Last news in Fakti

6 Юни, 2019 08:39 4 205 20

Обещаха да няма ново строителство в Борисовата градина

  • борисова градина-
  • парк-
  • софия

Заведението "Веселото село" също се предвижда да бъде премахнато

Обещаха да няма ново строителство в Борисовата градина - 1

В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство. Това обеща пред журналисти арх. Атанас Ковачев по време на представянето на предварителния проект за подробен устройствен план (ПУП) на емблематичния парк "Борисова градина", чийто автор е именно Ковачев.

С него започна и първото обсъждане, в което се включиха и столичани.

Единственото застрояване, което планът предвижда, е с изместването на спортните терени, където няма растителност и това не би застрашило природата. Проектантският екип предлага конната база да се измести в Ловния парк, а Спортна София - на територията на Гара Пионер, която е определена по думите му за спортни атракции.

Автокъщата няма място в Борисовата градина, смята арх. Ковачев. Под автокъщата има предложение да се построи подземен паркинг, за да се посещава безпрепятствено парковата територия. На мястото на автокъщата трябва да изникнат високи дървета, с което да се обогати растителността в парка, посочи архитектът.

Собствеността на автокъщата обаче не е изцяло общинска, тъй като сградата е частна собственост, което арх. Ковачев настоява да се промени. Заведението "Веселото село" също се предвижда да бъде премахнато.

По периферията на "Борисовата градина" общият брой на паркоместата е 1000, като половината от тях са подземни, а другата половина са открити.

"Софияленд" е извън обсега на парка и е частна собственост, затова няма да има строителна намеса, посочи арх. Ковачев.

По думите му допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на парка (Националния стадион и "Българска армия"), без да се променя мястото, което те заемат.

Най-големият проблем тук се оказва собствеността. Арх. Ковачев призова Столична община да върне колкото може повече от собствеността на тези терени, за да заработят отново Летният театър и басейнът Мария Луиза.

Ако гражданите приемат да няма музей "Зелена памет", който е предвиден в проектното предложение на проектантския екип, и това се впише в решението на експертния съвет, аз ще се съглася с него, увери арх. Ковачев. Приемете ПУП като идея, макрорамка за развитие на територията, каза още той.

Планът на арх. Ковачев беше наречен консервативен, което той приема като комплимент. Проучихме стотици документи, стари фотографии, интервюирахме възрастни хора и деца и стигнахме до предложение за план, обясни той.

Ковачев предлага да се съхрани целостта на парка, опазване на недвижимите културни ценности, да се спре движението на автомобили в парковата част, както и да се осигури пешеходен достъп от всички страни на територията.

Лесопарковата част ще се поддържа, но сеч не се предвижда никъде, категоричен беше архитектът.

Предвижда се възстановяване на оригиналния облик на езерото "Ариана" и да се запази стилът на австро-германския барок.

Дискусия предизвика възстановяването на Климатичното училище. Никой друг освен държавата не може да строи, оспори Ковачев по отношение твърденията, че зоната се подготвя за строеж.

Обществено обсъждане предстои на 26 юни, след като предложенията на гражданите бъдат събрани и обсъдени от комисия. Фазата на обсъждането не е ограничена във времето.

Официално планът трябва да бъде приет от СОС, за да влезе в сила. Приемането на плана на Борисовата градина е един от най-ключовите въпроси за нашия град, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проследих и видях множество манипулации и откровени лъжи, допълни тя. Протокол от решение на СОС сочи, че не се допуска ново строителство в парка, с което тя посочи, че се спекулира.

Фандъкова смята, че няма смисъл от възстановяване на Климатичното училище, а тъй като това предложение срещна съпротива от страна и на граждани, арх. Ковачев е съгласен предложението да отпадне.

Конната база и Спортна София трябва да бъдат запазени и няма логика да се строи на друго място според нея. Столичният кмет е на мнение и, че на мястото на предложения атракционен влак на Гара Пионер вече има идея за изграждане на линеен парк, чийто проект е на главния архитект на София арх. Здравко Здравков. Фандъкова ще отправи писмено предложенията си, като ги аргументира.

За подобни територии от града няма никакво място за политическо заиграване, убедена е тя.

Арх. Ковачев изрази надежда, че в срок от половин година след всички обществени обсъждания окончателният план за възстановяването на "Борисовата градина" ще бъде приет и ще влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    8 13 Отговор
    При Фандъкова Сифия стана европейска столица.!

    Коментиран от #15

  • 2 Йорданка Фандъкова

    8 2 Отговор
    В Борисовата градина няма да има ново строителство извън проектираните за това зони!
  • 3 Реститут

    6 3 Отговор
    Ох ох ох, ще ми купуват земята. Ще точнем пак някое милионче. Като Гергов във Варна.
  • 4 ДДРОнег

    6 2 Отговор
    То обещанието не е като изпълнението, нали, тиквата и подобните му всичко ще ни обещаят ... опс, абе те колко работи ни обещаха-а-а-а-а ...
  • 5 Име

    10 3 Отговор
    Абе вчера Холандия за не знам кой пореден път от как сме членове на ЕС ни отряза за шенген. Яне си правете оглушки,кажете нещо по темата, питайте онзи шибек тиквоча що не се бие в гърдите....
  • 6 Софиянеца

    8 2 Отговор
    За сметка на това БЕТОНИРАТ,, СЕВЕРНИЯ ПАРК" ВЧЕРА БЯХ ТАМ И ТАКОВА ЛЕЕНЕ НА БЕТОН НЯМА НИКЪДЕ!

    Коментиран от #8

  • 7 Софиянеца

    7 1 Отговор
    Някакво езеро в,, Северен парк" го пълнят с чакъл като река щяло да бъде а около него бетон, бетон, бетон!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 чичака

    3 5 Отговор
    Никакво строителство не трябва да има в този парк. Даже ако могат да преместят Армията на друго място ще е най-добре. И без това футбола умре
  • 10 Жоро

    5 5 Отговор
    По добре да се построи нещо.За живеене,ресторанти дискотеки а не само да има трева с кърлежи и да си разхождате кучетата да серат.
  • 11 Сайтът е провикация!

    1 1 Отговор
    Хабете по този сайт! Всичко в продадено на властта! Честитоооо на бедния народ!
  • 12 Да живей

    0 1 Отговор
    Социалната диктатура! Да живей Доган!
  • 13 Лопатата

    4 0 Отговор
    Бих искал да направя коментар за името: Борисовата градина не е градина, а парк, кръстен на Борис III. Бих искал да се нарича така - парк "Борис III". А и има един "Борисов" в момента, на когото заслужава да бъде кръстено само гробище или цигански катун.
  • 14 Ганю

    2 0 Отговор
    Аре на бас, че ще има
  • 15 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Ви усмукаха джйобовете
  • 16 паркове

    1 1 Отговор
    вие като толкова ги пазите софийските зелени площи ги направете в хубави паркове като този в света тройца да ти е кеф да влезеш за разходка там

    Коментиран от #17

  • 17 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "паркове":

    Парка "Света тройца" е пълен с коли около черквата, това ли му е хубавото?
  • 18 Пламен

    0 0 Отговор
    Сложили маски на природозащитници говедата се надяват да ни оставят без стадион

    Коментиран от #20

  • 19 Саша барон коен

    0 0 Отговор
    Нагоре към „Братската могила,, между нея и Маймунарника, има една полу-разпадната постройка, със съборен покрив, която м/у другото е тоалетна!
    Та въпросът ми е, няма ли кой да обърне внимание на тази, т.нар сграда да се възстатови по предназначението и! Вместо да събира, по някой и друг клошар...
  • 20 ЦСКА умре

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пламен":

    Градския на Ловеч, ли имаш предвид?... Щото този за когото говориш е на несъществуващ от 2016 г. Отбор!!!
    Оди целувай микренски ******
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове