Last news in Fakti

14 Юни, 2019 11:11 3 763 30

Защо скачат цените на горивата?

  • горива-
  • цени-
  • бензин-
  • дизел

Експерти: Няма аномалия, дори плащаме най-малко

Защо скачат цените на горивата? - 1

На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В ефира на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ариман

    65 2 Отговор
    Защото все още няма обесени политици.

    Коментиран от #2, #17

  • 2 Краси

    48 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ариман":

    А трябва... Колкото по-скоро, толкова по-добре...

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Благой

    42 2 Отговор
    Петрола падна с близо 15% ама цената на бенза....нито стотинка надолу...
    Новите поробители са тук.
  • 6 Коментара

    23 1 Отговор
    Май няма какво да се коментира толкова... както обясняваше един човечец по телефона на интернет провайдъра си в запис разпространен в мрежата преди години - "Ще те вържа за колата и ще те влача из целия град, да видят хората с какъв боклук имам работа..." цитирал съм по спомен, смисалът е ясен...
  • 7 Doni Brasko

    37 1 Отговор
    Цените на горивата се качват, защото сме един много малък, но за сметка на това много прост народ. Защото сме безгръбначни плужеци. Защото още не се е родил този дето може да е.е, толкова, колкото ние можем да издържим.
  • 8 Салкъм

    25 2 Отговор
    Стига лъжи искаме правосъдие! Няма вечно да крадете пиявици мръсни. Разстрел за вас!
  • 9 мангалезич

    7 15 Отговор
    Днес заредих при Марешки, бензин и дизел х 1.99лв. , какво поскъпване сънувате ?

    Коментиран от #23

  • 10 Gost

    9 7 Отговор
    Не може хем да е пазарна икономика, хем комунизъм. Избрахме си да има банани целогодишно пред евтините енергоносители.
  • 11 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор
    ...кой НЕ скача е червен!!!!!!И горивата не искали да са ,,комунисти,,!Демократична пазарна придобивка.
  • 12 Щот боко първи

    11 1 Отговор
    Иска да е трилионер
  • 13 Тиквата

    8 2 Отговор
    Защото наближават избори и масово се вдига всичко. Навсякъде плъзнали ченгета безкруполни. Дерат народа за щяло и не щяло. Защо му е на България тая Цигано мутренско демокрация. МУТРИТЕ ПРОДАЛИ БЪЛГАРИЯ ЦРЕЗ ТЪИНИТЕ НИ СЛУЖБИ НА СОРОС ОИ И Цру. Ни управляват малиумници. Като Цветанов и цялата Герберска мафия. На 2 месеца ходят на курсове да ги учат как да лъжТ и грабят народа. Като оня откачалка. Дето карала 90 год. Баби да работят. ПАВЛОВА. НЕНАСИТНАТА. БЕЗПОНЯТНИЦА.
  • 14 Ариман

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Краси":

    Задължително е да бъдат ликвидирани всички партии ако искаме да има промяна и да живеем нормално. При население от 6.5 милиона души имаме 420 партии е това е световен рекорд .
  • 15 Ваща леля

    20 1 Отговор
    Това че цените на горивата у нас са най ниски в европа, като го чуя и ми идва да скърша вратлето на тоя дето го казва, как никои от тия малоумници не погледна че и доходите в тая държава са най ниски в ес

    Коментиран от #26

  • 16 Boko

    15 0 Отговор
    В Европа паднаха цените с по 10 цента, в Бг гледат да тарашат колкото могат.
  • 17 Вальо златев национален предател

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ариман":

    А Вальо златев що не го утрепаме това мекере Руско?
  • 18 1234а

    6 7 Отговор
    Цените паднаха с 5-7ст. през изминалите 2 седмици. Защо се пишат статти с такова съдържание.
  • 19 Жоро

    9 0 Отговор
    Защото няма държавност, а само комисионни.
  • 20 Лилохономо

    14 0 Отговор
    Ибахти лъжците. Вав Испания литър дизел е точно едно евро и осем цента. Вав бг били най евтините горива хаха
  • 21 Трой

    10 0 Отговор
    Винаги съм искал да попитам нашите политици защо след като има еднакво данъчно облагане на горивата в България и Германия във втората няма венетки а в нашата родина плащаме по 97 лева. Как с данъците събирани от продажбата на горива в Германия се поддържат толкова хиляди километри магистрали и селски пътища а тук все парите не стигат?
  • 22 Цецо

    8 0 Отговор
    72.18 - последна цена на фючърса /сорт Брент/ за 01.05.2019,
    61.31 е към вчера - 13.06.2019г., къде по бензиностанциите виждате следване на пазарните цени??? Има ли намаление на цените с 15%??? Мошеници!!!
  • 23 Коментара

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "мангалезич":

    Мойто момче ако искаш се къпи в "онова нещо" което се продава във VM .... след едномесечни тестове с A100 от VM в сревнение с А98 от друга верига разликата която останових е от 70 до 95 км по-дълъг пробег с А98 от друга верига .... за А95 дори не искам да си помислям....всъщност А95 заредих за последно в Гърция преди три години и не беше лош... Та зареждай си, къпи се каквото искаш само не споменавай тоя боклук публично, излагаш се!
  • 24 Гледач

    0 0 Отговор
    Идват избори .Като се вдигне горивото разликата ще прати изборите.Тоест ще ги купят
  • 25 Gost

    1 0 Отговор
    На мен ли само ми се струва, че само в България цените на дизела са по скъпи от бензина. Това нормално ли е, при положение, че производствената цена на дизела е доста по-малка. Какви са тези акцизи какви са тези чудесии. Или говорим просто за картел.
  • 26 ваща стринка

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ваща леля":

    Ти на каква цена ще продаваш бензина,след като си за правда и свобода.
  • 27 Да да

    0 1 Отговор
    Сега е момента да вдигнем акциза. Поне парите ни ще влизат в бюджета.
  • 28 Пламен

    1 0 Отговор
    Има една българска поговорка която гласи "Наведена глава меч не е сече".Докато се нареждаме винаги ще е така
  • 29 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Проклети изроди,нямам думи,все намират причина и оправдание за грабежа на българи,дано да пукнете дано всички до един и да се удавите в дизела и бензина.Управляващите за последните 30години ще влязат в историята като най големи бандите. Живков ряпа да яде...
  • 30 1122

    0 0 Отговор
    Преди няколко години когато петрола беше стигнал цена 200 долара,у нас дизела беше 2.60 лв.,сега петрола е 62 долара, а дизела е 2.29 лв евтиния дизел.На тоя специалист трябва да му заврем дипломата отзад,дето ги разправя тия глупости.Паднали били цените.Ще паднат ами ако са му увеличили заплатата с хиляда лева,тъпанар,такива като него трябва с камани да го утрепеме идиота му с идиот.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове