12 Юни, 2019 13:51, обновена 12 Юни, 2019 13:52 2 728 22

Приеха на първо четене партийна субсидия от 1 лев

  • субсидия-
  • субсидии-
  • партийна субсидия

"За" гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 90 народни представители от "БСП за България" и ДПС бяха "против"

Приеха на първо четене партийна субсидия от 1 лев - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на действителен получен глас от 1 юли.

"За" гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 90 народни представители от "БСП за България" и ДПС бяха "против". Нямаше въздържали се.

Причината за предложения законопроект е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания. Намаляването засяга само субсидията на партиите за тази година. С редуцирането на субсидията на 1 лв. на действително получен глас ще се реализира бюджетна икономия за второто полугодие на 2019 г. в размер на 14,6 млн. лв.

От ГЕРБ заявиха, че поддържат законопроекта с желанието да отговорят на очакванията на обществото. Внушението е, че ГЕРБ е този, който раздава и пази субсидиите, днес искаме да кажем, че това не е така, коментира Тома Биков.

От "БСП за България" и ДПС излязоха с аргументи срещу намаляването на партийната субсидия на 1 лев и поискаха дебат по темата.

Йордан Цонев /ДПС/ заяви, че ДПС не приема този подход - намаляване на субсидията, защото такова било очакването. Нашето предложение ще е субсидията да бъде нула лева, защото 1,2,5 лева означават същото - недофинансиране на политическите партии и връщане на зависимости, посочи той.
Драгомир Стойнев от левицата посочи, че са "за" намаляване на размера на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Той попита колко са лихвите от банката, които печели ГЕРБ, от парите, които държи на депозит.

Тома Биков го репликира, че ПП ГЕРБ не издържа телевизия, затова нейните пари са в банката.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    16 6 Отговор
    ПУНТА МАРА!
  • 2 nagamoto

    37 0 Отговор
    Правилно е да се намали субсидията на 1 лев.Тезата,че тогава политиците ще бъдат зависими от външни лобистки интереси е само празни заплахи,защото и сега политиците са в зависимост от тях.Двойно по-голяма да я направят 22 лева пак ще се продават на външни интереси.Така,че с 1 лев поне няма да ощетяват бюджета.
  • 3 Сашо

    21 12 Отговор
    Бойко успя да ликвидира всички партии освен БСП и ДПС. Сега с този ход ще ги ликвидира и тях. За ГЕРБ няма никаква опасност-те са накрали достатъчно пари, а и още ще си крадат. Не знам защо по-рано не го направиха този номер.

    Коментиран от #6

  • 4 Европеец

    14 10 Отговор
    Еврогейове станахме в парламента! Ами дебатирайте и гласувайте увеличаването на заплати и пенсии до стандарт Европа! Бля бля бля и народа да го духа :)
  • 5 Сульо

    10 7 Отговор
    Да живей Слафчо Трифоноф,и неговият рифирендум.Да живей!
  • 6 боярышник

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сашо":

    Не е номер,комунст си ти.Като се изгавриха с народа и с герб,сега ще духат супата комунистите и потурите.Това иска народа това ще стане,точка.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    9 6 Отговор
    преди години на референдума 2 милиона души подписаха това, но целият парламент го проспа.
    На последните избори ГЕРБ видя че губи проценти и че на реални избори ако не плаща за гласове ще изхвърчи, то се постара на другите да им е зле. Те си нагушиха каквото трябваше, сега принципа е - който крал - крал.
  • 8 Димитър

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "боярышник":

    Прав си така е.А хората не помнят как комунистите взеха 167 млрд пенсионен фонд и ДСК превъртяха ги в долари и после за един месец Виденов направи долара от 10 лв на 3000 лв,и същите изкупиха ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,ама сега Бойко като ги хвърля по арести и затвори реват.
  • 9 АБСУРДНО Е

    13 2 Отговор
    Сега остава и да освободят пенсионерите от армията и полицията, защото и заради тях се харчат данъците на народа напразно.
  • 10 Пенсионерите вън от армията

    12 1 Отговор
    Искаме референдум "За или против пенсионерите в армията"!
  • 11 Пенсионерите вън от армията

    8 1 Отговор
    Искаме референдум "За или против пенсионерите в армията"!

    Коментиран от #20

  • 12 марчело от марчелово

    6 3 Отговор
    Пунта мара - по закон можело финансиране само от физически лица - да бе да... Значи схемата е следната - Гербаджийска или БСП или ДПС приближена до властта фирма печели обществена поръчка на завишена цена, от така реализираната висока печалба плаща дивидент на подставения собственик, той си плаща данък дивидент и по-голямата част от парите ги дарява като физическо лице на партията кърмилница... и всичко е точно! А ние да ви изглеждаме да сме балъци?!
  • 13 Настрани

    2 7 Отговор
    Това ще удари точно тези които не трябва, няма да пострадат БСП, ГЕРБ или ДПС.
  • 14 Станю

    8 5 Отговор
    Туй са тъпотии! 11 или 1лв - спонсори бол!
  • 15 вуйчо Ваньо

    7 5 Отговор
    Ей най после, нека новият министър председател да се казва Бойко.
  • 16 висок

    4 6 Отговор
    Браво на Нинова. Няколко пъти предлага субсидията да е 1 лв, все се дърпаха, но ето ча ББойко клекна. Браво на БСП и Нинова! Браво Корни, здраво дръж, ти си мъж!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Batushka

    3 4 Отговор
    Аз съм прост и вие сте прости ...ама аз съм и хитър!На прост народ сто магистрали!
  • 19 Нисък

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "висок":

    Стига ни една лъжа и тя е в оставка!!! Точно Герб го внесоха в парламента да се разгледа след референдума...ама и тогава БСП (Нинова) го отхвърли...!!!! А сега ревнаха още по-здраво, защото хем и спират кранчето...хем има да връщат надвзетите........
  • 20 тъй де

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пенсионерите вън от армията":

    Eeeeeee...ама стига с тези референдуми.Малко да си починем.Като му дойде времето.
  • 21 НЕКОЙ

    0 0 Отговор
    Браво, Борисов !!!
  • 22 анализатор

    0 0 Отговор
    Една партия трябва да се издържа с членски внос а не със субсидии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове