Last news in Fakti

16 Юни, 2019 07:31 14 132 65

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

  • втора балканска война-
  • междусъюзническа война

Последствията са плачевни за България

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война - 1

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    56 9 Отговор
    И после некви ше ми разпраат колко велик политик е бил сатрапа крил се като мишка по време на освобождението и докарания от него измислен цар. Тези хора нанасят много по големи поражения на родината дори от фесовете.

    Коментиран от #54, #59

  • 2 Jeik

    59 8 Отговор
    Таи фамилия Сакскобурготски ни вкарва в 2ве нац. катастрофи само за 6 г. и във ВСВ отниво на губещата страна струва на България : Западни Покрайнини, Беломорска Тракия, Северна Добруджа. Това е наследството на бг. Куборгите и бг. русофобите и един Военен преврат 1923г.!!!

    Коментиран от #6

  • 3 СоцБоц

    47 9 Отговор
    Алчните и некадърни царски политици, докараха най-големите беди на Българския народ!Борис трети е като сегашните Десни- предател и безродник мислещ само за собственото си благополучие.Затова всички Соросоидни гюбрета да си затварят лъжливите усти и да искат прошка от хората.
  • 4 Комуниста

    29 19 Отговор
    Типична българска черта е предателството, още от турското робство са се предавали всички нац. герои са убити от българи като се почне от Левски и Ботев! Има една приказка от турско врене,, Чорбаджия изедник" а не турчин! Обърнаха се срещу съюзниците 1913г.също както се обърнаха срещу руснаците веднага след освобождението. Върнаха се като интелигенция чорбаджийските деца от Запад в България след 1776г.и почнаха с русофобията си да тровят родината!

    Коментиран от #12, #19

  • 5 българин

    53 4 Отговор
    Милиони българи са останали извън България и безчовечно асимилирани от сърби, гърци, турци и румънци. България отвсякъде граничи със себе си.
  • 6 СссереМ

    30 32 Отговор

    До коментар #2 от "Jeik":

    За всичко е виновна просия,руснаците не са съгласни с голяма и мощна българия която не им играе по свирката и подпомагат румънците да нахлуят и завземат територии,винаги руснаците са били против нас,долно и нечовечно племе.

    Коментиран от #13, #14

  • 7 365

    16 2 Отговор
    Аз нещо смътно си спомням, че повода за войната е проблем в македонска област.
  • 8 Жоро

    4 21 Отговор
    Никой не се интересува от толкова далечно минало.Важно е настоящето.

    Коментиран от #11

  • 9 Истината

    41 5 Отговор
    Българския войник - герой !
    Българския политик- продажни !
  • 10 Хисторик

    21 1 Отговор
    1913г.България губи Северна Добруджа и Беломорска Тракия 1919г.България губи Западните Покрайнини по силата, на Ньойския Мирен договор осъденисме и да платим 1919г.2,5 милиарда Зкатни Франка + 10 000 едър рогад добитък и 20 000 дребен рогат добитък. С част от репарациите които Гърция изплаща на макетдоските българи след 1919г.след гонението им от,, Егейска Македония" българското правителство се разплаща със длъжниците си от ПСВ!
  • 11 Госあ

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    Ами настоящето се определя от миналото и до голяма степен е описано от коментар #4 Като резултат, настоящето е трагично -справка положението на България в ЕС, Европа и света. А бъдещето следствие на настоящето не е никак розово
  • 12 Руски националист

    12 20 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Стига с тия коментари в полза на Русия. Ако тази велика страна се надяваше на помощ от всякакви пумияри, досега да е свършила. Русия на бялата раса.Какво е това бяла раса?? Освен чистите руснаци, това са хора с бяла кожа, розови бузки, светли очи и светли коси, знаещи перфектен руски с минимум 2000 думи. Всички останали вън от Руската федерация, защото не искам Русия да заприлича на САЩ, с всякаква бълвоч, поназнайваща руски и излагащи нас руснаците по света. Вие българите не ставате, защото сте тъмнокожи балкански субекти и дори с перфектен руски, приличате на африканци с перфектен английски, представящи се за ''граждани'' на САЩ

    Коментиран от #15, #23

  • 13 Бесен Язовец

    31 6 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Каква Русия бе? Русия колко пъти ще ни спасява г.....? Русия да не ни е освободила да нападаме съседите си от запад и юг? Весеки да си носи кръста сам. Глупоста се плаща винаги скъпо когато става въпрос за лошо държавно управление, и сега и тогава не е изключение!
  • 14 Бесен Язовец

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Къде я видя мощната България? Мошните чака ха 5 века да дойде някой да ги освободи за да почнат с австрийския си Цар да се правят на потомци на Чингис Хан!
  • 15 Госあ

    18 5 Отговор

    До коментар #12 от "Руски националист":

    😂 или си тролче, или много добре си научил оригиналната писменост на Русия. Аз като българин не бих се радвал да бъда определян като славянски селянин. А пък руснаците са сложни за определяне.
  • 16 Радо

    18 4 Отговор
    Тази национална катастрофа, която ни предстои сега, коя е по ред, че вече спрях да ги броя?

    Коментиран от #17

  • 17 младо

    25 2 Отговор

    До коментар #16 от "Радо":

    Сегашното е не е просто "катастрофа", а унищожение. При катастрофа, отиваш изчукваш калника, сменяш стъклото, радиатора... и продължаваш напред. Сега, обаче, се очертава циганите да продължат "напред" към други страни и народи.
  • 18 Истината

    20 15 Отговор
    През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България, протака провеждането на арбитража, заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г, подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз, дезорганизира действията на българското правителство и българската армия чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги - цар Фердинанд, Иван Гешов, Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

    Освен това чрез извънредния си и пълномощен посланик в Цариград Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси в Междусъюзническата война. Посланик  Гирс уверява турските държавници, че турската армия може да навлезе до Марица!

    В резултат на всичко това от българското землище са заграбени както следва:
    1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
    2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
    3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
    4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2., която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба е върната на България.
  • 19 Българин

    14 16 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Русофилите сте най-големите българофоби и национални предатели. А русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #22

  • 20 Прост народ слаба държава

    21 3 Отговор
    Колко добре стои България на картата преди Фердинант да извърши тези безумия. Но за да вземе тези грешни решения не е виновен само той, тези около него също са били национални предатели. Дори през средновековието когато са се планирали войни се е отчитал факторът международна подкрепа, нашия цар тръгнал сам да превзема света и никой от министрит и съветниците не се е противопоставил.

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Прост народ слаба държава":

    Напротив, противопоставили са се. Всъщност този акт на национално предателство е извършен с изричното несъгласие на българското правителство. Доколкото знам, е направено дори без знанието на правителството.
  • 22 Комуниста

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ НА СМЕТКАТА НА РУСОФОБИТЕ ЛИЗАЧИТЕ НА ЗАПАДНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ! Дори и фашисти докарахте в България, да събират евреи и пратихте в Аушвиц 15 000 от егейска македония български евреи.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Само питам

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "Руски националист":

    Ти да не си чист руснак като Лавров и Шойгу или си обикновен руски мелез?

    Коментиран от #25

  • 24 Българин

    8 9 Отговор

    До коментар #22 от "Комуниста":

    Единствено за руската измет съществуват русофоби.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #26

  • 25 Бесен Язовец

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    А ти да не си чиста американец като Барак Обама - тракиеца?

    Коментиран от #29

  • 26 Комуниста

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    А вие наричате всички патриоти на България Русофили!!!!

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Истината

    8 9 Отговор

    До коментар #22 от "Комуниста":

    Типично за продажниците българофоби е да се цонят да руски тролове и да плюят срещу България и българите. Основните им опорни точки са тези за "трите национални катастрофи дело на русофобите", за фашизма и за избиването на евреите в Македония. По "първата национална катастрофа" съм ти отговорил по-долу, че е дело на Русия руските подлоги като Радко Димитриев. Втората и третата са руско-червени измислици.

    Коментиран от #33

  • 28 Българин

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "Комуниста":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи, още по-малко български патриоти. Вие сте руски патриоти защото единствено руския интерес сте защитавали винаги.
  • 29 Само питам

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    И ти ли си руски мелез? В неделя май всички се събирате.
  • 30 Истината

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "Комуниста":

    Русофили=национален предател =българофоб!
  • 31 Истината

    10 5 Отговор
    Българското землище в началото на 19 век е възлизало на 215 000 км2, от които в рамките на нашата Родина са останали малко повече от половината - 111 000 км2.

    Но малко българи знаят печалният факт, че отнемането на преобладаващата част от загубените територии българска земя, възлизащи на 93400 км2, е резултат от последователната, многовековна,

    антибългарска политика на руските държавници

    Ето и хронологията на хищническото ограбване на българския народ:
  • 32 Истината

    15 7 Отговор
    1. В резултат на Одринския мир между Русия и Турция от 1829 г. и в резултат на помощта на Русия за Турция през 1833 г. българските земи по поречието на река Тимок са дадени на Сърбия. По късно след Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява пак на Сърбия!

    Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там и са подарени на Сърбия, която веднага започва сърбизирането на българите от тези територии!

    Коментиран от #38

  • 33 Комуниста

    14 4 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Браво на българите и бългаския Цар с фамили Сакскобургодски 3 национални катастрофи и то само за 30г.какъв просперите и рекорд!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Истината

    12 5 Отговор
    2. Съгласно Сан Стефанския договор от 1878 г., Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км2 и я подарява на Румъния заедно с българите там. Този грабеж, заедно с грабежа на Нишкия санджак са потвърдени по късно с Берлинския договор.

    Коментиран от #40

  • 36 Истината

    9 7 Отговор
    3. През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България, протака провеждането на арбитража, заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г, подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз, дезорганизира действията на българското правителство и българската армия чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги - цар Фердинанд, Иван Гешов, Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

    Освен това чрез извънредния си и пълномощен посланик в Цариград Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси в Междусъюзническата война. Посланик  Гирс уверява турските държавници, че турската армия може да навлезе до Марица!

    В резултат на всичко това от българското землище са заграбени както следва:
    1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
    2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
    3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
    4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2., която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба е върната на България.
  • 37 Брееейййй

    6 7 Отговор
    Всички крали от България, а тя горката чиста и невинна като кладенчова вода.....
  • 38 Хисторик

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    РУСКОТУРСКИ ВОЙНИ:1568,1572,1672г.Бахчийски мире договор, 1686г.Константинополски м. д, 1710г.Одрински м.д,1735г.Белградски м. д, 1787г.Яшки м. д, 1806г.Букорешки м. д, 1828г.Одрински м. д, 1853г.Парижки м. д, 1977г.Санстефански м. д! Кога 1828г.Русия дава територия българска на Турция като 1919г.България още е била под робство?

    Коментиран от #39

  • 39 Истината

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Хисторик":

    Това са земи населени с българи, бе русоид нещастен.

    Коментиран от #44

  • 40 Хисторик

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Истината":

    Тези земи не са български от 500 години за да ги отнема със Санстефанския договир Русия. По тази логика Византия-Гърция може да претендира за земи от времето на 681г.Със Санстефанския мирен договор нищо не се отнема а се пиставят новите граници на новата държава Княжество България. 500 години не е имало държава България ако сте забравили случайно!!!

    Коментиран от #43

  • 41 Психиатър

    7 4 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #46

  • 42 PAX OTTOMANICA

    4 3 Отговор
    Как става така, че за 500 години под робство няма войни и българите живеят в една държава и нарастват десетократно, а после само за по-малко от век и половина са разпокъсани и пред изчезване?
  • 43 Истината

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хисторик":

    Няма по продажна измет от руските роби!

    Коментиран от #50

  • 44 Хисторик

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Смешник то българи има и Татарскан и Бесарабия и тех да вкарат в Санстефанския ако искаш! Защо приятелите от Западна Европа помагаха 1853 и 1877 на Голямата порта срещу Русия!
  • 45 Хисторик

    9 3 Отговор
    Някой се объркал жестоко като е решил че руснаците са дошли на Балканите да възраждат границите на,, Аспарухова България "след 5 века робоство!
  • 46 Напротив, русофилията се лекува

    4 6 Отговор

    До коментар #41 от "Психиатър":

    Успешно само с кратък шестмесечен курс на лечение в самата Русия.
  • 47 Радо

    5 1 Отговор
    Показаната най-горе карта е на завзетите територии от съюзническите войски от Империята, и няма общо с Лондонския мирен договор, при който официално получаваме земите западно от линията Мидия Енос и т.н.
  • 48 purko

    9 6 Отговор
    Руснаците ако искаха да има България щяха да ни ,,освободят,, 55 години по рано когато възстановяват Сърбия и Гърция. Но Русия не иска да има България ,най-малко заради това че използват българки език и азбука. След Априлското въстание нямат избор и ни освобождават за да не загубят влиянието си на Балканите

    Коментиран от #60

  • 49 Истината

    9 4 Отговор
    Истината е че след освобождението западните лакеи докраха австриец за цар и русофобите лоялисти към Високата порта-Турция разпарчетосаха България само за 6 години отново!

    Коментиран от #53

  • 50 Лъжльо

    10 2 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    Братле не си ли заработи парата че ми писна да те чета през ред? Спокойно на Сорос доносниците четат всичко и ще има парички за теб, Аре затвори си човката

    Коментиран от #52

  • 51 Панов

    6 0 Отговор
    България по това време е била като младеж в разцвета на силите си.младежът се е бил най много и е очаквал да получи най много.всъщност,той щял да получи най много,но е пожелал още по много.разумът ,акълът и постъпките също били колкото на на младеж.последствията са известни.
  • 52 Истината

    2 7 Отговор

    До коментар #50 от "Лъжльо":

    Е че неграмотните руски тролове като теб никакви смислени аргументи не могат да дадат а само хейтят и сеят дезинформация. И братле ще казваш на руските се братушки.
  • 53 Истината

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Истината":

    Е, че Фердинанд възстанови отношенията с мръсната руска кочина. Ако беше русофоб нямаше да го направи.

    Коментиран от #63, #64, #65

  • 54 Хисторик

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ти да си благодарен на Великата Османска Инперия че съществуващ като българин ,ако не бяха тези хора твоя Чорбаджи (българи) щяха да ви продадат целия ви народ ! А сега няма ше да има некаква държава по име “ България”!!!
  • 55 Хасан

    2 7 Отговор
    С една дума малките народи с измислената си ”велика ” история са се хванали гуша за гуша ...а са живели цели 500г мирно и тихо
  • 56 Main Fürher

    3 3 Отговор
    Всички руснаците на сапун!Волжка България е част от Дунавска България,а царство България на великата династия Сакскобургготски е велико!
  • 57 Красавицата и Звяра (анимация)

    0 0 Отговор
    Приказка една, чак от вечността...
  • 58 Иван

    4 0 Отговор
    Северна Македония нямаше да съществува днес, ако едни други не бяха тръгнали срещу нас...
  • 59 Айхман

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Прав си.Тоя сатрап си заслужи края на дните.След 100г.,тия некви имаха наглостта да му сложат сурата на 20 левовата банкнота.
  • 60 Разбра ли рязани троле

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "purko":

    Ако не бяха скочили на руснаците , като глутница помияри на мечка - всички срещу Русия - Турската Империя , Британската Империя , Френската Империя , Италия идр. срещу сама Русия в Кримската Война , тогава наистина щяха да ни освободят 55 години по -рано , и нямаше да се налага Русия да се раздели с Аляска.

    Коментиран от #62

  • 61 Факт!!!

    3 0 Отговор
    България от всякъде граничи със себе си!!!
  • 62 пурко

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Разбра ли рязани троле":

    Нима. А да си чул нещо за ,,Гръцкия проект,, Там България на картата няма
  • 63 Истината

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    е че България сама си направи харакири
  • 64 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    е че когато тръгнеш да се насираш, и Господ не може да те спре.
  • 65 Истината

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    е че никой никога не иска да е в България. НИКОЙ. Самите българи избагаха от тоя кенеф. Разходи се до Солун и Истанбул и ще разбереш защо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове