Last news in Fakti

18 Май, 2019 10:35 1 103 3

Бисер Петков: Няма актуален проект на Стратегия за детето

  • стратегия за детето-
  • бисер петков

След като се успокоят страстите, Петков се надява, че ще има волята и готовността на различните институции да се води дебат за бъдещето на политиките за децата и семейството

Бисер Петков: Няма актуален проект на Стратегия за детето - 1

"Не само няма стратегия за детето, но към момента няма и актуален проект, който да бъде обект на обществено обсъждане", успокои министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната в Народното събрание.

Отнемането на права на родителите не се предвижда нито в проекта, нито в законодателството. Мерките и позициите на МТСП са в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането на децата до пълнолетието им е задължително, увери той.

"На законодателна процедура не се допуска разширяване на правомощията на държавните служители за отнемане на деца или права", посочи още социалният министър.

Той определи и като неоснователни притесненията на родителите, че държавните служители ще отнемат деца при фалшиви сигнали.

Целта пред Министерството на труда и социалната политика е да подпомага семействата сами да се грижат за децата си, коментира след това социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента.

Социалният министър повтори казаното от пленарната зала и посочи, че Стратегията за детето е оттеглена за преработка преди две седмици и на практика в момента няма актуална стратегия. След като се успокоят страстите, Петков се надява, че ще има волята и готовността на различните институции да се води дебат за бъдещето на политиките за децата и семейството в България.

Той е сигурен, че ще се търси национално съгласие по национален въпрос, какъвто е въпросът за децата и семействата.

"Вероятно има еволюция на различните виждания, тъй като проектът за национална стратегия беше подкрепен от омбудсмана Мая Манолова при общественото обсъждане", коментира Петков.

Той припомни и че МТСП предложило преди около два месеца промяна в наредбата за условията и реда за превенция при изоставянето на деца и тяхната реинтеграция в семейството.

Промени в наредбата не били правени от 2003 г., но социалното министерство не получило подкрепата за увеличаване на помощта за семействата за превенция и интеграция, която е до 5 пъти размера на гарантирания доход. В първоначалния проект на наредбата било предложено помощта да стигне до 10.

Бисер Петков е убеден, че семействата трябва да се подкрепят в по-голяма степен, за да могат сами да осъществяват грижите за деца и основанието бедност на семейството като основен мотив да изоставят децата, да бъде преборено.

Той отчете, че дискусията около стратегията за детето е опорочена, но заяви, че не търси вина от никого.

Припомняме, преди седмица в цялата страна се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи.

Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

По въпроса се изказа и самият премиер Бойко Борисов. Той увери, че Национална стратегия за детето няма и осъди гражданските протести, защото били безпочвени.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова настоя да бъде изготвена изцяло нова Стратегия за детето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    2 0 Отговор
    На ТИЯ ВЕЧЕ КОЙ ИМ ВЯРВА.ЛЪЖЛИВИ ГЕРБАРАСТИ
  • 2 Слави Славов

    2 0 Отговор
    И тоя ми прилича на обратен с това тънко гласче!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове