Last news in Fakti

13 Май, 2019 18:16 2 850 34

Цацаров: Президентът е подранил с консултации за нов главен прокурор

  • сотир цацаров-
  • румен радев-
  • главен прокурор

Главният прокурор припомни, че мандатът му изтича на 10 януари 2020 г.

Цацаров: Президентът е подранил с консултации за нов главен прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е подранил с консултации за нов главен прокурор. Това становище изрази действащият главен обвинител на Републиката Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Цацаров се срещна с държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Утре президентът ще обсъди същия въпрос и с председателя на ВКС Лозан Панов.

Цацаров оцени днешната среща като изключително конструктивна и каза, че тя е преминала в много откровен дух и в много спокоен тон.

Той припомни, че мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020. „Това означава, че, според закона, най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно – на 10 септември тази година. При това положение, когато и да се открие процедурата гласуването е възможно да се състои теоретично в края на октомври или ноември. Провеждането на такава среща или започването на консултации днес, на 13 май, е доста прибързан процес”, заяви Цацаров и добави, че е заявил това пред държавния глава.

Цацаров е подчертал, че е изключително важно тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона. „Казано по друг начин, да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата – тази част, която е свързана с номинация на кандидатури и избор, в която той по Конституция няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на президента”, заяви Цацаров.

Двамата са обсъдили правомощията на главния прокурор и евентуалните промени, които се предлагат в тази посока. „Моето становище, а бих казал такова бе становището и на държавния глава, е, че при всички случаи трябва да бъдат осъществявани промените, които са препоръчани от ЕК и които са свързани с евентуалния благоприятен изход за България от Механизма за сътрудничество и проверка”, посочи Цацаров.

Той припомни, че на 8 април лидерът на БСП Корнелия Нинова първа е заговорила за промени в правомощията на главния прокурор. Цацаров обърна внимание, че вчера и президентът, и Нинова във връзка с различни събития са били в Асеновград. „Нинова направи изявление, поне аз така го прочетох, които са свързани с необходимостта да бъде редуцирана безконтролната, според нея, власт на главния прокурор и най-вече това да се извърши преди избора на нов главен прокурор”, посочи Цацаров.

Той е изключително удовлетворен от това, че не е видял съвпадение в позицията на Нинова и тази на Радев. „Напротив, президентът изрази съвсем ясното становище, че при всички случаи каквито и промени свързани със статута на главен прокурор да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при наличие на действащ и избран главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси”, каза Цацаров.

Той смята, че по отношение на правомощията на главният прокурор, а както по отношение на статута на другите двама големи в съдебната система, трябва да бъдат изпълнени препоръките на ЕК. Според него няма място вече, за какъвто и да е институционален инат, доводи и всичко друго. „Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена, за да се създаде някакъв механизъм и то съвсем действен на контрол”, заяви Цацаров. Той отбеляза, че механизъм за контрол и сега съществува, но ако трябва да се въведе по-интензивен механизъм ще се въведе, правосъдният министър Данаил Кирилов работи в тази насока.

Главният прокурор е сигурен, че максимум до 3 седмици МП ще внесе законопроект за изменение в Закона за съдебната власт в Народното събрание. „Мисля, че Кирилов ще изненада доста хора с много изменения или предложения, които никой не е очаквал от него”, завърши Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bahti

    44 9 Отговор
    Цацаратура за герберастска Злоупотреба!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шеф Радев

    48 5 Отговор
    Президентът загрява олиото в тигана, че по-дълго да пържи таз Цаца, че много дебела и бая пържене трябва !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уж ама не

    33 4 Отговор
    Ние нямаме гл. Прокурор
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Напротив,

    37 5 Отговор
    Даже се закъснява с процедурата по клането на дебелата свиня. Този шебек трябваше да бъде изгонен и съден отдавна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 vvvvv

    24 4 Отговор
    Шопара не му се тръгва.
  • 16 Bahti

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    Ах тиии Палавник!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гербаджийски кавал

    18 5 Отговор
    ЦАЦАТОВ МИРИШЕШ

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Томислав Дончев

    23 1 Отговор

    До коментар #19 от "боярышник":

    Путьо, чети биографията на "фатмака":• Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“, Хасково. По-късно завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“, Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки, като защитава дисертация през 2000 г. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“. Владее български, английски, руски и немски език. Военна кариера: 2005 – 2009 г. – командир на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево; 2009 – 2014 г. – заместник-командир на Военновъздушните сили; 2014 – 2016 г. – командир на Военновъздушните сили. Считано от 30 юни 2014 г., бригаден генерал Радев е освободен от длъжността „заместник-командир на Военновъздушните сили“, назначен за „командир на Военновъздушните сили“ и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“ (президентски указ № 94 от 28 април 2014). Летателна информация: Летец-пилот I-ви клас. Летателен

    Коментиран от #29

  • 24 Томислав Дончев

    23 1 Отговор

    До коментар #19 от "боярышник":

    Путьо, това е втората част от биографията на "фатмака":Летателен стаж на L-29, L-39 и изтребители УТИМиг-15, Миг-17, Миг-21, Миг-29, F-15, F-16, F/A-18 Hornet, Eurofighter Typhoon, SAAB Gripen. Пролетени над 1400 часа. През 2014 г. организира авиационно шоу „Това сме ние!“ и лично изпълнява с Миг-29 фигурите от висшия пилотаж „Камбана“ и „Кобра“. Семейство: Радев се развежда през 2014 г. с първата си съпруга Гинка, от брака с която има две деца – Дарина (2001) и Георги (2003). От 2016 г. има втори брак с Десислава Генчева, от който има доведен син. На 13.11.2016 г. печели президентските избори срещу майката на нацията г-жа Цецка Цачева с резултат 2 063 032 гласа срещу 1 256 480 гласа. --------------- Политическите наблюдатели у нас и в чужбина твърдят, че с този резултат Радев е eбaл майката на цялата компартия „ГЕРБ“, която на парламентарните избори през 2017 година получи подкрепата на 1 147 292 глави двукопитен добитък. Според най топ-анализаторът в България – Heдялко и според по малко топ-анализаторите Гошо Тръбата и Рудолф, които намират терен в този сайт Румен Радев не може да бъде премиер на държавата тъй като: Няма никаква представа как се пълни кофпомпа с вода от гьол, няма мушама, не е правил контрабанда с цигари, не е участвал в наркотрафик, не е застрелял Стефан Деспотов, съпругата му не е взривявана в центъра на София вместо него, не е бил чирак на фатмака от милицията Милчо Бонев, не е наредил убийството на Тодор-Чакъра, не говори на херак
  • 25 Томислав Дончев

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "боярышник":

    Путьо, това е краят на биографията на "фатмака":......не говори на хераковски диалект, не е фалирал и ограбил КТБ, не е крал от асфалт и стиропор.
  • 26 5555

    18 0 Отговор
    Цацата е зависим от някой който го назначи на този пост.Но поне да направи едно коремно на лоста в края на мандата.
  • 27 Обикновен човек

    11 1 Отговор
    До 10 януари ще храним свинята после ще я заколим тази година няма да е на Коледа.

    Коментиран от #30

  • 28 МАМА СВИНАРКА

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "КУРНЕЛИЯ НИНОВА":

    ОБИЧОМ ДА МА КОЛЯТ ТОООЖЧНО В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ЧИ ПОСЛЕ ДА СЛОЖАТ ПОРЕДНИЯ СВИНЧО ПО БЭРЗАТА ПРЖЦЕДУРА......
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 1234

    10 0 Отговор
    И защо да е подранил лапка ти се още или имаш да замиташ още неща
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Един

    0 0 Отговор
    Голяма "риба", ама цаца! Рано било! Глупости! Още от както е започнал мандата на Цацаров - от тогава заинтересованите си правят сметката кой и как ще го замести!
  • 34 мангуста

    0 0 Отговор
    Цаца,май и ти се наака от страх,че при „обръщане на палачинката„ и на тебе може да ти се потърси сметка за много неща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове