5 756 15

БОЕЦ със сигнал срещу Цацаров, искат отстраняването му

От БОЕЦ искат гражданска кандидатура за нов главен прокурор

БОЕЦ със сигнал срещу Цацаров, искат отстраняването му
Източник: БГНЕС

Публикуваме сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ в автентичния му вид:

ДО : ИНСПЕКТОРАТ КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание : На основание чл. 54, ал. 1 т.8 от Закона за съдебната власт.

относно

съмнения за извършени престъпления – корупция, симулативни сделки, незаконно забогатяване, злоупотреба с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления, , престъпления срещу данъчната система, , деклариране на неистински данни пред държавен орган, както и други престъпления по чл. 283, 301 и 304 от НК, както и други престъпления от общ характер и действия уронващи престижа на прокуратурата и съдебната система извършени от Сотир Стефанов Цацаров – главен прокурор на Република България.

На 19.05.2019г. в сайта Биволъ бе публикувана информация, че след спиране на работата на „Имотен регистър” на 17.05.2019г. и възстановаване на неговата дейност 36 часа по-късно от базата данни е изчезнала информация за имотна сделка на главният прокурор Сотир Цацаров, неговата съпруга и фирма “Калисто Мати” ЕООД, за която Биволъ разкри още преди 7 години, че през 2007 г. е дарила апартамент на Цацаров. Тогава той е най-влиятелният пловдивски съдия, Председател на Окръжния съд. Заради скандала с въпросното “дарение” и кандидатурата на съдия Сотир Цацаров за Главен Прокурор на държавата, Имотният регистър в края на 2012 г. беше подменен със задна дата и сделката беше преформатирана на “покупко-продажба”. Сега отново публичният справочник беше свален, а информацията за сделката по този имот в самия център на Пловдив изчезна.

Информацията за сделката беше част от мащабно разследване на Биволъ за имотните сделки и състояние на Цацаров още преди избора му за главен прокурор през ноември 2012 г. Именно въпросното “дарение” предизвика и безпрецедентната манипулация на Имотния регистър, а Цацаров влезе обяснителен режим по всички медийни канали на властта да обяснява, че нотариалният му акт бил сбъркан. Цацаров показваше тогава някакви листа, но така и не показа пред медиите автентичните документи за имотните си сделки и симулативния им характер. Версията му много напомня подобни обяснения на властимащи сега след разкритията за симулативните придобивки на апартаменти и недвижими имоти станали известни, като аферата „АпартаментГейт”

В публикацията е посочено още:

„Изчезналата сделка “дарение”, която Цацаров обясни като сбъркана “покупко-продажба” е за апартамент от близо 56 кв.м. в самия център на Пловдив на ул. Алеко Константинов 16. Апартаментът върви заедно с избено помещение в сграда с дворно място от 586 кв.м. Дори да приемем, че с 5 г. давност Цацаров е разбрал, че не е бил надарен, а е купил имота, то цената за придобиване е повече от ниска. Имотът е деклариран като придобит на цена 41307 лв., което прави около 378 евро/м2. Цената е поне два пъти по-ниска от актуалната пазарна цена за жилищата в тази част на града през 2007 г. Имотните сделки на семейство Цацарови с “Калисто Мати” обаче не се ограничават само с дарението-продажба. Няколко месеца по-късно, на 17/05/2007 г., Меглена Цацарова придобива ателие от 85 кв. м. на ул. Опълченска 24 в Пловдив, заедно с изба-сутерен и 1/5 идеална част от поземления имот на сградата срещу само…. 470 лв. на кв. м. По същото време имотите в центъра на Пловдив струват средно около 2.5 пъти повече и жилищен имот не може да се купи под 1200 лв. , сочи статистика на популярен сайт за недвижимости. Разликата е повече от драстична.”

В материала на Биволъ се съдържа и допълнителна информация по казуса, както и факсимилета на документи потвържаващи горните твърдения. Прилагаме линк към статията:

https://bivol.bg/cacarov-imoti-1.html?fbclid=IwAR2UqDZHs91s5zaiGcEmVCBy97KPPey63lOCmyMoC_M5c6H0Giu6YIVq6fo

На 21.05.2019г. отново в сайта Биволъ бе публикувана информация за симулативна сделка по придобиване на недвижим имот в с. Св. Константин Става дума за следното:

На 26.11.2018 Сотир и Меглена Цацарови са придобили в Св. Константин еднофамилна вилна сграда с площ по документи 75.00 кв. м. срещу 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Разгънатата застроена площ обаче е двойна – 139.75 кв.м. Така вилата, която е съвсем ново строителство, излиза на Цацарови по … 214 евро на кв.м. Данъчната оценка, посочена в нотариалния акт е напълно абсурдната – 22 785,80 лв. В района никъде не може да се намери вила с подобни параметри на цена по-ниска от 60 – 70 000 евро, показа проверка на Биволъ в няколко агенции за недвижими имоти. Съседна до Цацарови вила, но вече довършена и обзаведена, се продава за 75 000 евро. Във вилата на Цацарови още текат довършителни работи, но определено тя не е купена на груб строеж или, както стана популярно след обясненията на Цецка Цачева – на изкоп. Имотът е придобил Акт. 16 на 12.11.2018, няколко дни преди да го купят Цацарови.

Въпросът със симулативните имотни сделки на главния прокурор беше повдигнат от Биволъ и изпратен в нарочен сигнал до ВСС още преди Цацаров да бъде избран през 2012г. на поста главен прокурор. Най-фрапантната от сделките е изповяда на цена 120 пъти по-ниска от реално платените пари. През 2008 г. Меглена Цацарова, която е нотариус, закупила две овощни градини за 119 096 лв. (60 900 Евро) за всеки имот. Но сделката е вписана с материален интерес едва 1000 лв.

Историята придоби публичност, защото заради съдебен спор за имота, Цацарова завежда дело срещу продавачите, за да получи обратно парите си – 121 800 евро. В мотивите на съда по това дело ясно са посочени два мотива да се впише фиктивната сума от 1000 лв.: 1. заплащане на по-ниски такси и 2. желанието на продавачката да скрие истинската цена.!!!

В обяснението си Цацаров е наблегнал на втория мотив – според него това било нормална “симулативна сделка”, защото продавачът така настоявал. Говорене, което е недопустимо за дългогодишен магистрат, Председател на Окръжен съд и настояш Главен прокурор на България.

Не е ясно дали със същия мотив са придобити и два апартамента в Пловдив на симулативни цени. На 17.05.2007 г., Меглена Цацарова придобива от фирмата “Калисто Мати” ателие от 85 кв. м. на ул. Опълченска 24 в Пловдив, заедно с изба-сутерен и 1/5 идеална част от поземления имот на сградата срещу само…. 240 евро на кв. м.

На 19.05.2019г. Биволъ разкри, че в Имотния регистър успешно е замаскирана друга сделка на Цацарови с “Калисто Мати” – апартамент от близо 56 кв.м. в самия център на Пловдив на ул. Алеко Константинов 16. Апартаментът върви заедно с избено помещение в сграда с дворно място от 586 кв.м. Имотът е деклариран като придобит на цена 41 307 лв., което прави около 378 евро/м2. По същото време в центъра на Пловдив не може да се купи имот под 600 евро на кв.м.

Последната сделка първоначално е декларирана като “Дарение”, но след обявяването ѝ Бивол експресно е променена на “Покупко-продажба”. Съдията Цацаров обясни, че 5 г. след сделката разбрал, че по погрешка бил надарен, след което внесъл правилните документи в Агенцията по вписванията. В телевизионно интервю той обеща да покаже нотариалния акт, но не го направи.

В специално изявление, публикувано на сайта на Прокуратурата, Сотир Цацаров обеща да даде публичност на нотариалния акт и се възмути, че материалът за скритото “дарение-продажба” бил подписан с “Биволъ”, което според него не било “доблестно”.

“Биволъ”, както е добре известно не само в България, е колективен псевдоним на разследващите журналисти Асен Йорданов и Атанас Чобанов, които са автори и на този материал. Те призоваха Цацаров още през 2012г., преди да стане главен прокурор, да застане пред тях очи в очи на заседание на ВСС и да даде публични обяснения за скандалните си имотни сделки. Тогава той нямаше доблестта и куража да го направи. Цацаров дори се скри и отказа да отговори на техните въпроси по всички възможни начини.

Симулативните сделки за придобиване на жилища или недвижими имоти се правят не защото “така иска продавача”, а с цел пране на пари и прикриване на незаконно придобити доходи, чийто произход е трудно да бъде доказан. Става дума за престъпления – деклариране на неверни данни и отклоняване от плащане на данъци, които Цацаров е извършил заедно със съпругата си през 2007 г. и 2018 г.

Прилагаме линк към публикацията на Биволъ:

https://bivol.bg/cacarov-vila.html?fbclid=IwAR0RSar1NCaag9gF7sxS95Ir8tvg0rXWbfOszyGse-Buc3yd8y72QVxtAZ8

БОЕЦ считаме, че в изнесените и публикувани от сайта за разследваща журналистика Биволъ материали се съдържат достатъчно данни за действия на главният прокурор уронващи престижа на съдебната система, както и за извършени престъпления от общ характер от Сотир Цацаров, неговата съпруга, както и други неустановени лица, а именно – корупция, деклариране на неистински данни пред държавен орган, сключване и участие в симулативни сделки с цел укриване на данъци и неплащане на дължими такси, злоупотреба с власт с цел прикриване на извършени престъпления, укриване на незаконно придобити доходи, пране на пари и други престъпления от общ характер. Изискваме от ИВСС да образува проверка срещу Сотир Стефанов Цацаров в хода на която да бъдат събрани и разследвани всички факти и обстоятелства във връзка с настоящият сигнал и представените в него данни за престъпления от общ характер извършени от него, съпругата му и други неустановени лица участвали, като продавачи или дарители в симулативни сделки и манипулирали данни в Имотният регистър с цел прикриване на извършените престъпления. След устанояването им на основание чл. 129 ал.2 и чл. 129 ал. 3 т. 5 и чл.132а от Конституцията на Република България изискваме от ИВСС да внесе предложение до пленума на ВСС за освобождаване на Сотир Стефанов Цацаров от заеманият от него пост – главен прокурор.

БОЕЦ изискваме от ИВСС да бъдем информирани за хода на проверката, както и за действията на ИВСС и резултатите от тях.

22.05.2019г. Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

БОЕЦ сезирахме и ВКП и КПКОНПИ за извършените от Цацаров престъпления. Ситуацията е следната – БОЕЦ внасяме сигнал срещу Цацаров до прокуратурата на… Цацаров! Това е модела на сталинският тип прокуратура, в който главният прокурор е всевластен и има статут на недосегаем. Модел изграден и запазен през десетилетията от управляващата ни мафия, която си избира главните прокурори. Преди дни БОЕЦ внесохме и сигнал до ВКП срещу заместника на Цацаров – Иван Гешев, заради бизнес връзки на жена му със съдружника на главният свидетел по делото „Иванчева-Петрова“ Александър Ваклин. Гешев е назначен за зам. главен прокурор по личното предложение на Цацаров и няма как едно лице, срещу което има сигнал за злоупотреба с власт и конфликт на интереси, да разследва своят началник за същите престъпления.

Подобна е ситуацията в КПКОНПИ. Председателят на Комисията Пламен Георгиев е в „дълъг отпуск“ заради разкрития за недекларирана от него тераса и незаконни строежи върху нея. БОЕЦ и адвокат Николай Хаджигенов внесохме сигнали срещу него и принудихме председателя на антикорупционната комисия да се оттегли поне временно. БОЕЦ внесохме и сигнал срещу заместника на Пламен Георгиев, Антон Славчев за симулативни сделки довели до щети за бюджета и Община София в особенно големи размери. Терасите и балконите на шефовете на КПКОНПИ станаха нарицателни за образа на корумпираните политици и магистрати.

Да обобщим – цялото ръководство на прокуратурата и КПКОНПИ е уличено в извършването на тежки криминални престъпления и действия уронващи престижа на съдебната власт. Това е точна снимка на състоянието на държавата и институциите превзети от мафията и пропити от корупция, зависимости и некадърност. Точна снимка на „стабилността“ прокламирана от Бойко Борисов, като стил на неговото мафиотско управление. Цветан Цветанов, заместник на Борисов в партия ГЕРБ стана първопричина и главен герой в разразилият се #АпартаментГейт , а самият Борисов е обект на разследване по сигнал на БОЕЦ за отговорността му за смъртта на 20 човека загинали при катастрофата край Своге!

Считаме, че целият този модел на мафиотско-прокурорско управление трябва да бъде разграден и изграден на ново, като началото на този процес е отстраняването на Цацаров.

БОЕЦ вече обявихме, че стартираме процедура по номиниране и избор на ГРАЖДАНСКА КАНДИДАТУРА за главен прокурор. Докато мафията си избира главният прокурор някъде в сараите, в гаража в Банкя, в хотел „Берлин“, или в някой офис в ЦУМ, всеки опит за справедливост, борба с корупцията или реална съдебна реформа е обречен. Доказано три десетилетия!

Утре БОЕЦ ще внесем сигнал и до Парламента с искане за започване на процедура по отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров от заеманата от него длъжност!

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 тъпчев

  63 0 Отговор
  Как не стана ясно на простия народ, че никой в тая държава не влиза в управлението с цел да помага на хората, а за лична облага - винаги и на 100%!

  Коментиран от #4, #5

 • 2 Гербаджийски кавал

  43 1 Отговор
  Нали борисов си го избра ся и двамата в кауша
 • 3 рамбо 5

  3 55 Отговор
  Само, като им чуеш името "БОЕЦ" и разбираш, за какви схеми пак става на въпрос! Групата Боец ще сваля главния прокурор, въобще ще сваля, който си иска, щото е боец.

  Коментиран от #8

 • 4 ВНИМАНИЕ ПАТРИОТИ. ИЗМАМНИЦИ

  22 3 Отговор

  До коментар #1 от "тъпчев":

  Така е , те са ни оценили като лош материал , 80% сме дебили . Отклоняват важните ежедневни теми като пенсии и заплати или стандарт на живот. А те си плетат чорапите си, гушкатли гушкат и лапат. А и ние наистина сме малко олигофренчета , щом повярвахме на някакви мошеници и айдути наречени потриоти които ни направиха 300 лв . минималната пенсия. Ама им повярвахме на тези продавачи на пасапорти ? Да си призная тихичко , И АЗ СЕ ХВАНАХ И ПОПАДНАХ В КАПАНА ИМ.
 • 5 Пределно ни е ясно

  35 2 Отговор

  До коментар #1 от "тъпчев":

  Но за съжаление, държавния апарат е устроен така, че се жалваш, протестираш и сигнализираш ПРЕД този от който не си доволен. Държавата ни е Мафия за съжаление. Трябва да сме официална колония към друга Развита държава. Друг шанс за оправяне няма или ако има е на жълтите павета цяла България! Но затова се иска кураж, а ние сме страхлив народ, който не се бие, а плюе от далеч и бяга!
 • 6 Doni Brasko

  11 0 Отговор
  Ами сега

 • 7 смрад от към парламента

  34 1 Отговор
  от към герб смъди на корупция и измами та се не трае, а над всички стои свинята от дпс
 • 8 Гост2

  17 0 Отговор

  До коментар #3 от "рамбо 5":

  Рамбо,и ти ли само Винету си прочел.това стана епидемия.простотията взе страшни размери.
 • 9 До Борисов

  23 0 Отговор
  Новия завод на Теклас, който наскоро Борисов откри край Кърджали по официална информация от Агенция Ройтерс, заедно с всичките останали на компанията се ПРОДАВА! И то дни след рязане на лентичките...Цена около 800 милиона долара! Причините са неясни, но за да продава Евреина бизнеса си има нещо гнило. По мое мнение, това е скандала с посланника, ненавременната и безхаберна реакция на премиера и обещаната лъжлива евтина работна ръка в бъдещия следващ завод във Враца! Батко се издъни за пореден път!
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 НОЖА

  3 15 Отговор
  БИВОЛА ПОД НОЖА
 • 12 onq s konq

  0 14 Отговор
  Чест е за НАТО че има подобен БОЕЦ,затова и скоро ще бъде изпратен на "мисия ИЗВЪН СТРАНАТА".
 • 13 Скбз

  6 2 Отговор
  Що пишкате срещу мафията? Ще берете ядове! Народа одобрява мафията да го ръководи, какви сте вие да мътите водата?
 • 14 Васко Георгиев

  7 0 Отговор
  Българските данъчни конфискуват скъпи имоти и лимузини а след това правят закрити търгове и си ги изкупуват на безценица.
 • 15 българин

  2 0 Отговор
  Кьовеши чакаме да дойде

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.