12 Юни, 2019 14:33 20 523 50

"Нова телевизия" освободи Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

  • нова телевизия-
  • миролюба бенатова-
  • генка шикерова-
  • освобождаване

Поредни промени в медийната група след смяната на собствеността

"Нова телевизия" освободи Миролюба Бенатова и Генка Шикерова - 1

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, съобщава "Свободна Европа". Те потвърждават информацията, но отказват коментар.

До прекратените договори се стигна след като в началото на месеца стана известно, че новото ръководство на медията е поставило пред избор Бенатова, Шикерова и Марин Николов (който е в отпуск). В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения.

Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

През април "Адванс медиа груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг груп". Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, а председател на съвета на директорите на "Нова Броудкастинг груп" стана Георги Домусчиев.

За изпълнителни директори на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев. Свободна Европа потърси за коментар Вяра Анкова, но тя не отговори на позвъняванията.

"Нова Броудкастинг груп" АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

След смяната на собствеността журналистите в Нова телевизия започнаха да говорят неофициално за цензура. Впоследствие част от тях разясниха случващото се и с имената си. Първи това направиха спортните журналисти от сайта „Гонг.бг“, които се оплакаха от „външна намеса“ в редакционната им политика.

След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на "Нетинфо", обяви в профила си във Фейсбук, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз".

Преди два дни с решение на Съвета на директорите на "Нетинфо" Христо Христов бе освободен от позицията изпълнителен директор. Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЛЮКАР

    166 5 Отговор
    На кое място бяхме в класацията за свобода на словото???

    Коментиран от #7, #10, #11, #26, #34

  • 2 мдаа

    155 13 Отговор
    ТАКА Е В СТРАНАТА НА МУТРИТЕ! МЛАДИТЕ ОЩЕ ЛИ СЕ ЧУДИТЕ ДАЛИ ДА БЯГАТЕ ОТ ТУКА?
  • 3 Само казвам

    162 5 Отговор
    Домусчиев е корумпиран и взима пари под масата за да илзлъчва или да не излъчва репортажи и разследвания. Уволнил е разследващите журналя защото те същите са разследвали него самия.
    Той свали Господарите от ефира защото в началото на годината се знаеше, че той ще купи телевизията. Няма никаква логика да свалиш едно от най-гледаните и рейтингови предавания от ефир - логиката е, че са му неудобни, точно както са и всички уволнени.
    Домусчиев след като придоби и Диема екстра и също така държи правата за бг първенството сега вдигна и цената на пакета Диема екстра. Освен това и той е подкупил КЗК да одобрят сделката. Пълен фарс и то очевиден.

    Коментиран от #18, #32

  • 4 Kasapina

    30 81 Отговор
    Браво на нова и двете не правиха ништо добро за хората а само мърсотия вместо да гонят полетиците по България те се занимаваха със бедните хора които бягаха от глат от България

    Коментиран от #35

  • 5 Прост народ

    107 12 Отговор
    Герберите завладяха още една тАлавизия
  • 6 Роко

    110 8 Отговор
    С новите собственици Нова отива на бунището.... само поръчки тип Близ и Пик1
  • 7 826

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    Който плаща,той поръчва музиката.
  • 8 111

    90 4 Отговор
    Освен да я изтрием от каналите и да не се занимаваме. Да видим тогава кой какво е купил :)
  • 9 миролюб бенатов

    36 3 Отговор
    да вземе микрофона на Боко. Те са стари познати

    Коментиран от #48

  • 10 Кочо

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    Второ. Отзад напред.
  • 11 гост

    46 4 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    След Конго и Заир според мен.

    Коментиран от #39

  • 12 Соня

    37 44 Отговор
    Тая Бенатова отдавна трябваше да я махнат не става Бенатова вън Бенатова вън
  • 13 Никой

    28 26 Отговор
    Така се постъпва с доказано корумпирани и платени от частни лица журналисти . Които има малко мозък и е следил ж.кариери на тези двете ще разбере защо им е бил предложен този вариант и в последствие са освободени .
  • 14 Асен

    20 17 Отговор
    Кой е уволнил ???Като Бенатова не става ?
  • 15 hmhmhm

    52 1 Отговор
    Прасета се вихрят навсякъде вече !
  • 16 FtF

    15 15 Отговор
    Като собственик те са в правото си да назначават и съкращават когото си поискат. Този манталитет от БНТ, започваш на 23 г. и се пенсионираш там и никой не ти прави проблема , че рейтинга пада и БНТ е на загуба 50 млн. трябва да се промени. Друг е въпроса за МЕДИЙНАТА СВОБОДА. Когато спре да се гледа дадена зависима телевизия и рейтинга и падне, сама ще си отиде или ще и се смени собственика. Ако има натиск от политиците нека излязат и кажа , а не само да се крия и проституират. Има много варианти да се покаже на обществото, че има политически натиск , а и Европа няма да остане благосклонна към такова поведение от управляващите .
  • 17 на onq му умря унуй

    51 2 Отговор
    В Домуз ТВ - само свинщини!
  • 18 Его

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само казвам":

    Купи си телевизия и уволнявай , назначавай които искаш , имаш пълно право на това . И БТВ и Нова облъчват българите с фалшиви новини и се съобразяват с политиката наложена ни от вън и в интерес на други държави без да показват и другата гледна точка за дадено събитие , чуждопоклонническа пропаганда и слагачество . Ще е интересно след промените в ръководството как ще се развие Нова ! Пророците и критиците да замълчат и да изчакат фактите сами да говорят на по-късен етап .
  • 19 БокоТикватаПроста

    27 0 Отговор
    КИРО ГЕЛА ТВ - IGNORE!!!!!!!!!!!!!!1111
  • 20 резултат без респект

    20 2 Отговор
    Всеки има личната свобода да избира за кого и къде да работи... Като е калпав работодателя, що се бутате да работите там... бегайте!
  • 21 Пипи

    29 3 Отговор
    Кой я гледа тази телевизия? Има CNN и други нормални телевизии. Да си я гледат Домусчиев.

    Коментиран от #36

  • 22 Данчо

    25 4 Отговор
    Още ли някой ги гледа?
    Вече само пенсиите гледат НОВА и БТВ.
  • 23 Брех

    16 2 Отговор
    Уволненията не са фатални - други телевизии бол. Интересни ще са новите НАЗНАЧЕНИЯ!
  • 24 123

    43 0 Отговор
    Тая свиня с помощта на Тиквата купи цяла България.
    От дребен пласьор стана едър бизнесмен.В Нова вече всичко е цензурирано....не се критикува властта и се пускан само хубави и немерни неща....удобни на управляващите и свинете.
  • 25 За да има безпристрастна журналистика

    9 4 Отговор
    Трябва медиите да са собственост само на журналисти. Нещо като адвокатските кантори в САЩ - като се докажеш и имаш опит, ставаш съдружник, а другите на договор. Така всеки ще иска да работи в свободна медия, ще гледа да си пази реномето и да си върши съвестно работата. И както има адвокатска колегия, трябва да има и журналистическа колегия, която да изключва поръчковите джурналя за да нямат право да манипулират.
  • 26 Стамат

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    Някъде между Бурунди и Джибути сме в класацията по свобода на словото. След толкова години управление на ГРОБ ДПС и БКП и търпение от наша страна граничещо с дебелизъм нали не сте очаквали друо.
  • 27 Елена

    14 5 Отговор
    Кога ще махнат и Виктор Николаев и тоя не става защо го търпят този Виктор ?Вратата и да си ходи ??..

    Коментиран от #37

  • 28 Townboy

    24 3 Отговор
    Боко си купи национална телевизия точно преди местните избори.
  • 29 dedo

    18 1 Отговор
    Аз отдавна не гледам циг.анските телевизии БНТ,БТВ,Нова и ТАРАФ! Прекалено мазни и противни.Блажотиляк!
  • 30 ***********

    10 6 Отговор
    Те са добри журналисти ще си намерят веднага работа само нова те може да загуби.
  • 31 Язе предлагам...........

    14 2 Отговор
    Нова да вземат Сашо Диков , Кулезич , Бареков и професор Вучков.........
  • 32 Левски

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само казвам":

    Домусчиев е едно от лицата на собствениците на страната ни.Всичко става по-заповед.Като му зачислиха пристанищата първо беше оптимизацията на производството по руския модел.Един човек да върши колкото се може дейности и да е на граждански договор.Ама заслужаваме си го!
  • 33 ПУДЕЛИСТАН

    12 1 Отговор
    В територията на лижещите ПУДЕЛИ, всичко може да се очаква!
  • 34 Той ... !

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    К'ва класация, к'ви 5 лв., к'во място, ... ??? Такива неща може да има в Тумбакту, но не и в БЪЛХАРИЯ !!!
  • 35 Петков

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Kasapina":

    Тихо! Ти не си грамотен, няма нужда да си даваш мнението без никой да ти го иска. Върни се в трети клас и си трайкай
  • 36 Има

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пипи":

    Имаш ли представа колко хора гледат ефирна телевизия от гласоподавателите?
  • 37 Аделина

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Елена":

    Ма тоз плужек им е добре дошъл. Некой с мозък какво ще го правят?
  • 38 Гост

    5 0 Отговор
    През април ,,Адванс медиа груп"на братя Домусчиеви финализира продажбата на Нова броудкастинг,това означава ,че са я продали,ако са я купили трябва да пише братя Домусчиеви финализираха покупката на Нова.
  • 39 Грешка ГоУема

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ние сме на 111 място, на 89 място е Гвинея Бисау ( не знаех че има такава държава). на 90 място е Габон ( това държава ли е, и къде е) . Ето класацията на репортери без граници - https://rsf.org/en/ranking/2019 .

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ruthless

    3 0 Отговор
    заспал народец, тва е гавра! изтрийте тая скапана "телевизия" от телевизорите си, овчи народ!
  • 42 На правилното място сме

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Грешка ГоУема":

    На 111 от 180. С какво сме по-добри от другите, че се учудваме, че не сме номер 1. Щатите като са на 49 какво ? А по почти всичко друго са 1-ви или 2-ри.
    И така подхвърлена класацията нищо не означава. Кой знае как е правена и колко е обективна ? И кой знае колко е разликата в някаква реална стойност между 10-ия и 110-ия. Може да се окаже, че е незначителна, но трябва да има подредба все пак
  • 43 Коментара

    4 0 Отговор
    М-ммммм чи ноу ясно! На Карфиол Петров тез двете му не требват, ся кат сложи Марчиту и рейтинга ши удари таваня!
  • 44 ИСТИНАТА

    4 0 Отговор
    СВИНЯТА ДОМУЗ ЧИЕВ разчиства терена от "вредни" журналисти.
    Налата се пълна тоталитарна цензура пред която тази от дядо ТОШОВО време изглежда хумористично.
  • 45 АНЕНЕРБЕ

    6 0 Отговор
    сПОСМНЯТЕ ЛИ СИ ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ НА Генка Шикерова ЗА ХАИТИ???? В него журналистката показва модела на КРАЖБА на дарените за бадстващото население стотици милиони долари идващи от света и от Европа!!! Спомняте ли си кой бе ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМИСАР отговарящ тогава за тези средства??? Казваше се КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА!!!! Винаги когато видя мазната и отвратителна физиономия на представителката на Световната банка се питам - НИМА Е СПРАВЕДЛИВО ДА ОКРАДЕШ ПОМОЩИТЕ ЗА БЕДСТВАЩИТЕ И ЗАРАДИ ТОВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В ШЕФ НА СВЕТОВНАТА БАНКА??!!!! Що за изроди са тези подобия на човешки същества??? Що за човек е Кристалина и изобщо човек ли е??
  • 46 ужас

    2 0 Отговор
    ББ се бетонирва.
  • 47 шумкар

    2 1 Отговор
    Че то е от ясно по ясно,Бойко си купи и четвъртата власт с покупката на Нова.
  • 48 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "миролюб бенатов":

    Чудя се как всичко знаят за герб и б борисов а нищо не споменават за своята си партия толкова ли са влюбени в герб всяка втора дума от лидера до последния член герб борисов той ли е наи великия
  • 49 ХХХ

    1 0 Отговор
    Не знам какви журналистки са и не ме интересува, щото и телевизия не гледам, обаче като гледам Миролюба мога да я люба!!
  • 50 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    бенатова като куковица ,все сменя медии, първо бтв ,после нтв, сега къде ...а инак помним как защитаваше имоти на гнсния "цар" кирчо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове