Last news in Fakti

17 Май, 2019 19:44 3 500 27

738 висши чиновници имали несъответствие в декларациите си

  • пламен георгиев-
  • имоти-
  • пари

637 висши чиновници са подали коригираща декларация след проверка на КПКОНПИ

738 висши чиновници имали несъответствие в декларациите си - 1

В Антикорупционната комисия провериха встъпителните и финалните имотни декларации от януари до септември 2018 г. на висшите чиновници. Прегледани са декларациите на 5 116 задължени с ежегодна декларация лица.

Комисарите са проверили декларациите на 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация, на 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси. Проверката на имуществените декларации обхваща, освен задължените лица, техните съпруг/а или приятеля, с когото живеят на семейни начала.

За общо 738 задължени по закона лица проверката приключи с доклад за несъответствие.

637 висши чиновници са подали коригираща декларация след проверка на КПКОНПИ, съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

От проверените публични личности на отговорни позиции, които са задължени да декларират доходи и имущество 98 задължени лица не са подали коригираща декларация. Други 35 са подали коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувано с кого са във фактическо съжителство на съпружески начала и за него е установеното несъответствието.

Трима са подали непълна коригираща декларация и са декларирали, че не желаят да бъде публикувана информацията за човека, с когото живеят на семейни начала.

В докладите на Антикорупционната комисия има данни за недекларирани притежавани и придобити:

Дялови участия, доходи от трудови правоотношения, парични средства по банкови влогове и банкови сметки. В докладите на Комисията присъстват и дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро, притежавани имоти, участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

При несъответствие от Комисията уведомяват разследвания, който има право в 14-дневен срок да подаде пред Комисията коригираща декларация на основание чл. 46, ал. 1 от закона или направи писмени възражения.

При несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лв., Комисията предоставя докладите си на Националната агенция за приходите.

При установено несъответтсвие от 20 000 лв. и повече от Комисията проверяват имотите на човека, който заема висша публична длъжност.

Проверени са: министри; народни представители; кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини; изпълнителни директори и управители на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки за провеждане на процедурите и сключване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; директори на държавни горски и ловни стопанства; председатели и заместник - председатели на държавни агенции и комисии и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преброяване на бесните язовци

    74 0 Отговор
    Значи първо са излъгали, а после поправят декларацията и всичко е точно? А съд нещо?

    Коментиран от #22, #23

  • 2 гост

    53 0 Отговор
    Тааа ,тази комисия за какво е не разбирам? Само да регистрира нарушението и да попълва статистиката?
  • 3 Бачо Киро

    36 0 Отговор
    Туй сигурно е от първите 750 проверени...
  • 4 боцмана

    50 1 Отговор
    В нормалните държави , хората с пари се занимават с политика. В България влизат в политиката за да правят пари (по точно да крадат , под политически чадър).
  • 5 КРАЖБИ БЕЗ ЛИМИТ

    38 0 Отговор
    738 висши чиновници имали несъответствие в декларациите си..... НЕ ЗНАМ КОЛКО СА НИ "ВИСШИТЕ ЧИНОВНИЦИ" АМА ТЕЗИ ....МАЛКО ЛИ СА !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 999

    7 18 Отговор
    Току що ме агитираха да гласувам за Герб 50 лева и фланелка с ликъ на Борисов дали си заслужава да ги взема тези 50 лева

    Коментиран от #8, #13, #27

  • 8 Фернандо Алонсо

    31 0 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Вземи парите и фланелката, а после си гласувай за когото искаш.
  • 9 Иванова

    29 0 Отговор
    Тези 50лева са в началото,към 18.30часа са100 лева.Спофед мен не бързай да ги вземеш.Изчакай.А сега сериозно,гласувай за всеки друг,само не за ГЕРБ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шайка

    22 0 Отговор
    Що чиновници плюскат от парите на данъкоплатците . . .

    Коментиран от #14

  • 12 ивайло

    23 0 Отговор
    Страна с крадци на власт и бедни хора.
  • 13 ГласЪт

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    И аз искам да ме купят за 100 лв и някое друго кебапче. Къде са тез дилъри?
  • 14 Шайба

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Шайка":

    Щото така е от 2-3000 години...Акулите хапват от многото балъци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Зайко Байко многознайко

    11 0 Отговор
    Прав си ! И тези, като онези. Помисли тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. Уважавам факта, че си всеотдаен към ГЕРБ, както комунист, но това идва в разрез морала ! Имаш потенциял и сигурно ще разбереш, какво искам да ти кажа😰😓😨
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 безпартиен

    13 0 Отговор
    Всичко различно от декларацията се конфискува и лицето с обвинение за съставяне на документ с невярно съдържание.
  • 19 НЛО

    8 0 Отговор
    Искам да съм малък жълтичък китаец
    на трибуна пълна на стадион в Пекин!
    И да гледам с радост корумпиран шев
    как квичи за милост пред пълен пистолет!

    А дано , ама надали!
  • 20 Слави Славов

    9 0 Отговор
    И кво стана сега-вместо затвор и конфискация,поправителна декларация за крадците!Ама че държава!Време е вече да я затваряме!
  • 21 Иванова

    4 0 Отговор
    Към Ком 13 в Харманли .В маламар дере.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 съдията

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ааа, ние от съда също си по правихме декларациите!
  • 24 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Как ги измислят само? Гении на формулировките ! За какъв чеп е тази Комисия против корупцията ? Да посочва "грешките" допуснати от висшите чиновници !! Чичо от село няма как да допусне "несъответствие", ако му се наложи да декларира... Ама ВИСШИТЕ БЕЗСРАМНИЦИ И КРАДЦИ има защо да лъжат. И няма да ругаят и демонизират Вълко Червенков ?? Отвратителен комунист, нали? Ама за 15 000 лева злоупотреба - разстрелваше. Помнете го това!!! Кога за 30 години се навъди тази отвратителна прислойка? И няма да дращят със зъби и нокти за запазване на статуквото? Как, и кой,и по какъв начин ще измете тая гадна паплач? По добро от капитализма няма!! Кради на воля и който се опита да опонира или "злослови" - автомобил на "зебрата"
  • 25 3333

    4 0 Отговор
    Всичко, което не е декларирано, най вероятно е незаконно придобито, затова трябва да им се отнема, глоба и затвор. Закони има и то не лоши но няма кой да ги приложи. Ако прокуратурата и съдът влязат в час само за една година, корупцията може да изчезне.
  • 26 Бай Мъдурко

    6 0 Отговор
    А местната гербаджийско-комуняшка измет не броите! Около всеки окръжен град има поне по 20-30 замъка оградени с по 2 метра бетон и телени мрежи, охрана от мутри и бариери! Та комунизма им бил крив на някои когато дерибеите на град бяха 10-на макс...
  • 27 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Вземи ги пък гласувай за когото искаш. Кой ще те види за кого гласуваш. И фланелка нова ще си имаш за лятото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове