7 Юни, 2019 21:45 30 423 77

ФАКТИ научи: Голямата новина за София дойде!

  • софия тех парк-
  • българия-
  • суперкомпютър-
  • софия-
  • голям успех

Проектът ще бъде полезен на медицината и борбата с изменението на околната среда

ФАКТИ научи: Голямата новина за София дойде! - 1

Един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз ще заработи в София от догодина. Суперкомпютърът ще бъде разположен на територията на ''София Тех Парк''. Преди по-малко от месец ФАКТИ първи ви съобщи, че България се конкурира с 19 държави за реализацията на този и още един проект.

Тогава от екипа на ''София Тех Парк'', който работи за реализацията на проекта, заявиха пред ФАКТИ, че конкуренцията е много сериозна и ще бъде истинско постижение за България, ако работещите по проекта успеят да се преборят за неговата реализация в София.

Днес Европейската комисия съобщи чаканата новина и изтъкна очакваните бъдещи ползи на проекта:

Центровете за свръхбързи изчисления ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса. Те ще разработват и нови приложения в множество области, започващи от създаването на лекарства, нови материали и стигащи до борбата с изменението на околната среда. С работата на центровете ще бъде подпомогнато разработването на основни приложения в области като персонализираната медицина, разработката на лекарства, биоинженерството и прогнозите за времето, посочват в съобщението си от Европейската комисия.

Заедно със средствата от Европейския съюз общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро.

Суперизчисленията помагат за предвиждания на времето, което дава възможност за задействане на системите за ранно предупреждение при сложни метеорологични явления. Те се използват и при решаването на сложни физични уравнения, които представят процесите и взаимодействията на ново лекарство с човешките тъкани.

Във въздухоплаването и производството на автомобили също се използват суперкомпютри за създаване на сложни модели за изпитанията на отделни части, както и на цели самолети и автомобили. Суперкомпютрите са от решаващо значение при мащабни симулации и за оценката на данни, което ги превръща в изключително важна част от разработването на изкуствен интелект. Машините се използват и за повишаването на киберсигурността, както и при блоковите вериги, посочват още в съобщението.

Щастливи от днешната новина, от екипа на ''София Тех Парк'' заявиха следното за ФАКТИ: ''Щастливи сме! Тази новина е факт благодарение на един огромен колектив. Да, без политиците нямаше как да стане, но и без труда на тези, които сглобиха юридическите, финансовите, материалните и научни аспекти на всичко това, успехът в спечелването на възможността за реализация на този проект в София, щеше да бъде невъзможен''.

Проектът предвижда такива центрове с действащи суперкомпютри да бъдат създадени на територията на още седем страни-членки на Европейския съюз. Освен в София, суперкомютърни центрове ще има в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    99 19 Отговор
    БРАВО, НАЙ-ПОСЛЕ ЕДНА ДОБРА НОВИНА, ДАНО НЯКОИ ТИКВИ НЕ СИ ПРИПИШАТ ЗАСЛУГАТА ЗА ТОВА СЪБИТИЕ, ЧЕ ОН ДАВА И РАЗДАВА

    Коментиран от #12, #21, #22

  • 2 Иванов

    81 18 Отговор
    Тези тераси на покрива да не са на Цецо?)))

    Коментиран от #16, #70

  • 3 GROB

    65 57 Отговор
    Глупаците си умират от кеф, че някакъв компютър щял да бъде инсталиран в технопарка на чехлю.

    Коментиран от #18, #38

  • 4 Гост

    72 7 Отговор
    И само в бг е забито в столицата! Защо? Чудесна възможност да се задържат умни хора в другите градове, ама нашите "умници" от къде да се сетят.
  • 5 Иванов

    13 6 Отговор
    Факти, дайте нещо и от Урумов. То не може само бизнес, политика и криминалистика.
  • 6 Скоро в България...

    64 5 Отговор
    ИНТЕЛЕКТА що бъде само "ИЗКУСТВЕН" - ЕСТЕСТВЕНИЯТ Е ИЗГУБЕН ...!
  • 7 Bahti

    75 20 Отговор
    Кво се радвате това е инструмент за Контрол над и без тва Тъпите маси.

    Коментиран от #59

  • 8 Men

    58 13 Отговор
    Окей де защо се инвестира само в мърлявата София, идея си нямам

    Коментиран от #20, #41, #45

  • 9 в България е защото...

    52 12 Отговор
    Суперкомпютърът, ще се обучава и учи от Боко, защото той е най-умен на света !
  • 10 На Гил тумбак супер комп

    30 15 Отговор
    КАТАФАЛКА ПО МАГИСТРАЛА КРЕТАШЕ, КЛЕТВИ ЗА БОКО РЕДЕШЕ
  • 11 охохо

    30 73 Отговор
    Дори и след мандата си, бившият президент е сто пъти повече президент от настоящия. След поредното "нашокване на канчето му" от Русия, Радев сега един месец ще обяснява: "какво е искал да каже лирическият герой". А през това време, Плевнелиев привлича инвестиции за милиарди.

    Коментиран от #23, #39, #74

  • 12 VWandMercedes

    32 33 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Е да де, само дето ''София Тех Парк'' се построи по инициатива на президент Плевнелиев.
    Няма шанс да го сложат този компютър на "бузлуджа" най-много компоти да сложат там.
  • 13 ХАЙДЕ

    35 27 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКОТО простолюдие да започне ВОЯ на ЗЛОБАТА И ЗАВИСТТА !

    Коментиран от #43

  • 14 Scout for funn

    8 13 Отговор
    Аз ако имам един такъв в къщи ше си цъкам на тертрисче на него .Не без майтап ако съберат на едно място сто такива компютъра в една мрежа бих им задал въпрос от сорта на как да се създаде неизчерпаемо гориво и още много сложни въпроси зададени по най глупавият начин и съм убеден че копеленцата ще отговорят .Тия супер компютри ще ускорят развитието за 10 г.ще станат бритални неща .
  • 15 Хубаво, да ни е честито,

    35 6 Отговор
    Но има едно голямо НО, много е рисково, да се разчита само на компютри! Дали ще ме разберете и подкрепите, не знам! Хартията, е класика, знанията, от древни времена, са необорими! Ами ако откаже техниката? Всичко се губи! За поведението на овцете, за цветът на небето и други факти и прогнозите, защо ви е да знаете?! Ще страдате!

    Коментиран от #35

  • 16 Scout for funn

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Ако са на цецо попитай майкати дали не иска да се попече гола там
  • 17 Един

    25 11 Отговор
    Това е по инециатива на Плевнелиев!!!
  • 18 Scout for funn

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "GROB":

    А ти от кво си умираш от кеф ? че си изпреварил някой на свотофара .
  • 19 “ облакът” на Американците ,

    5 3 Отговор
    Кво ни правят?
  • 20 Scout for funn

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Men":

    Е ТАКА НАРОЧНО !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СссереМ

    32 28 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    София тех парк го има САМО И ЕДИНСТВЕНО благодарение на президента Плевнелиев,шефовете ти копейкаджии казаха че това ще са хвърлени пари на вятъра.

    Коментиран от #75

  • 23 Шут с чар,

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "охохо":

    Дали е еврейн? Одобрявам , щом е добре за България! Силно се надявам, Радев да намали цените на енергоносителите, от Русия! До тук спирам ! Повече, не коментирам, но знам от по-голям ,лош брат, само бой те чака! И те така , от тук, до краят на света, пада другарят Радев...
  • 24 555

    26 13 Отговор
    Мдаа, а през това време, други си разхождат простакесите на скъпи екскурзии за държавна сметка и се чудят как да ни направят енергийни роби на Кремъл.
  • 25 Иновация

    6 4 Отговор
    Чадъра фотоволтаик там ли е още?
  • 26 753

    20 8 Отговор
    Тех парка е построен благодарение на Муньо и до сега се чудеха какво да го правят, то и след суперкомпютъра пак ще е същото, какво да се прави, това е Муньо!
  • 27 Западните Балкани

    23 6 Отговор
    Без политика. То и сега има суперкомпютър? И той е един от най-големите като постепенно остарява. Как е се е ползвал досега? Какви са ползите от него за България? За да разберем какви ще са ползите от новия? Освен Европейските пари, колко български трябва да се дадат? Колко души в България могат да го ползват? Т.е. преди да се радваме, трябва да имаме цялостната картина.
  • 28 Плевнята

    7 4 Отговор
    Омая Обонго! Шапки, долу, пред клавдий идиота и пелтека! Чакам подобаващ принос, от състава, първият от космоческите сили шоФер , Рада червената!
  • 29 Естествен интелект

    11 2 Отговор
    Всички пророци на научната фантастика са били скептични по отношение на изкуствения интелект. Не може нещо, създадено от най-несъвършеното същество на планетата - човека - да бъде съвършено. Първо човек трябва да претърпи нравствена еволюция, но по-вероятно е преди това да се затрием - изчезването на всяка цивилизация е следствие на нейното самоунищожение.

    Коментиран от #33

  • 30 Имам спомен,

    5 12 Отговор
    Не съм комунист, но идеята бе на Станишев, на 4-ти километър, в София, в бившето военно поделение, със самолетчето, на кръговото. Да се прави нещо! Какво нещо, като нещо технологично! Не, не бе плювчо инициатор! Не оспорвам заслугите на плевнята, но спомени .
  • 31 Йозеф

    2 3 Отговор
    Сървърните помещения няма да са в уолтопия.
  • 32 Jaga

    6 3 Отговор
    Още Еди хубав Декор за поредния сезон на Откраднат живот, много евтино излиза:)
  • 33 Няма съвършенно

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Естествен интелект":

    Нещо, по логика, защото се сгора развитието! Но излиственият инталелт, е огромен риск, защото ще бъде със собствено мнение, не култивирано, обработено, 7 години, плюс 12 , плюс 5 и щял живот, тормоз, спирачки по български и манипулации ! Изкуственият интелект може и ще унищожи човечеството! И защо? Поради лакомията на политици и олигарси, които ще бъдат първите жертви! Контрол на достъп трябва, а Плевнята, е перущан!
  • 34 ДА СИ ПРЕДСТАВИМ ЧЕ

    3 2 Отговор
    Да си представим че имаме не един а поне четири такива центъра . . . Да продължавам ли нататък . . . ?
  • 35 Сега,

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хубаво, да ни е честито,":

    Има много малко хора, които могат да съставят ГФО, на средно голяма фирма и на горе! Как ще се управлява държава, ако гръмне компютърът. То май, май, доста системи изгърмяха! На ползу роду! Ще гърми скоро, не дай си боже и НОИ, пенсипнното. Зле е бракя!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ccca

    9 4 Отговор
    Тази система е за контрол над всичко.Толкова филми има по темата. Колите ще бъдат умни дрехите умни. Tъпо е като разчиташ на друг,а дори и машина.Ако малко превишиш скороста колата автоматично ще я връща до позволената дрехите автоматично ще се подгряти да не ти е студено.Остава да ти казва кога и колко да пиеш и до кое време,а може и да те подсеща кога да правиш секс.Ако е само за научна цел да, но невярвам да е така.
  • 38 cornholio

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "GROB":

    Е не е като прИмоция на кебапчета в lidl и да си ръчкаш BMW 3-та от 94-а, ама пак е нещо.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гнида

    19 3 Отговор
    Тех-мех , щом внасяме домати , краставици , месо и т.н. не ми обяснявайте колко сме напреднали или колко сме добре !
  • 41 ШопЕн

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Men":

    Защото в цял свят е известно , че шопите нямат собствен мозък .

    Коментиран от #46

  • 42 Песимист

    12 1 Отговор
    Това е началото на Матрицата .

    Коментиран от #58

  • 43 АРТИФИШЪЛ ИНТЕЛИДЖЪНС

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "ХАЙДЕ":

    Охо-о, ама ДругАРЮ, Вие - КОМУНИСТИЧЕСКОТО простолюдие - от 30 години държите "кокала" на Запада с уста, и вече ви е стигнал доста навътре в гърлото - особено през последните 10 години! Хиените, с този нрав, усещате сътресенията в системите много преди нормалните хора и светкавично се ориентирате по новите парични потоци! По онова време се подмазвахте като КОМУНИСТИ, за да се докопате до "Кореком"-а, сега понеже "...Така не бива!", сте си лепнали едно "АНТИ-" отпред и показно се подмазвате като ЗАКЛЕТИ ЗАПАДОФИЛИ. Кого се опитвате да заблуждавате, че не сте точно като онези, по които плюете?!? Крадецът вика "дръжте крадеца" - основният принцип за замогване на "новият" посткомунистически българин - 30 години!
  • 44 София Тех Парк

    2 2 Отговор
    Кво викате са всички? Слагаме на един.чадър няколко силарни панела и топлата вода потича.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Госあ

    3 2 Отговор
    Е, добра новина ! Благодарение изцяло на ЕС ! Но от първо лице знам колко апаратура за много пари има вече в България и не се използва. Дори един швед повдигна официално въпроса, защо на специалистите в България заплатите са толкова подигравателно ниски и ти трябва да емигрират. Сега остава да има и кой да прави дизайна на лекарства и останалите модели 😉 нали така ? Ако може и за без пари 😂 Може,ама на дали.
  • 48 Dimirest

    7 0 Отговор
    Браво, Бойко да среже лентата, че без него щяхме да сънуваме компютъра!!!Интересно колко парички ще прилапат "правилните" хора?!?Сещам се за още една важно приложение да се изчисляват далаверки и игри най-бързо!!!
  • 49 Пълана пародия

    2 0 Отговор
    Как се прави суперкомпютър? Е как, Так Так так! ;(;(;(;(;(
  • 50 101%

    2 2 Отговор
    Тук няма да се открадне и една стотинка защото ЕС ще гледа не под лупа а под микроскоп . Просто ще имаме вътрешни (ББ ще си реши кои са) хора там.
  • 51 Каунь

    2 3 Отговор
    Ей ако ни беше бат ви Бойко още с Правец щяхте си чешите пръстите. Слава на Вожда.
  • 52 Колю

    0 0 Отговор
    С двата суперкомпютъра би трябвало да имаме две електронни правителства.... Ама никой политик не ще спре корупцията и кражбата.... Съдбата на тоя суперкомпютър ще е като на първия.
  • 53 Българин

    6 4 Отговор
    Една добра новина да България! Дано и с Фолксваген се случат нещата. А чуждите слуги българофоби нека си хейтят!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 123

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "аесектеррр":

    Даже и София не можеш да напишеш без правописна грешка! Затова ще си злобен, нещастен и със заплата около минималната! И да знаеш, че нито Бойко, нито бойковица са ти виновни!

    Коментиран от #61

  • 57 Fas

    2 1 Отговор
    Муньовци само да ви уточня че тех парка в момента се използва 30 % ако ще извън земни да са го пострили
  • 58 Оптимист

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Песимист":

    По-скоро е краят на Матрицата. И в одиса на мистър Андерсън докараха суперкомпютър и никой не знаеше как да го ползва.
  • 59 Селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bahti":

    Не знам, за какво е, но прави впечатление, че от осем, няма нито един в големите европейски държави..

    Коментиран от #60, #63

  • 60 Селянина с колелото

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Селянин":

    Да не са глупави. То на този супер компютър ще имат право да пускат програми всички от целия ЕС, а некой трябва да му плаща тока, обслужването, застраховките и т.н. Познай кой ще го прави.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Комисарка

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Селянин":

    Комисарка идва от комисионна. При 840 милиона за 8, значи 105 милиона за бройка. Значи България дава поне 30 милиона, 10 милиона е комисионната за Габриел. Затова човек се отказва да е евродепутат. При 10 хиляди заплата, то трябва да чака сумати години за такива пари
  • 64 Гошо Умното

    2 0 Отговор
    То е ясно защо при нас,а пък нещо ще промени ли към добро-едва ли! Това го знаехме още преди двайсет и повече години,а е и записано...Антихрист ...!
  • 65 admin

    3 0 Отговор
    За компютъра ше бъде обявена обществена поръчка за 1 милиард за доставка на операционна система - Windows XP. Всеки желаещ може да се включи към офертата. Ще бъде отдадено предпочитание за съвместимост с партийни интереси ( Г ), роднински връзки и офшорни фирми.

    Коментиран от #67

  • 66 Цецо Партамента

    4 0 Отговор
    Па купих си 'партаментче викам ся редно е и компютър да туря.
  • 67 Bubbles

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "admin":

    И накрая спечелилата конкурса фирма ще дръпне уиндоса от замунда...
  • 68 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    бе то , убаво...Но НАЛИ СИ ИМАМЕ вече един такъв ,във физическият факултет!!! Та за какво го ползваха и какъв е ЕФЕКТА от него????Все пак пазърна икономика сме и ПЕЧЕЛБАТА е приоритет!!!...
  • 69 Травис

    1 0 Отговор
    Седморката на Блейк ще я докарат ли и нея да ни обучи на тоя ОРАК?
  • 70 КОРУПЦИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    А кога ще се конкурираме с заплати и пътища?
  • 71 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Още от четвърто отделение най-много обичам глаголното бъдеще време, дето лесно се образува с " ЩЕ " !!!
  • 72 новичок

    0 0 Отговор
    Ще го бъгнат веднага !
  • 73 Николай

    0 1 Отговор
    Тази новина е за троловете които хейтват и пишат, че Бойко затрива България.
    Румен Радев отправи покана към представителите на международните компании, участващи в икономическия форум, да инвестират в България. Президентът открои като позитивен пример действащите у нас хиляди германски компании, които разширяват дейността си и са допринесли за формирането на 8.3 млрд. евро двустранен стокообмен между България и Германия за 2018 г.
  • 74 Николай

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "охохо":

    Виж си минусите. Как можеш да твърдиш такова нещо? Срамота! Само БСП, Корни, Радев, Първанов, Путин, Альоша и паметник на съветския окупатор.
  • 75 Николай

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "СссереМ":

    Вече писах по темата. Най добре е един шивашки цех за червени знамена със сърп и чук. За какво ни е супер компютър. Там ще бачкат едни умни момчета и момичета на които машината за промиване на мозъци няма да им действа. БСП загива, потъва бавно и методично в блатото на Курнелия без никаква възможност излезе от тинята..
  • 76 Интересно

    1 0 Отговор
    Направи ми впечатление факта, че във всички други страни освен България, тези центрове няма да са в столиците. Само в България центърът ще бъде в столицата.
  • 77 морския

    1 0 Отговор
    Защо никой не слуша какво иска народа, обикновеният човек, а се фокусират само в суперкомпютри, пет джи, водещи до още по-голямо електромагнитно замърсяване с антинатуралистични и антроподегенериращи последствия? Задавайте си въпроси, докато още можете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове