Last news in Fakti

16 Май, 2019 13:52, обновена 16 Май, 2019 13:54 1 661 20

От 16 август започват 3-месечни тестове на тол системата на терен

  • тол система-
  • винетки-
  • петя аврамова-
  • николай нанков-
  • мррб-
  • превозвачи

600 млн. лв. годишно е недостигът за рехабилитация на пътища

От 16 август започват 3-месечни тестове на тол системата на терен - 1

По предложение на превозвачите от 16 август започва реално тестване на тол системата на терен с предоставени от бранша превозни средства, на които ще бъдат монтирани бордови устройства. Тестовият период ще продължи около три месеца. Така ще се проследи движението на вътрешния и транзитния тежкотоварен трафик и на автобусите в България, които ще плащат такси за изминато разстояние.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес среща при министър-председателя Бойко Борисов с представители на транспортния бранш за тол системата.

От утре започват експертни срещи с представители на браншовите организации. На тях ще бъдат коментирани нови предложения за тарифите. Обект на разговори ще бъде и обхватът на републиканската пътна мрежа, за която ще се плащат толтакси. Необходимата за функционирането на системата инфраструктура ще бъде изградена върху 10 800 км от нея. Работна група е направила карта, в която са обозначени тези с нулева ставка, които не са в добро експлоатационно състояние. На разговорите ще бъдат коментирани в конкретика тарифите в отделните категории и обхватът на пътищата, допълват от пресцентъра на МРРБ.

От 16 август започват 3-месечни тестове на тол системата на терен

На срещата всички представители на бранша изказаха желание през тестовия период да монтират бордови устройства на всичките си автомобили, посочи Аврамова. През този период превозвачите няма да бъдат облагани с тол такса, а ще продължат да плащат винетка.

След края на месец май ще бъде свикан и вече конституираният Обществен консултативен съвет по въпросите на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството. На него в по-широк формат ще бъдат представени нови варианти на тарифите и обхвата на тола в България.

Тестовият период на терен на системата изтича през ноември. Той може да приключи и по-рано, като срокът ще бъде уточнен в разговори с превозвачите. Ще бъде изготвена промяна в Закона за пътищата, където е посочена датата 16 август 2019 г. за преминаване от винетна към тол такса за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона.

Всички сме „за“ въвеждането на системата. Всички се обединихме около това, че българските пътища имат нужда от средства, за да бъдат ремонтирани, и всички български граждани, включително превозваческият бранш, да разполагат с добри пътища, по които да пътуват. Затова е необходим много по-голям ресурс от този от винетни такси. Приходите от тях са от порядъка на 370 млн. лв., посочи Аврамова. Около 600 млн. лв. годишно е недостигът, за да работим и да удовлетворяваме всички искания за добри пътища в България, каза още тя. Вярвам, че в конструктивен диалог ще намерим най-доброто решение за България, за да може браншът да бъде конкурентоспособен и да се развива и в бюджета да има повече средства за пътища, допълни регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 висок

    7 0 Отговор
    Баще пак се огъна като парцал. Добре че не е жена, все щеше да е в родилното!
  • 2 бате бойко бие без упойка

    11 1 Отговор
    Всичко направено от това и от предишните правителства на бат бойко е лобистко, гарнирано с голяма доза непрофесионализъм. Нека всеки един от нас реши дали иска да продължи да се подчинява на тая диктатура и само да лае като болонка без да хапе или да вземе нещата в свои ръце за по-добро бъдеще! Нека свалим мафиотските герб и бсп от власт веднъж за винаги! Колко време трябва на българският народ да осъзнае че нито бойко, нито курнелия, нито никой бивш агент от ДС, каквито са повечето политици, депутати и другите хора на държавни постове, са бъдещето което искаме? По-здрави
  • 3 Зайко Байко многознайко

    6 0 Отговор
    Подобряване на системта за ограбване ннаселението. Тов е резултътът от всички тези перформънси на ГЕПИ (герб).
  • 4 Зайко Байко многознайко

    8 0 Отговор
    Подобряване на системта за ограбване ннаселението. Тов е резултътът от всички тези перформънси на ГЕПИ (герб).
  • 5 Зайко Байко многознайко корекции

    4 0 Отговор
    Подобряваня на системата за ограбване на населението. Това ще бъде резултатът от всички тези перформънси на ГЕПИ ( герб )
  • 6 мнение

    5 0 Отговор
    Върти сучи, недостиг от 600 милиона са си 600 милиона... отделен е въпроса как и дали коректно са сметнати... И тези пари накрая ще се плащат основно от населението/потребителите и от транзитиращите външни, а не от ревящите родни превозвачи, които най-много рушат пътищата... и колкото повече събират, толкова повече и ще крадат... Ето още една причина да намаляваме...
  • 7 onq s konq

    1 2 Отговор
    Като няма асфалт-що пътищата са целите в дупки/че и цели кратери/.Като има асфалт- "ние асфалт не ядем"...Еееей ЛУМПЕНИ,сдобили се със СТАТУТ НА "РУСОФИЛИ"-нито магистралите,нито "Тол-таксите" са за вас,защото ...просто животът ви е запратил "трайно" в Русия,но пък ЗЛОБАТА КЪМ БИВШАТА ВИ РОДИНА все пак трябва да се излее някакси ...Ще ви видя кво ще правите като Путин ви спре ИНТЕРНЕТА /всеки момент,дори на някои може и да е вече спрян,щото ми се виждате "намалели"/ и как ще плюете към БГ!Щото "по кабел" е лесно,ама "ЕФИРНО"?!...:)
  • 8 Факт

    4 0 Отговор
    Пунта Мара
  • 9 Биде

    3 0 Отговор
    Тол, винетки явни и скрити налози - изобретателни или явни начини да пълнят джобовете на държавата или на техни приближени!В замяна нищо или гръмки обещания
  • 10 AmiX

    4 0 Отговор
    Камери такси глоби тол гражданска данък...
    Смучат яко от народа...
    Тези тол такси на километър са супер излишни простотии.
    Нека да го направят със винетки както си беше.
    Иначе много ще се оскъпи всичко
  • 11 Философ

    0 0 Отговор
    Да тестват системата от сега и да въведат таксуването от 16 август както е по план!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А Винетките ОТПАДАТ ЛИ ?

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "А Виенските ОТПАДАТ ли ?":

    КЪДЕ ПО СВЕТА ТЕ ДУМКАТ ДВОЙНО за един УСЛУГА ? Нима у нас за всичко ще плащаме ДВОЙНО ? Дон Корлеоне се РАЗПАСА и я кара през Просото !
  • 14 Batushka

    0 0 Отговор
    Да минат изборите наесен и пак да ги нашляпате из цяла България...чи тогаз...
  • 15 Защо Дон Корлеоне се хвали пред Гардиан

    1 0 Отговор
    Че най добро място за живот било Е вропа ? Кого има в предвид НАРОДА или МАФИЯТА ?
  • 16 Ваща мама Мафиотска дева !

    1 0 Отговор
    Вие май наистина си вярвате че СЪНЯТ ВИ КРАЙ НЯМА ДА ИМА ?
  • 17 Булшитс

    0 0 Отговор
    Хахаха малоумна работа ще закачват устройства да обикалят с тях хахаха абе вие сте гений и вие сте озмислили тол системата и камери щели да слагат по пътя и отделно патрулни коли хахаха, аз през колкото държави съм минала логиката на тол е само една имаш вход и изход, кво ще ми снимате по средата на пътя. Влизаш на входа взимаш билет и на изхода го даваш и плашащ ако нямаш билет те бият за цената на целия път
  • 18 дявола

    1 0 Отговор
    Пак ще има ядове нищо няма качествено направено.Така е всяко нещо докато се направи минава през няколко фирми всяка от която краде и ето резултатите
  • 19 дявола

    1 0 Отговор
    Като тол полицията за какво я направиха за да губят на хората времето ще ме спре и ще ми каже а ами ти имаш винетказа какво са им тези камери и простотий. Ако нямам винетка ще бъда глобен а ако имам ще ме почерпят ли
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове