17 Юни, 2019 00:02 2 318 36

Едва 3872 кучета са осиновени през 2018 г.

  • куче-
  • бездомни-
  • осиновени

Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата.

През миналата година са заловени 21 721 кучета, от които 3872 са осиновени, съобщиха от пресслужбата на правителството. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе.

Това става ясно от приетия от правителството отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Регистрираните приюти са 52, с 5 повече от 2017 г. Общият брой на преброените бездомни кучета е 26 199.

Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата. Съгласно Закона за защита на животните, съответната Областна дирекция по безопасност на храните налага административна глоба или издава предписание.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    22 18 Отговор
    Тия кучета да не са хора да ги осиновявате?😂

    Коментиран от #3

  • 2 Фердинанд

    11 3 Отговор
    Не бе това е от звеното за спец операции осиновено от тиквата , да троши наред за малко пумия
  • 3 Мен

    15 23 Отговор

    До коментар #1 от "Еее":

    Със сигурност са повече от теб,злобно човече.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Pompev

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Мен":

    Xuxuxu ne obbizhdai be
  • 5 Pompev

    1 2 Отговор
    Imah zabrana zashto be sedlarov admin
  • 6 дани

    13 6 Отговор
    Бройката е много повече в тази статистика са преброени само животните осиновени от приютите но не и ъези които хората прибират директно от улицата имам няколко приятели които прибраха тази година кученца от улицата а две приятелки прибират почти ежемесечно и им намират дом в чужбина предимно в германия но процедурата е малко сложна и правят големи саможртви за да им помогнат за което заслужават моите адмирации

    Коментиран от #18

  • 7 Злобко

    20 9 Отговор

    До коментар #3 от "Мен":

    Защо нападаш така човека кучетата били повече човек от него, ааааа досетих се ти си от тези които правят секс с кучета щом мислиш така.😅😅😅😅😅😅😅

    Коментиран от #15

  • 8 Дядо

    20 3 Отговор
    По-добре се погрижете за самотните , бедни и нещастни хора !

    Коментиран от #17

  • 9 Аттила

    5 4 Отговор
    Кучето, коня и човека , са най-доверените приятели на човека! 1вото има разум, второто инстиккт , 3-то и дветете? За разлика от хората и Борислав Попов! Те не познават парите!
  • 10 Глад и мизерия

    10 7 Отговор
    Много малко виетнамци са останали в страната.
  • 11 кучегон

    6 1 Отговор
    Окучевени: -Ела, на мама...
  • 12 Ефтаназия

    9 8 Отговор
    И тва е
  • 13 смърт

    7 10 Отговор
    за кучетата
  • 14 Куче

    10 6 Отговор
    ДААА, КУЧЕТАТА В ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ СА НАЙ-ВАЖНИ, да им се повишат пенсиите и безплатни лекарства за тях... и учебници
  • 15 111

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Злобко":

    S maikati

    Коментиран от #20

  • 16 Тъп

    11 3 Отговор
    И трите ми песа са директно взети от улицата.Няма по вярно и любвеобвилно животно от тях.Някои двукраки индивиди като им омръзне новият подарък тъй като не могат да захвърлят в гардероба или на тавана го натирват на улицата.Те така.МНогото кучета на улицата са от животинки натирени от нас.Не са паднали от Марс.
  • 17 Тъп

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо":

    Деди хората има разум за разлика от кучетата..Тъй като държавата не се грижи за поданиците си (според теб),редно е наследниците ти да се грижата за теб.А четириноготе е нужна регулация на популацията им.Не избиване (както биха желали некои тук,а кастрация).И НАЙ ВЕЧЕ НЕ КУПУВАЙТЕ КУЧЕТА ЗА ПОДАРЪК.ТОВА Е ВЪЗМОжНИЯТ НАЙ-ЛОШият ПОДАРЪК.За да няма после поредното натирено животно.
  • 18 верваме

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "дани":

    Бройката е много по-малка от статистиката, защото има много "добри" хорица, които "осиновяват животното и още на същия ден го пускат на улицата!

    Коментиран от #24

  • 19 1234

    2 1 Отговор
    Всеки знае че в западна европа кучета и котки по улиците няма. Но кой герберски кмет не знае защо? Защото не ги интересува вече 10 г.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Йозеф

    5 0 Отговор
    Програмата "Кастрирай и върни" не работи, бездомните кучета са като коврите - всеки ги обича, ама никой не ги прибира вкъщи. Може да се вземе челен опит от държави, в които няма бездомни животни.
  • 22 Гневен.

    1 3 Отговор
    Ех че го нахрани това нещо мен ме съмнява че е мелез между човек и куче жалко че незнае кой е баща му защото майкаму като е била разгонена е имало поне 10 кучета около нея.

    Коментиран от #23

  • 23 Злобко

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гневен.":

    Ха ха ха благодаря ти приятелю така е.
  • 24 дани

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "верваме":

    Да за жалост има и такива случаи и такива познавам мислят си че правят гилямо добро
  • 25 Гладен-пенсионер.

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Злобко":

    Ха ха само да питам че правят ли презервативи за кучета сигурно са по скъпи от хляба брейк някой за какво си дават парите...

    Коментиран от #26

  • 26 Злобко

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гладен-пенсионер.":

    Да ти кажа и аз незнам трабва да питаш някой от кучкарите тук поне половината знаят и имат опит в това питай направо онова нещо с коментар 3.
  • 27 кучешки живот

    2 3 Отговор
    Няма такава "нация", те хората едва преживяват, особено пенсионерите и болните, а те се загрижили за кучетата!?
    БЪЛХАРИСТАН, това трябва да е новото име на европейския русофилистичен кенеф.
    В Бълхария кучето придоби статут на "свещена крава", като в Индия, мизерници.
  • 28 кучешки живот

    3 1 Отговор
    Между другото, най-големите развъдници на бездомни кучета са циганските махали.
    Кой не е виждал циганска каруца с кучета, или клошари, покрай тях винаги има по няколко крастави и бълхливи псета.
    Кво прави държавата?
    Нищо, само брои кучетата.
  • 29 гарван

    2 1 Отговор
    Кучешка държава,начело с кучкар номер едно в света! Кучешки закони,а хората кучетата да ги ядът! Е затова не ни искат в Европа,защото в Европа тези породи кучета-убийци са забранени и по улиците няма помияри,а тука има. така ,че сърдете се на чичко шорош и не плачете по форумите!
  • 30 хан Крум

    3 2 Отговор
    Те искат парите от държава, от Европа и от други милостиви идиоти, за които човешкият живот е нищо, кучешкият е важен. Идиоти - на сметката ви се пишат вече три изядени жени, две изядени деца (циганчетата дори не броим!) и един професор. Това само за десетина години. Колко още искате да бъдат изядени от нас и колко още хиляди трябва да са ухапани, за да мирнете? Дали ще ви заболи и колко ще ви заболи, ако унищожим глутниците? Ще ви заболи ли толкова, колкото го е боляло професора?
    Най-накрая се чу - отвъд голямата лъжа, че смъртта на кучетата няма да помогне за проблема. Ще помогне - смърт и големи глоби за изхвърлено куче - това е навсякъде, където няма кучета. Просто е - вече ви го предложиха официално - ако до месец едно куче не бъде осиновено, то трябва да се приспива хуманно. Който обича кучета, да ги вземе всичките и да ги гледа на село, без да ги пуска отвъд двора си. Но кучета, които никой не иска, просто не бива да има. Те са заплаха - дори и само едно дете да ухапеха,
    в нормална страна щяха да ги приспят
    Но България не е нормална страна - показах преди време как кучетата убийци на баба Гена от Ловеч не бяха приспани. Някой ги спаси така, както не спаси старата жена.
  • 31 кклл

    3 0 Отговор
    Политиците лъжат директно, когато става дума за кучетата. Отлагат проблема с четири години, после се сменят и новите отново отлагат проблема след четири години. Дори отчасти не се решава дори когато имаме труп. Дори да се опитаме да го решим - ще има живи вериги, които пречат на решаването на проблемите. Това място е сбъркано, има му нещо.
    На кучетата трябва да се даде шанс - един месец. След това те на улицата трябва да се третират като плъхове и други вредители - много опасни за децата и старите хора - точно колкото пияните шофьори например. И далаверата трябва да свърши. Не искаме още четири години да ни лъжете. , направете зоополиция както е в САЩ. Ще спечели общината много повече пари и хората ще са спокойни и работа ще осигурите. От глобички : за куче без намодник,за акане на улицата ,за кученце без паспорт....по 50левчета или по 100левчета за повторно нарушение и хората ще се научат на отговорност и дисциплина. Но на вас май по ви харесва анархията защото по лесно се краде от програмки и проектчета??
  • 32 кметица Цоца

    1 1 Отговор
    Проблемът с кучетата е една от най -доходните далавери на всяка община.Когато се гласува годишният бюджет се заделят за проблема средства-/суха пара/ ,ако на следващата година проблема се реши то отпада и отпускането на пари,затова проблема се подържа и така година след година -до края на света-елементарно Уотсън. Нещо подобно като проблема с дупките по пътищата, прблема с ромите,проблема с мигрантите....ИМА ПРОБЛЕМ-ИМА ПАРИ. Кучешкият терор е част от геноцидът над българите финансиран от запада. Заедно с войната по пътищата,циганския терор,мигрантския терор,закриване на армията,здравеопазването и правохранителните органи всичко води до превръщането на една държава в територия командвана от чужди корпорации и агенти.
  • 33 Кейн

    3 1 Отговор
    Без закон за ПЪЛНА ЗАБРАНА на опасни породи кучета не може да се мине. Става въпрос за развъждане на опасни ЗВЕРОВЕ! Също така опасно куче е всяка порода, от която има оплакване на съседи, те също да се отнемат и унищожават! Например глобата за притежание на опасна порода куче в Англия е 5000 паунда плюс до 6 месеца затвор. Кучето се изземва от полицията и се унищожава. Присъдите срещу собственици на агресивни кучета могат да бъдат до 14 години затвор. Забранени породи кучета в Англия са: Pit Bull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Braziliero. Освен листата със забранени породи опасни кучета, за опасно се счита и всяко куче с опасно поведение на обществено място. Потърсете на wikipedia за Dangerous Dogs Act 1991 Защо въобще е възможно отглеждане на кучета по блоковете? Те лаят нощес и пречат на околните! Просто не трябва да се позволява това, а при нарушение, освен глоба, кучето се отнема и унищожава!
  • 34 Morgoth

    4 1 Отговор
    Интересно колко от осиновените наистина получават грижа и отговорност, а не като онова дето скоро го газиха - осиновено, заедно с още няколко от активистка, която след това ги храни, но ги оставя да ходят свободно по улицата.
  • 35 Дрон.

    1 1 Отговор
    Искам да зарадвам всички кучкари фирма ДЮРЕКС пусна нова серия превзервативи за кучета желая ви приятен и безопасен секс с вашите любимци . Все е нещо поне няма да разнасяте болести.
  • 36 Бай Кремаклийко.

    1 1 Отговор
    Едно от хубавите неща на комунистите беше че трепеха помиарите без да питат никого разберете бе хора за да живеем добре България трябва да бъде изчистена от всички помияри били то хора или кучета или кучкари.😂😂😂😂😂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове