Last news in Fakti

14 Май, 2019 13:32 23 228 34

ЕК спря проект на София за 157 милиона евро

  • столична община-
  • проект-
  • изгаряне-
  • rdf

Причината е грешка на Столична община

ЕК спря проект на София за 157 милиона евро - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на RDF. Причината е объркана пътека, по която Столична община кандидатства за финансирането. Спирането на проекта означава, че цялата процедура трябва да започне съвсем отначало. Проблемът е, че през следващата година приключва настоящият програмен период, в който е налична въпросната Оперативна програма околна среда (ОПОС) и по която България може да кандидатства за финансиране на подобен проект. Тоест, дори и да бъде започнато от начало кандидатстването за финансиране, то едва ли ще бъде завършено, защото няма достатъчно време за това.

Както е известно, изграждането на завода за изгаряне на остатъчния отпадък, преработен в RDF гориво, е третият, завършващ етап от интегрирания проект за завода за боклук, който се намира край село Яна. Инсталацията щеше да струва на София 157 милиона евро. От тях 67 милиона трябваше да бъдат осигурени от Столична община. Тя планираше да изтегли заем, който да бъде изплащан от изправеното пред фалит общинското дружество "Топлофикация - София". Това решение предизвика бурни реакции от различни страни. Общинските съветници от "Група 5", част от Реформаторски блок в лицето на Марта Георгиева от ДСБ и Иво Божков от Демократична България, Воислав Тодоров от Нормална държава, както и съветниците от БСП, поискаха да бъде проведен местен референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на ТЕЦ "София". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. “История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ "София"? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци, в местността "Садината" до село Яна.

Искането на 15-те общински съветници за провеждане на местен референдум не беше допуснато от управляващите в Столична община с аргументите, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отказ, съветниците подадоха жалба до Административния съд. А на първото заседание, на което беше даден ход на делото, стана ясно, че докладите на датския консултант "Рамбол", въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF", са засекретени от общинската администрация. Заместник-председателят на СОС Милка Христова, която е адвокат, поиска разсекретяването им, тъй като се решава въпрос, който е на стойност над 157 млн. евро и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред. Делото беше отложено за 7-и юни 2019 г.

Ето и какво заяви наскоро Милка Христова пред нашата медия по този казус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бравос

    130 13 Отговор
    Цялата пътека на герберастията е объркана ... Оставка, чака ви народен съд!

    Коментиран от #6

  • 2 Сбъркана

    65 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Причината е объркана пътека, по която Столична община кандидатства за финансирането. ... забравихме, че над управляващите има и други, които си имат пътеки - та, всеки трябва да се отчита по пътеката после !
  • 3 Серго

    20 12 Отговор
    1
    Колкото Серго го дочака... Сега си е добре в Европата нали?
  • 4 Българина

    78 6 Отговор
    Аз имам ясен спомен как Шайковода се тупаше в гърдите, че на бсп им спирали фондовете.... Всички коментари за лицемерието на герб са излишни. Скоро членовете на тази шайка ще си крият книжките като тези от гестапо
  • 5 гост

    51 3 Отговор
    Няма как това объркване да е случайно при подобни проекти. Това не ти е формуляр за покупка на телевизор, а е преминало през прависти, консултации и др. Несериозно е да е грешка. Така се решават и много дела: повдига се обвинение като предварително са допуснати процесионални грешки и е ясно, че делото няма да мине, но така се анулират представените доказателства по даденото дело, чисто умишлено. Това е просто поредната врътка за избягване на строеж докато не отговори на критериите на управляващите.
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    43 2 Отговор

    До коментар #1 от "бравос":

    Евала .Да се краде от ЕС , не като да секраде от Булгаристан.
    А , сега качете паеното и тока двойно .И него спирайте и през лятото
  • 7 sonia

    47 5 Отговор
    ГЕРБ СМЪРДИТЕ
  • 8 Й.Ф.

    36 3 Отговор
    Щяхме да ги 'усвоим' и тия милиончета, ама покрай тия апартаменти ... Много взеха да 'гледат в канчето на другия'. Ще стане някой сакатлък - трябва да ги връщаме.
  • 9 бау

    31 3 Отговор
    АЙДУЦИИИИИИ..........!!!
  • 10 Дядото

    30 4 Отговор
    ...ама за кво да усвояват пари за заводи ако ще ги следят под лупа за харченето...??? :) За чий да полагат сили и експертни знания... АКО НЯМА ДА ИМА ДАЛАВЕРА?!!?? По добре да го изкарат че се е получила грешка при документите и.... видите ли беше неволно!!! За пропуснатите ползи за милиони за България и народа и,..... наказанието е ПОЗНАЙТЕ...?? Подадена оставка!!!! Тука сме жестоки към безхаберието!!! :) м дааааа!!!!!
  • 11 Абсолютни

    23 2 Отговор
    Некадърници!
  • 12 Бай Тошо

    32 3 Отговор
    Да наливаш пари в България е като да пълниш каца без дъно
  • 13 Хрантутим 1 милион чиновници

    33 0 Отговор
    а не могат да свършат за пет пари работа
  • 14 Оставка

    25 0 Отговор
    Оставки!
  • 15 н стоименов

    23 0 Отговор
    и пак ще реши ме въпроса с оставка нали боеко
  • 16 Пепа

    14 1 Отговор
    Кога Цецо ще купи 10 апартаменти ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Балу

    12 0 Отговор
    Ми ша спре!Парите стигат зер за две пейки с кошче мужду тях!!
  • 19 БСП

    13 9 Отговор
    Гласувайте за БСП да ги бутнем...

    Коментиран от #25

  • 20 Ивана

    11 2 Отговор
    "Случано" направили грешка в пътеката.
    Не се накрадоха и не се наядоха!
    Неграмотници.Моята баба казваше, че българинът реагира на 500 години един път.Явно е била права, щом още ги търпим тия!
  • 21 Чистачката

    7 1 Отговор
    Да подаде оставка1!
  • 22 ГОВЕДАР

    11 1 Отговор
    И сега какво ще правим.Нали на кратуните не им спират проектите.Даскалицата забатачи цяла София.Центъра е блокиран разкопани улици нескопосано поставени плочки няма тротоари за майките с деца и каквото се сетиш .Сливен чака гости.
  • 23 стоп финанс

    7 0 Отговор
    ЩОТО ЕДНИ ПАРИ ДАДЕНИ ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ ГИ ОКТРАДНАХА ГЕРБЕРИТЕ И ИМ ВРЪТНАХА КРАНЧЕТО НА АЙДУЦИТЕ
  • 24 някакъв

    7 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО МИ Е ДАЛИ ГИ ИМА ЗГРАДИТЕ НА ЗАТВОРА БЕЛЕНЕ ИЛИ ЩЕ ДАВАМЕ ПАРИ ЗА НОВИ АМА АЗ ЩЕ ДАМ С КЕФ
  • 25 фен

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "БСП":

    И кат ги бутне БСП кво ще прави? Те за 30 години, кога са гепили властта - само крадене и разруха! Нещо на лице?
  • 26 казвам му

    5 0 Отговор
    Ама те физкултурници пожарникари чистачки в училище все умници бе немат ли нещо по кадърно Бойкоооо бегом на магистралата да дириш кадри бе
  • 27 brendi

    5 0 Отговор
    По повод споменаването на кметицата и общината:
    Тротоарите в София са в безобразно състояние. Тесни и разбити. В цивилизования свят не видях тротоар под 5 метра ширина. В София дори в центъра има по 1 метър! Виж срещу немската гимназия на Позитано и на безброй други места. И това при ново строителство! Който е давал строителнилинии, изглежда яко е вземал! А цените на имотите евопейски! Да се чуди човек.
  • 28 Петър Волгин

    3 0 Отговор
    ФАКТ:Българската икономика е 0,06% от световната икономика, през 2005г., 0,09% през 2009г., и 0,07% сега. Заради ЕС ли? Заради 10% данък въведен от Станишев? Или ГЕРБ? БСП също мълчи, обичат ЕС и данъците. 25% спад. .... Делът от световната икономика, е показател елиминиращ въздействиего на световната криза, защото се измерва цялата световна икономика и сравнява развитието на всички, забавяне или ускорение според скоростта на останалите.
  • 29 ГРОБАРИ

    3 0 Отговор
    Ние винаги в центъра горим ! Я ракети в България , я боклук в София .... И те така , т'ва е малък удар , щото началника на племето каза , че заради бсп спират фондове ..... Инак няма да си горим партийните книжки в завода , щото бсп е на път да спечели избори ......
  • 30 1235

    2 1 Отговор
    Ооооооо само да дойдат изборите, стига Бойко да не ги фалшифицира....

    Коментиран от #31

  • 31 Anonimen

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "1235":

    И какво ще направите като дойдат изборите?!? Ще ги спечелите.Сега подготвяте "Костинброд 2",с помоща на вашият президент.Смятате,че хората са толкова прости и не помнят когато червените боклуци фалираха държавата.,май наистина ги мислите за дебили.
  • 32 Кгб

    2 0 Отговор
    Като сме плъхове така ще е
  • 33 Ставрю

    1 0 Отговор
    Нищо нее объркано такава е тактиката завод ще има но ще е частен и държавата ще му плаща.
  • 34 баба меца

    0 0 Отговор
    г Кмет на София браво на ЕК че вие спряла проекта по малко ще откраднете от евро парите с измислени ремонти като магистралите на вашият учител ББ нова магистрала след месец ремонт
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове