3 539 17

Закриват прокуратурата в Несебър

Тя става териториално отделение на РП-Бургас, същата съдба се предвижда и за звената на държавното обвинение в Поморие и Средец

Закриват прокуратурата в Несебър

Една от най-натоварените районни прокуратури в България – тази в Несебър, да бъде закрита. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров в план за административна реформа.

Районна прокуратура-Несебър ще стане териториално отделение на Районна прокуратура-Бургас, уточнява сайтът „Флагман“.

Същата съдба е предвидена и за прокуратурите в Средец и Поморие. Те също ще бъдат закрити и ще станат териториални отделения на РП-Бургас.

Засега спорен остава въпросът за звената в Царево и Малко Търново.

Самият главен прокурор не е сигурен какво да се прави с тях, защото предлага два варианта.

Единият е двете районни прокуратури на юг също да станат териториални отделения на РП-Бургас.

Другият предвижда миниокрупняване – да се закрие звеното в Царево и то да стане отделение на РП-Малко Търново, която да се запази.

Не е изключено и обратното – Малко Търново да стане част от РП-Царево.

Реформата е продължение на вече започнал процес по окрупняване на прокуратурите в страната.

Засегнати са административни звена в цялата държава.

„Главният прокурор на Република България предлага процеса за оптимизиране структурата на районните прокуратури да продължи със закриване на 29 районни прокуратури, като на тяхно място бъдат разкрити териториални отделения към 15 районни прокуратури със седалище в областните градове – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Перник, Велико Търново, Плевен, Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора и Монтана“, съобщи преди дни пресцентърът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Предложението за оптимизиране на районите прокуратури ще бъде разгледано на заседанието на Прокурорската колегия, насрочено за 29.05.2019 г.

и ще бъде внесено за разглеждане от Пленума на ВСС, след съгласуване с комисия „Бюджет и финанси“, комисия „Управление на собствеността“, Комисията по атестирането и конкурсите, комисия „Съдебна администрация“ - ПК и комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурорите и следователите““, информираха още от ВСС.

Сотир Цацаров предлага окрупняването да се извърши поетапно – от 1 октомври 2019 г. и от 1 януари 2020 г.

Прокурорската колегия е взела решение в понеделник да се проведе работна среща в сградата на Националния институт на правосъдието в София за обсъждане на плана за реформа.

В работния форум ще участват членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на апелативните, окръжните и районните прокуратури от съответните съдебни райони, съобщи пресцентърът на ВСС.

Смята се, че с реформата ще се постигнат определени икономии. При окрупняването се очаква да бъдат закрити чиновнически длъжности. Броят на административните ръководители на районни прокуратури съответно също ще падне, което ще спести разход за по-високи заплати. Прокурори обаче вероятно няма да бъдат съкращавани.

Възможна цел е и намаляване на обвързаностите по места.

В момента например за Несебър отговарят ограничен брой прокурори. След окрупняването, при прилагането на системата за случайно разпределение на делата ще е по-неясно кой прокурор от голямата РП-Бургас ще се падне да разследва определен случай на престъпление в курортния град.

Положително е и че работата на звеното в Несебър ще се разпредели на повече хора, което ще е облекчение.

Реформата обаче вероятно ще доведе до проблеми от логистично естество, а в началото се очаква дори и хаос.

Изникват определени въпроси като как например ще пътува два часа в натоварения летен сезон прокурор от Бургас, за да гледа мярка за неотклонение за случай в Несебър.

Тази и други теми вероятно ще бъдат предмет на обсъждане на работната среща в София в понеделник.

Трябва да се отбележи, че в плана за окрупняване в Бургаска област не попадат районните прокуратури в Айтос и Карнобат – на този етап те ще запазят статута си.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 19:12  25.05.19
  Горките бандите и мафиоти, остават без защита!

  Коментиран от #5, #14

 • Meganoob BG
  Отговор
  2 19:13  25.05.19
  Дай наистина да ги махаме тия прокуратури, съдилища и районни, и без това никаква работа не вършат.

  Коментиран от #15

 • Браво
  Отговор
  3 19:20  25.05.19
  Те и без това никаква работа не вършат.

 • СоцБоц
  Отговор
  4 19:28  25.05.19
  закрийте я и в София, да не би да проверите ЦвЦв за доходи и покупка за 2,5 милиона, че ако го проверите по Китайските закони за крадци ще трябва да го обесим.
 • Късметлия
  Отговор
  5 19:29  25.05.19

  До коментар #1 от "1234":

  Споко, бургаската ще ги замести подобаващо.

  Коментиран от #13

 • 6 19:43  25.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хк+йххххйххх
  Отговор
  7 20:00  25.05.19
  Трябва и в цяла България.
 • ДМХФЙ
  Отговор
  8 20:11  25.05.19
  Още колко такива прокуратури и съдилица има за закриване . Население няма прокуратури и съдилища с огромена администрация има почти във всички малки градчета.
 • Попатата лесно се дроби ама един ще я съ
  Отговор
  9 20:20  25.05.19
  Докато на прокурорите и дознателите им гледат показател брой наблюдавани производства и досъдебни в срок баба от село и Вуте от градо ще се оплакват що тоя дето го хванаха оня ден е навън.Колкото по лошо си гледа работата толкова по голям брой производства наблюдава.Има прокурори дето умишлено не повдигат обвинения за да не си развалят атестацията.Образуват всякакви глупости с мотиви практика от преди 1980г.Затова и 10000 прокурори не стигат.Стига структурни реформи.Сменете модела.Държавният обвинител е страна и не може да е независим.Само съдът е независим.Така е в Германия дето има ред.Значи и у нас същото.Очевидно това сега не работи
 • А,де ...
  Отговор
  10 21:20  25.05.19
  Аристуваха Митю - прокуратура им не требе! Сега, на ред е и в Софето. :-)
 • Несебър
  Отговор
  11 21:40  25.05.19
  Чиновниците в София са повече, от населението в Пловдив, Асеновград и Пазарджик взети заедно! - Не виждам да предлага "оптимициране" на структурата на паразитите в София?
 • миризлив пор
  Отговор
  12 22:54  25.05.19
  Едни хора на местно ниво са свикнали срещу определено стимулиране да покриват други. В случая в уравнението да се сменят хората а не обстоятелствата или условията.

 • Гъссст
  Отговор
  13 23:09  25.05.19

  До коментар #5 от "Късметлия":

  Е па сега горките бандити ще имат повече разход на гориво да ходят до бургас да носят рушовети
 • 14 23:23  25.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 15 04:32  26.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кактус
  Отговор
  16 11:32  26.05.19
  Много смешен и жалък и срам за нас за тая сволач-предлага нещо а всъщност нищо, говори много и не казва нищо. Общо взето едно нищо облечено във власт каза пак нищо!!
 • прокурор
  Отговор
  17 14:13  28.05.19
  Цялата прокуратура трябва да я закрият и да я създадат отново, но да дойде Кьовеши да направи това и да сложат някой от нейните хора за гл. прокурор. Тогава ще започнем да се оправяме. Трябва да се развали омертата от "Кръглата маса" и да започнем да съдим прегрешилите властници.

Напиши коментар:


Публикувай