7 Юни, 2019 16:39 2 225 11

Омбудсманът се гневи за тока: Бутафория!

  • омбудсман-
  • ток-
  • парно-
  • кевр-
  • мая манолова

Решенията предварително са взети, може би КЕВР не ги интересува каква ще е цената

Омбудсманът се гневи за тока: Бутафория! - 1

„За съжаление обсъждането днес е бутафория. Решенията предварително са взети, което стана ясно и от отсъствието на представители на Министерството на енергетиката, депутати, Столичната община - като собственик на най-голямата топлофикация, на работодатели, синдикати. Може би са преценили, че не ги интересува каква ще е цената на парното и тока или, че решенията предварително са взети и няма защо да си губят времето.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на обществено обсъждане в КЕВР за повишаване цените на парното и тока от 1 юли 2019 г.

„Като национален защитник, като адвокат на българските граждани, моето място е тук, да изтъкна всички аргументи – защо по отношение цената на парното, тя не просто не трябва да се повишава, тя трябва да бъде намалена, предвид че цената на основната суровина, която има значение за определянето ѝ - природният газ, е намалена на международните пазари с 50%“, акцентира омбудсманът.

Манолова изрази възмущение, че в същото време, предложението на „Булгаргаз“, предвижда намаление на цената на природния газ в България само с 10 ст. или под 1%, а на всичкото отгоре, ще бъде разгледано посфактум, което също ощетява гражданите.

„Ние сме в парадокса при най-ниска историческа цена на природния газ на международните пазари, да имаме най-високата историческа цена на парното, при положение, че близо 70% от себестойността на топлоенергията съставлява, именно цената на тази суровина“, подчерта общественият защитник.

Омбудсманът се гневи за тока: Бутафория!

Манолова посочи, че за пореден път общественото обсъждане на КЕВР е събитие, което няма значение за крайното решение на регулатора и че не е чула отговори от КЕВР по конкретните становища на енергийните предприятия по време на откритите заседания.

За да илюстрира тревожната ситуацията като отправна точка, омбудсманът използва Столичната топлофикация.

„Тревогата за състоянието на „Топлофикация София“ е голямо. Дружеството затъва все повече и повече и това нечестно и несправедливо повишаване на цената няма да стимулира гражданите да плащат повече. Хората са абсолютно немотивирани, защото единственият начин за стабилизиране на дружеството, неговата управа вижда в повишаване на цените и набъбването на сметките, но това не тревожи нито КЕВР, нито МЕ, нито СО“, каза Мая Манолова и припомни, че дружеството е натрупало загуба за близо 600 млн. лв.

Тя за пореден път каза, че решенията за повишаване цените на тока и парното са необосновани и нечестни за хората. На заседанието омбудсманът попита, защо „Топлофикация“ всяка следваща година произвежда по-малко енергия, при условие, че се присъединяват нови абонати, защо делът на разходите непрекъснато се увеличава, защо не намаляват технологичните загуби и няма информация за качеството на топлоснабдяването и на административното обслужване и защо ремонтните програми на топлофикациите не се изпълняват.

Манолова отбеляза, че за да анализира аргументите за повишаване цената на електрическата енергия е поискала по Закона за достъп до обществена информация пълните заявления на енергийните дружества, защото там важни данни за икономическата обосновка за цената на тока са заличени, което е в противоречие със закона.

„Изглежда, че са нагодили повишението на цената с размер, който е малко под инфлацията за предходния ценови период. Това, което не можахме да направим, е един преглед, една проверка, дали твърдението на шефа на КЕВР, че ако удовлетвори исканията на енергийните дружества, цената щяла да се повиши с 50% - 60%. Това не можем да го проверим, защото липсват данните от техните заявления и ние не знаем какво са поискали“, аргументира се общественият защитник.

Според нея гражданите, които всъщност ще плащат сметките, са изключени от процеса по формиране на новите цени, започнал със заявленията на дружествата на 1 април т.г. и реално приключващ с това обсъждане.

Пред журналисти Мая Манолова припомни, че е използвала всички правомощия, които има като омбудсман, за да защити интересите на гражданите - атакувала е пред КС невъзможността гражданите да обжалват решенията на регулатора, отправила е и конкретни предложения за промяна в Закона за енергетиката до депутатите, които не са взети под внимание.

„Удобно им е гражданите да не могат да обжалват, защото в едно съдебно производство ще се проверят всички икономически обосновки, всички сметки, а така единствените, които могат да обжалват са електроразпределителните дружества и ТЕЦ-овете, а какъв е техният интерес – каквото са поискали това са им дали“, завърши Манолова.

Общественото недоволство на граждани и НПО-та взе връх, когато в залата под полицейска охрана и с разрешението на председателя на КЕВР, влязоха да се изкажат представители на протестиращите граждани, които поискаха мораториум върху цените на тока, парното и водата поне за 6 месеца, проверки за фактурираните от дружествата услуги и промени в Закона за енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    20 0 Отговор
    Дерат ни който от където си иска и "Държавата" нехае! Бачкаме само за сметките и толкова!
  • 2 ДОЛНА РАБОТА

    18 0 Отговор
    Тия от КЕВР и шефа им бивш СДС-ар с излъчване на извратеняк не се ли интересуват че има хора които изнемогват вече ! Какво искат гадовете !
  • 3 Миризлив пор

    14 0 Отговор
    Единствения начин да се понижи цената на Топлофикация това е да се подмени голяма част от мрежата за да намалеят технологичните загуби това са инвестиции които никой не прави. Паралелно с това да се монтират реални топломери а не "разпределители" и да се разкарат топлинните счетоводители.
  • 4 Затова пък

    12 0 Отговор
    Елате в Марикостиново да видите какви палаъи ще строи Вальо Топлото. Кучетата си лаят, керванът си върви. Спасение за хората няма. Даже и Господ не помага!
  • 5 Прост народ

    14 1 Отговор
    Майче, то цялата държава е една бутафория а ти за тока се притесняваш, ама с тиквоча на чело друго няма да видим
  • 6 Koko

    14 1 Отговор
    Каква бутсфория?
    Раята трае, значи всичко е ОК
  • 7 mi ta ka

    2 11 Отговор
    г-жа Манолова повтаря точно тази дума от както я помня, Аз който не следя тази пародия наречена политика съм я чувал да я изрича над 20 пъти. "Бутафория" и насреща нищо.!

    Коментиран от #8

  • 8 Чиче

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "mi ta ka":

    Омбудсмана не се занимава с политика!
  • 9 Пунта Мара

    16 0 Отговор
    Ако Мая Манолова се кандидатира за кмет Фандъкова изгоря
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лъжа и измама

    5 0 Отговор
    Догодина пак ще вдигат цените и то на всичко, за да могат да си пълнат гушите и да държат хората в робство! Щом не могат да овладеят покачването на цените значи трябва да се махат! Работата на политиците е да свалят цените и вдигат заплатите, а не обратното! Днешните политици вдигат цените и намалят заплатите като увеличават работното време, увеличават извършваните дейности от работника за една и съща заплата, намалят социалните подпомагания, вдигат пенсионна възраст и така нататък
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове