Last news in Fakti

17 Май, 2019 17:50 5 009 40

ВМРО: ДПС и Карадайъ отново агитират на турски език. Стига!

  • турски език-
  • дпс-
  • вмро-
  • цик

България не е турски вилает. Официалният език в страната ни е българският. Карлос Контрера пусна сигнал до ЦИК

ВМРО: ДПС и Карадайъ отново агитират на турски език. Стига! - 1

Езикът за агитация, съгласно Изборния кодекс, е българският. Езикът на омразата и проводникът на турските интереси в България – ДПС, в лицето на техния водач на листата за Европарламента Мустафа Карадайъ, отново направиха координирана с Анкара провокация. Това е поредното незачитане на законите на страната ни. Това посочват от ВМРО.
Припомняме, че само за последните дни Ердоган и протурските говорители, в лицето на техния посланик в страната ни, направиха напълно координирани изявления – за членството на Турция в ЕС, за изучаването на задължителен турски език в българските училища, за раздаването на учебници по турски език в „техните училища“ и т.н. и т.н., посочват воеводите.

Ето и сигналът на Карлос Контрера от ВМРО, който днес беше пуснат до ЦИК:

ДО: ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ГР. СОФИЯ,

ПЛ. КНЯЗ АЛЕКАСНДЪР I № 1

СИГНАЛ

от Карлос Арналдо Контрера, регистриран като кандидат от кандидатската листа на ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ с решение № 194-ЕП/23.04.2019 г.
Уважаеми членове на ЦИК,
Сезирам Ви, тъй като получих сигнал от граждани за нарушение на правилата за водене на предизборната кампания за български представители в Европейския парламент. Разпространява се видеоматериал на ПП „Движение за права и свободи“, който нарушава правилата на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс.
Видно от приложения видеоклип на електронен носител, водачът на листата на ПП „Движение за права и свободи“ Мустафа Карадайъ е на предизборно събрание в град Силистра. В заснетия клип, той представя речта си пред избирателите като същата безспорно се явява агитация в полза на партията, която представлява. Въпросният клип е поместен във Фейсбук страницата на „ДПС Пресцентър“ (https://www.facebook.com/presscenterdps/videos/288019215248320/?v=288019215248320) и се разпространява свободно сред гражданите. Отделно от това на заден фон в залата има агитационен материал, който недвусмислено призовава към гласуване за определена партия (за листата на „Движение за права и свободи” с номер 20 в интегралната бюлетина). В началото на клипа, Мустафа Карадайъ поздравява събралите се симпатизанти, но след това продължава призива си на турски език като това продължава от 0:20 минута до 2:40 минута.
С това изказване, водачът на листата на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава императивни правила, отнасящи се до начина, по който се води политическа агитация в Република България. В чл. 36, ал. 2 от Конституцията на Република България е прогласено правото на всеки един български гражданин, за който българският език не е майчин да използва и изучава своя майчин, но в ал. 3 на същия член е посочено, че „случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона“. Такова императивно правило законодателят е приел в чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи: „предизборната кампания се води на български език“. Видеоклипът ясно и недвусмислено посочва, че е изпълнен фактическият състав на нарушението поради няколко причини. На първо място, разпространяващият се клип е от дата 15.05.2019 г., период на активна кампания за предстоящите избори за български представители в Европейския парламент. На второ място, се вижда че Мустафа Карадайъ представя речта си на предизборно събрание в град Силистра, което се доказва и от видео стената, която представя лозунга на партията за предстоящите избори, както и номерът на интегралната бюлетина в тях.
Воден от всичко изложено до тук, смятам, че водачът на листата на ПП „Движение за права и свободи“ - Мустафа Карадайъ в своята предизборна агитационна реч пред избиратели в град Силистра е нарушил императивните правила на закона отнасящи се до реда за провеждане на агитация и по-точно чл. 181, ал. 2 ИК, тъй като кампания се води единствено на български език и използването на друг език по време на активна такава е грубо погазване на нормите на закона.
Видеоматериалът се разпространява на територията на цялата страна, извън нея, както и в социалните мрежи, поради което считам, че компетентна да се произнесе е Централна избирателна комисия.
Уважаеми членове на ЦИК,
Във връзка с дадените от Изборния кодекс правомощия на ЦИК, моля комисията да разгледа настоящия сигнал и да предприеме действия срещу ПП „Движение за права и свободи“.
Моля, ЦИК да наложи санкция на ПП „Движение за права и свободи“ и водачът на листата Мустафа Карадайъ, поради нарушаването на разпоредбите на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, относно забраната за агитация на език, различен от българския.
Моля, ЦИК да предприеме всички необходими действия, влизащи в кръга на нейните компетенции, с цел прекратяване на противоправното поведение на нарушителя, санкционирането му и спирането на разпространението на посочените материали.
Прилагаме и моля да приемете като доказателство копие на електронен носител от видеоматериала, дал повод за настоящия сигнал, както и самия линк към същия в социалните мрежи:
https://www.facebook.com/presscenterdps/videos/288019215248320/?v=288019215248320.
16.05.2019 г. С уважение:……………………
гр. София / Карлос Контрера /



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черна Врана

    22 34 Отговор
    Май само тия смешни популисти още не са разбрали, че ДуПиСе-то се командва от москвамад. Това е доказвано многократно през годините.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 criminal

    41 10 Отговор

    До коментар #1 от "Черна Врана":

    Айде стига с тея тъпотии русофили-русофоби..... Става дума за турски а не за руски език.....по твоята логика турските заводи и партии и даже турците са руски така ли???

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Черна Врана

    13 17 Отговор

    До коментар #4 от "criminal":

    За никакви русофили и никакви русофоби не говоря. Проследи хронологията на събитията когато Местан и агент Сава се разведоха и ще си отговориш на много въпроси.
  • 7 4321

    29 12 Отговор
    Дпс са подлоги на ГРОБ сигурно и Герберастите вече са научили турски
  • 8 Невероятна тема за контрол на масите

    22 4 Отговор
    Лошото е, че не е само тема, а реален план за превземане, осъществяван без съпротива поради алчност и страхливост на българите.
  • 9 месара

    33 16 Отговор
    забранете тия турски партий дпс и дост!

    Коментиран от #35

  • 10 ооо

    24 22 Отговор
    Ако беше на друг език,щеше мед да ви капе от устите ама пуста му омраза примесена с чувство за малоценност.
    А вие другари от вмро,все сте изрядни във всичко😂
  • 11 Цуци

    23 4 Отговор
    Дааа , така се прави . Казваш на твойте да говорят на турски и активираш пишман патреотите за да сте актуални заедно . Нормалните мюсюлмани и християни , интелигентните , те вече не обръщат внимание на тези съвместни провокации от страна на тези измекяри . Няма сила в тази държава която да противопостави интелигентни хора един срещу друг.

    Коментиран от #14

  • 12 Мехмед

    21 3 Отговор
    Подай топката! ДПС ти си... Айде ВМРО сега си ти!
  • 13 Мехмед

    23 9 Отговор
    Отново искат да ни убедят, че ДПС била протурска партия. Да ама не.
  • 14 criminal

    11 9 Отговор

    До коментар #11 от "Цуци":

    Явно не си много интелигентен.....ама като проговориш турски и се потурчиш ще ти дойде като на жена цикъла......

    Коментиран от #27

  • 15 kick

    9 13 Отговор
    Руснаците отдавна ни готвят за подложка на Турция!
  • 16 kick

    4 11 Отговор
    Руснаците отдавна ни готвят за подложка на Турция!

    Коментиран от #18

  • 17 Хасан

    17 9 Отговор
    Карлос Арнандо Контриера български национплист????!!!.'Вежди Рашидов поне има окончание ..ов..а тоя и това няма
  • 18 ухото

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "kick":

    Ама ти нищо не знаеш! Лично чух, президента на Ингушетия, Юнус Бег Евкуров да навива Путин да ни даде на Турция, щото видиш ли Евкуров пък после щял да превземе Турция. И те така те ще сме станели руска провинция! Пеев щял да бъде губернатора.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Venci

    13 10 Отговор
    Карлос ти не си Българин ,не се бъркай в българската политика , а стани профавач-консултант

    Коментиран от #25

  • 21 Давид

    8 0 Отговор
    До 5 години всички партий ще са в миналото . Играйте на воля .
  • 22 Idiot

    17 0 Отговор
    Стига с тези тъпотии,дигайте заплати и пенсии,както обещавахте и не се правете на интересни!!!
  • 23 Хитър Петър

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Осман":

    Ако ние сме били роби в Османската империя, значи ти си роб сега в България. И като такъв роб, от вече век и половина, нямаш право на мнение.
  • 24 БАЙ ГАНЬО

    10 7 Отговор
    КЪКВО ИСКАТЕБЕ ПАРТИЯ ФЪШИСТИ АКОЩЕ ЩЕ НА КИТАЙСКИ ЩЕ АГИТИРА ТОВАЕ ДЕМОКРАЦИЯ В ДЪРЖАВАТАНИ НО ТИ НЕВЛАДЕЕШ ДРУГ ЕЗИК КОЙТИЕ ВИНОВЕН :ДПС ДПС ДПС ЯЩЕСИ ХУЯ ДПС ДПС ДПС
  • 25 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Venci":

    Ти, с твоя български какъв си?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Усмивката

    6 0 Отговор
    А кото говарят на турски по новинитв не е ли същото.Отде да знаем че не агетират.Хайдути хрантутници, не борци против турцизма сте .Пишман Слави Бинев къде е? А ...сетих се ,той на какъв език агетира??
  • 29 писна ми

    8 12 Отговор
    Мръсни турци! Сган!
  • 30 пейтриоти

    8 1 Отговор
    в българия няма други малцинства и затова няма никой да го разбере.Да продължава да агитират на турски от ДПС пък може и пишман патриотите научат езика ,и без това само те ги чуват
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Националист

    10 5 Отговор
    Български Турци, които не уважават Българския език в България, когато става въпрос за неща като изборни кампании, трябва да бъдат изключвани от правото да бъдат избирани на политически постове.
    ДПС ако служи на Турски интереси ще трябва да се забрани. Турците си имат Турция. Няма нужда да Турцизират България. 500г. Турско иго ни стигат.
  • 33 Хасан4о

    6 0 Отговор
    А ,... тези и на Турски можели да лъжат ? Другите ги е яд ,че лъжат само на Български и така спазват закона. Пери на копанарски и ще излъжете и тях
  • 34 Боко

    6 4 Отговор
    Когато ходите на почивка в Бодрум, Анталия и Мармарис може.Като сте на пазар в Одрин може.Като лапате турска баклава може.Като се откриват турски заводи също можете да слушате турска реч. Тогава и пред изборно,че и след изборно ще слушате турски. Ха ха ха.
  • 35 Чоков

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "месара":

    Ела ми забрани,те и българските партии не са ли мошеници .По твоята логика .....
  • 36 Bobi

    1 3 Отговор
    Анулиране на ДПС в европейските държави е недупостимо!Значи интервенция на република Цигания(турция) е забранено да се допитат до евро парламента регулите и ще се установи, на циганита от турция само цигани са в турцияе забранено на изблик на емоции в евро зоната ако не им е приатно в турция да ги обреже ЕР ДОГАН за втори път!аз като гражданин ще подам жалба до евро съвета и всичко останало те това не може да продължава и от германията ги ритат вече с тяхната не цивилизованост!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 не гласувам не ми дават

    0 2 Отговор
    Няма да гласувам не ви дават нищо а само си вземат направете и вие и това. Достатъчно стига хайде и ние да ги спрем а щом става дума за ДПС да идат на майната си или по точно в Турция .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вярвай

    0 0 Отговор
    Човека не знае български, с трябва да се докаже пред електората си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове