Last news in Fakti

14 Юни, 2019 17:55 2 448 21

Шефът на турския Дианет е на посещение в България

  • турция-
  • дианет-
  • посещение-
  • българия-
  • али ербаш

Проф. д-р Али Ербаш е в страната ни за официални срещи

Шефът на турския Дианет е на посещение в България - 1
Източник: БГНЕС

Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р Али Ербаш е в България за официални срещи, съобщават редица турски медии, предава offnews.bg.

Той е посрещнат на софийското летище от посланика на Анкара у нас Хасан Улусой и главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи. След церемонията по посрещането гостът е приет в турското посолство. Програмата му предвижда среща с Мустафа Хаджи и посещение във Висшия ислямски институт в София.

Според официалното съобщение, в плановете за визитата му е включена и голямата обедна петъчна молитва в софийската джамия Баня баши, която трябва той да води. Въпреки, че проф. Али Ербаш пристигна още вчера в София, за посещението на висшия ислямски духовник у нас до късния следобед в петък нямаше съобщение в сайта на Главното мюфтийство, нито в този на турското посолство.

Мюфтии от Балканите, посланици и консули на Турция се очаква да пристигнат в Хасково за официалното откриване на Ески джамия, която е най-старата действаща на Балканския полуостров, съобщава днес сайтът Haskovo.net. Храмът е бил затворен за основен ремонт, продължил година и половина, а средствата са осигурени от Главното мюфтийство, уточнява изданието. Ремонтът е бил извършен от майстори дърворезбари от Македония. Утре в 13 ч. ще се състои ритуалът по откриването на джамията, а половин час по-късно ще започне традиционната мюсюлманска служба.

Дианетът е ключова институция в Турция със 117 000 служители. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 г. е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – агенцията за разузнаването. Държавната му издръжка за тази година бе увеличена с 34,4%, докато тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.

В края на март т.г. турският външен министър Мевлют Чавушоглу провокира скандал с изказването си в Текирдаг в момента, когато българският парламент приемаше Закона за вероизповеданията, който ограничи външното финансиране за божиите служители. Той каза тогава, че поне два пъти турската държава се е намесвала в подготовката на законовите поправки. „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви министърът на предизборна среща с изселнически организации в Текирдаг.

Чавушоглу каза също, че Турция работи ден и нощ за интересите на турските общности в чужбина и че това е един от приоритетите на външната политика на Анкара. Последваха 5-часови разговори в Букурещ между вицепрезидента Фуат Октай и българския премиер Бойко Борисов, който така и не получи извиненията на турската държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръстоносеца

    11 4 Отговор
    Какво ни интересува?

    Коментиран от #2, #13

  • 2 Д'мин

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кръстоносеца":

    Не ни интересуваше и през 14 в.
  • 3 Мехмед

    5 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“ Браво! Българите са турски послушници.
  • 4 гост

    13 6 Отговор
    Персона нон грата и обратно в анадола за тоя боклук.
  • 5 хаха

    9 5 Отговор
    Еничара Бойко защо не го е посрещнал за да го погали и той по тиквата?

    Коментиран от #6

  • 6 боярышник

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Боко гали само папи и те него,шалварите не са му по мярата,т.е. по нивото.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 666

    2 3 Отговор
    Ххахахаа...ма тоя циганин не е излязла да го посрещне даже баба Вуна, метачката на кварталното кино ...мухахахаа...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 месара

    5 3 Отговор
    и кой го покани тоя в България?!
  • 11 А,де ...

    3 1 Отговор
    Да се радва Баце. След като го 'погали' папата, ред е и на проф.д-р Али Ербаш. Както се е закръглил, може да го погали два пъти.
  • 12 Лален

    0 0 Отговор
    Бъдете умни това посещение идва малко в повече, не знаете маи какво се случва, ще ви гледаме много внимателно. НФСБ маи е време да се прекръстят мижки мрусни политически лъжлюви.Пфуу плюя на вас
  • 13 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кръстоносеца":

    Явно си нямаш представа колко ни интересува , интересува ни и то много. Ще го следим и утре отблизо.
  • 14 До Благоевград ,отцепване на Пиринскио к

    0 0 Отговор
    Ниа от Пиринскио край сме си лесни,и грьците и македонците ни приемат за техни. И никогаш нема да сме пак под турскио ботуш. Грьците и заплатите им заплати, и сьдо им сьд ,политиците и мафиотчетата по 20-30 годин гният по затворите, ич не откриват джамий и такви работи.Уще малко ке претьрпим во бугария и сетне : Адиос мочачос!

    Коментиран от #15

  • 15 Лален

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "До Благоевград ,отцепване на Пиринскио к":

    Ние по нашия краи не сме лесни, заплати нямаме, гърците са далеч, макетата са мекерета и те далеч. Жив да не съм под турски ботуш да не чуя. София не винаги е била столица на България. Свикваите ВНС докато не е станало късно.
  • 16 Помощ Ердоган освободи ни

    0 5 Отговор
    От българско робство
  • 17 Карагьозлийски

    1 1 Отговор
    И откъде накъде шефът на турското Диване да е на посещение в България. Кой го пусна тук, питам.
  • 18 отстоявайте си правата

    2 1 Отговор
    Българите сме прекалено търпеливи и там ни е проблема. Гаврата, която се упражнява върху нас чрез новините на турски по националната българска телевизия, непрекъснатите туски сериали и най- много уредбите на джамиите, от които се вие денонощно, няма край. Крайно време е да погледнем как е в европейските градове, където също живеят немалко мюсюлмани заедно с християни, но такива безобразия както при нас няма. Затова трябваше тоя неканен гост да се посрешне с протест.

    Коментиран от #19

  • 19 Лален

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "отстоявайте си правата":

    Мисля че си прав приятелю, маи наистина сме прекалено търпеливи. Тоя път ни се качиха на главата, но проблемът ни в случая не е с Дианет, а с еничерите в София пфууу. Същите НФСБ, които бяха патриоти днес и дума не обелват за случващото се, същите ГРоБ днес мълчат. Хоррааа няма за кога вече да говорим, свърши времето за приказки.
  • 20 Резак

    0 0 Отговор
    Рязаните на дръвника! !! Тиквата е пръв!!!
  • 21 Шоп

    2 0 Отговор
    Библията пишело добрите души за рая лошите в ада а най лошите и зависливите се прераждали като българи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове