10 Май, 2019 12:50 44 369 58

Уволнили шеф в Нова телевизия след въпрос за Пеевски?

  • виктория бехар-
  • нова телевизия-
  • миляна велева-
  • уволнение

Журналистите били "наемни работници" и не им се дължи обяснение

Журналистката Виктория Бехар вече не е част от ръководството на "Нова Броудкастинг Груп". Това съобщава "Свободна Европа", откъдето имат официално потвърждение от компанията. Неофициалната информация сочи, че освобождаването на Бехар е станало в сряда, седмица след встъпването в длъжност на Миляна Велева като шеф на новините в медията. Решението на ръководството е било предшествано от планьорка, на която Бехар е задала на Велева въпрос за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Велева е била питана директно дали се асоциира с медийната политика на медиите, контролирани от Пеевски, на което Велева е отвърнала, че е в гилдията от 18-годишна и през тези години е работила за много хора.

На въпрос дали смята, че политическите събития трябва да бъдат отразявани така, че медията да не се конфронтира директно с определени участници в тях, Велева е заявила, че по принцип вярва в баланса в живота. След повторното задаване на същия въпрос тя е потвърдила, че вярва в балансираното отразяване.

По неофициална информация на Свободна Европа, потвърдена от няколко присъстващи на тази планьорка, Виктория Бехар е била активен участник в този разговор. Седмица по-късно тя е уведомена, че собствениците на Нова ТВ не желаят повече да работи за тях.

Уволнението ѝ е предизвикало сериозно недоволство в нюзрума, разказали пред Свободна Европа работещи там. Велева е питана дали е била уведомена предварително за този развой, на което тя е заявила, че журналистите са „наемни работници“ и собствениците на телевизията не им дължат обяснения.

Обясненията обаче очевидно са важни не само за работещите в Нова ТВ, а и за нейната аудитория, доколкото Виктория Бехар бе привлечена в медията именно от новите собственици. Принципна причина за сваляне на доверието от нея биха могли да бъдат, например, лоши резултати от работата ѝ, но обективни данни в тази посока липсват. Дори напротив – има такива в обратната.

Ето и хронологията на събитията:

На 20 февруари Бехар поема поста мениджър "Стратегическо развитие" на новините и актуалните предавания на Нова телевизия.

На 22 февруари шведската MTG подписва споразумение за продажбата на "Нова Броудкастинг груп" на фирмата "Адванс Медия Груп", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. На 22 март сделката е одобрена от КЗК.

На 24 април Миляна Велева става директор "Нови и актуални предавания" на Нова телевизия. Вяра Анкова пък се издига до изпълнителен директор. Сред медийните среди и двете се смятат за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Потвърждение е последната работа на Велева като шеф на новините в Канал 3 - телевизия, която се говори, че неофициално е под контрола на Делян Пеевски, спазвайки същата редакционна политика като неговите медии.

На 8 май става ясно, че дългогодишният член на борда на директорите на "Нова телевизия" Силва Зурлева е освободена от поста си. Зурлева работи над 20 години в телевизията.

На 9 май става ясно, че е освободена и Виктория Бехар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fidd

    27 88 Отговор
    Местим.

    Коментиран от #11

  • 2 истината

    312 15 Отговор
    Корумпирани политици, цензура в медиите, безнаказаност по върховете, 240 рантутници и още десетки хиляди техни протежета държавни служители, съсипана армия и не ефективна полиция, частна правосъдна система, цигански произволи, и още и още знайни и незнайни далавери и един ОБЕЗВЕРЕН народ. Да са ни честити новите евро избори и главния боко - "Спасителя на народа". Егати държавата

    Коментиран от #10, #44

  • 3 Да да

    75 8 Отговор
    Кой? Нееееее. Кой?
  • 4 Айнщайн

    208 10 Отговор
    Ще гледаме Първа програма, отдавна е ясно, че БТВ и НОВА са поръчкови телевизии!

    Коментиран от #35

  • 5 ХА ХА

    8 71 Отговор
    ОТНОВО ФЕЙК.!
  • 6 Цвети Пеевска

    117 5 Отговор
    Това е най-скапаната телевизия сутрешния блок го гледам само заради синоптичките и там въртят трагедии от миналия ден ;)
  • 7 Рабинович

    75 12 Отговор
    Ха сега да отиде да се оплаче на равина и на БХК. След това направо в Дойче веле,както Татяна Ваксберг
  • 8 Диктаторът отБанкя и огледалния му образ

    108 6 Отговор
    "Свобода на словото", "свободана словото"....запътили сме се, към първото място, ама отзад напред !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лупи

    78 6 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    Егати народа има егати държавата! Защо в Африка държавите са такива? Защото мат'риала е такъв!

    Коментиран от #36

  • 11 fnf

    47 4 Отговор

    До коментар #1 от "Fidd":

    местим и за това ни го местят в нас!!
  • 12 Луд

    54 2 Отговор
    Като оставим главния въпрос едно мъжко име не се спомена.А после искали равенство.Та това е матриархат.
  • 13 Xxx

    63 6 Отговор
    Boeнен преврат????
  • 14 Члена

    86 2 Отговор
    И после ми разправяйте че медиите били независими институции
  • 15 Грухи

    38 1 Отговор
    Тая па що пита за мене
  • 16 FCKBB

    65 4 Отговор
    БОЙКОТ НА НОВА ТВ!!!
  • 17 Бай Благой

    42 6 Отговор
    Абе тия Соросоиди - Свободна Европа нещо много разклатиха "стабилността"?
    Що тъй?
  • 18 Дффгх

    46 3 Отговор
    Хубаво е да има Дуфалак. То пък не може да са абонирани за шефове с големи заплати 20 години. И да закрият Нова, никой няма да загуби!
  • 19 Гост

    12 3 Отговор
    А, ни мужи да биде, само в пуйкистан мужи таквоз нящо, тамо има доктатура, нема свобуда на сеир сандъците... Ай гиди ай
  • 20 123

    30 2 Отговор
    Жалко много жалко по лошо стана от кумуната
  • 21 onq s konq

    7 59 Отговор
    За тия,които "се тръшкат" че в Бг "няма свобода на словото"...Някой да ограничава ГОВОРЕВНЕТО в "Алфа" или ТВ на БСП?Или пък в СКАТ?Ами направете си ВАША ТЕЛЕВИЗИЯ и си канете когото си искате,и си му задавайте каквито си искате въпроси!В противен случай ПОСЯГАТЕ С ТВЪРДЕНИЯТА СИ НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,която "от известно време" в България е НЕПРИКОСНОВЕНА,което пък значи че НЕ МОЖЕТЕ ДА НАЛАГАТЕ МНЕНИЕТО СИ НА СОБСТВЕНИКА...ПО ЗАКОН!Ако пък не ви харесват въпросните законе-...СВЯТ ШИРОК:)

    Коментиран от #25, #34, #38

  • 22 Пипи

    24 0 Отговор
    Баланс?????
    Това ще да е ако от едната страна на кантара е Пеевски от другата трябва да е Борисов(Бойко) да не си помислите за накой друг
  • 23 Николов

    39 1 Отговор
    Политик се убиват с вестник! Най-добрия начин да се предпазиш от вестника е като го купиш. Същото се отнася и за телевизиите, интернет медиите и т.н. Затова всеки притежава по някакъв медиен кръг. Ако щете Софиянски, Пеевски, Боко, Моко, Чоко и всички останали... В тая бедна дупка всички сме платени клакьорки🤮
  • 24 Пипи

    25 6 Отговор
    Иначе тази не е никаква журналистка камо ли да става за шеф.Но е заела правилната позиция(наведена)
  • 25 конче

    25 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    А да те питам, тия телевизии които споменаваш на кого са ? На политици. Ха сети се сам ... или си коня а не оня.

    Коментиран от #26

  • 26 onq s konq

    5 42 Отговор

    До коментар #25 от "конче":

    Почвам ДА СЕ НЕРВЯ от "разни с ограничено мислене"!Как е възможно ЗА НЕ ЗНАЕШ,ЧЕ В ДЕМОКР. БГ ВСИЧКИ СА С ЕДНАКВИ ПРАВА ПРЕД ЗАКОНА?И както Политици,така и Миньори и Ресторантьори,ТАКА И ТИ имате право да си "сътворите" ТЕЛЕВИЗИЯ!...Ама е по-лесно да критикуваш безпочвено,отколкото да ИЗГРАДИШ НЕЩО ПОЛЕЗНО?!

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Ку-ку

    16 11 Отговор
    И затуй Ще гласувам за комунистите не че ми се иска ама искам малко да сменим а пък може да се заядат с гербаджиите на кръв живот и смърт Да но не са приятели а се мразят много
  • 28 Една от Марс

    33 6 Отговор
    Аз гледам Свободна ТВ, може да е на БСП, но пък ми харесва, особено старите бг филми, които никъде не ги дават, срамота, само турски сериали по БТВ и Нова. Първа програма със всичките й сателити също е добра. Жената/журналистката/, не знае като е загубила какво е спечелила. И ние като не сме удобни на работа, ни уволняват....
  • 29 Скункс

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    А ще кажеш ли ти какво изгради687
  • 30 Уж живеем

    25 0 Отговор
    в демократична държава и има свобода на словото. Но властта и парите пречат да изразяваш свободно мнението си.
  • 31 до коня

    32 2 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    до коня на оня - айде моето момче ти си изгради телевизия с 500 лв заплата. И си пускай там квото си желаеш. Първо СЕМ ще те изнудва с глоби - щото пречиш на властта. Второ - ти ще си много неграмотен за да я развиеш тази телевизия (защото на властта грамотни хора не им трябват - прост народ лесно се управлява). Така че, когато видя кон тв, тогава и ти ме мисли каква тв ще си направя. Малоумно е да мислиш, че всеки в България може да си направи телевизия без да е от ОНИЯ от властта
  • 32 гл шеф тайно разу

    3 5 Отговор
    до. българия. от. гл. шеф. на тайно разузнаване. получихме информация. за нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гър. черешарник . преди малко ви вписахме несе занимавайте с румен. румен с вас несе занимава. вие всички искате да вкарате румен в ареста в затвора и даго убиете па повтаряме неси правете труда сащото румен го гледаме и сменяме. какви засади сте намислили койви ви дава правото. пишете. защо лъжесвидетелствате вие на кависе правите че цяла българия е ваша. по кротко защото щени писне и ще побликуваме всичко заснето. от нас. още малкови остава. побликуваме и после идваме. и знаете какво следва в нашата игра няма приятелство. който притеснява румен не винете румен. за нищо той не вписва тези съобщения. само някой да влесне на румен в стайте. където и дае вътре навсякаде има скрити камери. като го няма румен проследявамему стайте. на няколко пъти ви засякохме чему влизате вътре отварате. всичко е заснето. нека първи и запоследен път дасте предупредени от нас разузнаването.
  • 33 Роси

    16 2 Отговор
    Какво беше това Нова телевизия?
  • 34 Димо

    20 2 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Оня с коня ,добре ли си, крещиш, не понасяш чуждо мнение?
  • 35 критик

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Айнщайн":

    А ти не си ли разбрал, че и БНТ е такава? Въпреки, че се води "обществена" телевизия, на практика тя е държавна и обслужва управляващите, макар и по-завоалирано от другите две. Който дава парата, той поръчва музиката. Народът го е казал.
  • 36 анализатор

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "Лупи":

    Не е проблемът в "мат'рияла". Замисли се каква е основната прилика между България и африканските страни. Ами всички сме колониални държави. Макар че те са повече от 50 г. уж независими, пак са колонии - във властта на неоколониализма. Със същите похвати и нас ни завладяха щатите и запада. Нашият премиер е просто един генерал-губернатор, който изпалнява каквото му нареди началника от Вашингтон чрез посолството в София. Структурата на икономиката ни стана като на колония, образованието и здравеопазването - също. Народът и той почти. С тази разлика, че африканските държави бяха неразвити и станаха колонии, а при нас е обратното - от развита държава станахме колония. И това е най-големия срам за народа ни.
  • 37 Иванов

    14 1 Отговор
    Пеевски, тва е Холокоста, засрами се!
  • 38 Пълни глупости пишеш

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    В истинските медии, още повече с претенции за национални, собствеността не трябва да има значение. Дали е държавна, частна, общинска, кооперативна или каквато и да е друга там работят журналисти, които имат етичен и професионален кодекс, еднакъв в целия свят. И работата им трябва да е подчинена на него и на професионалните правила и норми, а не на собствениците. Затова вече сме слезли на 111-то място, защото у нас не е така.

    Коментиран от #40

  • 39 Неизвестен

    15 0 Отговор
    Телевизиите от едно време са дясната ръка на управляващите политици. Някой ако мисли противното много се лъже.Но народът спи дълбок сън.И събуждане няма.
  • 40 onq s konq

    4 10 Отговор

    До коментар #38 от "Пълни глупости пишеш":

    Ако Аз пища "пълни глупости",Ти пък ми приказваш "празни приказки"!Безспорен факт е,че Медиите по света СЕ ИЗХРАНВАТ ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАТ по 2 начина:Или чрез РЕКЛАМА,или чрез СПОНСОРСТВО НА НЯКОЯ ПАРТИЯ/или група Партии/.Тава -за частните.Има и 3-ти вид,които са ДЪРЖАВНИ-те пък смучат направо от Хазната.Тия които разчитат на Реклама имат ШАНС да бъдат "независими",но на практика "Рекламата" идва от БИЗНЕСА,а той ВИНАГИ Е ПОЛИТИЗИРАН защото процъфтява само когато НЕГОВА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА ГО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА С ДЪРЖ. ПОРЪЧКИ И "ДР. ПОДОБНИ".За Партийните медии е ясно.Държавните Медии:...има ли място за спор,че ще служат на Правителството?!!А защо БГ е на 111 място по "свобода на словото" и КОИ СА НА 1-ВО МЯСТО?Отг е елементарен:ТИЯ,КОИТО ПРАВЯТ КЛАСАЦИЯТА:)
  • 41 stef

    17 0 Отговор
    корупция на всички нива. мафиотска държава
  • 42 Язе

    10 5 Отговор
    Който плаща той поръчва музиката, така е навсякаде, като иска да има мнение да си купи телевизия.
    Още ли не и е узряла тиквата ???
    Някой ги е излъгал че са власт и коректив, те са наемни работници и ако не се вписват в фирмената политика навън, хората ги наемат на работа като се надяват че имат дар слово, за да докажат че 1+1=3, а не да се правят на умни.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ДДимитърдд

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    Днес официално публикуваха новината, че другарката Корнелия Нинова техноимпексова е закупила близо 2000 хиляди кв.м площ на два етажа в едно държавно дружество за сумата от 70 хиляди долара или евро. Една смешна сума за такава много голяма търговска площ. Бореца срещу корупцията нинова всъщност се оказа за разследване? Както и другият борец и водач на Евролистата на БСП Елена Йончева милиончева има 6 апартамента и две къщи в София и на морето, както и делото и за пране на пари, но тя се крие зад имунитета си. Всъщност активното мероприятие на БСП ДС и с активното съдействие на президента Радев за апартамент гейт срещу част от Герб се получи ефекта на бумеранг а, тоест удари важни фигури по бесепарската нагли мутри.
  • 45 Баце

    14 1 Отговор
    И на "собствениците" ще им дойде редът, а те дължат не едно, а мнооого обяснения пред Прокурор; Съдия; Народ и Бог. Бай Ставри е строг, но справедлив.
  • 46 Евала

    14 0 Отговор
    Е Борисов си купи и Нова тв! Чрез Киро мазния гей!!!сега всичко за герб ще е супер!!! Няма ги ,господари на ефира! Да ги оплюват,скоро и шоуто на Слави ще изчезне от екран!! Абе живота става супер в бг!!!
  • 47 Чичко тревичко

    11 1 Отговор
    Силвия Зурлева е милионерка! 20 години взима огромни пари! Има си страхотна къща в Драгалевци ! Мъжът и е полковник от ДС! Тоя я назначи на тази длъжност! Така че не я мислете !
  • 48 Уволнете Пеевски!!!

    17 1 Отговор
    Да уволнят Пеевски бе! Защо шеф на нова? Аааа да защото въпросите са неудобни така ли?! И на нас не сте ни удобни скапани и проклети политици! Съсипници на България! Унищожители на българското! Гадове, проклетници!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Рукола за Делян

    5 0 Отговор
    КОЙ е разпространител на пропагандата на братята освободители!!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 гощо

    6 0 Отговор
    Гелосаният угодничи на детето чудо!
  • 54 ira

    5 0 Отговор
    Между другото, случват се тези неща, дали поради смело поведение, или не. Уволнената госпожа също има своите среда и възгледи навярно.
  • 55 Националист

    5 0 Отговор
    Бойкотирайте джендърските и българофобските медии.
  • 56 Коментатор

    5 0 Отговор
    Като сме много ербап и плюем наред всичко, а да видим колко ще излязат на улицата в защита на свободата на словото...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 7777

    0 0 Отговор
    КЪДЕ СА БРАТЯ ДОМУСЧИЕВИ ДА СИ ЗАЩИТЯТ КАДЪРНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИЛИ И ТЕ СЕ ОКАЗАХА КЬОРФИШЕК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове