Last news in Fakti

1 Юни, 2019 15:44 4 646 26

Михаил Мирчев: Радан Кънев няма право да е евродепутат, под чертата е

  • радан кънев-
  • дсб-
  • цик-
  • гласове

Според социолога ЦИК неправилно е разпределила гласовете "не подкрепям никого"

Михаил Мирчев: Радан Кънев няма право да е евродепутат, под чертата е - 1

Социологът проф. Михаил Мирчев хвърли бомбата, като обяви, че Радан Кънев няма право да заминава за Брюксел, понеже не е събрал необходимите за това проценти. Той обвини ЦИК в нарушение на закона, защото изпраща в ЕП представител на съюза на Христо Иванов и ДСБ, чиито проценти не са 6,06%, както ги обявиха, а 5,87%. Бариерата за влизане в ЕП обаче е 5,88%.

Тезата си Мирчев разгласи в профила си в социалната мрежа.

"Току - що проверих една ИЗМАМА от ЦИК."Демокр. Б-я" нямат обявените 6.06%. Имат едва 5.879%. Не им стига за 1 депутат. Не им стигат 58 гласа. Бариерата е 5.882%. Не им стигат минималните 0.003%. Мъничко е. Но те са под бариерата. Мандатът им е фалшиво даден от ЦИК...", твърди социологът.

Той смята, че това е направено от ЦИК в разрез с методическото ѝ указание и в нарушение на чл. 278/2/ т.9 от Избирателния кодекс. "Там е императивно записано, че вотът "не подкрепям никого" е вот, и той е ДЕЙСТВИТЕЛЕН вот. Значи, той е в 100% от които се вадят %-те на партиите. Точно тук ЦИК лъже и ни прави на разсеяни глупаци.

Те махат тези 3% от истинските 100% и после от другите фалшиви 100% вадят %-те на партиите... Това е манипулацията... Става дума за игра с едни 61.029 гласа, които са маркирали вот "не подкрепям никого", заявява Михаил Мирчев.

Точно диаметралната позиция зае математикът Михаил Константинов от "Информационно обслужване". Той обърна внимание на проф. Мирчев, че е направил неправилно изчисленията си.

"Г-н Мирчев не чете достатъчно добре Изборния кодекс", заяви Константинов пред „Канал 3“.

По думите му националната бариера за ЕП се определя, като се събират действителните гласове, но без тези от квадратчето "не подкрепям никого". Тоест, проф. Мирчев не ги е извадил предварително от базата за изчисляване, поради което е получил други числа. "Така че процентът на Радан Кънев е напълно коректен и той с пълно право отива в ЕП", каза Михаил Константинов. Той добави още, че Кънев нямаше да стане евродепутат по волята на българските избиратели в родината, ако не са били 7000 хил. гласа от българи в чужбина, които представляват 28% от вота за него.

Пред „Канал 3“ Мирчев репликира задочно Михаил Константинов.

"Това, което казва Мишо Константинов, не е вярно. То е възможно само за национални парламентарни избори", опонира социологът.

И цитира членове 278, 279 и 297 от Изборния кодекс. Според него това са първи европейски избори след промените в Изборния кодекс, а ЦИК по инерция е ползвала практиката от последните парламентарни. "Само че там имаме бариера от 4%", каза Мирчев и посочи, че бариерата за евровота е 5,88%. По думите му има голяма празнина в кодекса по отношение на европейските избори и там не е казано, когато определяме базата, "тези гласове ще ги вадим ли от общия брой на действителните, или няма да ги вадим".

"И правят една голяма манипулация", категоричен е Михаил Мирчев.

"Възниква големият въпрос - при кого щеше да отиде големият остатък? Работата на ЦИК е не да тълкува закона в полза на някоя партия. Очевидно, че тук има голяма празнота и трябва ИК да се оправи за следващите избори. ЦИК се възползва от това в полза на "Демократична България" и в ущърб на партията, която би получила въпросните гласове. ЦИК не са си свършили работата!", категоричен е професорът.

"Нямам информация, не съм запозната. Не мога да коментирам изказването на г-н Мирчев", заяви пред „Канал 3“ по повод твърдението на социолога говорителката на ЦИК Таня Цанева. Според нея обаче комисията може да се сезира, ако постъпи такъв сигнал, или пък да се самосезира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bahti

    21 2 Отговор
    Откос от Ак47 ви Оправя идеално!

    Коментиран от #26

  • 3 El chochone

    29 3 Отговор
    ДПС НЯМА ПРАВО ЗАЩОТО ПОДМЕНИХА ХОРАТА!
  • 4 Зори

    20 13 Отговор
    Радан Кънев е хитър еврейн по майка за това пуснете го да ходи ,където го тегли сърцето да прави пари и то много пари в евро и то,а за българите малко кисело млекце на ден.

    Коментиран от #6, #20

  • 5 коментар

    23 14 Отговор
    Кънев по нищо не се различава от Бареков и целта му е като на бареков да си напълни банковата сметка с милиони и да се прибере!Това му е целта, а не да работи нещо за България и Европа!Ако се докопа до тлъстата пачка пари след мандата ще се прибере със свита опашка като бареков, че няма вече гласоподаватели както стана с учителя му от 97г """седесарина"""!!!
  • 6 коментар

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Зори":

    Да се нагуши като бареков, пък после.................!
  • 7 Ангел

    24 4 Отговор
    Професор Константинов е платената мажоретка на всеки, който е на власт. Така, че е основния фалшификатор на всички избори в които е участвал.
  • 8 Емил

    15 9 Отговор
    Защо не написахте още в началото, че този човек е комунист?!
  • 9 ДСБ

    14 20 Отговор
    един който става и щесе опитале да го оплюем Радан е достоен за европа по можещ и знаещ отвсички взети зедно
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    В ЦИК са подлоги. Още на миналите изборите през 2014 г. за евродепутати, според изборния кодекс, на ДПС се полагаха 3 /три/, а не 4/четири/ евродепутата, за сметка на Реформаторския Блок на който се полагаха 2/два/, а не 1. Така е според приетата методика на Хеър-Ниймайер ( З А К О Н за избиране на членове на Европейския парламент от Република България ; чл. 9, ал. 2) за разпределение на местата, но ЦИК не се съобрази с нея. Друг е въпросът, че в РБ бяха слабохарактерни интелигенти и си затраяха, затова не заслужаваха да имат 2-ма депутати вместо 1.
  • 11 Демби Втален

    12 12 Отговор
    нормално е за един комунист като Мирчев основният опонент да е Радан Кънев а не Бойко Борисов. Та нали самия Борисов пълни гушата всеки ден на червените олигарси.

    Коментиран от #13

  • 12 Захари

    10 11 Отговор
    Радан Кънев и Андрей Слабаков са некомпетентни лъжци конспиратори със стабилна подкрепа извън страната.
  • 13 бял

    10 11 Отговор

    До коментар #11 от "Демби Втален":

    Ей,всички педали сте влюбени в Рада дълбоката
  • 14 goni

    5 8 Отговор
    Я, сметувам че Рада Дълбоката задължително требе да е у Брюксел!:) Он, тука нема работа!:)
  • 15 Иван

    2 6 Отговор
    Искаш да кажеш че са евреи ,но все пак български?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Batushka

    2 3 Отговор
    Тоя кого иска да вкара вместо Радан ...Сашо тъпото ли?
  • 18 щхх

    6 0 Отговор
    Мишката си е човек и на СДС то и на ГЕРБ.
  • 19 Порно

    0 1 Отговор
    Я по кротко , така са казали големите началници. Да не мислите , че Баце гореше от желание да сложи Дебелия Ал в листата ?
  • 20 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зори":

    А ти си глупава циганка по леля. Не си дорасла да се произнасяш за Радан.
  • 21 логи6а

    3 1 Отговор
    100 разделено на 17, е 5,882. Първо този праг се взима предвид (вероятно) за прескачане, но защо да не е по малък процент? След това пак има такава граница, но от гласовете и партиите преминали първата отсявка, вече колко депутата получават. Такава е логиката. Но каква е лугиката да има вот за никого, ако той не влиза в процентите изобщо?
  • 22 тони

    3 2 Отговор
    Хахаха, БСП са в паника, защото демократите вкараха депутат.
  • 23 Загрижен

    2 0 Отговор
    Изборните резултати са съмнителни,купен вот,корпоративен вот,вот даден под натиск,така че избор на практика липсва,затова да се задоволим с това,което са решили нашите "лидери" на партии и брокери на гласове.В България от столетия не е имало честни избори,та сега ли?
    Ще ни излезе по-икономично и по-безболезнено,ако занапред ги назначават от партийните централи,в България още не сме дорасли за истинската демокрация,явно ни трябват още 45 години,защото днес 45години не стигат!
  • 24 Бори

    4 1 Отговор
    На Слабаков жена му Ернестина е еврейка?
  • 25 Ами

    1 1 Отговор
    да се самосезират, ето сигналът е постъпил от телевизията.
  • 26 Бай Благой

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Нещо по-тежко ще трябва за тия...примерно ГШ-23...за да е сигурен ефекта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове