Last news in Fakti

10 Юни, 2019 12:08 5 211 34

Солени глоби за каравана или палатка край плажа

  • плаж-
  • палатка-
  • каравана-
  • глоба

Любители на свободното къмпингуване плашат с протести, ще сезират Конституционния съд, ако бъдат приети промените

Солени глоби за каравана или палатка край плажа - 1

Солени глоби ще има за поставяне на каравани, палатки и шатри не само върху пясъка, но и навсякъде, където не е регулиран къмпинга, ако предлаганите промени бъдат приети. В същото време се разрешава свободния достъп не само пеш, но и с автомобил, каза водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Антон Хекимян.

Природозащитници вече определиха предложенията като абсурдни и лобистки.
„Всяка година вдигат наемите за каравани. Условията обаче не се подобряват“, коментира Борислав Шишков. Той вече 20 години мести караваната си от къмпинг на къмпинг в търсене на по-спокойно място.

Според него, преди да се налагат забрани, трябва да се създадат условия за развитието на този вид туризъм.
„По-добре нищо да не правят! Ако спрат да пишат законите, ще е хубаво“, добавя Шишков.
Според активисти от Сдружение „Да запазим Корал“ предложението да се глобява с до 1000 лева всеки, който постави палатка, или паркира караваната извън установените къмпинги, е в нарушение на Конституцията.

„Абсурдно е, че можеш да си караш джипа на пясъка, а не може да разпънеш палатка. Нищо не се казва в закона. Всеки може да го тълкува, както желае“, заяви Асен Димитров от Сдружение „Да запазим Корал“.

„Ще се гарантират всички необходими условия за опазване на околната среда. Ще има отговорни лица. Ние не можем да отстъпим от това да има санкции, защото по Черноморието ще е батак“, каза пък председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание Искрен Веселинов.

Миналото лято в Шабла са издадени 70 акта за каравани върху дюни, но няма нито един глобен.
„През седмицата предстои ново заседание на регионалната комисия. След това промените ще се гласуват от парламента. Ако те бъдат приети, любителите на свободното къмпингуване се заканват, че ще сезират Конституционния съд и ще излязат на протест“, каза Антон Хекимян.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПлануванеГлоби

    14 3 Отговор
    Приходите от глоби не са планови и всичко, което дойде допълнително в бюджета, може лиесно да изтече от него под всакакъв договор. Затова едни хора, почнаха да наказва народа за всичко и под лупа да гледат, койт къде ходи.... ще ме прощават либералите, ама значи ли, че за да се поддържа модела, ще се глобяват всички работещи и нормални, за да има за малцинствата !?
  • 2 флипп

    44 2 Отговор
    Палатка не може, хотелче може. Демокрацийка баце, берекет и народен просперитет

    Коментиран от #21

  • 3 гощо

    21 3 Отговор
    Тези малоумници освен да правят така,че на хората да им е все по тегаво и лобират за някой мераклия да строи на пясъка! Та хора има едно място,близо е,там нещата са ОК! Това място се казва Гърция! За съжаление ни гонят натам! Хората тръгнаха на море вече и в Албания!

    Коментиран от #8

  • 4 Мигел

    7 33 Отговор
    Правилно,глоби ,но и СЪБИРАНЕ НА ГЛОБИТЕ ТРЯБВА!Не може да си опънеш палатката където ти падне и да акаш там където хорат ходят да събират тен!Палатки и каравани-само на КЪМПИНГИ!Чудя се тези гнусари как ходят по цели седмици,без тоалет,без душ,ама какво се чудя,вчера хората с перверзни сексуални предпочитания имаха парад на центъра на Сфия,аз на някакви мизерници се чудя!

    Коментиран от #11, #16, #30

  • 5 RTR

    17 3 Отговор
    От утре да забранят и да дишаме и да се свършва . Живота стана работа-спане-работа-спане , а почивката една седмица, но ако няма спешна поръчка ... Във Франция говорят за четиридневна работна седмица ,а в България ако може и в неделя до обед пък после ще си почиваш

    Коментиран от #9

  • 6 Хаххахах

    10 7 Отговор
    Удри Бойко, тоя народ трябва да трепери само като го погледнеш!
    Каравани, палатки, глупости къде така бе булгаристанци?
  • 7 Госあ

    10 2 Отговор
    Принципно на много плажове,няма да изреждам, хората ходят с палатки (плажни палатки) за да се предпазват от рак от uv'то което минава все повече през изтънелия озонов слой прецакан от прасетата. Та какво правим с плажните палатки ? А ако някой заспи в такава палатка ? А храненето на плажа ще го забранят лиии ?

    Коментиран от #19

  • 8 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "гощо":

    Един познат беше ходил в Албания и каза , че на наш'то лайноморие нема стъпи повече
  • 9 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "RTR":

    Във Франция сега по закон имаш два работни дни в месеца, които можеш да не отидеш на работа,но трябва да съобщиш предния ден
  • 10 Libre comme air

    9 1 Отговор
    Мутрите. На. Бойко. Са. Крайно. Вредни. За. Народа. Вместо. Да. Проверяват. Мутрохотелиери те. Герберите. Кел6и. Да. Глобяват. На. Плажа. Ами. Нищо. Чудно. Някой. С. Палатка. Да. Счупи. Празната. Тиква. На. Глобяващия..
  • 11 някой

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мигел":

    Точно ти си бил на парада бе гей скапън
  • 12 Townboy

    7 2 Отговор
    Бетон и хотели може, а палатки не може. На следващите избори нека пак само 30% да отидем да гласуваме за да можем после да гледаме наглата самодоволна муцуна на Боко.

    Коментиран от #33

  • 13 Председател-министър

    13 1 Отговор
    Ама от къдя на къдя ще си опъвате паалатки и кар'вани по морето бе, еййййй? Тва да не ви е бащиния? Я марш в хотелите на нашти момчета, на брачедите, на кумеца да си плащате! Ама-ха, безплатен обяд им се приискал! Казах- марш в хотелите!
  • 14 Радо

    1 8 Отговор
    Хем всички ревем като вдовици, че Черноморието ни е мръсно и гадно, хем искаме да си разположим караваните и палатките къдоти кефне и да акаме в близката горичка и тоалетните хартии да се веят на всяко храстче като родния трикольор....палатки и каравани само в регулирани къмпинги със санитарни възли, бани, сметосъбиране, иначе твърдо не....айде в Гърция някой да опъне палатка дето му кефне, да си палне едно огънче, и да засече на коя минута ще дойдат гръцките джандари, веднага в кауша, една глоба от 1000-2000 евра, има си къмпинги, около 30 евра на вечер струва палатката.

    Коментиран от #27

  • 15 България...

    10 1 Отговор
    Глоба за палатка или кемпер - дотации и закрила за изливане на бетон и издигане на хотел... сбъркани са като скорошния парад!
  • 16 111

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мигел":

    Ti ako ne si pederas az sum tramvai
  • 17 111

    2 0 Отговор
    6te mi napi6e6 globa no vse nqkoga triabva da se prebere6 v ku6ti i dvata kraka 6te ti otreja.
  • 18 Георги

    6 0 Отговор
    Ама разбира се, какво ще им се пречат тези палатки, място за хотел трябва да има.
  • 19 Eleonora

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Тези за плажа се казват "плажна мида"😌, щото са полуотворени. И да, не е лоша идея по бг Черноморие(имайки предвид съзнанието на болшинството българи за изхвърляне на боклуците в предназначеното за това място)да забранят яденето на плажа или да направят зони за ядене, щото не е много приятно като си вървиш по пясъка да стъпеш в някои покрит с пясък домат например....🤣🤣🤣

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Eleonora":

    Ама има и затворени плажни миди 😉 Е къде го има това да ти забранят да ядеш на плажа ? Отпадъците и огньовете са едно, хапването съвсем друго. И между другото продават се аутдор барбекюта всякакви размери- от буквално джобни за една пържола до такива за няколко. Няма по хубаво нещо от това да отидеш на плажа с палатка или навес, който да те пази от слънцето, стол, хладилна чанта, че и барбекю даже 😁 И да не оставиш абсолютно нищо след като си тръгнеш. И проблема с пречиствателните станции и отпадните води вливащи се в заливи където се къпят хората,като Бутамята например са много по неприятни от това да настъпиш домат. Как го измисли само...

    Коментиран от #22

  • 21 Вагабонто

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "флипп":

    Да де ама за палатка не плащаш нито такси и рушвети по общинските и държавни инстанции за да ти разрешат да строиш , нито после местен данък и как искаш да не те порежат после. Нали трябва да защитят тези, които плащат рушвети и после и данъци, че да не тръгнат всички с палатки!
  • 22 Eleonora

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Няма нищо по- хубаво, да, но за съжаление както писах българите оставят почти всичко след себе си, и то на пясъка... Не съм го измислила тва с домата, случвало ми се е, както и да стъпя в полуизяден сандвич с майо и кетчуп. И тва не са единствените примери, които мога да ти дам...., та затова просто мисълта за зони за ядене. Утопия е разбира се! Трябва да се сенсибилизира съзнанието на българина да не си оставя боклуците където му хрумне....

    Коментиран от #23

  • 23 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Eleonora":

    Съгласен съм,но начина е да се налагат глоби за боклук,а не да ти забраняват да се храниш. Освен това съгласи се че много по неприятно е докато плуваш да срещнеш остатъци от преработен домат 🤢, отколкото да настъпиш остатък от сандвич на плажа 😂 В никакъв случай не оправдавам остатъците на плажа, още повече найлоните и фасовете 😖

    Коментиран от #24

  • 24 Eleonora

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Е, тва с преработения домат е под всякаква критика! Въобще положението с боклуците от всякакъв вид по бг Черноморие (от отпадъчни води, през този от хотелите до този по плажа) е катастрофално. За забраната за ядене на плажа писах, че е утопия, естествено, че неможе да се забрани. Неразбираш ли хипербола???😂

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Eleonora":

    Оххх разбирам, разбирам. Утопия е,че тая държава изобщо ще се оправи някога.
  • 26 SAAB

    4 0 Отговор
    Желая му на главанака лично Св. Петър да го погали по чутурата !
  • 27 Густо Майна

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    Като не си запознат с Гърция - марш! В каравана и кемпер можеш да спиш, където искаш! Без да пречиш на движение и хора разбира се. Без да цапаш естествено. Ама тези съоръжения си имат кенефи. И пържоли можеш да си пекнеш, стига да не е в треви и храсти, и задължително на барбекю! Виж, палатката е друга бира, трябва по-сериозна регулация! Та не виждам какъв е проблемът при съоръжен кемпер и каравана (тоалетна, течаща вода) да къмпингуваш сред природа, където желаеш?! Изключая природни паркове, резервати, директно върху дюни и т.н. Що пък непременно да плащам на некъв ....... за едно "паркомясто", а условия - под въпрос!
  • 28 Найденов

    3 0 Отговор
    Страх ги е ,че този вид туризъм набира скорост и у нас. Хотелиерите трперят да би да се светне българина , че в место на хотел със една евтина закуска от половин кренвирш със филия хляб от вечерта може да е по добре за по малко пари . Аз не виждам нищо лошо тези плажове да се стопанисват от общината и да се късат билетчета за престой . С тези пари ще се подържа общината и плажа . Тоалените не са проблем , има решение и за това . Нооо хотелите санчо -хотелите! Естественно глобите нека си останат за тези които не си плащат билетчета !
  • 29 Баш Тиквата

    3 1 Отговор
    Добре дошли в Булгаристан-Абсурдистан-Бостан.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Палатката

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Townboy":

    Че ти задаваш ли си въпроса кой ще е ако не Бойко?Или ти си човека?
  • 34 КОКО

    0 0 Отговор
    КОЛКО ПЪТИ СМЕ ГОВОРИЛИ ПО ТАЗИ ТЕМА ЗА СВОБОДНОТО КЪМПИНГУВАНЕ Е НЕ ИМ УВРЯХА ГЛАВИТЕ.СТАВА ВЪПРОС ДА ЗАГРАДЯТ ЗА ШАБЛА ,КРАПЕЦ .КАМЕН БРЯГ И ЕДНА МИН. ТАКСА И ТОЛКОВА АКО СА ПРОБЛЕМ БУКЛУЦИТЕ СЛЕД ПОЧИВКА НА КАРАВАНДЖИЙТЕ И ПАЛАТКАДЖИЙТЕ,КЕМПЕРИТЕ НЕ ЦАПАТ.С КМЕТА НА ШАБЛА Е ГОВОРЕНО , ДА ЩЕ ГО НАПРАВИМ, А ГЛОБИ ДА СЛАГАТ НА ХОРАТА Е НАЙ ЛЕСНО .НЯМАМ ДУМИ ВЕЧЕ РЕДОВНО ХОДИМ ТАМ И НЯМА РАЗВИТИЕ.ТОВА Е КОЛЕГИ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА И ДА СЕ НАДЯВАМЕ ЧЕ ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове