14 Май, 2019 15:11 4 113 30

От 16 август нов скок на горивата

  • бензин-
  • дизел-
  • поскъпване-
  • горива

Между 15 и 30% от продажбите на бензин и дизел са в сивия сектор

От Българската петролна и газова асоциация очакват ново поскъпване на цените на горивата от 16 август, когато влиза в сила новата тол система за камионите, стана ясно на конференцията на асоциацията, съобщи БНТ.

Новата тол система ще увеличи транспорта на петролни продукти с близо 30 %. Отделно увеличение, според анализаторите, ще има и заради изсветляване на сивия сектор по същата причина.

В момента между 15 и 30% от сектора на горива се намира в сивия сектор, според различни оценки, което нанася щети на бюджета от 600 до 700 млн. лв. годишно. Освен това увеличение на цените може да има и заради движението на международните котировки на горивата.

В момента цените на горивата на международните пазари вървят нагоре. Освен това от бранша апелират към министър Караниколов да бъде приета час по-скоро новата нормативна уредба, която ще даде възможност за влизане в сила на Закона за горивата, с който ще се затегне контрола на търговците на горива.

Въвеждането на тол таксите от август ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки за литър, каза в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

“Защото нашите цистерни се движат само по първокласните пътища и магистрали, да работим с Евро-5 и Евро-6 камиони, но въпреки всичко това ще оскъпи до 30 % транспорта на бензина и дизела“, уточни Живодар Терзиев.

“Ще кажа само това, че за последните 4-5 месеца имаме устойчиво повишение на международните цени и това не е с дори редки колебания назад, а устойчиви всеки ден нагоре“, допълни председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"Имаме близо 120 -130 долара покачване на дизела и близо 200 долара покачване на бензина. Отделно имаме 3 до 4 стотинки покачване на курса долар-лев, което пряко, без движение на международните котировки на нефта, оказва влияние. ... Това не е малко за тези 4 месеца и наистина сме свидетели на един ръст от последните осем месеца, може би, от близо 30 стотинки", призна Живодар Терзиев.

Според него тази тенденция ще продължи.

“Вчера си позволих да изразя надежда - преди сезона на отпуските да видим и обратно проявление на цените, искам да кажа, за намаление. ... Няма сезонни колебания и не е свързано с пътуване на населението до морето и обратно или до Гърция, както спомена премиерът, за повишението на цените, напротив, летният сезон е дори малко по-слаб, говоря за месеците края на юни, целия август и началото на септември. Тогава сезонът е по-слаб и се очаква дори леко понижение откъм привличане на клиенти“, заключи Терзиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    61 0 Отговор
    Аре стига глупости....за всичко ви виновен петрола..Допреди няколко години, когато петрола беше в ПЪТИ по-скъп, горивата не скачаха така, а сега пълните партийните каси сапунисвайки народа с платени анализи....БОКЛУЦИ!

    Коментиран от #2

  • 2 селянин

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    За всичко е отговорен Борисов, че не можем да си плащаме цените за всичко, което в другите европейски държави не е проблем

    Коментиран от #4, #30

  • 3 Ъъъъъ

    13 2 Отговор
    Ъъъ аз такова ъъъъъпредлагам ъгълът да се организираме ъъъъъъ и ъъъъъъъ да обикаляме бавно в градовете и ъъъъъъ да надуване клаксоните. Така ъгълът управляващите ъъъъъъ ще се стреснат и ъъъъъъъ цените ще паднат.
  • 4 ВалЮ Златев

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "селянин":

    Ти селянино, как може да държиш отговорен моят мил приател ТИКВАТА?
  • 5 Гост

    32 1 Отговор
    т.е от рафинерията в Бургас, композиция с цистерните които бих прекарал с БДЖ във всеки един областен град - като разтоваря ме бърка ТОЛ таксата?

    Коментиран от #22

  • 6 Бай

    23 3 Отговор
    И ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА групировката гроб !!!
  • 7 Истина

    4 22 Отговор
    Ганьо винаги гледа да се движи и на най кратки дистанции с кола пък била тя и за 700-800лева.Ако потреблението на горива намалее ще падне и цената.Но за Ганьо и тази проста аритметика е сложна.
  • 8 123

    15 2 Отговор
    Австрия ~ 1,317 € за 1л А95
    България ~ 1.15€ за 1л А95
    Т.е гласувайте за ГРОБ глупави говеда.

    Коментиран от #19

  • 9 ???

    11 1 Отговор
    А колко са разходите до бензиностанцията в Братово,която е на 5км от„Лукойл”,че да е една и съща цената със някоя на 400км?
  • 10 Патриот

    17 0 Отговор
    Много странно Бойко дава пари за болници, решава проблеми на майки, уволнява съгрешили чиновници, строи магистрали, а когато нещо е негативно на става от самосебе си - цените на горивата скачат(но не ги вдига Бойко). Може би той после ще дойде на бял кон и ще озапти скока само с 10%. Добрия Бате Бойко - покровителя на родината, който 10години системно я унищожава.
  • 11 ДАААА

    4 5 Отговор
    Започва масовата руско -комунистическа предизборна кампания !
  • 12 Вече сме ЕВРОПЕЙЦИ ?

    8 0 Отговор
    ШАРАНИ СМЕ И ТО ГОЛЕМИ !
  • 13 Булшитс

    4 3 Отговор
    Цената се вдига и Боко си заминава, цената намалява и Боко остава... Що лъжете че цената зависи от петрола, като зависи от Боко
  • 14 мнение

    10 0 Отговор
    Има само един единствен път, спирате да карате за 7 дни с изключение на спешните случеи. Всичко пада като отрязано, не само цените.
  • 15 SAD

    9 0 Отговор
    Трябва да останат цените същите за сметка на печалбата на петролните компании......и без това е нереално висока.
  • 16 Новата тол система ще увеличи транспорта

    3 0 Отговор
    И това, ако не е обир по пладне?
  • 17 Госта

    3 0 Отговор
    Не ревете по форумите идиоти!Пред народното трябва да се изхвърли боклука,че е много и мирише!240 кофи с боклук има за премахване!Кога питам?!?!?!?
  • 18 1944

    3 0 Отговор
    русоробите да организират ленински съботници в помощ на гладните им господари от масковското блато. стига сте цоцали от нас. писна ни.
  • 19 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    В Португалия бензин А95 е 1.704 евро въпреки че са най-бедната страна в еврозоната.
  • 20 Дзверо

    2 0 Отговор
    Цената щяла да скочи с 30% заради толтаксите? Я пак го прочетете и осмислете, ба х им толтаксата!
  • 21 Ачо

    2 0 Отговор
    Няма проблем. Това не е Франция. И 5 лева да стане стадото ще плаща и ще блее. Беееееее...

    Коментиран от #23

  • 22 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Да ама разни партийни деятели съсипаха БДЖ щото имат транспортни фирми и техните автобуси и камиони няма да имат толкова работа.
  • 23 Ханко брат

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ачо":

    и ще стане вълк овца и певците като нея
  • 24 filo

    2 0 Отговор
    Какво ревете, щом не можеш да разминеш що улиците от коли, значи не е скъпо. Просто Курнела ви плаща малко. Разчита на вашата лоялност и човечност. Иначе си ревете в нета, боли ме шлифера.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гнида

    0 0 Отговор
    Изнагляха , номерът е ясен с международното поскъпване и сивия сектор ..... Протест и жилетки и работата ще се оправи !

    Коментиран от #27

  • 27 Ачо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гнида":

    Какъв протест, какви жилетки, това да не ти е Франция. Всички гласуват за Цецо Цецов и си плащат дори и 10 лева да е бензина. Това иска народът.
  • 28 ддд

    1 1 Отговор
    Всички се оправдават с ТОЛ системата. А хората ясно казаха че след доста изчисления не е чак толкова голямо поскъпването. Когато фирмите са свикнали на един марш печалба от 50-60-100% и сега не искат да го намалят е нормално да плачат. Всеки опит на държавата да изсветли сивия сектор е свързан с протести и заплахи от страна на бизнеса. Заплатите били високи, таксите били високи, а това че не плащате осигуровки на хората и им давате пликове не го броите.
  • 29 Гласувайте за ГЕрП Дебили

    2 1 Отговор
    БорисоФ : Ако ни изберете отново, обещаваме да намалим цените на горивата през 2030 година, ако се накрадем до тогава !
  • 30 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "селянин":

    Амии сигурно и някой друг ти е виновен че си лузър. А коментар 2 и 4 са си твои тролче...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове