15 096 50

"Нова телевизия" освободи Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Поредни промени в медийната група след смяната на собствеността

"Нова телевизия" освободи Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, съобщава "Свободна Европа". Те потвърждават информацията, но отказват коментар.

До прекратените договори се стигна след като в началото на месеца стана известно, че новото ръководство на медията е поставило пред избор Бенатова, Шикерова и Марин Николов (който е в отпуск). В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения.

Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

През април "Адванс медиа груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг груп". Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, а председател на съвета на директорите на "Нова Броудкастинг груп" стана Георги Домусчиев.

За изпълнителни директори на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев. Свободна Европа потърси за коментар Вяра Анкова, но тя не отговори на позвъняванията.

"Нова Броудкастинг груп" АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

След смяната на собствеността журналистите в Нова телевизия започнаха да говорят неофициално за цензура. Впоследствие част от тях разясниха случващото се и с имената си. Първи това направиха спортните журналисти от сайта „Гонг.бг“, които се оплакаха от „външна намеса“ в редакционната им политика.

След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на "Нетинфо", обяви в профила си във Фейсбук, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз".

Преди два дни с решение на Съвета на директорите на "Нетинфо" Христо Христов бе освободен от позицията изпълнителен директор. Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 КЛЮКАР

  166 5 Отговор
  На кое място бяхме в класацията за свобода на словото???

  Коментиран от #7, #10, #11, #26, #34

 • 2 мдаа

  154 13 Отговор
  ТАКА Е В СТРАНАТА НА МУТРИТЕ! МЛАДИТЕ ОЩЕ ЛИ СЕ ЧУДИТЕ ДАЛИ ДА БЯГАТЕ ОТ ТУКА?
 • 3 Само казвам

  162 5 Отговор
  Домусчиев е корумпиран и взима пари под масата за да илзлъчва или да не излъчва репортажи и разследвания. Уволнил е разследващите журналя защото те същите са разследвали него самия. Той свали Господарите от ефира защото в началото на годината се знаеше, че той ще купи телевизията. Няма никаква логика да свалиш едно от най-гледаните и рейтингови предавания от ефир - логиката е, че са му неудобни, точно както са и всички уволнени. Домусчиев след като придоби и Диема екстра и също така държи правата за бг първенството сега вдигна и цената на пакета Диема екстра. Освен това и той е подкупил КЗК да одобрят сделката. Пълен фарс и то очевиден.

  Коментиран от #18, #32

 • 4 Kasapina

  30 80 Отговор
  Браво на нова и двете не правиха ништо добро за хората а само мърсотия вместо да гонят полетиците по България те се занимаваха със бедните хора които бягаха от глат от България

  Коментиран от #35

 • 5 Прост народ

  107 12 Отговор
  Герберите завладяха още една тАлавизия
 • 6 Роко

  110 8 Отговор
  С новите собственици Нова отива на бунището.... само поръчки тип Близ и Пик1

 • 7 826

  37 6 Отговор

  До коментар #1 от "КЛЮКАР":

  Който плаща,той поръчва музиката.
 • 8 111

  90 4 Отговор
  Освен да я изтрием от каналите и да не се занимаваме. Да видим тогава кой какво е купил :)
 • 9 миролюб бенатов

  36 3 Отговор
  да вземе микрофона на Боко. Те са стари познати

  Коментиран от #48

 • 10 Кочо

  24 1 Отговор

  До коментар #1 от "КЛЮКАР":

  Второ. Отзад напред.
 • 11 гост

  46 4 Отговор

  До коментар #1 от "КЛЮКАР":

  След Конго и Заир според мен.

  Коментиран от #39

 • 12 Соня

  37 44 Отговор
  Тая Бенатова отдавна трябваше да я махнат не става Бенатова вън Бенатова вън
 • 13 Никой

  28 26 Отговор
  Така се постъпва с доказано корумпирани и платени от частни лица журналисти . Които има малко мозък и е следил ж.кариери на тези двете ще разбере защо им е бил предложен този вариант и в последствие са освободени .
 • 14 Асен

  20 17 Отговор
  Кой е уволнил ???Като Бенатова не става ?
 • 15 hmhmhm

  52 1 Отговор
  Прасета се вихрят навсякъде вече !
 • 16 FtF

  15 15 Отговор
  Като собственик те са в правото си да назначават и съкращават когото си поискат. Този манталитет от БНТ, започваш на 23 г. и се пенсионираш там и никой не ти прави проблема , че рейтинга пада и БНТ е на загуба 50 млн. трябва да се промени. Друг е въпроса за МЕДИЙНАТА СВОБОДА. Когато спре да се гледа дадена зависима телевизия и рейтинга и падне, сама ще си отиде или ще и се смени собственика. Ако има натиск от политиците нека излязат и кажа , а не само да се крия и проституират. Има много варианти да се покаже на обществото, че има политически натиск , а и Европа няма да остане благосклонна към такова поведение от управляващите .
 • 17 на onq му умря унуй

  51 2 Отговор
  В Домуз ТВ - само свинщини!
 • 18 Его

  30 3 Отговор

  До коментар #3 от "Само казвам":

  Купи си телевизия и уволнявай , назначавай които искаш , имаш пълно право на това . И БТВ и Нова облъчват българите с фалшиви новини и се съобразяват с политиката наложена ни от вън и в интерес на други държави без да показват и другата гледна точка за дадено събитие , чуждопоклонническа пропаганда и слагачество . Ще е интересно след промените в ръководството как ще се развие Нова ! Пророците и критиците да замълчат и да изчакат фактите сами да говорят на по-късен етап .
 • 19 БокоТикватаПроста

  27 0 Отговор
  КИРО ГЕЛА ТВ - IGNORE!!!!!!!!!!!!!!1111
 • 20 резултат без респект

  20 2 Отговор
  Всеки има личната свобода да избира за кого и къде да работи... Като е калпав работодателя, що се бутате да работите там... бегайте!
 • 21 Пипи

  29 3 Отговор
  Кой я гледа тази телевизия? Има CNN и други нормални телевизии. Да си я гледат Домусчиев.

  Коментиран от #36

 • 22 Данчо

  25 4 Отговор
  Още ли някой ги гледа? Вече само пенсиите гледат НОВА и БТВ.
 • 23 Брех

  16 2 Отговор
  Уволненията не са фатални - други телевизии бол. Интересни ще са новите НАЗНАЧЕНИЯ!
 • 24 123

  43 0 Отговор
  Тая свиня с помощта на Тиквата купи цяла България. От дребен пласьор стана едър бизнесмен.В Нова вече всичко е цензурирано....не се критикува властта и се пускан само хубави и немерни неща....удобни на управляващите и свинете.
 • 25 За да има безпристрастна журналистика

  9 4 Отговор
  Трябва медиите да са собственост само на журналисти. Нещо като адвокатските кантори в САЩ - като се докажеш и имаш опит, ставаш съдружник, а другите на договор. Така всеки ще иска да работи в свободна медия, ще гледа да си пази реномето и да си върши съвестно работата. И както има адвокатска колегия, трябва да има и журналистическа колегия, която да изключва поръчковите джурналя за да нямат право да манипулират.
 • 26 Стамат

  15 4 Отговор

  До коментар #1 от "КЛЮКАР":

  Някъде между Бурунди и Джибути сме в класацията по свобода на словото. След толкова години управление на ГРОБ ДПС и БКП и търпение от наша страна граничещо с дебелизъм нали не сте очаквали друо.
 • 27 Елена

  14 5 Отговор
  Кога ще махнат и Виктор Николаев и тоя не става защо го търпят този Виктор ?Вратата и да си ходи ??..

  Коментиран от #37

 • 28 Townboy

  24 3 Отговор
  Боко си купи национална телевизия точно преди местните избори.
 • 29 dedo

  18 1 Отговор
  Аз отдавна не гледам циг.анските телевизии БНТ,БТВ,Нова и ТАРАФ! Прекалено мазни и противни.Блажотиляк!
 • 30 ***********

  10 6 Отговор
  Те са добри журналисти ще си намерят веднага работа само нова те може да загуби.
 • 31 Язе предлагам...........

  14 2 Отговор
  Нова да вземат Сашо Диков , Кулезич , Бареков и професор Вучков.........
 • 32 Левски

  15 0 Отговор

  До коментар #3 от "Само казвам":

  Домусчиев е едно от лицата на собствениците на страната ни.Всичко става по-заповед.Като му зачислиха пристанищата първо беше оптимизацията на производството по руския модел.Един човек да върши колкото се може дейности и да е на граждански договор.Ама заслужаваме си го!
 • 33 ПУДЕЛИСТАН

  12 1 Отговор
  В територията на лижещите ПУДЕЛИ, всичко може да се очаква!
 • 34 Той ... !

  6 1 Отговор

  До коментар #1 от "КЛЮКАР":

  К'ва класация, к'ви 5 лв., к'во място, ... ??? Такива неща може да има в Тумбакту, но не и в БЪЛХАРИЯ !!!
 • 35 Петков

  5 1 Отговор

  До коментар #4 от "Kasapina":

  Тихо! Ти не си грамотен, няма нужда да си даваш мнението без никой да ти го иска. Върни се в трети клас и си трайкай
 • 36 Има

  0 1 Отговор

  До коментар #21 от "Пипи":

  Имаш ли представа колко хора гледат ефирна телевизия от гласоподавателите?
 • 37 Аделина

  2 0 Отговор

  До коментар #27 от "Елена":

  Ма тоз плужек им е добре дошъл. Некой с мозък какво ще го правят?
 • 38 Гост

  5 0 Отговор
  През април ,,Адванс медиа груп"на братя Домусчиеви финализира продажбата на Нова броудкастинг,това означава ,че са я продали,ако са я купили трябва да пише братя Домусчиеви финализираха покупката на Нова.
 • 39 Грешка ГоУема

  5 0 Отговор

  До коментар #11 от "гост":

  Ние сме на 111 място, на 89 място е Гвинея Бисау ( не знаех че има такава държава). на 90 място е Габон ( това държава ли е, и къде е) . Ето класацията на репортери без граници - https://rsf.org/en/ranking/2019 .

  Коментиран от #42

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 Ruthless

  3 0 Отговор
  заспал народец, тва е гавра! изтрийте тая скапана "телевизия" от телевизорите си, овчи народ!
 • 42 На правилното място сме

  0 3 Отговор

  До коментар #39 от "Грешка ГоУема":

  На 111 от 180. С какво сме по-добри от другите, че се учудваме, че не сме номер 1. Щатите като са на 49 какво ? А по почти всичко друго са 1-ви или 2-ри. И така подхвърлена класацията нищо не означава. Кой знае как е правена и колко е обективна ? И кой знае колко е разликата в някаква реална стойност между 10-ия и 110-ия. Може да се окаже, че е незначителна, но трябва да има подредба все пак

 • 43 Коментара

  4 0 Отговор
  М-ммммм чи ноу ясно! На Карфиол Петров тез двете му не требват, ся кат сложи Марчиту и рейтинга ши удари таваня!
 • 44 ИСТИНАТА

  4 0 Отговор
  СВИНЯТА ДОМУЗ ЧИЕВ разчиства терена от "вредни" журналисти. Налата се пълна тоталитарна цензура пред която тази от дядо ТОШОВО време изглежда хумористично.
 • 45 АНЕНЕРБЕ

  6 0 Отговор
  сПОСМНЯТЕ ЛИ СИ ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ НА Генка Шикерова ЗА ХАИТИ???? В него журналистката показва модела на КРАЖБА на дарените за бадстващото население стотици милиони долари идващи от света и от Европа!!! Спомняте ли си кой бе ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМИСАР отговарящ тогава за тези средства??? Казваше се КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА!!!! Винаги когато видя мазната и отвратителна физиономия на представителката на Световната банка се питам - НИМА Е СПРАВЕДЛИВО ДА ОКРАДЕШ ПОМОЩИТЕ ЗА БЕДСТВАЩИТЕ И ЗАРАДИ ТОВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В ШЕФ НА СВЕТОВНАТА БАНКА??!!!! Що за изроди са тези подобия на човешки същества??? Що за човек е Кристалина и изобщо човек ли е??
 • 46 ужас

  2 0 Отговор
  ББ се бетонирва.
 • 47 шумкар

  2 1 Отговор
  Че то е от ясно по ясно,Бойко си купи и четвъртата власт с покупката на Нова.
 • 48 Ново

  0 0 Отговор

  До коментар #9 от "миролюб бенатов":

  Чудя се как всичко знаят за герб и б борисов а нищо не споменават за своята си партия толкова ли са влюбени в герб всяка втора дума от лидера до последния член герб борисов той ли е наи великия
 • 49 ХХХ

  1 0 Отговор
  Не знам какви журналистки са и не ме интересува, щото и телевизия не гледам, обаче като гледам Миролюба мога да я люба!!
 • 50 соросоидни кърлежи

  0 0 Отговор
  бенатова като куковица ,все сменя медии, първо бтв ,после нтв, сега къде ...а инак помним как защитаваше имоти на гнсния "цар" кирчо...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.