Last news in Fakti

11 Юни, 2019 23:29 3 005 44

Екопротест срещу промените в Закона за Черноморието

  • плаж-
  • палатки-
  • закон-
  • море

Солени глоби в Гърция срещу дивото къмпингуване

Протест срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие организираха днес в София няколко екоорганизации, пише в. „Труд“.

Новите текстове вече бяха одобрени в комисия в Народното събрание и предстои внасянето им в пленарна зала. Една от целите на корекциите е да бъде вкаран ред при така нареченото диво къмпингуване, което от години практикуват членовете на „зелените“.

С промените къмпингуването се регламентира и ще бъде само в определените за това места, като се въвеждат глоби за нарушителите. В момента законът не предвижда финансови санкции, което прави България една от малкото страни в региона, която позволява „дивакуването“.

Например в Гърция, ако човек разпъне палатка или паркира каравана извън къмпинг, наказанието е хиляди евро.

Още през септември миналата година, в края на летния сезон, кметът на Шабла Мариян Жечев се оплака пред „Труд“, че ръцете му са вързани и няма как да налага глоби.

По негови сметки заради диво къмпингуващи местната управа в морската община миналата година е извозила тонове боклук.

„Похарчили сме допълнително между 100 000 и 160 000 лева, за да събираме и извозваме сметта на тези, които паркират каравани и коли на плажа. В същото време те изкарват ваканцията си почти без пари, тъй като не харчат нищо за престоя си на метри от вълните“, обясни Жечев.

Той добави, че проблемът е по цялото Черноморие и трябва да бъдат направени законови промени.

Министерството на туризма и депутатите се вслушаха в призива на морските кметове и предложиха корекции, срещу които днес ще има протест. Той е организиран в социалните мрежи и засега присъствие са потвърдили 300 души.

Негови организатори са Асоциация на парковете в България, „Да запазим Корал“ и „Да спасим Карадере“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    16 20 Отговор
    Ейййй тоя милионер тома белев пак се навира да рекетира. Зелени отрепки а не активисти... Кога НАП ще се задълбае в приходите на тая групичка еко-рекетьори? Като ги питаш що се...ат в гората отговарят - "Аз наторявам по естествен път..."
  • 3 Краси

    28 9 Отговор
    Значи целта е да вземат парите на хората. Ми хубаво, да ги вземат, но с акъл. Ако искам да разпъна палатка или да си закарам караваната на някое тихо място да направят така, че да мога да си платя през някаква платформа за престоя и после парите да се разпределят по съответните общини, а не да си играем на стражари и апаши. Също така е редно да има санкции за тези, които замърсяват, но аз не познавам хора, които почиват на палатка или с каравана и замърсяват...

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    13 20 Отговор

    До коментар #3 от "Краси":

    Никъде в Европа го няма това - ...ако искам да си закарам караваната... Има си определени за целта места оборудвани с вода и тоалетни и ток където услугата се заплаща. Вече и на Еверест заради наплива го няма да си ходи кой къде и кога иска. Можеш - ако отидеш в Сахара - там си палаткувай на воля къде ти душа иска. Тук в Европа сме много и трябват стриктни правила.

    Коментиран от #8

  • 6 Социумът

    9 2 Отговор
    Хората са паразит върху лицето на Земята.
  • 7 Мдаа

    18 4 Отговор
    Или народа изтрещя или предишните коментари са на един и същи платен драска. А пък статията е поръчкова. Не може да има толкова просто племе, или?
  • 8 ЕКОТО

    25 5 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Много неща ги няма в Европа които ги има в България! Никъде по света няма и такова презастрояване което се случва през последните 10г.и Смукиня го застроиха и Иракли. Разни сикаджии бивши взеха на концесия всички плажове. Тази държава не е на пладнешките крадци от ГЕРБ.

    Коментиран от #10, #11, #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕКОТО":

    Безплатен ще остане само въздуха... можеби :(

    Коментиран от #31

  • 11 Реалист

    10 17 Отговор

    До коментар #8 от "ЕКОТО":

    Глупости - отиди в Испания, презастроено е повече отколкото в България. Но трябва ред и еднакви правила за всички. НАЛИ СТЕ "ЗЕЛЕНИ" - ЗАЩО РУШИТЕ ДЮНИТЕ С КАРАВАНИ И ПАЛАТКИ ПОСТАВЕНИ НА ПЯСЪКА И СЕ..ТЕ В ГОРИЧКИТЕ. Каравана и палатка - САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕСТА ЗА ДА СЕ ПАЗИ ПРИРОДАТА. Може общината да направи общински къмпинг за СОЦИАЛНО - СЛАБИ ЗЕЛЕНИ ЕКОАКТИВИСТИ ОТ СОФИЯ с намалени цени, ако приемете да се отплатите с труд докато почивате. Примерно да премитате улиците и района около къмпинга, помагате на стари хора в общината да си сменят памперсите и пазаруват и т.н. Говорите говорите за екология и накрая все за пари питате... Аре марш с караваната в Гърция да те видя как ще ми седиш 3 месеца на 5 метра от морето без един лев да платиш за боклука след себе си.

    Коментиран от #16, #18

  • 12 Бай Шиле

    18 2 Отговор
    Ми да, ще ходим само по официалните къмпинги.На Арапя има почти по 3 метра между хотелите.Идеално за палатки.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Boxer

    24 3 Отговор
    От статията , да разбирам, че ако българина иска на море, трябва да си плати на наркобароните. Откъде мислите токова хотели по морето? Хората пари са наливали в тоя бетон върху пясъка, без пречиствателна станция, а вий няма да им подкрепите бизнеса? Да има ред и хигиена за къмпингуването, го разбирам, но най-напред трябва да има свободна от бетон брегова ивица - нещо което , освен морето, никой няма да разчисти...
  • 15 Бай Шиле

    19 3 Отговор
    Атанасова,кметът на Царево ли я поръча тази статия или отвътре ти дойде?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Контрабандиста

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Прости джурналисти":

    Като я гледам сигурно е някоя плащачка затова драска за на хонораче от 10лв.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Реалист

    12 14 Отговор

    До коментар #16 от "Лъжеш трол":

    Разликата е че аз и в момента съм в Европа и ходя и виждам, а ти си поредната зелена еуглена дето си мисли че може да сере където си поиска в България. ПЛА---ЩАШ!!! За да почистят след теб общините харчат пари които иначе отиват за СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ. И ДА - НАИСТИНА РУШИШ ДЮНИТЕ С 3 МЕСЕЧНОТО СИ ПРИСЪСТВИЕ. Само за да си довлечеш ръждивата каравана с капещо двигателно масло и нафта от нея си оакал 1 декар терен. Не съм оправдал мутрите - СЕГА РАЗГОВАРЯМЕ ЗА "СВОБОДНОТО КЪМПИНГУВАНЕ". След като сте швейцарска организация ХАЙДЕ ДА СПАЗВАМЕ ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРАВИЛА НА ШВЕЙЦАРИЯ … ИЛИ НЕ ТИ ОТЪРВА. Тарикати маскирани като еко-активисти сте вие. Начело с тома белев милионера.

    Коментиран от #22

  • 20 Jack Western

    16 3 Отговор
    Няма никакво значение дали протестът е организиран от соросоиди, грантояди и протестъри-джендъри когато е основателен. Отношението на управляващите в последните години мафии към свободата е отвратително. Имаме една непрекъсната тенденция за още и още правила и контрол върху всеки аспект от живота. Това няма нищо общо с демокрацията, а е ужасен лобизъм в полза на всевъзможни бизнес интереси.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Реалист

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "Лъжеш трол":

    Абе еко на един въпрос само ми отговори - ти къде сереш като си с караваната на пясъка в дивото бе? А родата с тебе и тя къде сере? А тея около тебе с палатките и те къде...? Да не си ги гълтате навътре? А хартиите после къде хвърляте бе? А тоя с караваните - единия човек за който говориш - кой му е казал че може да си спре омаслената 30 годишна кошница на дюната отгоре? Това нали е защитена територия? ЗНАЧИ СТЕ ЕКО САМО КОГАТО ВИ ОТЪРВА И ДРУГ ДА ЧИСТИ СЛЕД ВАС. ЕКО АМА ТАРИКАТИ СТЕ ВИЕ. ЕКО-ТАРИКАТИ!!! На белев боклуците... Ще трябва май да заровим един двама до шията в пясъка с отворени усти да посрещате другите като дойдат. Поне за тоалетни да не мислят.

    Коментиран от #25, #38

  • 24 Прекалено късо име

    17 2 Отговор
    Ей няма по тенденциозно написана и платена статия! Пак пеем според това кой плаща сметката а, другари журналисти1 Като минете с багера и изравните Дюните и после ги бетонирате, няма проблем нали? Къмпингуващите на палатка са ви проблема? "...Публикувано във факти.бг: те не плащат нищо и летуват без пари и живеят на метри от вълните през целия сезон." Това много ги бърка мутретата, че не искаш да им седиш и да им цакаш у мърливото хотелче, с престроялата и втасала храна, а вместо това си "живееш за безпари" Друго си да е в бетон и л@йна всичкото :(

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 летовник по потник

    12 2 Отговор
    Не ви ли натикат в бетонната джунгла на изпокраденото ни Черномерие , заграбените плажове и мръсотията не могат да спят спокойно наглеците !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ники

    3 0 Отговор
    Деликатен е този въпрос , може би трябва да има някакъв билет нещо като винетка и да имаш право при опеделени правила .. да пазиш чисто да не си върху дюни ... малката и голямата работа къде си вършиш .. съгласен съм , че не е редно да ходиш к да се пласираш където искаш ...
  • 30 Александър Димитров

    11 1 Отговор
    Еххх Марийче, пак 3000 къмпингуващи са проблемът! Това са гостите само на един хотел в Слънчака и този хотел цапа много повече. Да не говорим за бетона!!!!
  • 31 Наблюдател

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Едва ли .Не може така АВАНТАДЖИИТЕ да дишат без да плащат.
  • 32 Питам

    2 0 Отговор
    Защо сменихте заглавието???

    Коментиран от #33

  • 33 За да не ги

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Питам":

    обидят защото някои от палаткаджиите имат повече кинти от тези дето държат хотелите.
  • 34 Ноу Хау

    1 3 Отговор
    Палаткарите да бъдат обявени за вреден дивеч!
  • 35 Усмивката

    3 0 Отговор
    По тази логика забранете партиите .Те си изкарват без пари по цели мандати битувайки в кулоарите на власта и след тях тонове боклуци и закони които с години не може премахнем.А колко струва премахването им никой не мой изчисли.Тоз бетон по Чернко.орието „,зелените ” ли ни докараха.Сега пък се заформя нов диктат.Който не скача е „ зелен”
  • 36 Усмивката

    1 0 Отговор
    А за окипазяването на най големият ни черноморски курорт „ Слънчев бряг” .Той се е превърнал в подобие на турския „Капълъ черши”.Човек би помислил че туристите идват единствено да си купят евтини дънкета и фанелки.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Много голям го вадиш,гледай да не седнеш на него,ти за химически тоалетни чузал ли си,джендър скапан

    Коментиран от #43

  • 39 Реалист

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Лъжеш трол":

    Ей "еко" давам ти прост пример - има едно диво място което е красиво. Всички го знаят, ти отиваш и се цопваш точно там а след теб още 1 000 000 от гражданите на България щото сме с равни права. Какъв е резултата СЛЕД ТОВА "ДИВО КЪМПИНГУВАНЕ"??? Зашо обичате да ни давате Европа за пример, а когато ви предложат да се ЗАБРАНИ ДИВОТО КЪМПИНГУВАНЕ КАКТО Е В ЕВРОПА скимтите като палета? Истината е че нямате и 5 лева в джоба си и СТЕ БЕЗОТГОВОРНИ ЕГОИСТИ КАКВО ОСТАВА СЛЕД ВАС. "Аз сега да си напека баджаците тука, пък какво толкова че имаше дюни и е защитено..."

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лъжеш трол

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    Даваш нереални примери. Това никога не се е случвало и съответно няма как да е проблем. Но обратното - сумати народ да се изсипе на слъначака, е вече реалност. Хубаво ли е? Не. Обаче можеш ли да го забраниш? Не. Значи какво е решението? Регулации. Когато 1 милион се изсипят на диво къмпингуване, естествено че след тях няма да е хубаво. Но не можеш да го забраниш, а само да го регулираш, как и при какви условия ще се случва. Е защо да забраняваме дивото къмпингуване? Само защото може някога някъде да се изсипят 1 милион на палатки ли? Това е твоята болна тролска ограничена логика.

    Коментиран от #42

  • 42 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Лъжеш трол":

    Съгласен - РЕГУЛАЦИЯ - НИКАКВО ДИВО КЪМПИНГУВАНЕ ЗА ДА НЕ СЕ СЪСИПЕ И МАЛКОТО ОСТАНАЛА ДИВА ПРИРОДА. Ще се движите по пътеките и ще опъвате палатки в къмпинга. КАКТО Е НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА!!! ШВЕЙЦАРСКИ ПРАВИЛА ЗА ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА ФОНДА...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Irmao

    0 0 Отговор
    Kъде беше това Царево?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове