Last news in Fakti

14 Май, 2019 16:30 1 578 11

На 15 май започват тестовете на тол системата

  • апи-
  • тол-
  • тол такса-
  • трафик

Пробите ще стартират със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа

На 15 май започват тестовете на тол системата - 1
Снимка: БГНЕС

От 15 май започва първият етап от тестовете на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Пробите ще стартират със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен. Целта е първо да се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата.

След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап – тестове с данни, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.

За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол, твърдят от АПИ. Експертите на Националното тол управление ще правят „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата. Техническото покритие е от 10 800 км и е обхвата, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 г.

Поетапно през следващите месеци ще се тестват 5-те базови компонента на системата:

- таксуване на базата на изминато разстояние – генериране на данни за изминат маршрут, създаване на валидни тол-деклараци, обмен на данни по системната интерфейсна шина и фактическо определяне на таксуващите записи, респективно цената за преминатия маршрут;

- правоприлагане – проверка чрез разчитане на регистрационен номер на пътно превозно средство и отчитане на категорията на ППС за валидни данни за таксуване в системата (подадени за това ППС валидни тол декларации) и определяне дали текущото ППС е редовен потребител на пътя или нарушител;

- обслужване на клиенти - регистриране на клиент/договор, продажба на маршрутни карти през известните вече канали за продажба, промяна на данни за клиент/договор, справки за състоянието на клиент/договор.

- плащане и управление на плащанията – баланс по клиентска сметка, взаимодействие с издатели на платежни карти, в т.ч. издатели на карти за гориво,

- информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата

По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното ТОЛ управление (НТУ) за провеждане на тестовете – обхват, задачи, планирани резултати, начини на оценка на резултатите. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питане

    12 0 Отговор
    Абе някой виждал ли е нещо да се прави по пътищата?! Регистратори, камери, броячи... А те вече ще тестват... Да не се окаже, че отново сме дали едни пари за нещо което вече го имаме... имам предвид броячите/камерите на АПИ...

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 миро

    5 2 Отговор
    чакам само да вкарат системата и ще ги съдя в страсбург
  • 4 МногоВероятно

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "питане":

    Пътувах по празниците и беше пълно с фолксвагени скамери на покрива. Разбирай ограбването на хората сега е за да могат да се купят фолксвагени и австрийците да си продадат техниката. За какво ще си я ползваме си е наша работа. Имаше 3 коли с по няколко хора .... 2 коли снимаха в двата края на пътя, а по средата седеше една и спираше вече сниманите коли, че нямат винетки. Ако се дават милиони и накрая трябва да се пратят 3 коли с по 3-4 човека за да работи ... евала му кажи. Само 3-те коли струват 150 хил. отделно на млн. за тази система, която явно няма логика. Като платим и заплатите, затова ли се плащат данъци, за да може подобни "хора" да имат работа !?
  • 5 Булшитс

    8 1 Отговор
    Готови ли сте за поскъпването на всичко що се вози пи тия "красиви" пътища
  • 6 Не целия, само до шийката !

    2 0 Отговор
    Отначалото бяха Винетка, сега се появиха и електронни карнети. После са каруца за магаре , за конче, за овчици и козница , за едър рогат добитък, и за всяка жива щъкаща из двора ти душица. Икономиката е мъртва ще свалят кожи от гърба на КАИШКОВЦИТЕ ! Иначе погледнато на пръв поглед наричат ги уважително и всичко уж било за тяхното ДОБРО !
  • 7 Няма една ПАРТИЯ у нас, която да

    2 0 Отговор
    ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСА НА НАРОДА ! Ценности , Стандарти, Демокрация, Избори, Референдуми са
    инструменти за ЗАБЛУЖДЕНИЕ на НАРОДА. Луда е.ан и без да ти свалят чорапогащника ! Ще гласуваш ли ? Аз - НИКОГА !
  • 8 Наричат ни уж ГОСПОДА ?!

    2 0 Отговор
    А ни оставят в джоба и без пукната пара ? Сън ли е това ? Бандитизъм и геноцид с нежни имена - Западни ценности. Де ги ?
  • 9 То бяха Лидери то бе чудо

    4 0 Отговор
    Фори светулката, Кашлюков, Бюреков, Ж.Ж. жабата, Магарешки, Свиняров, Плявалияв, П. Стоянов събаря. Ив. Костов - българо убиец, Б.Б. Дон КОРЛЕОНЕ, Първанов хюмнето, Доган Ага и всяка друга бройка в елитната сюрия първокласна българска свиня !
  • 10 А за изпълнителната власт

    0 0 Отговор
    Екзекуторите със КАЧУЛКИТЕ ? В иметои върховенството на Закона или на БЕЗ ЗАКОНА . Ферментира и ще Бомбена държавата ! Пияни ли шофират националният автобус ?
  • 11 Голям Слон

    2 0 Отговор
    Както винаги, започва се отзад напред. Типично по български маниер. Искаш да събираш пари, оправи си магистралата, направи бариери и започвай. Лека-полека ще си възвърнеш парите, ще реинвестираш в други пътища и нови платени участъци. А не да нашляпаш цялата страна в трафик камери, да накупиш автомобили, да наемеш стотици служители, които името сами не могат да си напишат, да изхарчеш милиони за система, която съм убеден, че дълго няма да заработи. Но така е по-интересно. Правят си явни и мними търгове, които се печелят от наши фирми. Съответно само наши хора получават пари, а покрай тях и всички по политическата верига. Само като чух каква е максималната такса за километър и ме напуши отначало са смях, а след това на възмущение. Тия нашите кратуни, къде видях път в България, за който си заслужава да платиш 97 ст/км?! Да не би да е с червен килим застлан?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове