13 Юни, 2019 17:15 1 801 12

„Царските конюшни“ в центъра на София са оставени да се рушат (СНИМКИ)

  • царски конюшни-
  • софия-
  • разрушения

Oт министерството на културата така и не им предоставиха статут на паметник на културата от „национално значение“

„Царските конюшни“ в центъра на София са оставени да се рушат (СНИМКИ) - 1

Обещанието на министър Боил Банов да направи художествена галерия или музей в най-голямата от сградите на този забележителен архитектурен комплекс „Царските конюшни“ и до днес си остава неизпълнено, констатират от сдружение „Зограф“.

Столична община вече месеци наред настоятелно изисква от Министерство на културата да обяви сградите на бившите „Царски конюшни“ в центъра на София за недвижима културна ценност с категория от „национално значение“ с цел те да бъдат опазени и съхранени, но подчинените на министър Банов така и не предприемат необходимите действия в тази насока, алармират от сдружение „Зограф“.

Само след месец се навършва една година от избухването на зловещия пожар, при който една от най-големите сгради в Царските конюшни почти изцяло изгоря, след като покривът ѝ се запали по тъмна доба. За всичките тези изминали месеци след пожара чиновниците в Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) обаче така и не намериха време, за да „задвижат“ и да доведат най-сетне до успешен завършък процедурата по предоставянето на статут на паметник на културата от “национално значение“ на този знаков исторически обект, подчертават от гражданското сдружение. Като естествен резултат от проявеното чиновническо безхаберие, Царските конюшни продължават да се саморазрушават, много от прозорците в сградите на комплекса направо липсват и съвсем не е изключено поради тази явна безстопанственост и пълна разруха много скоро там отново да избухне опустошителен пожар, причинен от неизвестен извършител, посочват от сдружение „Зограф“.

„Спасяването на тази знакова старина винаги е било от изключително значение за паметта на София, но и за паметта на България. Това е национална светиня“, каза неотдавна пред медиите заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Спасяването на бившите Царски конюшни обаче изглежда не е приоритет за екипа на министър Банов, щом чиновниците в културното ведомство и експертите от НИНКН така и не предприемат реални действия за опазването на този емблематичен архитектурен ансамбъл, с което де факто го обричат на гибел, допълват от гражданското сдружение.

Не се изпълни, уви, и обещанието на министър Боил Банов да поиска от МВР най-голямата сграда от Царските конюшни, за да бъде направен в нея един сериозен музей или една голяма художествена галерия, констатират с огорчение от сдружение „Зограф“.

Към днешна дата държавните служители в културното министерство вече се готвят за дългите си платени летни отпуски и хич не им е до тревожното състояние на някогашните Царски конюшни, но въпреки това те не бива да забравят за ангажимента си да предоставят най-сетне на този архитектурен комплекс статут на паметник на културата от национално значение, отбелязват от гражданското сдружение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    4 1 Отговор
    Ами къде е височеството, да вземе да ги ремонтира, нали реве че са негови!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трън

    11 1 Отговор
    Това е целта. Като паднат, изгорят или кой знае какво, ще построят на тяхно място Мол.
  • 4 Све

    6 0 Отговор
    Тъпа държава
  • 5 koko

    3 3 Отговор
    Ами да вземат да ги съборят най накрая тези велики паметници (кочини) на културата. Да построят каквото и да е или да озеленят и да направят градинка, тези площи така са абсолютно неизползваеми за града.
  • 6 Запознат

    5 0 Отговор
    Крайно време е да се разбере, че чиновниците нищо не могат да направят, ако министърът и назначения от него управленски състав не разрешат да се оформи предложение и да се внесе за обсъждане одобрение. Те са тези, които спират промяната на статута на сградата, тъй като вероятно терена е вече обещан и поредната комисионна е получена от когото трябва...
  • 7 чиче

    5 1 Отговор
    Платено е разрухата да прдьлжи до построяванено на офис центьр

    Коментиран от #8

  • 8 дани

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "чиче":

    ало банов защо не ги обяви за памегник на културата?
  • 9 Хубаво място

    1 0 Отговор
    Ще се изчака известно време и ще се даде на когото трябва. Да прави каквото е решил. А вие, граждани, да мълчите! Нямате думата!
  • 10 Елате ни вижте!

    1 0 Отговор
    Най-добре да дадат терена на "специалистите", които оправиха "Граф Игнатиев"! Какво поле за изява, не перки, цели акули могат да изградят. Какво говорим, цял "Джурасик парк" с атракции! Еха-а!
  • 11 психиатър

    4 0 Отговор
    Какви царе, какви конюшни в София и какви коне са ви подгонили ненормалници??? Бързо в лудницата... прибирайте се всички!!!! Край на домашните отпуски.
  • 12 Арт Екс и ЦЦ ООД

    0 0 Отговор
    Още малко, после 150 етажен небостъргач, лъскав и целия изписан с Псалми, а за "отличниците" персонален асансьор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове