Last news in Fakti

14 Май, 2019 19:11 4 276 40

Каракачанов: Правителството не може да договори изгодна цена за Ф-16

  • красимир каракачанов-
  • ф-16

Той отказа да каже какво е предложението на САЩ към момента

Каракачанов: Правителството не може да договори изгодна цена за Ф-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството засега не може да договори изгодна цена със САЩ за новите изтребители Ф-16. Това заяви пред БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по повод преговорите в САЩ за купуване на нови изтребители Ф-16 Block 70.

Военният министър подчерта, че преговорите още не са приключили, въпреки, че част от екипа вече се завърна в България.

"Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни, затова преговорите продължават. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане", заяви той.

За първи път вицепремиерът публично заяви, че българската страна има сериозни проблеми около преговорите. Той на няколко пъти пред БНР допусна вариант да не се стигне до сделка със САЩ и "Локхийд Мартин".

"Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем не. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри", поясни Каракачанов.

Той отказа да каже какво е предложението на САЩ към момента. Но обясни, че България настоява да получи параметри каквито са договорили други страни и даде пример със Словакия.

"Когато търсиш на-доброто, трябва да си готов и на по-дълги преговори, за да постигнеш по-добра цена. Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", мотивира се той.

Само преди няколко месеца представители на американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда F-16, коментираха в София, че очакват цената за България да е близка до офертите за другите страни.

"Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия. Няма ултимативно положение да приемем всякаква цена. Може да се отклоним от цената, но в приемливи граници", допълни Каракачанов.

Изявлението Каракачанов показва, че преговорите със САЩ могат да се разтеглят във времето, да не завършат до парламентарната ваканция и проектът да остане за новия политически сезон.Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС.

През април премиерът Бойко Борисов каза, че има амбиция да приключи преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли, но в същото време не изключва вероятността двете страни да се разминат.

На 12 април в Дубровник, където бе за форума "16+1", премиерът Борисов коментира възможността до 10-и май да бъде подписано предварително споразумение между България и САЩ за закупуването на нови 8 изтребителя Ф-16, а сделката да мине през Парламента до края на лятната му ваканция. Премиерът обеща изтребителите да бъдат закупени веднага, щом сделката стане факт.

"Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага и на базата на това, когато дойде да разговарям аз с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не", каза тогава Борисов.

В края на януари парламентът даде мандат на правителството да преговаря със САЩ за новите изтребители. Тогава от БСП определиха процедурата като порочна и пресметнаха, че изтребителите ще излязат с един милиард по-скъпи. "По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ, злепостави България пред европ. ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС за продължаване на тази процедура", заяви тогава Корнелия Нинова, председател на БСП.

В отговор военният министър Красимир Каракачанов обяви, че отклонението от заложените 1,8 млрд. няма да е драстично. България трябва да отчете променената среда за сигурност на фона на напрежението в Черно море и съседни на нас страни. "Няма никаква връзка между това, дали самолетът е шведски или съветски. Важното е да е най-добрият за Българската армия", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докога

    55 7 Отговор
    Олигофрени ще ръководят правителство и министерства. А и комисионна май НЕМА. Това е проблема

    Коментиран от #4, #14

  • 2 Патриот

    44 4 Отговор
    НЕ СЕ ЧУДЕТЕ КАДЕ ДА ХАРЧИТЕ ПАРИТЕ НА БЕДНИЯ ДАНАКОПЛАТЕЦ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ АРМИЯ НЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 M. A. G. A.

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Докога":

    Със сигурност комисионна от американците няма! В крайна сметка ще вземем Gripen C MS20 но тогава веднага трябва да започнат преговори за Gripen E. Може би така ще е по-добре.
  • 5 Голям прос

    22 6 Отговор
    За боклуци, цената е боклучава
  • 6 Близ Близ

    66 1 Отговор
    Палячовци ! За 8 самолета - 10 години цирк ! Баба ми , леля ми - незнам кой щял да ги плаща ....
    В целият свят си купуват по 10 самолета на месец ,ние такъв цирк направихме че и на Марс ни разбраха! Сигурно с 1 година Тол такси и Хитринки от транзит да сме ги изплатили ... Ама те потъват в апартаменти по покривите и къщи за гости !
  • 7 Бачо Киро

    52 0 Отговор
    Тикво, тоя компромис с на баща ти парите ли го правиш или с твоите? Щото май е с нашите. Има обявена процедура, правихте се на идиоти сума време докато накрая срам, не срам, се надупихте и казахте, че покупката ще е политическа. Като сте обявили цена, ще държите за нея. Няма с много да се отклоните, а? Само един - два милиарда? Всички сте за подреждане пред Парламента и всеки да ви шиба с тояга колкото желае, след това директно в СЦЗ....
  • 8 Иван Гешев

    46 4 Отговор
    Супер дърти самолети на супер скъпи цени. Шкембе войвода се уплаши, защото замириса на затвор далаверата със самолетите.

    Коментиран от #34

  • 9 Идиоти

    11 31 Отговор
    Ревахте, ревахте, че не ставали, че имало премия, че незнам си какво и ето излиза министъра и казва, че ако не свалят цената няма да ги купим и пак мрънкате. Ей, Бай Ганьо.

    Коментиран от #12

  • 10 че кой предлага

    36 2 Отговор
    добра цена на (политически) проститутки, всеки гледа да я опъне на тъмно без пари и да я изрита с презрение.
  • 11 Сидеров

    30 5 Отговор
    Казах ви........на България най и прилягат руските Миг и Су. Тавариш Путин ще ги изпрати веднага. Ето на и бай Ердо им е хвърлил око.
  • 12 Реалист

    5 17 Отговор

    До коментар #9 от "Идиоти":

    Бе такива опорки им е спуснала мазна кури
  • 13 далавери за милиарди

    25 3 Отговор
    Американците ни предлагат тези самолети, модел 1972 г. на цена, повисока от цената за F-35! ¨Стойността на един самолет за ВВС на Япония ще бъде 238 милиона долара. В тази сума влизат обслужването на машината по време на целия срок на експлоатация, резервни части и двигатели, бордово оборудване, както и подготовка на пилотите.¨
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А,де ...

    30 2 Отговор
    ''Правителството не може да договори изгодна цена за Ф-16''. И няма да може. Ще купим трабантчета на цените на мерцедес. Но амерканците са щедри. ''Като нямате пари, ще ви отпуснем заем. Далавера да става. Как ще ги връщате - боли на ....'' И после ревем за 'двойните стандарти'. Те ни го казаха - ''Стоките ни са адаптирани към предпочитанията на потребителя. Харесвате боклуци - заповядайте.''

    Коментиран от #16

  • 16 Статистика

    8 37 Отговор

    До коментар #15 от "А,де ...":

    Кое наричаш боклук Ф-16 ли? Победи 76, загуби 1,във въздушен бой, истински! Безаналоговия Миг-29, победи 6( две от тях са срещу,, Чесна " в Куба) други две са срещу хеликоптери, загуби 18.

    Коментиран от #26

  • 17 симпатягата

    17 1 Отговор
    То още в офертата беше споменато ,че цената ще е проблемна ,не знам на какво разчитаха нашите управляващи.
  • 18 Бесен

    17 3 Отговор
    Абе цената я знаят и няма проблеми с нея... проблема са комисионните ;)
  • 19 Чичо Тони

    18 0 Отговор
    До изборите "цената ще е висока", след изборите ще стане О.К.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лични дневници 879

    3 1 Отговор
    Ф 16 ще се случи за един ден трудов стаж по специалността си ходя че ми писна от простотии
  • 22 Доброволците

    8 7 Отговор
    Искам да знам, откъде имаме пари за скъпи играчки или всичко е химера и мираж. Като искаш изтребители f-16 блок 70 купуваш и си плащаш не се пазариш като бедна държава, или се снишаваш и не купуваш Нищо. Благодаря
  • 23 На този етап от живота

    5 6 Отговор
    Като отидеш в МОЛ Сердика и се пазариш с продавача за маратонки New Balance. Смешници
  • 24 Големия Хур

    9 17 Отговор
    Момента е сега да купим СУ 57 от ушанките, защото и двете страни са на далавера. Първо че те нямат производство и второ че сега като дойде БСП на власт няма да имаме пари за семки та камо ли за самолети
  • 25 Румпелщилцен

    18 2 Отговор
    Лично мен ме дразни това че хем ни натискат за Ф-16 американците, хем не пускат никаква аванта! За 8 самолета по непотвърдени данни, искат 1,5 милиарда долара. За сравнение Бразилия купува иначе уж по-скъпите Грипен Е, като за 36 самолета плаща 4,5 милиарда.
  • 26 Драгой

    24 3 Отговор

    До коментар #16 от "Статистика":

    По твойта логика да вземем Месершмити от Втората световна. Доказали са се в бой - имат стотици въздушни победи, използват се до към 1965 г, ще им шибнат нова авионика от Еурофайтър, ще надуят цената до €5 млрд без ДДС... Следователно е идеалния вариант.
  • 27 ЮКП

    17 2 Отговор
    За какво ви са самолети .
    Кого ще пазите.
    Хора няма вече на тази територия.
    Останах само едни асоциални човекоподобни .
    Българите се евакуират от територията.
  • 28 Професионалист

    22 3 Отговор
    Ехо, некадърници май президента Радев ще излезе прав(както винаги) за грипените.Оставка!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЭИС

    14 3 Отговор
    Като не може да се договорите със САЩ за старите 40 годишни кафези даговорете се с Русия има и МиГ има и СУ, ако искате и ТУ.
  • 31 Имоти

    10 1 Отговор
    В процес на реализация е идеята за общо европейска армия и е редно с оглед бъдещето на авиацията ни да купим европейски самолети, ако ще купуваме изобщо и само на лизинг.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Само питам

    13 3 Отговор
    Защо новият ни Голям Брат иска да ни продаде скрап за 1 500 000 000 $ ? Нали сме послушковци ?! Защо ??
  • 34 Гнида

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Гешев":

    Точно казано , но цялото правителство трябва да отговаря за геноцида над българите !
  • 35 Боян

    3 0 Отговор
    Смешници!
  • 36 brendi

    2 1 Отговор
    Ще купим каквото ни кажат, когато ни кажат и на каквато ни кажат цена!
    Не, че има какво да ги правим осем самолетчета, ама имали пари, дали! Какво са за България някакви си два милиарда?! У нас само един човек на подходящ пост, ако се напъне, може да ги открадне!
  • 37 brendi

    0 0 Отговор
    Допускам, че след изборите ще се договорят.
  • 38 brendi

    0 0 Отговор
    Ще ги платите ли самолетчетата или ДА?!
  • 39 ЪРП

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: КАРАКАЧАКА Е ПЪЛЕН ИД**Т!!!! КАРАКАЧАК, НЕ ТИ ЛИ ГО АСИМИЛИРА ГЛАДИЧКОТО МОЗЪЧЕ ДО СЕГА, ЧЕ ТИ ЗА ТРИБУКВЕНИТЕ НАГЛЕЦИ СИ НЯКАКЪВ ПРИМАТ ОТ 5-ТИЯ СВЯТ, КОЙТО РЕКЕТИРАТ И МУ ЗАПОВЯДВАТ ДА ИМ ПЛАТИ ПРОСТО ЕДНИ ГОТОВИ ПАРИ ИЗРАБОТЕНИ С МНООООГО ТРУД И ПОТ ОТ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!! А, ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ТЕХНИТЕ ПОСЛУШНИ И ЛИЖЕЩИ ПУДЕЛЧЕТА........, КОИТО ЩЕ ИМ ГИ ПОДАРЯТ НА ГОТОВО НАШИТЕ ПАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 40 Сатаната

    0 0 Отговор
    Като знам колко е безскрупулен, значи работата да знаете е много смърдяща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове