Last news in Fakti

21 Май, 2019 14:21 1 074 10

40% от домакинствата живеят в пренаселени домове

  • валентин йовев-
  • мррб-
  • жилища-
  • домакинства-
  • residential forum 2019

Според статистиката, споделена от регионалния зам.-министър Валентин Йовев, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата

40% от домакинствата живеят в пренаселени домове - 1
Снимка: МРРБ

„Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработването на стратегически нормативни документи за стимулиране развитието на този сектор.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който откри днес Residential Forum 2019, в столицата, цитиран от пресслужбата на МРРБ.

Заместник-министърът съобщи, че според статистиката в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97% от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31% от всички жилища в страната. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

„Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони“, заяви по време на форума Йовев.

Ще се набележат мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на заместник-регионалния министър. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.

Наред с това през март МРРБ стартира обществен дебат и процедура за промени в Закона за управление на етажната собственост. Обсъжданите промени са свързани с регламентиране на задължение за качествена поддръжка на сградите и механизми за събиране на таксите за управление; прецизиране и регламентиране на правата, отговорностите и задълженията на собствениците и ползвателите в сградите; засилване ролята и функциите на професионалното управление на сгради, както и въвеждане на изисквания за лицата, които предоставят услуги за професионално управление.

„Голяма част от апартаментите в страната са в сгради, които са на възраст над 30 години“, коментира инженер Йовев и допълни, че съществува остра нужда от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Като стъпка в тази насока той очерта изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на правителството, която осигури 2 млрд. лв. за обновяване на жилища в цялата страна.

„Това е най-голямата социална и икономическа програма за регионите, която има само плюсове не само за обществото, но и за малкия и средния бизнес“, беше категоричен заместник-министърът. Той информира, че към момента обновените и въведени в експлоатация сгради са 1699. Общият брой на жилищните здания, по които ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност по програмата, е 2022.

Форуми като този са изключително полезни за диалога между местна власт, бизнес и институции и са своеобразна професионална публична платформа за дискусия по въпросите на жилищната политика, каза в заключение заместник-регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 документите

    2 1 Отговор
    В България има най-много собственици на жилища. Едно жилище е собственост на баба, дядо, татко, мама, чичо, и аз. Но е писано по документи на дядо. Медиите също така промиват ? мозъците на българите, че в България има най-много собственици на жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2% от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%), Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... От 1984г. до 1992г., са построени 480 000 жилища от държавата, от тогава мина 3-пъти повече време.
  • 3 А в наша Раша

    1 1 Отговор
    Болшинството в социални квартири.
  • 4 документите

    3 0 Отговор
    В България има най-много собственици на жилища. Едно жилище е собственост на баба, дядо, татко, мама, чичо, и аз. Но е писано по документи на дядо. Медиите също така промиват ? мозъците на българите, че в България има най-много собственици на жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2% от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%), Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... От 1984г. до 1992г., са построени 480 000 жилища от държавата, от тогава мина 3-пъти повече време.
  • 5 гост

    4 1 Отговор
    Имам трима познати, които държат по минимум едно жилище заключено, макар че нито са нови, нито са хубави или уникални, за да се пазят по този начин, дори напротив, стари и очукани панелки с мебели и оформление отпреди 90та. И това не е интересното, а факта, че всички се оплакват от липса на пари, все не им стигат, все нещо им трябва и не могат да направят понеже нямали пари. Но никой не иска да продава, да отдава под наем или да живее там. Много странна народопсихология. Част от родата ми пък държи земи, които нито взима рента от тях, нито продава, в същото време висят на заеми и се оплакват, че нямали възможности, а опукват 20 бона за година само за забавления и ектри, без да им остане нищо зад гърба.
  • 6 гост

    1 1 Отговор
    Българите имат по документи, но не живеят там и във всеки панелен вход има поне по 1-2 апартамента празни и заключени. Има някои стоят така повече от 10г. и се трупат само данъци, не се плаща за текущи ремонти, нищо. Един приятел загуби баща си и се оказа, че има гарсониера и тристаен, за които никой не е плащал данъци и има над 2х.лв той да плаща, жилищата стоят заключени с години, а той се мъчи да свърже двата края като беше пуснал в гарсониерата свой приятел под наем, но баща му приживе изгони приятеля му на втората седмица и вместо да взимат по няколко хиляди лева годишно от жилищата, те работят по овчарниците за 20лв, да има за хляб и бира. Това са прости хора, с които не може да се спори и не може да ги просветиш. Затова уж има жилища, но реално в провинцията съвсем малко жилища се отдават под наем.
  • 7 Булгар

    2 0 Отговор
    Това че имаш жилище и не живееш в него не означава че си богат и пък задължително трябва да го продадеш то си седи в времето за деца внуци защото сега колко млади двойки могат да си закупят ново жилище аз мисля под 1% а още по коментарите за празните жилища ми върнете се по родните места и селата пак ще живнат а не само за събота и неделя ))
  • 8 Забравихме си името на селото

    4 0 Отговор
    Гледате апартаментите а повечето от вас имат къщи по селата що не ходите там да си седите станахте граждани с претенции към останалите пък чакате от село ютиката на есен
  • 9 А,де ...

    3 0 Отговор
    Особенно по изборите. На един адрес, по 50-60 човека.
  • 10 документите

    1 2 Отговор
    В САЩ: 75% от белите имат жилище. Афро американците и латиносите имат от тях под 50% собствено жилище. Там 42% от младите двойки имат жилище, собствено, 82% от възрастните двойки над 55г. имат жилище. Тук 82% имали жилище, в САЩ 65% имали жилища, в Германия 50% имат жилища - но 3 пъти повече жилищна площ на глава от нас. Китай, Индия, Куба, имат 90% жилище, собствено. Румъния само 4% нямат жилище, и са първи по собствени жилища. Но 50% от жилищата им са пренаселени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове