1 536 32

АФИС: БСП води на ГЕРБ с 1.2%

С други думи кръгът на "заподозрените" призьори в следващия Европейски парламент се изчерпва с трима сигурни играчи и двама под въпрос

АФИС: БСП води на ГЕРБ с 1.2%

Социологическата агенция "АФИС" поставя БСП с 1.2% пред ГЕРБ в навечерието на изборите за Европейски парламент у нас.

Според проучването на агенцията, направено сред 1 604 души в периода 10 - 15 май, БСП ще спечелят евроизборите с 25.7%, а ГЕРБ ще заемат втора позиция с 24.5%.

ДПС биха заели трето спрямо данните, а "Воля" изпреварват ВМРО.

Агенцията обаче акцентира, че разликата между първите две политически сили е в рамките на допустимата статистическа грешка. Предвид това и разликата в степента на мотивираност на поддръжниците на партиите, агенцията "по никакъв начин" не може ясно да заяви, че победителят на предстоящите избори е предизвестен.

"С други думи кръгът на "заподозрените" призьори в следващия Европейски парламент се изчерпва с трима сигурни играчи и двама под въпрос", пишат от "АФИС".

Ето и пълните резултати според "АФИС":

БСП - 25.7%

ГЕРБ - 24.5%

ДПС - 13.2%

"Воля" - 5.5%

ВМРО - 4.4%

АБВ (Коалиция за България) - 3.2%

"Атака" - 2.6%

"Демократична България" - 2.5%

НФСБ (Патриоти за Валери Симеонов) - 1.6%

"Възраждане" - 1.4%

"Глас народен" - 1.3%

"Партия на зелените - 1.1%

"Път на младите" - 1.0%

Други партии, коалиции и кандидати под 1% - 3.3%

Не подкрепят никого - 8.7%

Източник: "АФИС"

Данните на агенцията свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори. От 1 604 интервюирани лица 1 008 заявяват готовност да отидат до урните. Това предпоставя избирателна активност от 62.8%.

"Това обаче следва да се интерпретира на базата на онези около 5.2 млн. пълнолетни български граждани, които живеят и пребивават постоянно в пределите на родината, и до които ние достигаме с нашите социологически инструменти и изследователски методики. Спрямо избирателния списък на ЦИК (6.4 млн. души), тази активност ще се движи в границите на 33-35%. Нашата прогноза е, че идната неделя ще гласуват между 2.1 и 2.3 млн. души, което прави именно активност от цитирания порядък (33-35% - бел. ред.)", пишат от агенцията.

Първият коментар тук е по адрес на т.нар. "големи" - БСП и ГЕРБ. Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, двете формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече.

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6.6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

С оглед на близките дялове е важно да се отбележи, че двете формации се ползват с различна степен на мобилизация на своите привърженици. Анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

Вторият коментар е относно резултатът на „Коалиция за България“. На електоралния въпрос, зададен отворено (без посочване на имена на партии и кандидати) или затворено (с посочване на имена на партии и кандидати), 71% от потенциалните гласоподаватели на тази коалиция декларират нагласа да подкрепят БСП, но при теста с бюлетината избират Коалиция за България.

Невъзможно е да се направи прогноза по този въпрос, тъй като до изборния ден нещата могат да се променят в резултат на финалните щрихи на кампанията. Както посоката, така и мащабът на такава евентуална промяна ще останат неизвестни до последния момент.

Третият коментар е относно данните за малките партии и кандидати (около 1%). Няма как да не се спомене, че сумарно вотът за всички тези партии, коалиции и независими кандидати е 2 пъти повече в сравнение с предходните Евроизбори. До голяма степен може да се каже, че това също е протестен вот, или вот срещу статуквото, който обаче едва ли ще се реализира в мандати.

Четвъртият коментар е за онези интервюирани, които са предпочели варианта "Не подкрепям никого". От опит знаем, че този дял в анкетни проучвания е силно преувеличен заради по-високата му престижност в сравнение с варианта "Няма да гласувам". Анализът на профила на интервюираните лица обаче разкрива, че близо две трети от тази подизвадка или със сигурност няма да гласуват, или по-скоро няма да гласуват.

Нашата прогноза по този въпрос е, че делът на онези гласоподаватели, които в изборния ден ще маркират квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого", няма да надхвърли 2.6%, имайки предвид, че на Парламентарни избори 2017, този дял е бил 2.3%.

Според "АФИС" ГЕРБ е постигнала по-висока степен на мобилизация на своите избиратели в сравнение с основния си конкурент БСП. Най-високата мобилизация по традиция била на ДПС, но и ВМРО много успешно провели кампанията си.

Освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, ГЕРБ разполагали и с още едно предимство - "Коалиция за България". Новата коалиция на АБВ отнемала гласове от БСП според агенцията.

"Иронията тук обаче е, че "Коалиция за България" е скрито предимство и за БСП, ако тя съумее да си "прибере" в последния момент гласовете, които при други обстоятелства безусловно биха били в нейна полза", тълкуват социолозите.

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ били в три посоки - дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо.

В сектора на БСП тези колебания били редуцирани до два варианта - дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува.

"На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евротеми на своите гласоподаватели. Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори", пише агенцията.

Независимо от високото ниво на декларативност на потенциални гласове в полза на партия "Воля", вотът за партията бил несигурен предвид на сравнително по-ниската степен на мобилизация. Обратно - вотът за ВМРО можел изненадващо да се покачи на по-високи стойностни нива, тъкмо заради по-високата степен на мобилизация. Предвид високият процент, посочили, че няма да подкрепят никого, "АФИС" пише, че и ВМРО, и "Воля" имат шансове да вкарат представител в ЕП.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 1944

  6 31 Отговор
  майцепродавците на румен шадравана и коста копейкин ще се обединят с мутрите на герб срещу българия в полза на руската кочина.

  Коментиран от #27

 • 2 БКП ТВ HD

  25 13 Отговор
  БСП води на ГЕРБ с 1.2% :)
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Снайперист

  2 11 Отговор
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • 5 Мирен преход Да ама НЕ

  17 9 Отговор
  Проблема на ГЕРБ е мафията ДПС!
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Николай

  11 8 Отговор
  За последните 10 години когато БСП и ГЕРБ са изравнени БСП губи с 5% когато води пред ГЕРБ тогава губи с 8-10%
 • 9 Червен еврейски интернационал

  7 10 Отговор
  Не разбрахте ли,че тук изборите не играят.Всички се назначават от червения еврейски интернационал

  Коментиран от #17

 • 10 Прогноза

  7 6 Отговор
  Дали ще е БСП, дали ГЕРБ не е от значение! Значение е само стандарта ни на живот! Другото е прах в очите на българина на който вече търпението му взе да се изчерпва! Като емигрант на Запад ме е срам като кажа името на Родината си! Гледат не като просяци и крадци! Трябва с години да се доказваме пред чужденците! Това Властимащите би било добре да променят също, защото Вината е тяхна, Кармата ще им тежи по неписани правила и милионите евро няма да ги спасят!!! Вярвайте ми виждал съм разкаяни милионери, които са крали от труда на хората...!

  Коментиран от #20

 • 11 АЛОООООО

  6 7 Отговор
  ТОВА да не АЛБАНСКО ПРОУЧВАНЕ????
 • 12 гост

  5 13 Отговор
  През крив макарон :)
 • 13 гост

  5 2 Отговор
  От избори се интересуват най -много тези които ще се облагодетелстват,за другите е НИЩО!
 • 14 ИСТИНАТА

  6 5 Отговор
  Пиша го пак - Още преди месец унгарския весник Népszabadság написа, че в България нещата са ясни двете бкпета са се разбрали по равен брой евро депотати и трима от дпс и оня джамбаски. Поредните скапаняшки платени избори в съсипаната ни от тези същите държава.

  Коментиран от #19

 • 15 Драйвър

  12 1 Отговор
  Социалогическите агенции в България са като врачките-казват на плащащия това което иска да чуе и както при врачките само ПЪЛНИТЕ ИДЕОТИ им вярват!
 • 16 Нали се досещате

  5 1 Отговор
  Че не подкрепям никого е безмислено действие? Кой го измисли?

  Коментиран от #32

 • 17 баба Зоя

  6 1 Отговор

  До коментар #9 от "Червен еврейски интернационал":

  Изборите са ГОЛЯМ СМЯХ.........
 • 18 Голям смях

  4 2 Отговор
  Мафията ДПС-МУЛТИГРУП-КГБ в ЕВРОПА ?
 • 19 Точно така

  1 0 Отговор

  До коментар #14 от "ИСТИНАТА":

  Нека повече българи се събудят като теб!
 • 20 .....

  3 0 Отговор

  До коментар #10 от "Прогноза":

  А тоя стандарт кой го определя? Как да не е от значение?

  Коментиран от #28

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 Ганчо

  12 4 Отговор
  Явно партия ГЕРБ са се стреснали доста, щом мутрите обикалят Сл. Бряг и заплашват наематилите на магазини, че ще им прекратят договорите за наем на павилионите, ако те и техните служители не носят тениски с лика на Бойко и надпис "Аз вярвам само на този човек"

  Коментиран от #25

 • 23 гражданин

  3 0 Отговор
  за едните ще гласуват 10 човека а за другите 11 и пак ще им е много!
 • 24 ТтТ

  3 4 Отговор
  Гладна кокошка просо сънува!!!

 • 25 1944

  5 5 Отговор

  До коментар #22 от "Ганчо":

  троле, троле........... позитански. лошо е да плащат в рубли,нищо не можеш да купиш.
 • 26 БСП ДПС Евророма

  1 2 Отговор
  :-)))
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Двете партии

  0 0 Отговор

  До коментар #20 от ".....":

  са задпараванно Едно и също нещо! Каузата им е “дръж народа гладен за да слуша и изпълнява”.
 • 29 Nostradamus

  5 2 Отговор
  Долу Престъпника, Крадеца и Лъжеца ББ. Да Живее Свободата. Гласувайте против Шайката ГЕРБ Българи!

  Коментиран от #31

 • 30 гост

  2 1 Отговор

  До коментар #21 от "хххх":

  Пиша от Сл. Бряг няма такова нещо,даже и от други партии не обикалят!!!
 • 31 гост

  3 3 Отговор

  До коментар #29 от "Nostradamus":

  А как е името на свободата, Корнелия ли?
 • 32 Булшитс

  1 0 Отговор

  До коментар #16 от "Нали се досещате":

  Хора без принципи, мнение и гражданска позиция сиреч некви плужеци безполезни чакащи някой да мине да му даде 20 лева и да му каже коя бюлетина да боцне

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.