Last news in Fakti

20 Май, 2019 22:00 6 217 23

Мая Манолова се зае с Търговския регистър, видя ФАКТИ

  • мая манолова-
  • омбудсман-
  • адвокати-
  • среща-
  • търговският регистър

Трябва да има възможност гражданите да бъдат компенсирани

Мая Манолова се зае с Търговския регистър, видя ФАКТИ - 1
Източник: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова издейства среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов на група адвокати, които в изминалия петък ѝ написаха отворено писмо. Поводът за писмото беше трудностите и премеждията, които адвокатите имат с длъжностите лица по регистрация в Търговския регистър. На предстоящата среща с правосъдния министър Данаил Кирилов ще бъде обсъдена и друга тема, а именно електронното правосъдие.

''Проведохме среща по искане на 64 адвокати, а основна тема бяха проблеми при функциониране на Търговския регистър. Аз изцяло споделям тревогата им за липсата на предвидимост в работата на длъжностните лица по регистрацията в Търговския регистър'', заяви Манолова пред погледа на репортер на ФАКТИ.

''Има липса на ясни правила, недвусмислени такива, които да водят до непротиворечиви действия и практики от страна на държавните служители от Агенцията по вписванията. Това създава подозрения и опасения у граждани и адвокати, че е налице злоупотреба с право, а именно постановявания на многобройни откази по искания за вписвания и регистрации, като целта е събиране на допълнителни такси'', каза българският омбудсман.

''Сподели се също и това, че гражданите търпят вреди, а в крайна сметка няма начин, по който да бъдат компенсирани. Включително не се възстановяват разноските по съдебни дела, водени срещу отказ на длъжностните лица, в случаите, в които този отказ е отменен. Предложихме и получихме съгласие за среща с министъра на правосъдието и с ръководството на Агенцията по вписванията, като срещата е определена за сряда'', довери още Манолова.

''Аз се ангажирах и с моя екип ще подготвим и законодателни предложения, които да подобрят работата на Търговския регистър, Агенцията по вписванията и да отстранят съществуващите проблеми. Трябва да има ясни правила, които да водят до обезщетяване на вредите, които гражданите са претърпели от неправомерни откази на длъжностните лица от Агенцията по вписванията. Минимумът е създаване ясно правило, че трябва да се възстановяват разноските направени от гражданите при незаконни откази на длъжностните лица. Също така и задължения за ръководството на Агенцията да въведе мерки, включително чрез подзаконови нормативни правила за недопускане на разнопосочна практика. Трябва да се уеднакви начинът, по който действат и вписват отделните длъжностни лица по регистрацията, тъй като разнобоят в техните действия се заплаща от българските граждани и адвокатите'', допълни Мая Манолова пред погледа на репортер на ФАКТИ.

Един от представителите на адвокатите на срещата с Мая Манолова адв. Александър Пелев каза следното: ''Включително и днес Търговският регистър имаше технически проблеми, отново имаше затруднения в работата, а това е нещо, което засяга не само нас в работата ни като адвокати, но и всички български граждани. Ние не можем като пряко работещи и заинтересовани от гладката работа на този регистър, да стоим повече безучастни и да не взимаме никакво отношения по това какво се случва''.

От своя страна пък Агенцията по вписванията днес излезе с открито писмо до медиите, в което се твърди, че по проблема се работи, както и информация, че за февруари-май 2019 отказите бележат спад спрямо същия период през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    13 3 Отговор
    Чета, спомням си поведението на Мая преди години и се чудя как да обясня на света ползата от болестите!

    Коментиран от #7

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ
  • 3 Един

    13 24 Отговор
    Тая трябва да я съдят за аферата Костинброд!!!

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 пак ли

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Кой да я съди, ББ ,та то я назначи на тая длъжност,в знак на благодарност.
  • 5 Български По Хелзинкски Комитет

    24 6 Отговор
    Сравнете действията на Манолова с тези на предишните омбустмани и тогава давайте мнения.
  • 6 Гробаджия

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Сори ГРОБаджийско тролче, ама тия елементарни глупости( то даже и за лъжа не става) че Косринброд е дело на БСП, при положение че гроб организираше изборите тогава; че елена йончева източила КТБ, че БСП и ДПС държат съда и т.н. тия глупости минават само за пред платените ви избирателе от малцинствата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Червената гад

    8 15 Отговор
    що не отдъхне малко? Досажда! Вече се страхувам да отворя хладилника - ще земе да изскочи отвътре Мая и да ми дръпне една реч за днвойните стандарти при храните. А аз ще взема да й тегля една ......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наивен

    12 5 Отговор
    Точно Манолова да говори за търговския регистър е дебилна порнография. Точно преди година е половина Търговския регистър блокира и половината държавна администрация също тъпоумно блокира заради популизма на Майчето и никой освен съда не смееше да каже как се прехвърлят дялове във фирма, защото имаш текущи задължения към персонала. Тази е по-повърхностна от кожна екзема!!!!!
  • 12 Наивен

    6 3 Отговор
    Ако правилно си спомням някой беше изчислил загубата на бизнеса от тази идея на Майчето блакирала сделките в търговския ресгистър на 700-800 милиона лева. Тази СТАВА САМО ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР за друго не?

    Коментиран от #19

  • 13 месара

    8 6 Отговор
    да е завършила нещо с което се е заела?
  • 14 Альоша Гърневски

    11 2 Отговор
    Като се назначават калинки навсякъде, така ще бъде. Не може пикла под 30 г да я назначаваш за зам. министър или шеф на агенция. Пълно е с калинки и калинковци.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 По скоро си шизофреник

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Наивен":

    Мая Манолова кво общо има с избора на накадърна фирма за потръжка на сървърите и назначаването на некадърни шефове само за бушони и точене на кинти?

    Коментиран от #21

  • 20 юрист

    3 4 Отговор
    Нали оправи вече Топлофикация... та сега с друг въпрос. Пчеличката Мая ходи по цветчетата с проблеми и само ги "праши",но не ги решава.
    Умните хора виждат какви са резултатите. А тях ГИ НЯМА
  • 21 Наивен

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "По скоро си шизофреник":

    Това за което говориш е друг проблем. Преди да се скапе електронната система на регистъра, заради едно от недомислените предложения на М. Манолова да не се прехвърлят фирми със задължения към персонала, в продължение на 3-4 месеца практически всичко спря.
  • 22 Noname

    1 1 Отговор
    Благодарение на компетентните й предложения вече веднъж бяха блокирани прехвърлянията на дружествени дялове месеци наред. По-добре да се занимава с проблемите на гражданите, да не се меси в отношенията на търговците.
  • 23 Съвременник

    2 1 Отговор
    По стар комунистически обичай , само пушилка без резултати !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове