4 192 27

Цацаров обвини "Биволъ" в лъжа, не криел имоти

Готов съм отново да предоставя документи, заяви главният прокурор

Цацаров обвини "Биволъ" в лъжа, не криел имоти
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично опроверга информацията, изнесена в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", че през 2007 година, докато е председател на Окръжния съд в Пловдив, му е дарен апартамент.

Вчера от "Биволъ" разкриха, че "през 2007 г. търговско дружество дарява недвижим имот на семейството на най-влиятелния пловдивски съдия тогава. В края на 2012 г. имотният регистър е бил подменен със задна дата, а сделката „преформатирана на покупко-продажба“. Това се случило и на 19.05.2019 г., след като имотният регистър бил „затворен“ за повече от 36 часа и така информацията за тази сделка – дарение „изчезнала“, твърдят в разследването си още те.

Цитиран от пресцентъра на Прокуратурата на Република България, Цацаров окачестви информацията като неистина.

"Готов съм да представя всички документи, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им", пише той.

Ето и цялото изявление на Цацаров, публикувано без редакторска намеса:

На 19.05.2019 г. /неделя/ вечерта, сайтът „Биволъ“ публикува статия със заглавие „Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на „Мултак № 1“ в Пловдив“. Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г. от търговско дружество дарение на семейството ми с недвижим имот /апартамент в гр. Пловдив/, в края на 2012 г. имотният регистър е бил подменен със задна дата, като сделката била „преформатирана на покупко-продажба“. Това се случило и сега, след като на 19.05.2019 г. имотният регистър бил „затворен“ за повече от 36 часа и така информацията за тази сделка – дарение „изчезнала“. Твърди се също, че за нея, въпреки мои изявления по медиите, не са били показани никакви автентични документи, като „по тъмна доба вписването беше променено от „Дарение“ на „Покупко-продажба“. Следват още твърдения относно сделки с недвижими имоти и продавачите им, като собственикът на строителна компания – продавач е представен като съдружник на „Мултак № 1 в Пловдив“. Според „Биволъ“, всичко това напомня за подобни сделки на властимащи сега, след разкритията, наречени „Апартаментгейт“. Още днес /20.05.2019 г./ сутринта, „новината“ бе разпространена в национален ефир от Христо Иванов, председател на политическа партия „Да България!“ и бивш министър на правосъдието, при участието му в сутрешен блок – че по съобщение на „Биволъ“, от партидата ми в имотния регистър „е изчезнала една имотна сделка“.

Неистината за въпросното дарение е разпространена подробно за първи път отново от сайта „Биволъ“ на 26.11.2012 г., по време на процедурата по избор на главен прокурор, провеждана тогава. Различно бе само заглавието: „Фирма дарила Цацарови с апартамент в Пловдив?“, иначе твърдяното и целта, с която това се прави бяха напълно идентични с тези сега. В хода на процедурата по избор, приключила през декември 2012 г., Етичната комисия на ВСС извърши проверка на медийните публикации с такъв предмет, касаещи както тази, така и други имотни сделки, отразени сега отново от „Биволъ“. За нуждите на тази проверка, представих подробни писмени становища /на 26.11.2012 г. и на 07.12.2012 г./, придружени с необходимите документи, сред които нотариален акт, удостоверения от Агенция по вписванията, фактура, издадена от дружеството – продавач и др. Етичната комисия не откри нарушения. Въпроси, свързани с публикациите на „Биволъ“ и на други медии в тази насока ми бяха поставяни и при откритите изслушвания в комисията, а и по време на избора, предаван пряко по националната телевизия. Така още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е закупило апартамент в гр. Пловдив, със застроена площ от 55,50 кв. м., за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лв. Отговор получиха и всички други твърдения, „припомняни“ сега от „Биволъ“.

Готов съм да предоставя отново за публичен достъп документи /нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и др./, представени от мен и за нуждите на проверката във ВСС още през ноември 2012 г., по предния сигнал на „Биволъ“ преди 7 г. Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им.

За мен са ясни както целите, така и сценаристите на тези публикации. Статията от 19.05.2019 г. няма автор, освен безадресното „Биволъ“. Така единственото неясно и неразбрано от мен е липсата на доблест от страна на нейния действителен автор да застане с името си зад това, което е написал.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гербаджийски кавал

  45 9 Отговор
  Калто каза кокинов на огнебореца относно цацаров - "ти си го избра" и в тоя ред на мисли БОРИСОВ МИРИШЕШ
 • 2 mom4eto

  54 3 Отговор
  Цацаратурата, колко рушвети е прибрала от проститутките в София ДАНС мълчи по въпроса :)
 • 3 Реалност

  54 2 Отговор
  Цацааааааааа....на теб НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА!
 • 4 МАНГИ

  5 17 Отговор
  е как да си напише името нали е от кгб
 • 5 гуру

  23 0 Отговор
  Цаца,ама риба!Риба,ама цаца!Те така...
 • 6 БКП ТВ HD

  33 0 Отговор
  Избиха рибата остана ЦаЦата :)

 • 7 Ставри

  16 0 Отговор
  Цаци, ша тъ скъсам.
 • 8 Пепи

  24 0 Отговор
  Цаца,оял си се като шопар,виж се.
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  8 0 Отговор
  ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ И ТИ КАТО МАФИЯТА КОИТО НЕ МЬЛЧИ УМИРА
 • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  15 0 Отговор
  ГОСПОЖА ЦАЦАРОВА НАЛИ Е УЧИТЕЛКА НЕ ТЕ ЛИ УЧИ НА МОРАЛ ГОСПОДИНЕ
 • 12 Обикновен човек

  19 1 Отговор
  Свинята Цацаров квичи предсмъртно това е негово право да му м....ката изрода НЕДОКЛАТЕН!!!!!
 • 13 Тома

  3 9 Отговор
  Само "Да, България" на Христо Иванов и ДБ са посветили живота си на каузата за Съдебна реформа.Никой друг няма интерес да каже"къде е заровено кучето"?!
 • 14 Прокурорът мошеник

  12 0 Отговор
  Меглена Цацарова, която е нотариус, е закупила две овощни градини за 119 096 лв. (60 900 Евро) за всеки имот. Но в нотариалния акт е записана цена 120 пъти по-ниска от реалната : 1000 лв за всеки имот. Историята придоби публичност, защото заради съдебен спор за имота, Цацарова завежда дело срещу продавачите, за да получи обратно парите си – 121 800 евро. В мотивите на съда по това дело ясно са посочени два мотива да се впише фиктивна сума: 1. заплащане на по-ниски такси и 2. желанието на продавачката да скрие истинската цена.
 • 15 123

  11 0 Отговор
  И цацата лапа като акула
 • 16 Ставрю

  11 0 Отговор
  Цаца цаца ама като шупар е стабал и нагъл безочлив. Некадърник тлъст защитаваи герб иначе загиваш. Цаца като се уяде става като кит....
 • 17 Ставрю

  8 0 Отговор
  Дали в тази държава има човек който да вярва че цялото управление на държавата работи само за една заплата. Та и цацата колко историики е прикрил колко парички е прибрал само он си знае.
 • 18 Обикновен човек

  7 0 Отговор
  Когато една свиня един нерез НЕДОКЛАТЕН отговаря за закона на една "суверенна държава" и когато една свиня отговаря за закона Господ да ни е на помощ закона кучета го яли!!!!!!!!!!!!!!!¡!!!!!!!!!!!!!
 • 19 Борис

  6 0 Отговор
  Като си прав що се обясняваш а не заведеш дело за клевета?Или има нещо вярно и не ти стиска😉?

 • 20 КОНСТАНТИНОВ

  4 0 Отговор
  ЦАЦАТА ГО ИЗБРА ТИКВАТА И ДВАМАТА СА ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕМКИ
 • 21 Цацаротурата

  2 0 Отговор
  Е той не ги крие, пише ги на иметона жена му и ги обявавя на данъчна оценка
 • 22 Мордекай

  0 0 Отговор
  Натискайте малки гнусни тролчета , заработвайте подаянието давано ви от шумкарите , имате още ден , два живот , после пак на боб чорба
 • 23 Владислав Иванов Горанов

  1 0 Отговор
  Честността е класово понятие! Вие чели ли сте Айн Ранд, и адептите на дясното? Спряхме водата на циганите, ще я пуснем ако гласуват адекватно. .... и токът..
 • 24 той сам

  0 0 Отговор
  надявам се на чудо,Бьлгариа да се отарве от МОТАНТИРАЛИТЕ БАЦИЛИ и ПАРАСИТИ.Обаче не чудо,а ние трябва да го направим.Заради БАЛГАРИА,РОДИТЕЛИТЕ НИ И ДЕЦАТАНИ.Аколи не те ще се отарват от нас................
 • 25 Бацата без следствие, спокойно

  0 0 Отговор
  Маже да го друснеш, доживотен зад решетките ! Без следствие, дознание и показания ! И няма да си сториш ГРЯХ ! Коза Ностра - БГ !
 • 26 Цацаров е ДЯВОЛ раздаваш правосъдие

  0 0 Отговор
  За Дявола има едно място - ДОЖИВОТЕН ! Но само чрез НАРОДЕН СЪД И Диктатура на НАРОДА ! А за сега Дяволът свободно витае и е невъзможно да обладае в полет !
 • 27 незнайко

  0 0 Отговор
  Голама статия голяма работа ! Всеки може да провери кой е плащал данъка на този имот след 2007 година до 2012 година ! Ако е Цацаров значи е вярно , ако не е значи не е вярно !

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.