858 9

Пореден национален протест на медицинските работници

Здравните работници са крайно недоволни от нехайството на институциите и безпаричието в бранша

Пореден национален протест на медицинските работници
Снимки: БГНЕС
Мария Атанасова

Медицински специалисти излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет, предаде БНР. Сред исканията им са за стартово възнаграждение от две минимални заплати, както и за допълнително заплащане за работа в интензивните и спешни отделения.

На протеста има хора от цялата страна. Те заявиха, че вече не се страхуват и ще отстояват всичките си искания до последно:

"Да се премахнат търговските дружества."

"Да ни признаят всичкото, което ни се полага, защото досега бяхме на минимални заплати. Аз съм от Габрово на 540 лв. заплата".

Медицинските работници не са удоволетворени от действията на институциите и твърдят, че до момента нито едно обещание не е изпълнено. Увеличените цени на клиничните пътеки, според тях, ще доведат до по-големи кражби в системата на здравеопазването. От тук те смятат да се отправят в шествие към здравното министерство, където ще настояват да разговарят със здравния министър. Заканват се и да блокират центъра на София. Казват, че протестите ще се радикализират още следващата седмица с гладни стачки и колективни оставки.

Пореден национален протест на медицинските работници

Специалистите по здравни грижи не се отказаха от протестите въпреки гласуваните от правителството 50 млн. лева за повишаване на заплатите.

С отпуснатите средства се цели постигане на стартово възнаграждение от 950 лева, което обаче е под искания праг от две минимални работни заплати в размер на 1120 лева.

„Това е пети пореден протест (третият в София, другите два бяха във Враца и в Стара Загора). За тези две години нищо не се е променило, излъгаха ни. Отпуснатите милиони, от тези пари нищо не е стигнало до нас. Исканията ни в декларацията не са само за заплати. Искаме промяна и реформа в здравеопазването“, каза още в предаването „Преди всички" Мая Илиева, представител на протестиращите сестри.

През март медицинските сестри излязоха на протест. След това бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Преди това бяха заделени 30 милиона извънредно на болниците, от които също се очаква да има средства за работни заплати. Министерството на здравеопазването готви специална методика за изчисление на заплатите.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГОСТ
  Отговор
  1 16:37  15.05.19
  ПОВЕЧЕТО са корумпирани и мързеливи и не заслужават ! Техните заплати си ги определя шефа на болницата ! При толкова милиарди плащани по НЗОК и да не стигат значи нещо не е така !!

  Коментиран от #9

 • Булшитс
  Отговор
  2 16:42  15.05.19
  Боко още ли не ви е дал пари, че да се приберете
 • хайде на простест
  Отговор
  3 16:42  15.05.19
  времето се стопли, хайде всички да излезем на протести! вдигнаха горивата, с ниски заплати сме всички, вдигнаха тока, вдигнаха водата, вдигнаха гражданската, вдигнаха данъка за колата... да стачкуваме!!!

 • Наглите медици
  Отговор
  4 17:04  15.05.19
  отново ревнаха за пари. Аман от нагли и мързеливи медицински паразити. Всеки получава заплата според изработка, а пациентите като не те харесват отиваш у вас.

  Коментиран от #5

 • 5 18:00  15.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Как става
  Отговор
  6 18:20  15.05.19
  Така, че малките им основни заплати , стават месечно 8, 10 хиляди! 70, 80 хиляди?! Как са им малки заплатите, а децата им учат в чужбина, а?
 • Димов
  Отговор
  7 21:21  15.05.19
  БОли ги управниците за българското здравеопазване. Те и семействата им, нали се лекуват в чужбина.... с пари от нашите данъци. Нас, тук, кучета ни яли.
 • Димов
  Отговор
  8 21:21  15.05.19
  БОли ги управниците за българското здравеопазване. Те и семействата им, нали се лекуват в чужбина.... с пари от нашите данъци. Нас, тук, кучета ни яли.
 • Баш Гост
  Отговор
  9 11:22  16.05.19

  До коментар #1 от "ГОСТ":

  Много си далеч от истината - нито са мързелива, нито са корумпирани. Дори не знаеш как стоят нещата в отделенията. При недостига на медицински кадри се дават извънредни часове, които не се плащат и не могат и да се ползват. НЗОК постоянно минава на проверки и една част от пътеките "пада", тъй че няма никакви милиарди плащания. Повечето болници са търговски дружества, каквото и да значи това - значи, че имат борд на директорите, няколко човека, софиянци които разпределят парите, а не от шефа на болницата. Има ли софиянци в борда - робството и безпаричието е гарантирано.Та тези кора, които полагат този труд и поемат отговорности изобщо не заслужават тази подигравка от страна на държавата и малоумните ни управляващи.

Напиши коментар:


Публикувай