844 3

ЕК: Проектът за завод за отпадъци по RDF технология не е спиран

Брюксел готви оценка за трета фаза на проекта

ЕК: Проектът за завод за отпадъци по RDF технология не е спиран

От Еврокомисията отрекоха да са спирали проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък, съобщи БНР.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП в столична община Калоян Паргов и съпредседателят на "Политическа група 5" Симеон Славчев обявиха, че от ЕК са спрели проекта, който бил подаден по погрешна пътека. От Столична община отрекоха да е спиран проектът.

Пред БНР говорителят на Комисията по въпросите на регионалната политика Кристиян Шпар заяви, че е получена молба за третата фаза на системата и в момента изготвя оценката си.

"Комисията ще излезе с решение по проекта, след като приключи оценката. На този етап не е спирано финансирането от еврофондовете", уточнява Шпар пред общественото радио.

Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ-гориво на Столична община е в процес на оценка от Европейската комисия. Не отговарят на истината твърденията, разпространени от БСП - София, че проектът е спрян, както и че е объркана „пътеката за кандидатстване за финансиране“.

Това заявиха вчера от Столична община.

За проекта е изготвен доклад за съответствие от „Джаспърс“ (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма „Околна среда“.

Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. „големи проекти“. Процесът на оценка продължава.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Особен
  Отговор
  1 15:54  15.05.19
  А такааааа...сега комунетата дето виеха вчера от щастие да МЛЪКНАТ ЗАВИНАГИ!
 • onq s konq
  Отговор
  2 16:07  15.05.19
  Не мога да повярвам...че Паргов е лъжец!?А възможните последствия за него от тук нататък са 2:Или Нинова да го изключи от БСП,а Аз да го съда за причинени ми "морални щети" с тая долна лъжа,или...да не се случи нито едно от двете.
 • Сатаната
  Отговор
  3 16:15  15.05.19
  Да ви имам и фактите. Сменете си името, хората ще вземат да вярват повече на Боко и Цвъко.

Напиши коментар:


Публикувай