Last news in Fakti

11 Май, 2019 21:42 4 740 56

Турция: Изопачиха думите на посланика за езика

  • турция-
  • посланик-
  • език

Анкара е 3-тият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ на близо 5 млрд. долара

Турция: Изопачиха думите на посланика за езика - 1

Посолството на Република Турция защити изказването на турския посланик у нас. В изявление от посолството посочват, че са разочаровани от изопачаването на думите на д-р Хасан Улусой за изучаването на турски език. МВнР привика за понеделник турския посланик.

Ето и съобщението на посолството:

"Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.

В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

Турция отдава голямо значение на икономическите си отношения с България. Приемаме със задоволство подкрепата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и на съответните членове на правителството и институции, както в много други сфери, така и за развитието и на икономическите ни отношения в полза на двете страни.

Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността им за сътрудничество.

Изказване на посланик д-р Хасан Улусой при откриването на новите инвестиции на Теклас България.

''За мен е голямо удоволствие да бъда сред вас на откриването на новите инвестиции на дружество Теклас България в Кърджали.

През 2006 г. Теклас, която е водеща компания в своя сектор в Турция, реализира в България първата си инвестиция в чужбина. Отчитаме със задоволство, че през изминалите 13 години компанията направи много важни инвестиции в България. Днес, към тях се добавя още една, за което ги поздравяваме и адмирираме.

Като посланик на Република Турция, увеличаването на турските инвестиции в съседна, приятелска и съюзническа България, за нас е изключително радващо.

Благодарим на министър-председателя г-н Бойко Борисов и неговото правителство за оказаната подкрепа за развитието на икономическите отношения, които са от обща полза за двете страни. В България развиват дейност над 3 хил. български фирми с турски капитал. Днес, Турция е 3-тият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ на близо 5 млрд. долара. Една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната също е турска. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат много повече.

Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни.

Със своята икономическа дейност Теклас също допринася за това. Радвам се да видя, че компанията не само развива икономическа дейност, а и подкрепя проекти за социална отговорност в сферите на инвестициите. Днес също тук се създава заетост за хиляди български граждани. Всичко това оказва подкрепа на икономическите ни отношения със съседна България. Специално бих искал да благодаря на министър-председателя за подкрепата за все по-големия напредък на икономическите ни отношения и приятелство.

Накрая, бих искал да изкажа и едно общо желание на турските фирми, които инвестират в България. Както ви е известно, когато турските фирми инвестират тук, те искат да наемат български граждани, които освен български владеят и турски език. В тази връзка, смятам, че колкото е по-голям броят на българските граждани, които редом с български, владеят и правилен устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи турските инвестиции в страната. Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока.

С тези мисли, още веднъж поздравявам Теклас България за значимата им дейност и използвам случая да честитя свещения месец Рамазан на нашите сънародници, които са примерни български граждани."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пътник

    69 13 Отговор
    Сега отзоваване, а пък следващия посланик да си мери думите за да не го разбират грешно. Оставят ли го, аз ще си тръгна от тука!

    Коментиран от #5

  • 2 Този

    65 11 Отговор
    Отдавна е за гонене от България, нали той криеше Местан в посолството, а и не за първи път се намесва грубо във вътрешните работи на България и прави антибългарски изказвания. Но последствия за посланика няма да има - управляват ни предатели.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    61 23 Отговор
    За 500г. не сме го научили,та сега ли мислите че ще го научим??!! РЕЗАНИ ПУШКИ!!!!

    Коментиран от #23, #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    23 30 Отговор
    Когато думите се интерпретират по -начин,който е изгоден на политиците стават такива недоразумения,а ние обикновените хора веднага се връзваме.
  • 7 Реалист

    43 5 Отговор
    Що ли ми се струва че теклас няма дълго да има завод в България.
  • 8 Радо

    2 19 Отговор
    Анадънму шинди??
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    16 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хипермен":

    "С чувство за морал и семейни ценности"- я пак ,че не те разбрах нещо.

    Коментиран от #12

  • 12 ТИНТИРИ МИНТИРИ

    17 13 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Ние не обичаме чужденците ,ами трябва да учим и китайския и английския като международен език НО няма.
    Аз съм петриот, демек пет бинки и бг пасапорт.
    Ша ма учат на бизнес , я стига.
    Само за месец мога да гушна милиарди само от трскерета, а тоа ша ни кара да му работим цял месец за 1,600 лв. ааааа без тия .
    Тези турци и чужденци не разбрахали че ние сме най мързеливата и най крадлвата нация в света?
    Аз само питам? Изедници поробители и експлотатори такива, е па нема да бачкаме и това е!!!
    Ся ше видят как ще прецакаме европа , а тия тук ни занимават фабрики.
    Тинтири минтири .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кочо

    26 8 Отговор
    А онзи другия с думите за мюфтийството? Пак ли не сме го разбрали? Горе казаха - 500години не сме го научили този език. Няма да го научим.

    Коментиран от #28

  • 15 Разочарован от интелекта на политиците

    36 2 Отговор
    Истината е, че турският мениджмънт в по голямата си част не изучава английски и комуникацията с българите от администрацията на фирмата е много трудна.
    Знам го от опит. Преведено на дипломатичен език би трябвало да означава е следното: "Понеже ние не знаем други езици,вие учете турски за да се разбираме и да правим бизнес.'' Толкова! Останалото е предизборна кампания и дипломатическа некадърност!
  • 16 Въпрос

    24 9 Отговор

    До коментар #13 от "Уйо уев":

    Много ми е интересно от къде са се пръкнали белите светлокоси, светлооки така наречени "турци"? дори и в днешна турция. При нахлуването си на балканите османлиите са били съвсем друг генотип.

    Коментиран от #17, #19, #27

  • 17 Гост

    13 13 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    И българите така, били са мургави,но какво да се прави то и първият човек тръгнал от Африка
  • 18 КОЙ

    22 7 Отговор
    Кой смята турция за приятелска ....... Кой?
  • 19 Истината

    24 7 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    турците са едни от най големите мелези. Особено тези в България.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Име

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Взе ми думите,а за рязаните-от гъ*а в устата да си осетят аромата
  • 24 ААА

    20 5 Отговор
    Ако в съседна Гърция , турски посланик рече - Гърци учете турски , то ще му трябват няколко батальона спец- части , които да могат да го опазят жив , докато скоростно напуска страната , в интерес на неговата лична безопасност , и просто няма да му остане време да изчака нотата с която да бъде експулсиран. Десетки хиляди гневни гърци вече ще са обградили посолството в опит да го щурмуват , а гръцката жандармерия в плътен кордон около него. С нашите братя мюсюлманите сме изградили през годините , на чисто човешки , и битово житейски ,добри и здрави връзки , ходим си на гости , помагаме си , уважаваме се- тези които са достойни за уважение , и няма нужда Турция грубо да се меси във вътрешните работи на страната ни .Знаем много добре , каква е нейната политика , какви са нейните цели , и "нейните стратегически дълбочини" , и трябва де се реагира твърдо и безкомпромисно , та ако ще да "ни изсъхне потока " , и ни се "разсъхнат " тръбите - Свободата е на първо място.

    Коментиран от #26, #52

  • 25 Хахаха

    4 12 Отговор
    Н. Пр. Посланикът е надценил доста българите. Те, завалийките още българският го сричат, дето е толкова беден и елементарен, та как аджеба ще научат сложен и богат на думи език като турския? Вярно е, че имат скрит коз, неслучайно поради ограниченият език над 30% от речниковият им запас са чуждици предимно заемки от турски и руски.

    Коментиран от #34, #49

  • 26 Гаванке,

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "ААА":

    Повечето гърци говорят турски съвсем сносно и нямат никакъв проблем с това, особено в Тракия и по източните им острови.

    Коментиран от #32

  • 27 Абе баш като

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    Аспаруховите българи възтъмни и с дръпнати очи не са били. Справка-чъргубиля Мостич.
  • 28 Учите го и още как

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Кочо":

    30% от думите в българския са турски и всеки втори е с турска фамилия барабар с най-големите ви пишман патриоти.
  • 29 Но най-много

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Уйо уев":

    Са българеещите се цигани и циганеещите се българи
  • 30 Кой та знай

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    И ти какъв българин с турска фамилия си хахаха
  • 31 Ганча като чуе за учене

    4 6 Отговор
    И бяга като караконджул от чесън
  • 32 ААА

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гаванке,":

    В областта на Александрополис все още може да се чуе турска реч, но от много години в Гърция върви една програма на етническо прочистване с финансови средства. Всяко турско семейство получава сума от гръцката държава в размер на половин милион долара , ако остави всичко и семейството напусне доброволно границите на страната. Мнозина са се възползвали , и не са останали много - Къде ги търсиш ти , византийците?

    Коментиран от #37

  • 33 Именно

    6 5 Отговор
    Единствените турци с които бих правил бизнес са мъртвите

    Коментиран от #42

  • 34 Трол

    22 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Когато не познаваш собствения си език не се прави на компетентен за българския! Турцизмите в българския език са в резултат на пет вековното робство, но всяка турска дума си има български синоним. И той се знае. До граматическите реформа на Кемал Ататюрк нямате дори падежи.И преди и сега пишете с чужда азбука, нямате род.Чуждиците в турския език са невероятно много, може би към 60-70%. Главно заемки от арабски и персийски (фарси). Ето ти пример-ине, гене, текрар, означават едно и също, коя от тях е турската дума? Не можеш да отговориш! Местните говорите на силно развален майчин език. Заваляте думите, дъвчите окончанията, изяждане букви! Пример с окончанието за бъдеще време, примерно в 1л.ед.и мн.ч.-казвате -япчам и -япчаз, а правилното произнасяне е -япаджайъм и -япаджайъз! Друг пример-сона гьорюшчаз (после ще се видим), литературно-бундан сонра гьорюшаджайъз! Толкова стига ли ти?

    Коментиран от #50

  • 35 Враца Баце

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "sergo":

    Абе Гьонсурат, защо не вземеш да научиш първо Кирилицата! Когато българите са имали собствена азбука, твоите турци не са съществували като народ, били са османлии. Анадъму?
  • 36 На брат Пит брат му

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    "Братска" е турция на идиотите по света и у нас. На касапите от ИД. И на манафите.
  • 37 Хасан

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "ААА":

    Лъжеш като дърт циганин
  • 38 Мнение

    10 3 Отговор
    Да изучават по ефиктифно турците български и да използват ефекивно кирилицата.
    Лесно ще се разбират с руснаци сърби украинци.
    Да погледнат на картата колко държави използат кирилицата даже и монголците.
    Ще бъде само от тяхна полза да го учат.
  • 39 1944

    2 5 Отговор
    макаров и улусой - персона нон грата!
  • 40 КАШПИРОФСКИ

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "sergo":

    Българите са ТАТАРИ и мешени мамалигари и мелез от всички породи .
    Не ставаме и за чеп , взели сме само най лошите и вредни черти от всичките гени.
    Това е цялата истина , дали ни харесва ? Не нищо не ни харесва , мразиме всичко и всички , на мода е злобеенето и клептоманията.
    Признат грях не е грях , колкото по рано се лекуваме толково по добре.
    За това ние сме най най закъсалата нация по всичко .

    Коментиран от #45

  • 41 Кочо

    13 3 Отговор
    Последните два абзаца от статия, ако ги е казал са НЕДОПУСТИМИ, особено предвид общото ни минало, в което са присъствали 500години. Ако това го каже в Азербайджан или Иран, дори в Германия не е проблем, но тук Е ПРОБЛЕМ И НАГЛА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНАТА НИ! Какви сънародници те гонят, бе? Защо тук има граждани от турски произход, а в Турция няма с български? Защо слагаш всички български мюсюлмани като твои сънародници? Те са мои сънародници, не твои. Българомохамеданите и помаците са българи по народност. Циганите мюсюлмани са си цигани, български граждани, наши сънародници от векове. Същото е и с гражданите от турски произход - те са наши сънародници, мои сънародници, не твои. Който е твой сънародник да се мести в Турция и си бъдете народ там. Тук е част от нашия народ, народност и държава. ОЧАКВАМЕ ОТЗОВАВАНЕТО НА ПОСЛАНИКА! ТОВА Е ПРЕКАЛЕНО! ВЪН!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Феса

    7 3 Отговор
    Като почнат в Турция в училищата да учат български , тогава може и тука да се учи турски , защо едните да са глупаци а другите тарикати , или или , иначе да си гледат работата
  • 44 Goiko Mitich doide

    10 5 Отговор
    Какъв ТУР СИКИ език???????????Така наречения турски е 70% АЗЕРБАЙДЖАНСКИ И 30% КАЗАХСТАНСКИ измислен е и въведен с езиковата реформа на памак КЕМАЛ през 1926-27 год и ЗАМЕНЯ АРАБСКИЯ,А АЗБУКАТА ОТ АРАБСКА СТАВА ЛАТИНСКА.ОТ СИНОП ДО ТРАБЗОН И АРМЕНСКАТА ГРАНИЦА МАЙЧЕНИЯ ЕЗИК НА НАСЕЛЕНИЕТО НЕ Е ТУР СИКИ ,КЮРДИТЕ ГОВОРЯТ КЮРДСКИ ЛАЗИ ЧЕРКЕЗИ АРНАУТИ ТАТАРИ...... ВСИЧКИ ИМАТ СВОЙ ЕЗИК.ЗА СПРАВКА ОСМАНСКИЯ АРХИВ В СОФИЯ който е 2 по значимост и 3ти по големина-ТАМ НЯМА ТУРСКА НИТО ЕДНА ДУМА ВСИЧКИ СУЛТАНСКИ ФЕРМАНИ СА ПИСАНИ НА АРАБСКИ.В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗАЕМКИТЕ СА С ПЕРСИЙСКИ И АРАБСКИ КОРЕНИ НЯМА ТУРСКИ ТАКИВА ДО 1927 г.В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Османлии Татари Черкези Юруци Лази Караманлии Туркопули и всички други мюсулмански даули са говорили на различни диалекти затова памак Кемал Ататюрк прави писменна и езикова реформа в 1926 .ДОРИ И ДНЕС НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ МЮМЮНИТЕ ОТ СЕВЕРНА И ЮЖНА БГ ИМАТ РАЗЛИЧЕН ДИАЛЕКТ
  • 45 Фокси

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "КАШПИРОФСКИ":

    Значи аз българина съм бил татари? Няма логика. Кое е създадено първо, родителите или детето? Май родителите. Ануннаки създадоха българите най-първи. След доста време атлантите чрез генетика създадоха и циганите, афро, евреи и други. Значи няма как българите да са татари, а татарите са от българи. Значи бъркаш историята. Аз като истински горд българите Арон считам, че е недопустимо турци да строят заводи в България под протекцията на политици и държавни служители, а българи да не могат да си водят дейност спъвани от държавни служители! Значи тези държавни служители трябва да се изчистят. А как се чисти стърнище от трънаци? Дайте. Ченгета, моля арестувайте Боко и банда, защото поставят държавната машина България в услуга на Турция, а спъват българското! Нека ,,,ГОРДИТЕ,, защитници на родината с пагон изпълнят воинския си дълг и арестуват политиците срещу престъпления -герб, ДПС, СДС, НДСВ, БСП, Евророма, !И Сидерова В0олена, задето замлъкна и ни спря патриотичния театър! Разстреляните ГЕРБ, защото дадоха на ДПСарски фирми да секат горите ни, а забраниха българи собственици да секат! Ако не желаете да изпълните дълга си,подавайте оставки до един, поне да не гълтате пари, щом е вършите полза.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мъка,мъка....

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    ,,Беден и елементарен",а няма един турчин който да го говори правилно.Много е труден за бургиите.А посланика да даде реален пример,дали турците научиха-английски,японски,френски, италиански и куп други езици като инвеститорите в турция са от тези държави.Научиха немски защото живеят в тази държава.И то само мъжете,жените си плянкат на козарският анадолски ,,език"......
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 мдааа

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ААА":

    прав си - читаците се бъзикат с нас. знаят, е няма да реагираме адекватно.
  • 53 СТАЛИН

    3 1 Отговор
    ПОСЛАНИКА Е ПРОСТАК.
  • 54 Усул усул не минава вече

    2 1 Отговор
    Нищо не е изопачено.
    Номерата ,,Усул,усул,,- не минават вече.
    Яли сме ви попарата.
    ,,Той рамене няма,,и в България си знаем урока.
    Пробвайте се някъде другаде.
  • 55 Националист

    2 0 Отговор
    ".... Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми.... "

    Ако Турските инвестиции поощряват Турцизирането на Български райони, то те са опасност за нашата национална сигурност!
    Борисов е предател!
    В България Български да се знае и говори навсякъде държавни учреждения!
    Кога Турците ще разрешат Кюрдския да стане официален език и да се разпространява из цяла Турция?
  • 56 Националист

    1 0 Отговор
    Само с приказки няма да стане. Всеки един тука да планува поне 3 деца, и да реализира плана си!
    Днес тука Турски език, утре там и като се обърнеш, Българска реч няма!
    България трябва и ще си остане наша държава на Българите! Който не му харесва България да се изнася! Всички имат равни права, да не искат привилегии да ни унищожат с тях като нация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове