8 Юни, 2019 18:54 6 778 41

Гешев: Момчето, подготвяло атентат, е суперинтелигентно

  • иван гешев-
  • атентат-
  • ислямска държава

Вербувал го е професионалист

При претърсването в помещенията в Пловдив на първо място е намерена т. нар. на жаргон "тръбна бомба" - устройство, което много често се ползва при атентати в САЩ. Детето, съзнателно използвам този термин, според мен е суперинтелигентно. Това заяви на специален брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев за задържания в Пловдив ученик, подготвял самоубийствен бомбен атентат, предаде Канал 3.

"Другото намерено е взривно устройство в процес на изготвяне, поставено в пластмасов съд, поставен в друг съд, между тях са поставени множество пирони, вероятно за максимален поразяващ ефект. Теглото на това вешество е 14,5 кг, използва се в някои от атентатите в Белгия и Франция, вкл. и в Сарафово. Според оценки на експерти за Сарафово там е ползвано около 2 кг, а тук - над 14 кг. Мисля да спра дотук", разказа още Иван Гешев.

"Това дете е обект на вербовка на "Ислямска държава", бе намерено знаме на "Ислямска държава", книги с тази тематика, които са достъпни и в България. Това е някакъв класически случай на вербуване и радикализиране на определено лице - в случая непълнолетно лице", обясни още зам.-прокурорът.

Той наблегна, че в случая става дума за дете, което е жертва.

"Преценихме, че обществото трябва да знае и да е запознато в разумни граници, че някои проблеми, които считаме за латентни и несъществуващи, са вече в България. Тези проблеми касаят всеки от нас като родители в тази страна, както и че в крайна сметка тези проблеми трябва да бъдат решавани и да им бъде противодействано от цялата държава. И да има някаква обществена реакция и дискусия", коментира заместник-главният прокурор.

"Става въпрос за дете, непълнолетен български гражданин на 16 г., в сряда се получи сигнал, устен, неофициален, от близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага уведомиха Специализираната прокуратура, в рамките на часове се създаде организация. Става въпрос за ученик, дете, вече обвиняем, който се е радикализирал. За Пловдив отидоха екипи от спецпрокуратурата, съвместните действия бяха координирани с ОДМВР в Пловдив, с ДАНС, с групата за противодействия на бомбения тероризъм, беше извършено претърсване на две помещения", разказа още Гешев.

Той поясни, че момчето е имало интереси към химията, и е създало взривното устройство само за около 7-8 дни. "Едно до някаква степен объркано дете, обработвал го е професионалист", каза Иван Гешев, като подчерта, че евентуално издирване на самоличността на детето, евентуални снимки и т. н., ще увредят най-напред на самото момче, а и на разследването.

Шефът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков добави, че детето няма да бъде извеждано от неговата среда, ще продължи да ходи на училище. "Включихме се непосредствено след сигнала с работата с детето, тази наша работа ще продължи и занапред.

То е под надзора на Детска педагогическа стая, от понеделник започваме интензивна работа с него, ще сме в непрекъснат контакт със семейството му, за да можем да го изведем от тази среда, за да заживее нормален, пълноценен живот. Няма да пестим ресурс в тази насока.

Детето ще си ходи на училище, няма да го извеждаме от средата, в която е било досега, ще набележим мерки, за да не се чувства изолирано. Нашето присъствие около него и семейството ще е постоянно, за да му помогнем и да го извадим от средата", изтъкна старши комисар Атанас Илков.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    71 10 Отговор
    В сравнение с Гешев всеки е супер интелигентен :)

    Коментиран от #33, #40

  • 2 иван

    53 6 Отговор
    Те супер интелигентните са се оказвали и супер убийци в историята на света.Така, че какво от това,че е умен, пък няма човещинка в него, и не зачита никой, освен собствените си виждания и его.

    Коментиран от #38

  • 3 лошо

    42 9 Отговор
    Ужасяващото е че нашите служби са проспали този терорист,тези служби който получават огромни народни пари и привилегии не са го засекли!?
  • 4 Явно е дете на местен големец

    44 1 Отговор
    Много суперлативи за детето ръсят...
  • 5 евтим

    44 4 Отговор
    Един чане от Костенец ви направи разногледи.Не ми се мисли примерно ако група терористи ви обяви партизанска война.Като в планините на Авганистан примерно.

    Коментиран от #7

  • 6 Емил

    50 2 Отговор
    За да се подготвя за самоубийствен атентат, значи е станал правоверен мюсюлманин - иначе след смърта вместо девици отива в ада. За да стане правоверен мюсюлмани задължително е бил обрязан и то от имам. Вместо да пишете простотии за интелигентност, напишете в коя джамия е обрязан и защо имамът не е съобщил на родителите!

    Коментиран от #23

  • 7 цанков

    32 17 Отговор

    До коментар #5 от "евтим":

    Стига сте мрънкали и най големите в света служби, американски английски, френски, и руски са яли и ядът попарата на терористите.Като сте такива батки идете вие ги залавяйте.Иначе, сега ви се е паднало да сте смели и оправни, ама като ви спре полицай, ъкате и мъкате и зацапвате гащетата.
  • 8 Циганин

    53 2 Отговор
    Абе а за другите деца помислихте ли като го пускате да ходи на училище? Утре може да реши с нож да отиде!
  • 9 Тото

    50 5 Отговор
    Момчето е суперинтелигентно мюсюлманско терористчеее! Ооо колко мило звучи
  • 10 Хванали сте го с бомба

    39 6 Отговор
    И сте го оставили да ходи пак на училище!!!!!!! Абе всички българи ли сте....такива умници?

    Коментиран от #13

  • 11 Делфинче

    10 2 Отговор
    Тия от ИДИЛ малко се различават от отговорните за това полицаи да използват реални боеприпаси пред 6 годишни деца! С нищо не са по-добри!!!
  • 12 А когато в понеделник

    20 4 Отговор
    Взриви руската гимназия какво ще кажете? Кой ще е интелигентният?
  • 13 Емил

    8 18 Отговор

    До коментар #10 от "Хванали сте го с бомба":

    Що бе?! Вие турците (руснаците) ги пребивате веднага с камъни, защото са се провалили с атентата ли?

    Коментиран от #18, #21

  • 14 Космонавт

    20 2 Отговор
    Бомбата е за вас господа управляващи. Много скоро ще гръмнете.
  • 15 Че момчето е интелигентно интелигентно е

    31 2 Отговор
    Но можем ли да кажем същото за тези които са го оставили на свобода?
  • 16 Селянин

    18 1 Отговор
    Пълна олигофрения...както каза един по-горе, отива утре на училище с нож и....какво ще мънкаш после, лумпен...сто пъти каза детето...така ти наредиха от горе ли...трябва да го оправдаете, нали...не еничари, даже, а направо измет...
  • 17 Kажете

    15 2 Отговор
    баща му дали са нарича Хасан.
  • 18 Всеки що годе с айкю

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    По-високо от стайната температура в целзиеви градуси ще задържи заподозреният в бомбен атентат поне до пълното разясняване на случая и няма да допусне същият да има свободен достъп до множество хора за които може да бъде опасен. Това не се разбира от хора като теб с айкю на замразен варен картоффф

    Коментиран от #20

  • 19 Браво

    16 6 Отговор
    Значи бащата сигнализира МВР са сина си. Вместо да следят сина и контактите му и да открият членове на ИД в България идиотите и кретените у осраният кенеф МВР решават да арестуват сина му с няколко пиратки и един димер за контакт и викат че сглабял атомна бомба. Прокурора и съда таквиз идиоти невиждали сигурно са се напикали от смях
  • 20 Емил

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Всеки що годе с айкю":

    Тук с IQ-то сбърка! Теб те е срам даже да си напишеш името, но ако си дадеш мейла, ще ти пратя регистрацията ми в МЕНСА!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Абе какво защитаваш келеша

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    Да не си му баща или някаква роднина?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Boxer

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Добре е.че поне родителите са реагирали правилно, въпреки някакви семейни проблеми. Ако те бяха проспали този момент, службите щяха да разберат от телевизията...
  • 24 Браво бе

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Емил":

    Откога в Менса регистрират варени замразени картофи?
  • 25 Бачо Киро

    17 2 Отговор
    Ако детето е супер интелигентно, не мога да не си задам въпроса, как тоя от снимката го е хванал...
  • 26 Иван Гешев

    7 3 Отговор
    щом е замесен, то със сигурност има нещо гнило и гнусно. Този така наречен прокурор ще завърши кариерата си в затвора, като лишен от свобода за много дълъг период. Много гнусен е.
  • 27 9689

    7 1 Отговор
    Този е за Карлуково....
  • 28 Диамантената ръка

    5 1 Отговор
    Ама разбира се, че е суперинтелигентно...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Брюксел

    3 2 Отговор
    Защо го определихте като терорист свързан с мюс.държва,а може би е патриот и е искал да взриви парлавента аа...
  • 32 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Fucker":

    Тихо тихо че тия родени след 2000та ще ни плащат пенсията от 136 лева един ден жувот и здраве с техните данъци
  • 33 Несъгласен

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    : В сравнение с Гешев всеки е хипер интелигентен
  • 34 Порно

    5 1 Отговор
    Какво училище , да го пращат направо н Гуантанамо
  • 35 Пепо

    4 1 Отговор
    То ли е интелигентно, вашето ниво ли е ниско... но при всички случаи няма почва за развитие на кадърните и интелигентни хора в БГ.
  • 36 Бай Мъдурко

    4 2 Отговор
    Жалко.... Може би щеше да се добере до парламунта или някой митинг на ГРОБ или БеСеЕбе!
  • 37 човек

    0 0 Отговор
    за разлика от теб!!!!
  • 38 Гост 3

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    Попринцип тези които са го вербували си избират точно такива деца за да им свършат черната работа и после те да излязат чисти от играта.Но проблема е в него вместо да си гледа уроците той се занимава с терористи.А родителите къде са в цялата игра?Защо не го гледат какво прави по цял ден с кой си пише дали си пише те също имат голяма вина за това,че са го вербували,ако го бяха видяли навреме може би нямаше да се случи това.
  • 39 Мохамед багдади

    1 0 Отговор
    Е то детето си е играло какво скочиха всички
  • 40 Тттт

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Същото си помислих и аз!
  • 41 фейк

    0 0 Отговор
    изглежда измислена история. въпросът е, каква е целта на държавата да изфабрикува терористически приказки с главен герой дете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове