Last news in Fakti

1 Юни, 2019 22:59 7 239 38

Елате в Свищов, за да видите къде Дракула е набивал османци на кол

  • дракула-
  • свищов-
  • османци

Дали зловещата слава на влашкия владетел ще докара наплив от туристи, жадни за ужаси?

Искате да видите как и къде граф Дракула е набивал турци на кол? Заповядайте в Свищов! Вероятно така ще звучат рекламите за културно-исторически туризъм, които ще предлагат турове до средновековната крепост Калето близо до крайдунавския град. Хрумването да вкара в употреба легендарния владетел на Влашко, известен заради филмите и книгите повече като вампир, е на археолога проф. Николай Овчаров, който обича да бъде наричан "българския Индиана Джоунс", пише trafficnews.bg.

Само десет дни след като екипът му започна да копае край Калето, откривателят на скалния град Перперикон обяви, че е намерил уникални находки. Те доказвали категорично, че граф Влад Цепеш, популярен повече като Дракула, е водил битка до Свищов срещу османците. За да защити версията си проф. Овчаров показа гюлета за кулеврини (б.р. - далекобойно огнестрелно оръжие, предшественик на мускета и аркебуза, като най-ранните сведения за него са от началото на XV век), които са използвани не по-късно от XVI век.

Именно те, според археолога, доказват достоверността на историческия извор, даващ информация за сблъсъците между Дракула и османците. Според данните влашкият владетел обсажда крепостта през 1461 г. Успява да разгроми османците и най-вероятно прекарва зимата в крепостта.

Сред съвременниците си Влад е известен с нечовешката си жестокост и богатия набор от изтезания и мъчителни начини за умъртвяване. Дрането на живи хора, хвърлянето им във вряла вода, рязането на уши, носове и гениталии били обичайна практика при неговото управление. Любимото му развлечение обаче било да набива на кол врагове, пленници и провинили се поданици, откъдето идва и прякорът му Цепеш (на румънски кол). Дракула поддържал специален екип от сръчни мъчители, които успявали толкова ловко да промушат острието от гениталите до устата без да увредят жизнено важни органи така, че жертвите оставали дълго време да агонизират в пълно съзнание.

Когато през 1462 г. султан Мехмед II нахлува във Влашко начело на 150 000 османска армия, граф Влад се затваря в столицата си Търговище (няма нищо общо с нашия едноименен град) и измисля ужасяващ начин да срине психически превъзхождащия го в пъти противник. Когато мюсюлманската войска достига пред стените на крепостта вижда покъртителна гледка - 20 000 пленени по-рано турци, които се гърчат и стенат, набити на колове.

Това отказва Мехмед II от обсадата и Дракула спасява кожата и короната си.

Дали зловещата слава на влашкия владетел ще докара наплив от туристи, жадни за ужаси, все още не е ясно, но с хипотезата си Николай Овчаров се доближава до покойния бивш дългогодишен шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров, който превърна в световна знаменитост Вампира от Созопол. Става въпрос за скелет, прободен с железен кол на мястото, където е било сърцето. Всъщност костите бяхана мъж и жена, но честта да обиколи музеите се падна на останките на мъжа.

В обичайния си сладкодумен стил Димитров разясни как древните са имали практика да пробождат с железен или дървен кол хора, за които са имали съмнения, че са вампири. Такъм бил и намереният екземпляр край Созопол.

Впоследствие това доведе до опашки пред музея в Бояна, където беше изложен нарочения за вампирски скелет.

Способният на не по-малко вълнуващи хипотези проф. Овчаров обясни още , че с екипа му вече са преминали през калдъръма от началото на XIX век и пласта от опожаряването на крепостта, след което са достигнали до по-долния пласт - от XV-XVI век. Именно там са открили въпросните гюлета.

Професорът заяви също, че постепенно навлизат в средновековния български пласт, в който от вчера са започнали да излизат български, римски монети и монети на византийския император Андроник II и сина му Михаил.

„Излязоха и други находки от керамика, които ни показват доста за интензивния живот, който се е водил тук в продължение на столетие. Нещо много интересно – върху една тухла намерихме част от отпечатан латински надпис от IV-V век, на който се чете латинското съкращение за кохорта.

Нашата хипотеза е, че става дума именно за последния период от присъствието на римляните в този район. Знаем, че те първо са обитавали центъра на I Италийски легион в Нове, който се намира в края на Свищов, но към IV-V век, вследствие на варварските нашествия той е изоставен и тогава се изгражда късно античната крепост, която се проучва в момента“, разказа Николай Овчаров, като поясни, че преди средновековния период тук е имало късно антична крепост и най-вероятно този надпис е свързан с нея.

„Няма да можем да разкрием тази година цялата крепост, тъй като ще продължим до средата на юни, но това е едно добро начало, което слагаме. Мисля че това, което излиза, данните които имаме, находките които открихме, тази прекрасна запазеност на зидовете, просто задължават да бъде продължено проучването и през следващата година“, обясни археологът и допълни, че би се радвал , ако се намери по-голямо финансиране, защото разкопките се правят с много хора. После стана ясно, че е получил 30 000 лв. от община Свищов за разкопките.

На въпрос на журналисти, какво още очаква да бъде открито, професор Овчаров обясни, че в средновековния български период се очаква да бъде разкрито какви сгради има в крепостта. „Допускам, че може да има и църква, на базата на част от корниз, който е открихме по време на сегашните разкопки.“, каза той.

И обеща големи успехи на Свищов като дестинация за културен и исторически туризъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румъния

    61 4 Отговор
    Тия румънци са голяма работа. Хич не са ги бавили турците. Коловете, само за домати и турци са ги ползвали.

    Коментиран от #3, #6, #36, #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Глупости

    33 57 Отговор

    До коментар #1 от "Румъния":

    Турците са наши приятели и стига с тези подигравки и омраза. Днешните турци нямат вина за грешки от едно време, както ти не можеш да отговаряш за грешките на дедите си.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 МЮСЛИ НА

    52 10 Отговор
    КОЛ ! ВЛАД ПРИЯТЕЛЮ ЖЕЛЕЗЕН СИ ! КАК НЕМАШЕ ПОВЕЧЕ КАТО ТЕБ ! ПОКЛОН ! ЗА ДРУГИЯТ ЕПИЗОД ОЧАКВАМЕ ПОМОЩ И ОТ ЗАПАД И ОТ ИЗТОК !
  • 5 грешките до кога?

    37 5 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости":

    грешките тогава и днес маи не са толкова различни като се замисля как помюсюлманчени цигани днес вилняет в земите ни. Идва ново време осъзнаите се или ще поемем по тоя път.
  • 6 И за българи тоже.

    18 32 Отговор

    До коментар #1 от "Румъния":

    Трептов и Бабингер споменават, че през1462г. Влад Цепеш опустошава цяла Мизия от Видин до морето като набива на кол над 20000 българи
  • 7 Бгбг

    11 11 Отговор
    Овчарят да се поразходи до Истонбул,Букурещ и Будапеща да се порови в архивите на ПО и тогава да се хвали като петокласник
  • 8 Националист

    43 10 Отговор
    Не поддържам зверства срещу кое и да е живо същество.
    За да няма раздори всички етноси и народности да уважават другите и да не правят опити да превземат и унищожават другите.
    Мюсюлманите все напират да превземат други държави, имат си държави да си стоят в тях. Исляма трябва да се забрани в целия свят.
    Религии, които призовават за насилие не са от Бога.
  • 9 ivan4o

    8 19 Отговор
    Този сценарий от холивуд ли го тепахте.пхахахах уж велиси влад дракула обезглавен от брат си пхахаха
  • 10 Хайл

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости":

    Приятели казваш-защо тогава имат претенции към българските земи или грешно съм разбрал а?
  • 11 Б.б

    28 6 Отговор
    Нека братята мюсулмани в България да не го приемат навътре защото по онова време дедите им са били чисти българи .

    Коментиран от #12

  • 12 ivan4o

    8 17 Отговор

    До коментар #11 от "Б.б":

    А бъргарите са били славяни от балкана, а другата версия индо-иранци

    Коментиран от #13

  • 13 Граф Дракула

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "ivan4o":

    Гледам, че има тука няколко пюскюла, които ръсят глупости и заради това ще ги питам какъв го искат дървен или надървен по желание на клиента?
  • 14 Камба

    24 4 Отговор
    От Свищов съм и днес реших , да ида с колелото до въпросноте разкопки.... Еми кво да видя... нищо. На мен ми прилича на усвояване на финикииски знаци..

    Коментиран от #17

  • 15 Овчарчето Калитко

    18 0 Отговор
    Какъв пичага е Влад Цепеш, а? Използвал със замах новите технологии за управление. Впрочем, и султанът ги е използвал без угризения.

    Коментиран от #16

  • 16 Смотан

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Овчарчето Калитко":

    А тук си много прав.
  • 17 Зайко Байко многознайко

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Камба":

    Имам приятел в Свищов, помолих го да иде да види тези разкопки и той, като теб каза :" нищо" на търкалета.
  • 18 Лол :)

    11 3 Отговор
    Не знаех ,че анусите на турците се водят гениталии ! Иначе статията яко копи - пейст ! Между другото Дракула е бил прецакан от брат си ! Турците така и не му намерили цаката !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    4 20 Отговор
    Това е отговор защо османлиите са властвали 500г ..просто спасили са част от Европа от средновековното насилие и мрак...защо в генезиса на християните има насилия,мъчения и това се повтаря от векове????

    Коментиран от #22

  • 21 Хасан

    4 19 Отговор
    Българските историци не са академици ..не правят исторически разкопки,анализи а просто разказват измислени приказки ..затова нямат никакво международно признание

    Коментиран от #30

  • 22 Националист

    24 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Нищо не сте спасили вие Османлиите! На всичко отгоре където са стъпили Османлиите само страдиние и регрес са донесли.
    Ако ти говореше истината Турция щеше да бъде заобиколена от приятелски държави.

    Чудя ти се на акъла, как може такива анти-логични заявления да правиш "Османлиите спасили Европа от мрак"! Толкова за глупави ли ни смяташ да не можем да различим ден от нощ и добро от зло?
    Където са стъпили Османлиите терор и кланета над местните са идвали с тях.
    Чак в Унгария Турците са отвличали насила малки 4-5г. момчета за еничари. Ако ти бе човек със средно ниво чест и достойнство щеше да се отвратиш от делата на Османската Империя, а ти се гордееш с тях!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай иван феса

    5 11 Отговор
    Турците са наши приятели, не трябва да говорим лошо за тях.
  • 25 Националист

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Хасане, не знам къде си учил и колко си учил, но си пропуснал най-главното.
    Да размишляваш правилно и да обичаш истината. Безнадежден случай си за момента.
    Където са отишли английските колонизатори са занесли цивилизация култура. България е била под Византийско владичество, но Гърците поне са имали култура и са оставили нещо положително след себе си, за разлика от варварите Османлии. Ако България бе превзета от по-културна и развита държава България милион пъти щеше да бъде по-добре в сравнение с вампирското Турско иго.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "Националист":

    Много жалко за робското ти съзнание ...значи чернокожите роби са дали своя принос в развитието на цивилизацията ???.коренното .населението на американския континент е било избито....и по твойта логика канадски фирми които ти взимат златните находища на концесия ,ти носят цивилузация?/
  • 27 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Националист":

    Аз просто ти казвам защо в християнските държави е имало инквизиции,мъчения,горене на клада,вартоломеева нощ,гилотина ,концлагери а в мпзюлманските страни е нямало ????

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Хасан

    8 2 Отговор
    Срам-несрам ще кажа истината най накрая. Аз съм пасивен гей, станах такъв след екскурзия до турция. Там любовта между мъже е нещо нормално. За това ги защитавам толкова много.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ти пък щото

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    инжинерино, на всяка минджа мирудия си! Щото вие ромите пък сте признати нейде!
  • 31 Е как ще има лагери?

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Който мръдне мре! Ислям е това!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хасан

    1 7 Отговор
    Вари го печи го българина си остава задръстен

    Коментиран от #35

  • 35 Хайл

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Фес смотан,що не си ходиш в анадола при козичките а стоиш в моята България,нали турция е голяма работа отивай си там
  • 36 РУМЪНЕЦА

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румъния":

    ЕВАЛА НА ВЛАД ЦЕПЕШ - ДРАКУЛА .ТОЙ Е НАШ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ КАКТО ВАШИЯТ ЛЕВСКИ И БОТЕВ.
  • 37 Гооллям хууйй

    0 3 Отговор
    Българи те сами се чукат колела.
  • 38 ГОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румъния":

    Доматите са открити 16 век,само за турци са ползвали коловете тогава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове