2 640 18

9 юни 1923 г. Преврат сваля Стамболийски

Причините за преврата се крият в недоволството на монарха и десните политически сили от провежданата от земеделското правителство вътрешна и външна политика

9 юни 1923 г. Преврат сваля Стамболийски

На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в българското общество.

Превратът е извършен от организацията Народен сговор и Военния съюз с помощта на части от столичния гарнизон и гарнизоните в другите краища на България. Чрез него било свалено законното правителство на Българския земеделски народен съюз, възглавявано от Ал. Стамболийски, и установен сговористки режим. Причините за преврата се крият в недоволството на монарха и десните политически сили от провежданата от земеделското правителство вътрешна и външна политика. Цар Борис III, който стъпил на престола през октомври 1918, не искал повече да се примирява с положението "да царува, без да управлява".

Проведените пък от правителството на Ал. Стамболийски реформи, макар и да не засягали устоите на частната собственост, нанесли известен удар на едрия и по-специално на лихварския капитал. При това както царят, така и десните политически партии били твърде много изплашени от разрастването на Българската комунистическа партия (т.с.) и превръщането и в масова сила в следвоенния период. Всички те били недоволни от мерките на правителството на БЗНС против комунистите. Това подтикнало десните опозиционни сили към действия за сваляне на правителството на Ал. Стамболийски и за заграбването на властта.

Първоначално сред тях преобладавала идеята борбата против земеделското правителство да се води с легални средства. Тъй като след катастрофалния изход на България от Първата световна война (за който вина имали и те) техните редици значително оредявали откъм членска маса, нито една от тях не била в състояние сама да се бори срещу БЗНС. Това станало причина за прегрупирането им в по-крупни формирования. Така се стигнало до образуването на т.нар. Конституционен блок, чиито основи били положени през юли 1922 от Обединената народнопрогресивна, Демократическата и Радикалдемократическата партия. Новата групировка се опитала да застане начело на борбата против земеделското правителство. Тя замислила провеждането на три събора, посредством които да свали правителството на БЗНС. Но още първият от тях, свикан през септември 1922, завършил със страхотно поражение, което накарало водителите на блока да се откажат от провеждането на другите два. След като пътят на легалната борба се оказал безуспешен, дворецът и десните политически сили се ориентирали към организирането на таен заговор, в който главна роля била отредена на армията. Военнотехническата и политическата подготовка на заговора била възложена на Военния съюз.

Той от своя страна привлякъл малобройната организация Народен сговор. Цялостната дейност на заговорниците се направлявала тайно от двореца. Без знанието и съгласието на цар Борис III не се предприемало нито едно по-значително действие. До пролетта на 1923 Военният съюз проникнал във всички гарнизони на страната и успял да привлече на своя страна сравнително не малък брой от офицерския кадър. Спечелването на парламентарните избори за ХХ Обикновено народно събрание (април 1923) от БЗНС главозамаяло неговите ръководители и самото правителство и приспало тяхната бдителност спрямо действията на заговорниците. От своя страна БЗНС неочаквано насочил своите удари към БКП (т. с.) като очертаваща се първа опозиционна сила в страната и това станало причина за силно охлаждане на отношенията между двете партии, припомня знам.бг. Това обстоятелство окуражило заговорниците и ги подтикнало към по-активни действия. Централното управление на Военния съюз разработило специален план за преврата в столицата и провинцията. Набелязани били обектите, които трябвало да бъдат заети от войската, и пр. Заговорниците успели да привлекат на своя страна и Съюза на запасните офицери, организацията "Кубрат", спортната младежка организация на скаутите.

Обещана им била помощ и от Вътрешната македонска революционна организация, която щяла да им се предостави в случай на нужда и пр. Всъщност направената уговорка от ВМРО била излишна, тъй като тя се включила в акцията още през април-май 1923, като нейните водители предприели дръзки провокации срещу Ал. Стамболийски и др. земеделски дейци и министри, с които успели да отклонят вниманието на правителството от главните участници в заговора. Повод за преврата били силните нападки на Ал. Стамболийски против десните политически сили и едрия капитал, отправени в една негова реч през май 1923, произнесена в Хасково. Демонстрираното от негова страна пренебрежение и към цар Борис III по време на това посещение преляло търпението на монарха и той дал знак за извършване на преврата. В началото на юни председателят на Централното управление на Военния съюз издал директива, с която определил датата на удара - 8 срещу 9 юни 1923. В провинциалните гарнизони били изпратени специални куриери да съобщят датата и часа на акцията. На проф. Ал. Цанков и другите лица, определени за министри в бъдещия заговорнически кабинет, било наредено да се явят вечерта на 8 юни в дома на запасния ген. Ив. Русев. Там се установили и самите водачи на преврата - полковник Ив. Вълков, о. з. полковник К. Георгиев, о.з. майор Н. Рачев и др.

В самото навечерие на преврата цар Борис III също се включил с непосредствени действия. На 7 юни той посетил министър-председателя Ал. Стамболийски в родното му село Славовица, Пазарджишко, с цел да приспи неговата бдителност. Акцията започнала по предварителния план. Най-напред се вдигнали заговорниците в столицата начело с о.з. ген. В. Лазаров. Те извели поверените им войскови части и юнкерите от Военното училище и пристъпили към заемане на набелязаните обекти. С изключение на един-два полицейски участъка, останалите не оказали никаква съпротива. Без особени усилия били овладени Централната поща, гарата, държавните учреждения. Арестувани били намиращите се в София земеделски министри, депутати и др. представители на земеделската власт. Половин час по-късно превратът започнал и в провинцията. След успешното приключване на акцията проф. Ал. Цанков, придружен от още двама свои колеги, се отправил към двореца "Врана", за да поднесе на царя указите за сваляне на земеделското правителство и назначаване на новото.

След като се убедил, че превратът е успял не само в столицата, но и в провинцията, царят подписал поднесените му укази. Макар че готвеният преврат не бил тайна за българската общественост, известието за неговото извършване било посрещнато със слисване в страната. По-значителна съпротива му оказали привържениците на БЗНС само в някои центрове - Карловско, Шуменско и др. Начело на надигналите се земеделски маси в Пазарджишко застанал сам Ал. Стамболийски. Тяхната съпротива обаче била бързо сломена.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 no name no face no number

  8 23 Отговор
  Кой каквото си е заслужил това го е и застигнало

  Коментиран от #18

 • 2 Българин

  18 24 Отговор
  Написаното е от някой дърт комунист, който идеализира управлението на земеделците и е върл противник на "монархофашизма ". Защо не се споменава, че един от участниците в преврата е Кимон Георгиев, участник и в Деветосептемврийския преврат 1944 година а след това министър-председател на България и заемал политически постове до края на живота си? Защо не е изтъкнат позицията на БКП, която по заповед на Москва остава неутрална защото това било битка между "аграрфашисти и социалфашисти" ? Защо не е изтъкнат и предателската външна политика на Стамболийски по отношение на Македония и линията му за сближаване с кралство Югославия, довело до репресии над дейците на ВМРО?

  Коментиран от #6, #8, #17

 • 3 Цветан Цветанов

  9 16 Отговор
  Здравейте педали Здравейте педераси български аз съм Цецо крадецо колко апартаменти само открадна има милиони евра в офшорни сметки в българите сте тъпанари тъпанари ще си умрете Стамболов беше един боклук няма какво да си говорим Истанбул офис Стамболийски всички бе Боклуци Аз съм най-великият колко милиони евра съм каширан глупаците глупави и на другите избори пак ще спечелим с дядо Бойко педерасчета ecmi академия трупаме сметки и колко млади пиченца съм тръгнал по Малдивите Аз съм великия Цветан Цветанов и даже да ви кажа на тази до тука съм чукал Михаела Филева Има голяма уста от навиго съвзема дете е в простия народ българите са най-простите хора да знаеш от мене най-простите хора пия кафе и ще видиш все равно вестник
 • 4 Лора

  12 0 Отговор
  Кой каквото ще да казва, това е една запомняща се дата от българската история....!!!
 • 5 Хисторик

  11 6 Отговор
  Това е идва от Австрия и сглобява военен преврат за да царува! После някой да не се чуди защо има Септемврийското въстание 1923г.което отново със сила от сатрапската нива вкаст и подлост от страна на ВМРО е потушено!
 • 6 Хисторик

  10 2 Отговор

  До коментар #2 от "Българин":

  Западните покрайнини са взети по силата на Ньойския мирен договор където България отново е губеща заради симпатията на превратаджии крайно десни германофили в България от 9.6 1923г.периода 1912-1919г.не имало партия БКП!

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Писалката на Александър Стамболийски

  16 0 Отговор

  До коментар #2 от "Българин":

  Бих се съгласил с една част от казаното . Само не мога да разбера едно. Защо подхождате към Стамболийски така , все едно се е събудил на сутринта и е отишъл да подпише капитулацията ни в" Ньой" . Къде са тези които вкараха страната ни във втората национална катастрофа . Защо ги няма там, тези същите които докараха страната ни до там? Ясно е , че загубилата страна подписва почти това което и наредят победителите , и се опитва да намали щетите . Отказа от Македония, ВМРО , и части от български земи не е доброволен , а става по настояване на Сърбия и победителите от ПСВ. Отказваш да подпишеш , и си окупиран , и разделен на парчета. Ал. Стамболийски е най-подходящият в този момент , защото работи преди катастрофата с Антантата , и дори бунтува войниците . След подписването , и разминаване с опасността от подялба на територията , Стамболийски става излишен , и на власт идват отново онези същите , които се отъждествяват с максимата - Винаги с Германия , никога против Русия.

  Коментиран от #9

 • 9 ЛЕОН

  6 1 Отговор

  До коментар #8 от "Писалката на Александър Стамболийски":

  И докарват на власт Стамобомов - Сатрапа да коли и изтезава противниците на онези които вкараха България само за 6 години в две национални катастрофи!
 • 10 Западните Балкани

  6 4 Отговор
  Доста безотговорно от страна на Борис 3 и десните партии. Довежда до поредната национална криза и избиването на много хора. Дори само Гео Милев е достатъчен. Същото се случва сега. Алчността на БКП-то ни води надолу към мизерията.
 • 11 Ася

  0 3 Отговор
  Що за глупости се пишат без отговорност къде са парите от заемите отпуснати на България след войната?
 • 12 ХАРОН

  13 1 Отговор
  кой е виновен за първа българска национална катастрофа? И отново глада за власт- сговор, метеж и Стамболийски в трапа. Този деликатен момент защо се пропуска доста умело от нашите "десни" политици и изведнъж се сещат за периода след 44- година? Без оправдания и за този период след 44, но тук по тези ширини поговорката е каквото повикало такова се обадило. В България от 100 години никой не управлява сам и без зависимост. Дано да го осъзнаят нашите велики политици и да се опитат да се държат достойно, почтено и държавнически.
 • 13 РАВНОСМЕТКАТА

  7 1 Отговор
  Извода е много кофти, а той е:В БЪЛГАРИЯ СПРАВЕДЛИВОТО И ДОБРОТО НЕ ВИРЕЯТ!
 • 14 НДСВ

  4 1 Отговор
  има ли позиция по този важен исторически въпрос?
 • 15 стоян

  3 0 Отговор
  ЗА вътрешната политика на Стамболов не споменават най важното -което е че с закона за аграрната реформа се допуска на собственик да има до 300 декара земя -затова и го убиват едрите земевладелци = А сегашните олигарси имат по над 100 000 декара

  Коментиран от #16

 • 16 По пътя на лигиката

  1 0 Отговор

  До коментар #15 от "стоян":

  Тоест сегашният министър председател няма опасност да бъде убит ,поне от едрите земевладелци
 • 17 Грую

  2 0 Отговор

  До коментар #2 от "Българин":

  Олеле Боже какви глупости си написал. Единстената държава, в която е имало фашизъм е Италия, а проводникът на тази идеология се нарича Бенито Мусолини, който успява да я пробута на Италианския крал Виктор Емануил, който междувпрочем се явява и дядо на нашия сегашен Цар (макар да не сме монархия все още имаме жив Цар), като алтернатива на настъпващия към Европа болшевизъм от Русия . Думата, от която произлиза тази идеология е fascio, което буквално означава "сноп слама", а идеята е една политическа партия (един сноп) да решава всички възникнали проблеми на държавата, като няма място за инакомислещи. В този ред на мисли трябва да отбележим, че президентът Жельо Желев (да го прости Господ) прави паралел между идеологията на фашизма и комунистическата партия в България и то много правилно в книгата си "Фашизмът". Не точно същата е била идеологията за Нацинал-социалистическата работническа партия на трудещите се на Хитлер в Германия, а Хитлеризмът за разлика от фашизмът включва и антисемитизъм. В България не е имало нито фашизъм , нито хитлеризъм, Имало е терор. Терор на земеделците, след това терор на сговора, после комунистически терор. Думата Terror означава - ужас , страх , безпокойство, а този начин на управление посредством терор - страх под всякакъв вид е валиден и днес, макар страхът вече да е от непосредствено убийство на инакомислещите!
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.