства. Няма да се допускат хора с бутилки от минерална вода, надвишаващи 500 милилитра. Мерките за сигурност трябва да са изключително сериозни, тъй като папата е една от най-застрашените личности в света, твърди бившият директор на НСО. Преди 17 години генерал Димитър Владимиров организира заедно с колегите си от службите охраната на папа Йоан Павел Втори.

„Имаше вълнуваща церемония на самото летище. Той целуна една кошничка с българска земя. Благослови България и беше трогателно”, спомня си Владимиров. През 2002 г. папата пристига у нас само с двама гардове и началника на швейцарската гвардия, която го пази, спомня си генералът. Сега за сигурността на Франциск ще се грижи и жандармерията на Ватикана, обясни в „Тази събота” по Би Ти Ви говорителят на Католическата църква у нас.

Вероятно и папамобилът ще бъде управляван от служител на Ватикана. Oт МВР обясниха, че ще са безкомпромисни към нарушителите на реда, но ще помогнат на всички, които ще дойдат тук, за да видят папата. Заради ограниченията, властите съветват при възможност да придвижвате пеша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    35 12 Отговор
    А стига вече с този папа ,човек като всички останали вие журналистите го превърнахте в рок звезда,станахте по католици и от него.какво толкова като идва в България? Дори не сме католическа държава.просто сме гостоприемни.от две седмици само за това се пише и говори чудо голямо.
  • 2 Фокси

    15 8 Отговор
    Готино. Ще е още по-голямо, ако дойдат светите апостоли и Исус да гледат Папата. Ще е грандиозен купон.

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост1

    9 8 Отговор
    Пазят Сатаната !
  • 7 Ахахахах овцете на обществото

    6 8 Отговор
    Са се събрали да помилват тоз дъртак Папата ахахахах 😆! Затова ли изключените от обществото и аутсайдерите не ходят 😁 боже човечеството колко е промито и разделено с помощта на тез политици , религии и Папи 😀. Но слушайте има само две страни. Едните които лъжат и хората им вярват. И другите които говорят истината и хората ги плюят и им се присмиват и не ги слушат. Колко е наобратно всичко. Ужас.
  • 8 факт

    8 2 Отговор
    смешници, щом Господ не го пази, тия ще го упазят!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хохи

    9 6 Отговор
    САТАНАТА НА ПОСЕЩЕНИЕ. Истината понякога се бави, но ВИНАГИ ИЗЛИЗА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Затова ли има снайперисти

    5 4 Отговор
    Един снайперист да умре и снайпера да попадне в ръцете на друг смятай какъв хеадшот ще направи на папата може и дабъл килл.
  • 16 Johansson

    9 8 Отговор
    С такива "посещения" само харчене на държавни пари и най-много някой сакатлък да стане.
  • 17 Бах

    4 3 Отговор
    Чудя се дали папата ще целува крачетата и на нашият онбаши-ефенди и дали влиза в протокола. А от друга страна трябва да съдят католицизма за престъпления срещу човечеството.
  • 18 Голям Слон

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Bahti":

    Галиха го вече. Помогна. Още е на власт.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 FUCK OFF

    11 0 Отговор
    ПАПАТА РЕШИЛ ДА ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ,САМО С ЛИЧНИЯ СИ ШОФЬОР....ПЪТУВАЛИ ТЕ И КЪДЕ ПЛОВДИВ СЕ СМЕНИЛИ И ПАПАТА СЕДНАЛ НА ВОЛАНА....
    НЕ ЩЕШ ЛИ,СЛЕД 20-НА КИЛОМЕТРА ГИ СПИРА КАТ.....
    ОТИВА КАТАДЖИЯТА ПРЕДСТАВЯ СЕ...КАКТО МУ Е РЕДЪТ,ПРОВЕРЯВА ГИ И ГИ ПУСКА ,ПО -ЖИВО ПО -ЗДРАВО
    ВРЪЩА СЕ ПРИ ПАТРУЛКАТА ,А КОЛЕГАТА МУ ГО ПИТА...КАК Е МИНАЛА ПРОВЕРКАТА,КАКВИ СА БИЛИ ХОРАТА И ПРОЧЕЕ...???
    НАШИЯ ...ОКОКОРЕН ЕДВА ПРОДУМАЛ....

    -НЕ ЗНАМ КОИ БЕШЕ БРАТЧЕ...АМА....ПАПАТА МУ БЕШЕ ШОФЬОРА...!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Nikolov

    6 1 Отговор
    Идва тука да похвали тиквата, че сме направили това което Никъде другаде го няма-мафията да управлява държавата. Всичко се дели на 90 към 10. 90 за тиквата 10 за другите. Ако успея да си изпера прането и Тръмп ще му завиди за това което е събрал.
  • 23 Папата е страхливец

    4 3 Отговор
    Защо го охраняват. Исуса не го охраняват.

    Коментиран от #25

  • 24 Фатих Мехмед

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Фокси":

    Ше доизе на исус брат му😂😂😂😂
  • 25 Аз съм исусчо

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Папата е страхливец":

    Ми щот е бил без охрана затва е станал зян😂😂😂😂
  • 26 Суси

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "777":

    То затва го нема вече а пише по книгите само щот е ходил без борците около него😂😂😂😂
  • 27 Али Агджа

    1 1 Отговор
    Нека го пазят човеко, щот има много лоши ора.
  • 28 Аллах уакбар

    2 3 Отговор
    Снайперистите афгханистанци ли са? За един ПАПАгал питам
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове