2 366 22

Над 1100 фрапиращи случая на превишена скорост само за 6 месеца

400 000 души са със „Златен талон“ от КАТ

Над 1100 фрапиращи случая на превишена скорост само за 6 месеца

Над 1100 фрапиращи случая на превишена скорост само за 6 месеца. Седем шофьори са били засечени от камерите на Пътна полиция с над 200 км/ч. Рекордьорът е сниман с 277 км/ч на магистрала „Струма“. Преди броени седмици на същия пътен участък с 268 е преминал друг водач на мощна кола. Сред фрапантните нарушители е и шофьор, минал с 266 км/ч на магистрала „Тракия“ в района на Пазарджик, посочва „Нова телевизия“.

Глобата, която рекордьорите по превишена скорост ще отнесат, е между 1200 и 1350 лева. Повечето от тях са натискали газта по магистрали и скоростни пътища.

„На главния път Бяла – Плевен – София при ограничение 90 км/ч имаме установена скорост от 216 км/ч.”, обясни инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция.

Сред джигитите има и варненец с мощна кола, който вдигнал 186 км/ч, въпреки че пътни знаци указвали, че не може да кара с повече от 60 км/ч.

В масовия случай шофьорите карат твърде бързо в градове и села.

„За първите 6 месеца на тази година са издадени над 1100 наказателни постановления за подобни нарушения”, заяви инспектор Илия Георгиев.

В тези случаи водачите са карали с повече от 50 км/ч над позволеното. И книжките им са били отнети за по три месеца.

Според експертите в бранша основните причини за фрапантните нарушения са чувство за безнаказаност и висока самооценка.

„Има значение професията, има значение средата, в която живее и е живял. Има значение нивото на образование. Самият социален статус формира у някои хора да мислят, че са недосегаеми, стоят над закона и са безсмъртни”, обяснява инструкторът Красимир Георгиев.

Инструктори смятат, че това поведение се формира след шофьорските курсове. Но още преди да вземе книжка, е ясно кой шофьор ще се справя зле зад волана и на кои шофьори ще е им е по-трудно.

„Това са професии, свързани повече с точни науки – химии, физики, математики, преподавателски труд, IT специалностите. Трудно ни е и с юристите също, защото при тях всичко е алинея и член и точка”, обяснява Георгиев.

Има и отличници на пътя. Според статистиката на КАТ от 4 милиона шофьори, близо 400 000 са притежатели на златен талон. Той се издава, ако не си правил нарушения 6 години.

Според експертите по пътна безопасност, отличниците на пътя всъщност масово не са сядали зад волана с години.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Пк 500 коня

  6 10 Отговор
  Я на струма сОс гоУфо сам дитУ 380 км. У час !
 • 2 Водач

  8 2 Отговор
  Тоя златен талон върши ли работа?

  Коментиран от #4

 • 3 Ккк

  14 6 Отговор
  Аз има златен талон от 4 год. А минавам поне по 100км на ден. Просто спазвам правилата

  Коментиран от #8

 • 4 Онзи

  16 1 Отговор

  До коментар #2 от "Водач":

  Не в тая държава нищо не върши работа.
 • 5 асддса

  16 0 Отговор
  Жертвите намаляха ли ? Или просто 1100 глоби има, хората пак си умират.
 • 6 гост

  11 7 Отговор
  А защо не му конфискуват колата и да му забранят 5г. да има книжка? Може да си върне колата срещу 10х.лв, ако иска да го прави, ако не да си я остави. Много лесно се решава това. После ще пишете пак за загинали деца и как някой бил изгубил контрол над МПС-то. Винаги може да се случи нещастен случай и да стане катастрофа, но при скорост от 200км/ч на ограничение от 90 си е направо смърт за всички участници.

 • 7 ии бреее

  7 6 Отговор
  ограничители на скоростта на 90 километра в час като на камионите
 • 8 Дедо ви

  23 2 Отговор

  До коментар #3 от "Ккк":

  Хайде стига лъга, бе! Спазвал бил правилата. И най-примерният шофьор прави по 10 нарушения за 1 час, установено е с опити. Не, че ги прави нарочно, просто обстоятелствата го принуждават. Например има дупка на пътя, и за да я избегнеш настъпваш осовата непрекъсната линия което е нарушение.

  Коментиран от #10

 • 9 Ай стига бе

  21 0 Отговор
  Нека има наказания, и то големи, за джигитите. Обаче масовата практика на КАТ е да се залагат зад храстите на прави и широки участъци от пътя с незнайно защо поставени ограничения от 50-60 км/час. Просто места хранилки.
 • 10 Ккк

  2 4 Отговор

  До коментар #8 от "Дедо ви":

  Прави си, но ограниченията за скорост ги спазвам. А там се налагат най много санкции. Не минавам на чевено, не спирам на забранено, слагам колан, имам детски столчета, не говоря по телефона без хендсфри,пускам пешеходци и съм толерантен с другите участници. Тези правила да се спазват е достатъчно никой катаджия да не те занимава никога. Не съм спиран за проверка от 5 6 години сигурно.

  Коментиран от #16, #19

 • 11 123

  3 1 Отговор
  Тия с 200+ ще да са Дачията на 'сектанта', само не знам какъв и е проблема, щото те обикновенно 200 ги правят на 3-та? Хмм, сигурно горивото нищо е некачествено, знам ли.....
 • 12 Ъхъ

  2 0 Отговор
  Аз имам също златен талон, взех го април. Внимавам със скоростта, тя, а и другите убиват
 • 13 onq s konq

  5 3 Отговор
  А КЪДЕ СА СЕГА русофилстващите да обяснят как след като твърдят че в България пътищата били "дупка до кратер", се кара с такива скорости?А реалността е следната :Не само имаме ЗНАЧИТЕЛНО КОЛИЧЕСТВО нови и редовно поддържани МАГИСТРАЛИ И СКОРОСТНИ ПЪТИЩА,но и ги ПОЛЗВАМЕ "ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ" с подобни скорости ...за разлика от другите държави в Европа.Защото:1/НЕ СА ПРЕТОВАРЕНИ буквално до степен "Задръстване" като Западните.2/ГЛОБИТЕ у нас са 5-6 ПЪТИ ПО-НИСКИ от западните.3/БРОЯТ НА КАМЕРИТЕ по пътната мрежа у нас е като "Капка в море" в сравнение с този в останалите Евродържави.А който оценява че България е Рай...просто няма вкус:)
 • 14 Townboy

  3 0 Отговор
  Карал съм по струма и тия с регистрация "Е" карат с максималната скорост на автомобила. Например веднъж ме задмина 25 годишна астра Ф все едно съм спрял а карах със 120км/ч.

  Коментиран от #17, #20

 • 15 майстора

  10 0 Отговор
  Не ме е страх от тия дето карат с 200++ страх ме е от тия дето извършват други дейности докато карат ...като например да си чопли фейса, да се гримира, да си прави селфита ,да си чопли краката, да търси нещо на задната седалка ,да спи...такива дето бъркат ляво и дясно ..газ и спирачка ...не знаещи кое лостче е за мигачи и кое за чистачките ...и изобщо не знаещи нито как се кара нито правилата за движение по пътищата...от такива ме е страх ако ще и с 35км/ч да карат

  Коментиран от #18

 • 16 Биоробот

  8 0 Отговор

  До коментар #10 от "Ккк":

  Е, просто си късметлия. Има знаци в клоните на дърветата и не се виждат. Или на голото поле има една дървена барака която едвам се забелязва от храстите, на заради нея се води населено място и трябва да минеш с 50 км./част, а пътят е широк, прав и пуст, но с камера в храсталака. Просто си късметлия.

  Коментиран от #22

 • 17 Манев

  2 0 Отговор

  До коментар #14 от "Townboy":

  Те са Европейци.
 • 18 антрашпиц

  1 2 Отговор

  До коментар #15 от "майстора":

  Майсторе,кат ти гледам майсторлъка,да и таковам у майстора.Не го било страх от тези дет карали с над 200..А бе ти нормален ли си избщо..То за туй всички републикански пътищата са като гробища,с паметници....
 • 19 Густо Майна

  3 0 Отговор

  До коментар #10 от "Ккк":

  Къде живееш бе човек? Щото при нас в Пловдив, а и другите големи градове вече "разрешено" спиране и паркиране почти няма!!!

  Коментиран от #21

 • 20 Гост

  1 1 Отговор

  До коментар #14 от "Townboy":

  Струма е опасна за скорости над 180-200! Лично проверено. Много изкачвания, спускания, съпроводени от завои. Почти няма километрични прави и равни участъци.
 • 21 Ккк

  0 1 Отговор

  До коментар #19 от "Густо Майна":

  В село Сливен ама бръмча постоянно навсякъде, просто си плащам за паркиране където има възможност.
 • 22 Ккк

  1 1 Отговор

  До коментар #16 от "Биоробот":

  Чак пък късметлия, просто се пазя. Преди като пуках тревичка отвреме на време вечер, се бях филмирал сериозно да не ме спрат катаджиите, че на машината в кат показва и ако преди седмица си пушил. Тогава бях късметлия наистина. Сега вече не пуша и не се притеснявам от проверки. Ходя всеки месец до кат да проверявам да не са ме щракнали някъде да не ме изненадат с честитка на пътя. Ама карам в ограниченията и няма проблем. Малко е кофти наистина посредата на нищото да намаляш и другите те изпреварват и псуват сигурно, но пари за тея хрантутници нямам. А и държавата ни е толкова малка, че няма за къде толкова да бързаш разтоянията не са големи. Това, че си намалил на 60 за малко не те забавя толкова много. Гледам ако превиша скороста да не е повече от 5-7 километра, радарите имат толеранс. Колата ми е нова и на навигацията ми показва винаги колко е ограничението в момента почти на 90 процента. А и гледам знаците.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.