Last news in Fakti

26 Май, 2019 07:48, обновена 26 Май, 2019 07:59 2 212 76

Днес избираме депутатите си в Европейския парламент

  • европейски парламент-
  • избори-
  • евроизбори

Секциите за вота отвориха врати в 7.00 часа на 26 май

Днес избираме депутатите си в Европейския парламент - 1
Снимка: БГНЕС

Днес са изборите за европейски парламент. Началото на изборния ден е в 07.00 часа, а краят е в 20.00 часа.

Общо 6 374 924 е броят на избирателите в предварителните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май т.г.

Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави. Най-голям брой избирателни секции извън страната са разкрити в Германия - 24, Великобритания - 24, Испания - 16, Гърция - 13, Франция - 10. В Турция секциите са четири. Данните са от сайта на Централната избирателна комисия.

В надпреварата за представители в Европарламента на 26 май ще участват 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати. Новото в бюлетините ще е, че номерата за преференциите на кандидатите в листите, ще бъдат от 101 до 117. Ще бъдат избрани 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва също да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

На бюлетината първо се отбелязва партията, коалицията или независимия кандидат и след това може да се избере преференция със син химикал със знаците Х или V. Бюлетината ще се смята за валидна ако избирателят гласува за партия или коалиция, но отбележи две или повече преференции в нея. Преференциите в такива бюлетини обаче няма да важат. За да е валидна, на бюлетината трябва да има два печата, единият се поставя преди гласуването, вторият след попълването ѝ.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.
Справка за мястото на секциите в чужбина може да се направи на страницата на ЦИК или в дипломатическото ни представителство, където се намират. За изборите за ЕП избирателят трябва да е живял не по-малко от три месеца в България или в страна на ЕС. Това означава, че той трябва да има регистрация по постоянен или настоящ адрес в съответната държава.

Бариерата за влизане е 5,8 процента. Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Преференциалният вот не е задължителен. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

На изборите ще има машинно гласуване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота, увериха от ЦИК. Машини за гласуване има в 3000 секции. Машините са със софтуер, който е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс и със спецификациите на ЦИК. ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са във всички 31 района в страната и са определени по специална методика и справка за тях може да се направи в интернет страницата на Централната избирателна комисия.

В срок от 48 часа след 26 май районните избирателни комисии трябва да представят в ЦИК резултатите от изборите при тях, а до пет дни ЦИК да се произнесе с решение за изборния резултат. По-всяка вероятност това ще стане по-рано.

Сигнали за нарушения в изборния процес могат да се подават в ЦИК, в районните избирателни комисии и на денонощната открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ). Четири международни организации са сe регистрирали като наблюдатели, а българските неправителствени организации, които ще имат наблюдатели, са 13. 2575 лица от страната ще наблюдават изборния процес, а 10 са чуждестранните наблюдатели.

Шест са агенциите, които ще имат анкетьори за паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll). Това са „Галъп интернешънъл Болкан“, „Алфа Рисърч“, „Сова 5“, АФИС, Изследователски център „Тренд“ и „Екзакта рисърч груп“. До приключването на изборния ден е забранено оповестяването на социологически проучвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дедо Йоцо

    9 5 Отговор
    И да гласувам и да не гласувам знам кой ще е избран така че защо да си образувам нерви???

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 El chochone

    21 17 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Йоцо":

    Трябва да се гласува за БСП за да не Ви бъде разпилян вота!
  • 5 Вуте

    11 0 Отговор
    За коя или против коя маскъра?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Guðmundsson

    9 9 Отговор
    Като гледам предизборни те плакати ми се повръща. На единия дъртата вещица Йон4ева, на другия маната мутренска чутура на оная грешка марил, бандита мъртвешки с някаква бабка... Ужас.
    Дано Деси Иванчева обере достатъчно гласове за да влезе.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пунта Мара

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Народа !!!!!!!!!!":

    20 часа. Довечера. Ха ха ха
  • 13 Обикновен човек

    8 6 Отговор
    Ако искате България да я има гласувайте с :не подкрепям никого .

    Коментиран от #16, #22, #24, #26

  • 14 Цецо Цветанов

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бия путкинофили безплатно !!!":

    Браво господине
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Волене

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен човек":

    Скрий се под масата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нормален

    5 2 Отговор
    Аз съм за мажоратирни избори.
    Право на избирателите на даден народен представител да го отзовават по всяко време, с референдум, ако се е окъкал, като сегашните "юнаци" и "юнакини", дето се представляват, че представят народа.

    Образователен ценз - средно образование.
    Възрастов ценз - 21-70г.
  • 21 onq s konq

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "се се се ре УМРЕ урааааааааааааа":

    И язе за тех шъ гласувам штото са умни и кога говорат по телевизора сичко им разбирам
  • 22 1:100

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен човек":

    "Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят."
  • 23 Чакай малко

    5 2 Отговор
    Това в каква полза ще е за България? Аз мисля да зачеркна квадрата не искам да гласувам за никого. И да ми дадат да напиша защо не искам. Гласуването е доказана измама. Няма да гласувам за БСП и за ГЕРБ и за всички останали. Искам да гласувам за себе си. А кой ще гласува за мен ? Никой. Тогава и аз няма да гласувам.
  • 24 Марк Твен

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен човек":

    “Демокрацията е да спечелиш на своя страна по-голямата част от глупаците.”
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Изключително умен човек

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен човек":

    Публикувано във факти.бг: То поначало, т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #51, #59

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 774

    7 2 Отговор
    Колко пъти трябва да гласувате, за да разберете че няма смисъл с тая ЦИК, по тая система, вие малоумни ли сте? Не си губете времето да ходите да гласувате.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бачо Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мигел":

    Я хвърли така поглед на коментарите - аз гледам, че само тотално задръстените гербаджии мислят, че са на парламентарни избори... То не, че всички 240 вътре не са за тояга и вериги, ама бастуните като теб само лъжат хората...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ден на избори

    2 3 Отговор
    Факти, не е лошо да се съобразите със ИК и да спрете коментарите, или поне да триете агитационните.
  • 38 233

    7 0 Отговор
    Днес членовете на ИК ще са повече от избирателите, към 20ч. избирателната активност ще е 0,1%.
  • 39 Боко

    4 2 Отговор
    Преди малко разбрах че ГЕРБ са спечелили!Да ни е честито!
  • 40 Евродепутат

    9 0 Отговор
    Тичайте към избирателните секции да гласувате, че ме чакат 14000 евро на месец заплатка. Предварително ви благодаря за съдействието.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хлъц

    2 1 Отговор
    Ако Евгени Минчев присъстваше в листите за еврогей щях да гласувам за него !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 По правилно е да напишете.........

    6 0 Отговор
    Избираме евро изедниците........
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 без значение

    6 1 Отговор
    Ако зависеше от избори---щяхя отдавна да са забранени.
    Да делегираш доверие на тези гьонсуратлъци---все едно да си удължиш мизерията, не само твоята, ами и тази на децата си.
    Нека видим в продължение на тридесет години какво промениха, а не са ли едни и същи. Тия са като топките от спортния тотализатор--въртят се едни и същи---и чакат Дебелянчо Пеевски да ги глътне. Под достойнството ми е дори да стигна до избирателната секция, да отбележа моето отвращение към всички
  • 53 978

    6 0 Отговор
    Някой може ли да ми изброи европейските ценности, защото много ги споменават, но не ги знам? Истанбулската конвенция към тях ли е?

    Коментиран от #56

  • 54 И за кво сте ни в България

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Циганина":

    Кво значение има как живеят хора, които от пококения се раждат тук, но не се считат за българи и не говорят български? Живеят като всички други - кой бедно, кой добре уредено... въпроса е кво правят за България - нищо, отлежалите роми сте паразити, живеещи на гърба на работещите, политиците ви хрантутят, точат от нашите данъци, соц. и здравни осигуровки за да ви развъждат и да сте им избиратели. А турците са работливи и като цяло свястни, ама никъде не се мешат с коренното население, малко от тях се считат за българи и мислят а България, а и напоследък ердоганския комплекс яко ги тресе. Я ми обясни за какво сте ни в България такива паразити?

    Коментиран от #62

  • 55 Западните Балкани

    2 0 Отговор
    ГЕРБ, ДПС, БСП със сигурните избиратели не искат другите да гласуват. Затова тук все такива коментари. Хора гласувайте. Има партии извън парламента. Там ни е надеждата. Идете и гласувайте. Ако логиката е: и да гласувам нищо няма да се промени, то въпросът е, ако не гласуваш ще се промени ли нещо? Ако броят на гласуващите са повече, тежината на твурдите избиратели намалява, а това е надежда за нормалните хора
  • 56 Е тва са ценностите

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "978":

    „Европейски ценности” е кух израз, без никакво съдържание, използван от заблудени хорица или платени тролове-соросоиди, включително и такива намъкнали се в политиката; изюолзва се когато нямат аргументи за да защитят позицията си - заблудена или платена; както и когато нямат аргументи за да се противопоставят на чужда позиция - веднага изплюват че някой е против европейските ценности; по този начин умишлено държат разговора на елементарно ниво, без да навлизат в аргументирани и задълбочени спорове, в които може да лъсне невежеството им.

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Западните Балкани

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Е тва са ценностите":

    Потърсете и ще намерите:
    Цели
    Целите на Европейския съюз са:
    - насърчаване на мира, ценностите на Съюза и благоденствието на неговите граждани;
    - осигуряване на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници;
    - устойчиво развитие, основаващо се на балансиран икономически растеж и ценова стабилност, силно конкурентна пазарна икономика с пълна заетост и социален напредък, и опазване на околната среда;
    - борба срещу социалното изключване и дискриминацията;
    насърчаване на научно-техническия прогрес;
    - засилване на икономическото, социалното и териториалното сближаване и солидарността между държавите членки;
    - зачитане на неговото богато културно и езиково многообразие;
    - установяване на икономически и паричен съюз, чиято парична единица е еврото.
    Ценности:
    - Човешко достойнство
    - Свобода
    - Демокрация
    - Равенство
    - Върховенство на закона
    - Права на човека
    Ак тези неща не ги виждате в България, то за това са виновни нашите партийци, обвързани с мафията, а не ЕС. Лесно да търсиш вината някъде навън, но тя е тук, във всички партии в НС. Ние трябва да се преборим с тях.

    Коментиран от #63, #65, #68

  • 58 Лео

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Е тва са ценностите":

    Не ,не са кух израз. Прекрасно е да живееш в страна ,в която тези ценности се практикуват от хората.

    Коментиран от #61

  • 59 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Изключително умен човек":

    Изключително прав си, редно е да има ценз за да можеш да гласуваш. Образованието отдавна не е показател, така че един тест за интелигентност и психическо здраве трябва да определя избирателния списък преди всички избори, а не като сега да е пълен с мъртви души и всякаква неграмотна сган да определя кой ще се намърда на сладък пост в политиката.
  • 60 Положението

    1 0 Отговор
    е следното, независимо какви избори се провеждат в територията- имате нужда от гаечен ключ, за да ремонтирате нещо и то да стане полезно за Вас и останалите, но всички предлагат чук, тесла, кирка...и твърдят убедено, че точно този инструмент трябва да използвате, не защото са пробвали, а защото това продават.
  • 61 Е тва са ценностите

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Лео":

    А още по-прекрано е когато това е за сметка на други народи и извличаш икономическа изгода от това. Нали!
  • 62 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "И за кво сте ни в България":

    Не ни трябват, просто развъдник е добър за размножаването на паразити.
  • 63 Да са ни честити ценностите

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Западните Балкани":

    Много хубави приказки, а сега си помисли колко случая през последните 10г има в България, при които управлващата шайка нарушава тези „ценности” и въпреки това от ЕС си мълчат, не взимат мерки, отпускат кинти за крадене и кервана си върви. Замисли се и защо го правят - защото по важни от „ценностите”, са икономическите интереси, които едни послушни, макар и корумпирани престъпници, им осигуряват.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 767

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Западните Балкани":

    Ами това е пълна лъжа! Първо: ЕС е преди всичко ИКОНОМИЧЕСКИ съюз, има много силни търговски лобита които прокарват лобистки закони. Второ: ЕП не търпи критики (това говори само по себе си), държи се яростна цензура по всички медии в ЕС - новини които критикуват ЕП изчезват още в зародиш. Да сте чули за медия допусната вътре в ЕП - нямат абсолютни никакъв контрол и не могат да бъдат разобличени, ако има за какво. Трето: който и каквото да ви разправя ЕС е създаден да продава на закъсалите западни икономика на новоприетите членки, а не за да отстоява някакви ценности - това е бошлаф, парлама! Всичко това ви го пиша от личен опит.
  • 66 Избори ЕП

    1 0 Отговор
    Днес избираме депутатите си в Европейския парламент. И от какъв зор? При двата етапа? Първи (предишен) - милиони БКП/БСП и граждани с положително отношение към мероприятията на „наодната власт” . Втори (сегашен) – онези по-горе и рой ренегати в сегашните партии и партийки. Всички се стемят към мильонерство, някои успяват, с грабителство, лъжи, кражби и мошеничества. И да гласувам за тях? Никога!
  • 67 Баба Ванга Софийска

    4 1 Отговор
    Виждам как ГЕРБ печели изборите. Виждам как руските шпиони се изнасят от България, оти ке хапнат дръвцето скоро. Виждам как някои остават и постепенно стават от ГЕРБ.

    Коментиран от #69, #71, #75

  • 68 Ежтва са ценностите

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Западните Балкани":

    За да не си говорим общи приказки, погледни „пакета мобилност” предложен от макарон, изповядващ европейските ценности много преди нас и подкепен от мнозинствто - имаш свободен пазар, на който България влиза и на конкурентен принцип печели лъвския пай ( до колкото чух, имаме най-голям брой влекачи от всички страни). Какво общо с екологията има задължението да разкраваш по график празни камиони до държавата в която са регистрирани? Какво общо с грижата за гражданите има задължението шофьорите да се прибиратв държавата, в която е регистрирана фирмата, ако са толкова загрижени за шофьорите, не трябва ли да е в родната на.шофьорите държава, без значение от къде е фирмата. Общото са не празните приказки, наречени „европейски ценности”, а икономическия интерес тези фирми да плащат данъци и осигуровки в западните държави, българските шофьори да работят за тяхни фирми и т.н.
  • 69 ЦИ ЦИК

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Баба Ванга Софийска":

    Към 10ч. избирателната активност е 0,01%.

    Коментиран от #72

  • 70 Няма да гласувам

    0 0 Отговор
    Защото съм твърде тъп и нищо не става от мене в обществото. Аз нямам правото на глас защото съм глупав. Това е. Само тези които са от специалисти и можещи в нещо сложно правимо като колайдера трябва да гласуват.
  • 71 Русия е кочина

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Баба Ванга Софийска":

    ГЕРБ са руски шпиони ,какви ги говориш ?Виж случаите Скрипал ,Гебрев ,взривовете около Сопот и много други.

    Коментиран от #74

  • 72 Баба Ванга Софийска

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "ЦИ ЦИК":

    Към 18h виждам едни други проценти. Виждам как руските шпиони започвате да събирате пари за път, оти ке ви стане напечено от утре натам в България, а много от вас ке загризат дръвцето в началото на юни, оти прекалихте.
  • 73 Галъп

    0 0 Отговор
    6 370 000 гласоподаватели. От които 3 млн.в чужбина от работещото население.1млн.в България от работещото население ,другото са 2 млн. пенсионери.
  • 74 Баба Ванга Софийска

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Русия е кочина":

    Още по лошо за вас. Значи руските шпиони ке хапнете дръвцето и веригите от ''руските шпиони'', а от своите боли повече.
  • 75 Алоо

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Баба Ванга Софийска":

    гробаджиите, така и не вдянахте че са европейски избори, може да ги спечели ЕНП, не ГРОБ или СДС
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове