Last news in Fakti

9 Юни, 2019 09:00 3 199 39

Ген. Съби Събев: Ще бъде обсъдена нова цена за изтребителите

  • съби събев-
  • ф-16

Сумата най-вероятно ще е около 1,2 млрд. долара, подчерта бившият представител на България в НАТО

Ген. Съби Събев: Ще бъде обсъдена нова цена за изтребителите - 1
Снимка: БГНЕС

Цената за новите изтребители F16 блок 70 е завишена за конкретния договор, затова ще бъде обсъдена нова, която ще се предложи след 16-17 юни. Това каза бившият представител на България в НАТО ген. Съби Събев в предаването "Офанзива" по Kанал 3.

"Ще направим паралел със Словакия. За 14 самолета, тяхната оферта от САЩ беше 2,91 млрд. долара. Американският конгрес ще утвърди тази сума, за да може в последствие страната предварително да плати над първоначалната сума, за допълнителни разходи по самолетите. Така че сумата най-вероятно ще е около 1,2 млрд. долара. Има възможност българската страна да намали тази цена" уточни Събев.

Цената на базовия самолет без оборудване, без въоръжение не е повече от 65-70 млн. долара, но оръжейния пакет, допълнителното оборудване към него, радарът, като най-съвременен, ще бъде по-скъп.

В офертата например ще бъде предложен един радар в резерва. Така че пакетът, който е предложен, е съвсем балансиран.

Събев подчерта, че сумата, за която се говори, е без ДДС, което означава, че чисто възлиза на над 2 млрд. лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коментар📝

    24 3 Отговор
    1.2 Милярда.
    63 МИЛЯРДА ЕВРОСУБСИДИИ И ЕВРОСРЕДСТВА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИ КАДЕ ПОТЪНАХА от 2009г до 2019г
    С ТЕЗИ ПАРИ АКО БЯХА НАИСТИНА ВЛОЖЕНИ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ МНОГО ДОБРЕ ИКОНОМИЧЕСКИ И ИЗОБЩО НЯМАШЕ ДА СЕ ТРЕВОЖИМ КОЛКО ЩЕ Е ЦЕНАТА НА F 16 BLOCK 70.ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ ОБЕДНЯХА ЖЕСТОКО САМО 10%СА ДОБРЕ ТИЯ ОКОЛО ВЛАСТТА,И ТЕ МИ ХОДЯТ НА САНТОРИНИ И ШОФИРАТ CLS.А НАС НИ ПРИТЕСНЯВА ЦЕНАТА НА 8 САМОЛЕТА.ЗАЩОТО БЪЛГАРИНА ОСКОТЯ

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Варна

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    И как прави всичко възможно, след като не участва в преговорите? - Защо говориш глупости? Събев, е член на НПО финансирано от САЩ и в момента заедно с всички НПО-та на САЩ изпълнява поставената му задача, да обяснява как цената не е висока и как това е най- добрият самолет

    Коментиран от #39

  • 6 Коментар📝

    35 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    ГЕРБАРАСЧЕ КАДЕ СА 63 МИЛЯРДА.НЕ МИ ПУКА ЗА F16 JAS39 ИЛИ СУ35МКИ
    КАДЕ СА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.АКО БЯХА ВКАРАНИ РАЦИОНАЛНО ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НЯ БЪЛГАРИЯ,СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ КАТО ЧЕХИТЕ ИЛИ СЛОВАЦИТЕ.

    Коментиран от #12

  • 7 Фюрер

    13 4 Отговор
    Малоумник
  • 8 Фюрер

    12 2 Отговор
    Бесен-обесен
  • 9 каракачанин

    22 3 Отговор
    Допускам, че "нашето" правителство има намерение да предложи по-висока цена от определената от Конгреса. Това ще "обсъждат".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПИТАМ ПРОСТО

    12 2 Отговор
    КАК ТОЗИ ФЪФЛЕЩ И НЕРАЗБИРАЩ ОГЛУПЯЛ ПЕНСИОНЕР С МАЗНА ФИЗИОНОМИЯ ЩЕ ДАВА АКЪЛ!!!-----------------------------------------------------------------ТОЛКОВА Е ЖАЛЪК, КОЛКОТО И БРАКМИТЕ ДЕТО ЗАЩИТАВА!
  • 12 Бесен Язовец

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    На леля ти у пундата са, ако не бяха ги откраднали комуняките от Герб, щяха да ги откраднат тойти комуняки от БСП-то, така или иначе, пак нямаше да сме като чехите, словаките и словенците ! За да бъдем като тях, трябваа напълно да се дистанцираме от крадливата руска кочина и да изкореним напълно комунистическата мафия, без да обръщаме внимание дали са от Герб, БСП, ДПС и т.н. И вземи пиши с нормален щрифт, недей крещя тук като ненормален, все едно няма да можете да се доберете до евросубсидиите.

    Коментиран от #16

  • 13 антрашпиц

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Защо трябва да купуваме американски самолети?Не може ли да си купим еврофайтъри?Те са по-добри.Вече цената май е без значение ,доколкото разбирам.Тези ф16 блок 70 ми изглеждат като 40 годишни тунинговани жигилита,скъпи и прескъпи...

    Коментиран от #15, #30

  • 14 Жоро

    7 1 Отговор
    Толкова сме си изпекли питката че ще купуваме скъпи самолети.
  • 15 Бесен Язовец

    0 10 Отговор

    До коментар #13 от "антрашпиц":

    Не съм за това да купуваме американски самолети и въобще ми е все едно какви самолети ще купуваме, европейски или руски даже !! Просто ми е писнало тук да чета настървени идиотски коментари от платените руски подлоги, че хамерите били таквива, герберастите онакива и само те, БСП--то и тяхните руски ментори са света вода ненапита !!
  • 16 Коментар📝

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Никога не Съм БИЛ ОТ БСП ТО И НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ОТ ГЕРБ БСП+ГЕРБ=БКП🤗
    ОНЯ МИ ПАЗИ ТОШО ПОСЛЕ ГОВОРИ КЯКВИ СА МРЪСНИЦИ КОМУНИСТИТЕ ЕГАТИ ЦИНИЗМА.НО ДА НЕ СУ ОТКЛОНЯВАМЕ ОТ ТЕМАТА 63 МИЛЯРДА ДАДЕНИ ОТ EU

    Коментиран от #17

  • 17 Бесен Язовец

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Коментар📝":

    Аз също никога не съм бил гердбаджия и никога няма да бъда, за субсидиите, не се отклонявам от темата и дори съм ти обяснил проблема подробно, че ако не са едните да ги крадат, ще бъдат други, втори, трети и т.н. Ти като си много отворен, недей тук да ревеш и да крещиш, що не вземеш да ни покажеш къде е изхода от създалата се ситуация !?
  • 18 Стойчо Караилиев

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Жалко, че си толкова глупав! Освен теб има и други кретеноиди, които не могат да разделят сламата на две вързани магарета. И да те питам нещо! Защо като нямаш нещо се пънеш да го дадеш, а именно акъл?!
    70 милиона долара за самолет без радар, без въоръжение и без допълнително оборудване. Ние тенджера без капак ли ще си купуваме?
    Дай да си вземем самолет без колесник, без едно крило, без елерони и допълнително ще платим за тях! САЩ ни правят на глупаци, а тук на всичкото отгоре глупаците се изказват като експерти.
    САЩ ПОЛЗВАТ 4 ВОЕННИ БАЗИ БЕЗ ПАРИ. ТЕХНИ КОМПАНИИ СМУЧАТ ПАРИ ОТ ПРЕКАЛЕНО ВИСОКАТА ЦЕНА НА ТОКА ОТ МИ1 И МИ3. ТЕЗИ САМОЛЕТИ ТРЯБВА ДА НИ ГИ ПОДАРЯТ БЕЗ ПАРИ.
    САМО ЩЕ ВИ КАЖА ДВЕ НЕЩА!
    1978 ГОДИНА В ДОБРОСЛОВЦИ КАЦАТ 24 МИГ-23 ДАДЕНИ НИ ОТ СССР ТОГАВА БЕЗ ПАРИ.
    1983 ГОДИНА НИ ДАВАТ ОЩЕ 12 МИГ-23, ПАК БЕЗ ПАРИ. И ТОВА САМО ЗА ЕДНО ЛЕТИЩЕ.
    НЕ ЗАЩИТАВАМ СССР.
    ПРАВЯ ПАРАЛЕЛ!
    ТОГАВА ВЪВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОР ТАКА Е БИЛО!
    СЕГА В НАТО 8 ПРЕСКЪПИ САМОЛЕТА ЗА НАША СМЕТКА И БАЗИ БЕЗ ПАРИ!
    АМИ И СЕГА ДА НИ ГИ ПОДАРЯТ!

    Коментиран от #21

  • 19 Къв е тоя

    8 0 Отговор
    Къв е тоя бе ! Кой и защо му дава трибуна ? Кви са тия сороскинещасници дето се изявяват по телевизиите ?
  • 20 ???

    6 1 Отговор
    Дано Господ да ви прибере по-бързо и там да давате отчет,че явно всички лампички са ви изгорели.
  • 21 Бесен Язовец

    1 10 Отговор

    До коментар #18 от "Стойчо Караилиев":

    Жалко, че ти си още по толкова глупав! Освен теб има и други кретеноиди -путиноиди, които не могат да разделят сламата на на две вързани магарета, но дори и на едно отвързано. Та да те питам нещо! Защо като нямаш нищо в капуцината , си седнал тук да се пънеш да го дадеш, а именно акъл?! Какво си седнал да ми правиш тук паралел, с нещо което вече не съществува, нещо което се е самоуничтожило !! Къде е днес твоето сесесере, глътна вода удави са, къде е днес твоя Варшавски договор, глътна вода удави са, къде е днес твоя СИВ и той глътна вода удави са ?!?!?! Значи, аман тука от руски подлоги, като теб, с промити мозъци, дет пишат тук коментари с размер на фермани и дет са седнали тук да се правят на капацитети.

    Коментиран от #29

  • 22 1944

    0 7 Отговор
    не ни занимавайте с петоколонниците предатели. червените военни петнят името на българската армия. роби еничари, верни на руските си господари.
  • 23 гост

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цената за новите изтребители F16 блок 70 е завишена за конкретния договор, затова ще бъде обсъдена нова, която ще се предложи след 16-17 юни. Това каза бившият представител на България в НАТО ген. Съби Събев в предаването "Офанзива" по Kанал 3.
    ТОВА КАЗВА ВСИЧКО.
  • 24 Русия

    11 2 Отговор
    Трябва да имаме няколко ракети С-400 и всички Американски тенекии ще отидат за скрап ако пожелаят да ни претисняват...
  • 25 ВЛАСТ=НАГЛОСТ

    11 1 Отговор
    Недалноводна политика още от Луджев. Нарязахме ракетите под натиск на краварите, сега да им купуваме тенекетата. Продажни измослени неграмотни политици ни тероризират вече 30 години. Скоро ще станат 45 , но ред няма да има.
  • 26 ЙЙйцужихи

    9 1 Отговор
    И как ще намалее цената по точно. Цената ще остане високата след като се надупихме вече.
    Това е като някоя жена на задна да очаква да и го вкарат само маненко.
  • 27 ЦЛП

    6 1 Отговор
    Предател
  • 28 Серж

    8 1 Отговор
    По добре тези пари да отидат за бедните болници в България ,за лекарства и модерна медицинска апаратура за лечение на хората отколкото за самолети от които няма никаква нужда защото все още не се знае кой е врагът ,а нали има НАТО уж да ни пази от никого?
  • 29 Стойчо Караилиев

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Та ти дори не можеш да пишеш правилно!
    Повтаряш моите думи опитвайки се да се направиш на оригинален и много умен.
    Глупав си. Чува се от 100 километра, че кънтиш на кухо!
    Заради такива като теб ще плащаме ненужно!
    Жалко, че има толкова глупави хора!

    Коментиран от #35

  • 30 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "антрашпиц":

    Су 35 като са надграждани Су 27 и те ли изглеждат 40 годишни бракми.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Господин

    1 7 Отговор
    Г-да капацитети, F- 16 e съвременен авиационен комплекс*( съвкупност от отделни системи данните от които софтуер+ пилот анализират за решаване на бойни и т.н. задачи), концепцията може и да е 78-ма но материалите влагани в самолета са съвременни само определени габарити са запазени. Много дрънкате ама лекичко пропускате че цената включва: обучение на квалифициран състав по поддръжката, резервен комплект системи за поддръжка на комплексите, обучение на пилоти, необходима техника за наземна поддръжка. Другото което пропускате е че нямаме и необходимите инженерни и производствени знания за да намалим цената чрез правене на компоненти необходими за производството. Спрете да предлагате руско оръжие като алтернатива !!! Как не вдянахте че всеки оръжеен комплекс изисква поддръжка, а именно поддръжката е средството за упражняване на контрол и влияние ?! Сега извадете цицката на Раша от устичките, помислете мъничко и пребройте до 10 преди да пишете коментар пак.

    Коментиран от #38

  • 33 Голям прос

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    100 самолета Ф-35 за Турция за 9млрд долара, а за нас 8 самолета Ф-16, блокирали 70 пъти за 1.6млрд долара. Освен ако не бъркам цените нещо, но нашата сметка ми излиза много крива
  • 34 fermera

    1 0 Отговор
    За сумата от 1,2 милиарда $ от СААБ ще получим 13 броя Грипен С/Д с ракети Метеор и 2 броя SAAB 2000 Erieye със системата за управление на самолетите и ранно предупреждение.Пакистанците я имат и февруари месец се справиха с нападението на Индийците със СУ 30,Мираж 2000 и дори свалиха МИГ 21.Преди 2 години Индия пусна протесна нота на Швеция срещу продажбата на АУАКС.Самолет без управление на огъня е мишена.
  • 35 Бесен Язовец

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Стойчо Караилиев":

    Да, може би, но аз не съм прфесионален трол като теб със специлно обучение и за разлика от тебе, продажно руско подлого, дет си седнал тук да ми ревеш за тойту СеСеСеРе, което отдавна вече отиде на кино от 6 до 5 ! Толкова ли не можахте вие да разберете, че го няма вече вашият нарсан съюз и че няма вече смисъл да се връщаме назад с вашите вечни паралели и сравнения с тази недодържава.

    Коментиран от #37

  • 36 цвцв

    1 0 Отговор
    измислени генерали,армия няма генерали се пръкват постоянно
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Маршал Фърчилков

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Господин":

    Само един въпрос: Защо Щатите са против събирането на Ф16 и С400 под една шапка? Май отговора е доста елементарен-има база за оценка на ефективността на първите при положение, че срещу тях застават вторите. Всичко останало са цветни глупости. Аман от специалисти!
  • 39 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    Това е най добрия самолет според нашите финансови възможности и политическа обстановка. Никога повече Варшавски договор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове