1 102 4

Министърът на правосъдието няма да номинира кандидат за главен прокурор

Данаил Кирилов се срещна днес с президента Румен Радев

Министърът на правосъдието няма да номинира кандидат за главен прокурор
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор, предаде БГНЕС.

Според закона предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

„В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от ВСС”. Така Данаил Кирилов отговори на въпроса дали би номинирал кандидат за главен прокурор.

Правосъдният министър се срещна днес с президента Румен Радев. Разговорите са част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

В четвъртък ще има заседание на работната група по Закона за съдебната власт, на което Кирилов ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи. Амбицията е да се следва най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време и за обществено обсъждане. Според правосъдния министър би било добре, ако действително до края на тази сесия успеят да извървят подготвителната фаза на законодателната процедурата и да стигнат до законопроект, предложен от Министерски съвет.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ха ха
  Отговор
  1 19:54  15.05.19
  Боко не му е разрешил да си ползва това право
 • Коза Ностра е вечна !
  Отговор
  2 19:59  15.05.19
  Червените бригади /другари / са от стара КОЗА яри ! МВР ,следствието, адвокатурата, прокуратурата , съдии, са ОПАШКИТЕ ЗАМИТАШИ СЛЕДИТЕ НА КРИМИНАЛНАТА демократична буржоазия ! На Цацаров тази шия да не би да е от трушия ?
 • Буну
  Отговор
  3 20:47  15.05.19
  Тая карикатура министър на правпсъдието ли Е?
 • Данаилчо,
  Отговор
  4 03:32  16.05.19
  ти си истинска шушумига! 😀

Напиши коментар:


Публикувай