Last news in Fakti

20 Май, 2019 12:47 7 817 58

Каракачанов за Ф-16: Дяволът е в нюансите

  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребител-
  • красимир каракачанов

Заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо

Каракачанов за Ф-16: Дяволът е в нюансите - 1

Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител, не са изгодни.

Заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Това призна в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия военния министър Красимир Каракачанов.

Като пример за това той даде заплащане, което американците искат, за езиково обучение на българските пилоти. Той не вижда никакъв смисъл да се заплаща от страна на държавата, а и на българските данъкоплатци, нещо, което пилотите ни така или иначе имат - те са преминали през езиково обучение.

Военният министър отрече да се водят преговори за сваляне на цената по този начин, че боеспособността на изтребителите да бъде орязана и намалена.

"Не става въпрос за рязане на способности, например да се свалят ракетите... За някои от компонентите смятаме, че цените не отговарят", бе категоричен Каракачанов и даде пример с чаша, което се предлага за 5 лева, а реалната ѝ стойност е 3 лева.

Красимир Каракачанов се противопостави на твърдението на президента Румен Радев, че сме задраскали състезателната процедура.

Според Каракачанов обаче на пазара всеки се опитва да печели повече и това е нормално, но е в сферата на политиката и геополитиката. Той разбира по друг начин отношенията в сферата на отбраната, където трябва да има идея и цел да имаш годен и боеспособен съюзник, като това е политическо решение.

Каракачанов се опасява, че ако не се договори плащане на вноски за новите изтребители, това може да спре плащанията по другите проекти за модернизация на армията ни, а може и да удари повишаването на възнаграждението на военнослужещите.

Според министъра, с който и да водим преговори - за италиански или шведски изтребители - бихме имали подобни проблеми в нюансите на сделката.

На въпрос дали се опасява от нов Костинброд в четвъртък/петък, както заяви вчера премиерът Бойко Борисов, военният министър и вицепремиер заяви, че не разполага с конкретна информация.

Въпреки това обаче той посочи, че както се развива предизборната кампания, нещата не опират само до опасения.

Каракачанов нападна лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който сипел лъжи и компромати навсякъде. "От едно лице с четири дела срещу себе си чух всичко..., в един момент се зачудих дали не съм убил баба си", коментира Каракачанов. Според него обаче не може никой, който има имунитет и смята, че е безнаказан, да раздава морални присъди, да клевети и лъже. "Айде, стига толкова", отсече Каракачанов и така подкрепи проекта на парламентарната група на ВМРО за наказателна отговорност за политици заради лъжи.

Красимир Каракачанов категорично отхвърли и всякакви въпроси за имотната си декларация. "Кое е нарушението, какво не съм спазил в закона", попита той и цитира член от инструкциите за попълване на имотните декларации, където пише, че тераси и мазета може и да не се декларират.

"После върви обяснявай, че нямаш сестра... Това не е свобода на словото, това е клевета", заяви Каракачанов.

Той подкрепи инициативата на главния прокурор за проверка на офшорните сметки на хора, които заемат висши държавни длъжности. Според Каракачанов тези сметки трябва да бъдат публични и обществото да има информация за тях.

Офшорните сметки не са забранени по закон, но е хубаво да се знаят, според Красимир Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    48 10 Отговор
    К'ъв беше проблема да вземем Юрофайтър Тайфун? :(

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тоз

    46 14 Отговор
    За какво ни са лястовици след като има прашки? С 400 -С500!

    Коментиран от #57

  • 4 Патриот

    52 16 Отговор
    НЕ ХАРЧЕТЕ ПАРИТЕ НА БЕДНИЯ ДАНАКОПЛАТЕЦ ЗА ГЛУПОСТИ !!! ТО АРМИЯ НЯМА А ПАРИ ХАРЧАТ ЗА ПРОСТОТИЙ !!!!!!

    Коментиран от #35

  • 5 1234

    60 5 Отговор
    Дяволът е в нюансите а нюансите са комисионните
  • 6 име

    40 8 Отговор
    Тия американци много стиснати се оказаха. Колко са 10% от сделката за терасите на г-н министъра, а те като са стиснати и толкова не им се дават.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 нап

    36 7 Отговор
    Прасито да не се прави на наивник ! Да чете как се продадоха тецовете на краварите и да не ни изиграе тоя номер преди избори ! Ще ослабне немедлено !
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    ИСТИНАТА Е МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ
  • 10 Трагедия

    49 13 Отговор
    БНА имаше над 300 съвременни бойни самолета, но можеше да си го позволи. НРБ имаше икономика, имаше и пари. Тогава наистина имаше завод до завода.
    Днес РБ от клуба на най-смотаните мизерни държави не може една дузина морално остаряли самолета да плати.

    Коментиран от #14, #45

  • 11 Груйо

    10 21 Отговор
    Угодия за вас няма, нали критикувахте че сделката е неизгодна и се "навеждаме" на американците. Сега, когато правителството преговаря за цената и има вариант дори да няма сделка при тази цена, пак сте недоволни. Всеки стана експерт по авиация вече. Аз лично смятам че тази сделка вече стана много прозрачна и се даде голяма гласност, така че едва ли ще посмеят да сключат неизгодна или вземат комисионни.

    Коментиран от #37

  • 12 МНОГО

    27 5 Отговор
    ПРАВИЛНО ТИ Е КАЗАЛ ПРЕЗИДЕНТА ! И ВИ СЕ ПОЛАГА ПРИСЪДА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С НАРОДНИ ПАРИ !
  • 13 Docenta

    6 21 Отговор
    Тумбак войводата е руски агент от време оно.Едно говори друго прави.Все във полза на кремъл
  • 14 Груйо

    11 28 Отговор

    До коментар #10 от "Трагедия":

    Стига глупости и евтина пропаганда бе човек, 300 сигурно са били с Антоновките от селскостопанска авиация и Ту-тата гражданска авиация.

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Що за въпрос

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "БКП ТВ HD":

    Колония сме, РБ е най-затънтена и мизерна колония на САЩ, ЕС/Германия и частично на Русия/черноморието/
  • 16 Да те открехна

    31 6 Отговор

    До коментар #14 от "Груйо":

    БНА 1989 г. е над 153 000, мобилизационният капацитет, по ЦРУ, 2,11 милиона мъже. 2 000 танка Т-55, 1 000 МТ-ЛБ, около 800 БТР-60 и др. уги 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 км с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 "Елбрус" (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки - минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия батареи 130мм и 100 мм водени от радиолокационни станции, морска морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини, парашутно-десентна и водолазна част, батальон морска пехота.

    Коментиран от #24, #25

  • 17 Асът на асовете

    26 6 Отговор
    Да зануляват всичко и да си минаваме на сделка с европейски самолети - Грипен, Рафал или Юрофайтър, и трите са по добри от проблемната тенекия.
  • 18 345

    10 1 Отговор
    Груйо да ме фане за ______==
  • 19 Инфо

    22 3 Отговор
    1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини.
    Упадък след 1989
    След края на Студената война Българските военновъздушни сили са ограничени до 226 самолета.

    Коментиран от #34

  • 20 Тоя па

    33 3 Отговор

    До коментар #14 от "Груйо":

    Абе братчед само в това малко поделение в което служех в едно тъпо село имаше 30 танка T72.Сега в цялата ни армия има толкова.Ама на мама момиченцето ''пропаганда'' му се привижда.
  • 21 Инфо

    24 2 Отговор
    1989 Българската народна армия - ВВС разполагат с 224 МиГ – 21; 90 – МиГ 23; 4 МиГ – 25; 22 МиГ – 29; 23 СУ- 22; 31 СУ – 25; или общо 400 бойни самолета. Към тях трябва да добавим и 44 бойни хеликоптера Ми-24 и 18 Ми- 8. Част от изтребителите.бомбардировачи Миг-23 са пригодени да използват ядрени бомби.
  • 22 Близ Близ

    21 2 Отговор
    ...... и както винаги -Путин и руската “кочина” са виновни!
    Или на крива ракета космосът и пречи !
    А .... и русофилите , нищо че на тази цена ще ни дадат 20 МИГ !
    И тук “екпертите “ ще кажат че са руски тенекии !
  • 23 Сделка на века

    15 3 Отговор
    През 2007 продаваме 6 излезли от употреба Ми-17 за по 1,5 млн. долара всеки и купуваме 12 Кугъра за половин милиард долара, от които днес летят два.Продаваме ги на Латвия, която ги препродава на Великобритания. Там хеликоптерите се модернизират, така че да са съвместими със стандартите на НАТО и в момента са част от Кралските на нейно вели¬чество английската кралица ВВС.
  • 24 Иван

    11 27 Отговор

    До коментар #16 от "Да те открехна":

    Настина матушка ви множи вас тъпанарите в БГ . Вече според мен сте 90% а не 80%.
    /50 комплекса Р-300 "Елбрус" (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км/
    каква ядрена бомба ще хвърляш с ракета с обсег 300 км ..ма то като нямаш мозък е нормално...

    Коментиран от #26, #33, #43, #55

  • 25 стоян

    6 23 Отговор

    До коментар #16 от "Да те открехна":

    До 16 ком=Другарю и аз съм бил в тази армия и познавам въоръжението - руски стари боклуци =по тревога 30% се повреждаха и не пристигаха до линията за отбрана=крадеше се навсякъде бензин , нямаше инструменти

    Коментиран от #27, #29, #42

  • 26 Тъпунчо Декмокрадков

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Тактическо ядрено оръжие. Например американските ракети MGR-1 Honest John/Честният Джон имаха мактсимална далекобойност 45 км, минимална 6 км.
  • 27 Инфо

    16 4 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    На американските самолетоносачи в годност са средно 50%от самолетите. Често и падат, както японският Ф-35 наскоро. Ако ти вярвам, то БНА е била далеч напред.
  • 28 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    бееееее,кво да каже човек../да не го резнат/.ДЯВОЛЪТ е в усата , не в нюансите!!!И посланикът е неговото протеже.И ТОЙ има повече време от ,,твоят,, мандат!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стоев

    16 2 Отговор
    А вие сега ли разбрахте това? Високата цена беше ясна още при офертата! Защо пренебрегнахте другите фирми и избрахте тази? Защо Цв. още преди две години каза, че ще купим самолети от американците? Това не говори ли за предварителна договорка на тъмно?
  • 31 сектант

    4 2 Отговор
    вече сте се вързали тъпанари прости... както вика бабето от новите съседи плащааай плащааай
  • 32 Пешо

    7 1 Отговор
    Най-важният нюанс е кой ще вземе комисионната!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 А,де ...

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Инфо":

    Само София се е охранявала с 30-32 самолета. Това, сигурно е плана на БА за 2120 год. :-)
  • 35 Патриот

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    Патреот съм ама ми куца балгарския изик.
  • 36 Данчо Летвата

    13 3 Отговор
    щом се хванахте с тези кърлежи ( сащ )няма на къде , рано или късно ще ги купувате тези щайги F16
  • 37 куку руку ку

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    Един F35 струва $110 млн., а сега сметни колко даваме за морално остарелия F16. Ако си зле с математиката, три пъти повече ще платим за бройка.
  • 38 Пръдльо

    3 1 Отговор
    а бе Селянин ти ко разбираш от Бомбардировачи , въри там на село сей картофи
  • 39 SAAB

    10 0 Отговор
    Ако пропадне сделката за F -16 ЦРУ пенсионира главанака , както и го тури У файтона ! :)
  • 40 Тавариш Путин

    10 1 Отговор
    Само кажете и веднага ви изпращам новите Мигове или Су-та .......... каквото си пожелаете
  • 41 Говориха лъжи за Ф16

    6 2 Отговор
    Цветан Цветанов изяде помията със празните приказки за Ф-16,
    СЕГА ГЛЕДА КАТО ПОСРАН МУШМОРОК, ОТРЕЗНЯХА оптимистите
    останаха няколко некадърници и това е елита, който ще направи избора на самолет, прикрити мошенически игри, които в момента
    не отговарят на истината за конкурентните " Грипен".
  • 42 Явно

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    си бил в КЕЧ-а и с циганите сте си крали лопатите. Тогава такива като теб в бойните поделения не допускаха.
  • 43 Менте,

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Да си чувал поне за поделенията в Телиш и Ловеч на Ракетни войски? Турция и ФАЩ защо настояваха да унищожим ракетите си, като не могат да носят ядрени оръжия? Или коментираш, колкото да не заспиш?
  • 44 ГАЛЕВ

    8 3 Отговор
    САМО ГЛУПАЦИТЕ ГИ ТОВАРЯТ В ЦЕНАТА-ПОДАДОХА ВИ КАКАЛЧЕ И ВИЕ ПОНЕЖЕ СТЕ ТЪПАЦИ КЛЪВНАХТЕ.КАКВО ВИ ПРЕЧИ ДА СИ КУПИТЕ МИГОВЕ ОТ РУСИЯ КАТО ЕРДОГАН КАК СИ КУПИ С-400 ВЪПРЕКИ ЗАПЛАХИТЕ НА ФАЩ-УБИИЦИТЕ
  • 45 Стършел

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Трагедия":

    Вярно е че имаше, но и за това живеехме като руснаците - е малко по-добре де! Задаваш ли си въпроса защо ни ги даваха руснаците и какво "печелеше" човека живеещ зад желязната завеса? Не казвам, че сега е по-добре, на чак 300 самолета не ни трябват.

    Коментиран от #46

  • 46 Да бе

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Стършел":

    Моли се да не ни потрябват.То на никой не му трябват ама всички се въоръжават и то яко,само се огледай.
  • 47 ВЪЛКЪТ У КОШАРАТА.

    1 1 Отговор
    Аааа ке ни продаватели още пасапорти ?
    Да беше казал нещо и за комисионните ?
    Пак че ни сервираш нещо предполагам , ама се чудя що ке е ?
  • 48 Тодор

    0 5 Отговор
    няма да има сделка със Сащ, няма комисионни, друго си е с братският EUSSR или СССР, да си дойдем на думата...Тръмп е мръсна дума в Брюксел и Москва...
  • 49 brendi

    3 1 Отговор
    Да дадат тези пари на пехотата и за ракетни системи.
  • 50 ллсдк

    4 0 Отговор
    хора няма в армията 24 000 под пагон:
    3000 - доктори
    500- преподаватели
    200- гвардейци
    7000-8000 свободни незаети места
    4000- военна полиция, щабове ,военни разузнавачи(клати крачоли)
    има няма на 15000 40 генерала????
  • 51 хамсал

    5 2 Отговор
    Това наистина е абсурдно! Не става въпрос за самолетите, нека да са Ф 16, ама да те пързалят с курсове по английски при условие, че летците ни го знаят? Иначе как осществяват съвместни действия с колегите си от НАТО? Това си е чисто гъбаркане!
  • 52 капитан

    2 0 Отговор
    коментар 25 за М техника да си чувал.Всичко по 2 едните за мирно време а другите за воено
  • 53 Каунь

    2 0 Отговор
    Сега като се смени властта ке се смени и политиката и ке си купим 25 Су 35.
  • 54 Демокрад с партийна книжка

    2 0 Отговор
    За къф чеп са ни тия Ф16,
    Няма пари за хиляди други неща,
    Бойко самолети тръгнал да си пазари.
    Наистина не разбирам какво ще правим с тях,освен за панаира, пардон Парада
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бай Митьо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "тоз":

    А какво очаквате от един русенският ТЮФЛЕК.Аз съм русенският възпитаник и съм на ясно с възможностите на Черния Кочан Каракачанов.Той цицаше като лакомо бебе мляко не само от цица та на майка си.А сега цица лакомо и от нас.Но много обича задника на Бойко.Е не сте ли наясно че шайката на Бойко е ненаситна.И трябва да бъде изрината.
  • 58 brendi

    0 0 Отговор
    Самолети ни трябват, но не можем да си ги позволим.
    Турция ще охранява със самолети този фланг на НАТО. И Гърция. На нас ни трябва мощна ПВО, ракети със среден обсег и мобилна пехота, и артилерия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове