12 Май, 2019 08:40 3 645 40

ЦИК не можа да вземе решение дали премиерът нарушава закона

  • бойко борисов-
  • герб-
  • бсп-
  • цик

БСП ще продължават да твърдят,  че Борисов ползва държавен ресурс за предизборната кампания, дори той да не ходи никъде и да си стои само в кабинета, заради факта, че е станал председател на предизборен щаб

ЦИК не можа да вземе решение дали премиерът нарушава закона - 1

След тричасови ожесточени дебати ЦИК не можа да вземе решение дали Бойко Борисов нарушава закона като съвместява в момента две длъжности едновременно - министър-председател и председател на предизборен щаб на партиите, подкрепящи коалицията ГЕРБ-СДС за европейските избори.

В чл. 19, ал.7, т.5 на Закона за администрацията е записано, че министър-председателят, министри и зам.-министри не може да бъдат ръководители на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет.

Преди една седмица обаче от сайта на ГЕРБ стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е станал и председател на предизборния щаб на коалицията ГЕРБ-СДС.

На 7 май БСП сигнализира ЦИК, че министър-председателят извършва предизборна агитация, като раздава пари и ползва публичен държавен ресурс за обиколките си из страната, извършвайки дейност, която има отношение към изборния процес.

Тогава ЦИК не взе отношение по жалбата на социалистите, защото членовете ѝ не можаха да съберат гласове за решение по същество. Така жалбата на БСП остана без последствия и по тази причина не може да бъде обжалвана.

Предизборният щаб на БСП внесе нова жалба.

"Видно е от публичните изяви на премиера Бойко Методиев Борисов в последните дни и седмици, както дори той самият призна в интервю по БТВ в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице” на 8 май 2019 г., че ползва публичен държавен административен ресурс – автомобили, гориво за тях, хеликоптери, охрана от НСО, шофьори. Всички тези публични предизборни мероприятия на Бойко Борисов бяха широко отразени от всички национални медии, доказателства, за които Ви предоставихме на разположение в подадена от „БСП за България” предходна жалба на 7 май 2019 г. Гореописаните разходи са средства от държавния бюджет, които министър-председателят ползва безплатно в кампанията на ПП „ГЕРБ” и финансира незаконосъобразно, в качеството си на председател на Предизборен щаб предизборната кампания на собствената си партия чрез парите, събрани в държавната хазна чрез данъците на всички граждани на Република България", написа председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски до ЦИК.

Той настоява ЦИК да потърси административно-наказателна отговорност от Борисов за нарушение на Закона за администрацията и посочва, че глобата за всяко нарушение поотделно е от 3000 до 15 000 лева.

БСП настоява още ЦИК да принуди Борисов да излезе в служебен отпуск по време на кампанията или да се оттегли от едната от двете длъжности.

Тази втора жалба на БСП бе предмет на тричасови пререкания в ЦИК, по време на които членовете спореха дали премиерът е нарушил закона. Накрая с 13:7 ЦИК прие, че няма нарушение, но за да бъде решението им валидно гласовете трябва да са 14. ГЕРБ не успяха да съберат мнозинство, тъй като от десницата подкрепиха БСП. От което излиза, че щом ЦИК не може да вземе решение, че няма нарушение на закона, значи има нарушение и то е факт.

В този объркана ситуация, в която са попаднали членовете на ЦИК, те трябва категорично да се произнесат - Борисов нарушил ли е закона или не.

Ако не могат да вземат това решение, ЦИК трябва да изпрати казуса за решение по компетентност.

Тук вариантите са два:

- пращат казуса в КПКОНПИ, която е висшият орган, който се занимава с несъвместимост на постовете на висшата държавна администрация,

- или пращат казуса на Върховната административна прокуратура, която трябва да прецени дали министър-председателят е нарушил Закона за администрацията.

В следващите дни задълбочаването на този казус или липсата на законовото му решение може да хвърли сянка върху предизборната кампания.

БСП ще продължават да твърдят, че Борисов ползва държавен ресурс за предизборната кампания, дори той да не ходи никъде и да си стои само в кабинета, заради факта, че е станал председател на предизборен щаб. Дори и ЦИК да не открие нарушение в публичните изяви на премиера, Законът за администрацията е категоричен - премиерът не може да бъде по никакъв в начин да участва в действия, които могат да се разглеждат и като предизборна агитация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факти.бг":

    Защо обиждаш шефа

    Коментиран от #8

  • 7 ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факти.бг":

    Защо говориш така за президента
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аман

    40 2 Отговор
    В закона ясно пише, какво толкова умуват и увъртат.
  • 11 боцмана

    27 2 Отговор
    Гарван , гарвану око не вади!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да ве

    16 1 Отговор
    Избиха рибата ха ха, ха са казали че има нарушение, ха ще си пият кафето на в селскиО хоремаг ха ха.Та за това най добре реми не ЗНАЯ дали има нарешение картофа ще се подхвърли на други !
  • 14 1944

    30 10 Отговор
    съществуването на тюфлека от банкя нарушава всички природни закони.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Фокси

    31 8 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    По-добре да се провери колко закона не е нарушил, а не дали?! Май повечето ги нарушава непрестанно.
  • 16 1944

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    хуя ма ошамариха през муцуната

    Коментиран от #21

  • 17 дива държава

    30 5 Отговор
    Къде скриха Цвъки? Да не е на молитвена закуска при америте? Или договаря комисионните за самолетите?

    Коментиран от #19, #35

  • 18 има има

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Няма ли кой":

    на потника жена му..!!!
  • 19 хо хо

    5 15 Отговор

    До коментар #17 от "дива държава":

    цвъки да ти се изцвъка на челото
  • 20 месара

    10 19 Отговор
    другаря Президент от няколко месеца е много активен, ходи и говори къде ли и какво ли не! това не е ли предизборна агитация, и не харчи ли държавни пари?

    Коментиран от #22, #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 савецки виц

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "месара":

    ама рублите пари ли са
  • 23 Боко, Цвъки,Крадеца

    15 7 Отговор
    Ние сме Крадците на Републиката, само Винету и шайката ще загробят България!
  • 24 onq s konq

    6 12 Отговор
    Теа па кво са го погнале не разбират ли че бес него сме заникаде

    Коментиран от #29

  • 25 факт

    6 0 Отговор
    политмафия
  • 26 Драйвър

    6 17 Отговор
    Голяма злоба ей!Отрепките които гравитират около Курнела и се наричат бсп са бесни,че с партизанския подход нищо не се получава,и без тях работата в парламента си върви,всеки ден Борисов открива нещо ново,дава интервюта,а парцалите на Курнела НЯМАТ ПРАВО ДА ДАВАТ ИНТЕРВЮ,право да говори имат тя и перачката Елена ,а те нямат умствен капацитет на две патки сламата да разделят,занимават хората само с глупости и въпреки победните резултати които обещава социолога "червен колю" Курнела усеща ,че за пореден път ще загуби избори от герб и тъй като няма политически аргоменти за да спори с Борисов продължава на нейното си махлянско ниво и водена от зловредната си фисация към Борисов продължава жалките си опити да го "уволни"!Нищо няма да се получи ,но те толкова си могат,чудя се колко тъп трябва да се чуства в момента човек който е гласувал за бсп и очаква да се борят за неговите права в парламента да внясат закони в негова полза, а те не ходят на работа,дори интервюта не дават,само си чакат 30% от заплата всеки месец,за каво участват в изборите изобщо след като не смятат да ходят да работят в парламента?

    Коментиран от #31, #34

  • 27 Наблюдател Тролев

    3 11 Отговор
    Министър-председателят си върши държавните дела, а това, че медиите го отразяват, не е проблем на Б.Б., а на обезумялата от злоба и ненавист БСП, защото немогат да се похвалят с нищо добро, а само бълват змии и гущери - което могат да правят най - добре.
  • 28 Усмивката

    5 0 Отговор
    Не,той пак може да съвмезтява дветв длъжности,стига да не се отваря толкоз и да ръси бисери и хвалебства. А ако ЦИК имат проблеми да се обърне към мене и моята партия „ Не на простотията”.
  • 29 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Имаш пред вид „ЗАДНИКъде”
  • 30 Усмивката

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "месара":

    „Няколко месеца ” са извън времето предвидено за дни без агитация.Всички от тая управляваща партия на ГЕРБ сте дамгосани със белега на безпросветността.
  • 31 Усмивката

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Драйвър":

    БСП е най голямата заплаха за оградилите се с власт и най вече узурпатора.Загубят ли властта ,губят всичко.Единствено тя ги брани ......от взимане на решения например от ЦИК, до отнимсне на имущество.Инак е толкова лесно.Румъния е пример.Че може
  • 32 У_мивката

    1 1 Отговор
    Компетентни съвети и мнения в медиите - бол, с лопата да ги ринеш, но трябваше да дойде един "простак", за да се свърши и някаква работа.
  • 33 Булшитс

    8 0 Отговор
    ЦИК чакат Боко да им каже какво да решат
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ачо

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "дива държава":

    Разработва асансьора. Вози се, тества го. Боко е зает с важна работа, обикаля с вертолети да реже ленти.
  • 36 И коментари

    4 0 Отговор
    Махате, "демократичните" факти, които сами определят фактите. Без да се вслушват в народния глас. Пикая ви на фактите и всичко що е фактически обречено!
  • 37 Бойко Борисов

    3 0 Отговор
    Губя контрол ,когато теб теб няма.......Цецо ,любов моя
  • 38 ивайло

    2 1 Отговор
    това мога решить българский хора !Бойко Борисов КРАДЕЦ ! НА ГИЛЯКУ КУЧЕ!
  • 39 възмутен

    2 0 Отговор
    КАК ЦИК ще може да реши? Та нали те са без съдържание, каквото каже ТИКВАТА ТЪПА , ТОВА Е ЗАКОНА!
  • 40 9689

    1 0 Отговор
    Слугинаж....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове