15 Юни, 2019 17:02 4 792 26

Деница Николова: България ще получи още повече пари от ЕС за регионите

  • деница николова-
  • мррб-
  • опрр-
  • европари-
  • европейски средства-
  • развитие-
  • региони
Деница Николова: България ще получи още повече пари от ЕС за регионите - 1
Снимка: БГНЕС

България ще получи с 8% повече европейки средства за развитие на регионите и подобряване качеството на живот на хората в програмния период след 2020 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която участва в откриването на обновената сграда на СУ „Пейо Кр. Яворов“ в ж. к. „Владислав Варненчик“ и модернизираната ул. „Цар Симеон І“, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

"В момента текат първите преговори между отделните министерства и ведомствата, за да може ресурсът да се разпредели най-оптимално спрямо нуждите на страната и да се фокусира върху избора на инвестиции с най-голям ефект", уточни Николова, цитирана от пресслужбата на МРРБ.

Тя добави, че целта е да се постигне по-голяма синергия между отделните програми и интегрирано финансиране за цялостна модернизация на регионите и населените места, а не както до сега – само за училище, социален дом, отделен площад.

Заместник-министър Николова информира, че ще бъдат продължени европейските инвестиции за обновяване и модернизиране на учебните заведения в страната, като фокусът ще бъде насочен върху обзавеждането и преоборудването им с най-съвременни инструменти и технологии.

Заместник-регионалният министър информира, че във Варна по оперативната програма се инвестират 112 млн. лв. в 12 проекта за модернизация на образователни институции, градската среда и др. 37 млн. лв. се влагат в надграждането и подобряването на градския транспорт. Общо 10 образователни институции ще бъдат модернизирани по проекти на стойност близо 16 млн. лв. От тях ще бъдат облагодетелствани общо над 13 700 деца, каза още зам.-министър Николова. С над 34,4 млн. лв. ще бъде подобрена градската среда. Други над 1,7 млн. лв. трябва да бъдат вложени в центрове за спешна медицинска помощ и многопрофилната болница за активно лечение по проект на Министерството на здравеопазването. Близо 1,4 млн. лв. е подкрепата за два обекта на социалната инфраструктура в процеса на деинституционализация на деца и възрастни с капацитет 30 души.

Зам.-министър Николова и кметът на община Варна Иван Портних прерязаха заедно лентата на ремонтирането Средно училище „П. Кр. Яворов“ . То е едно от деветте училища и детски градини, обхванати от общинския проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, в резултат от който в подобрена среда ще се обучават близо 750 деца. В училището са изпълнени мерки за енергийна ефективност, изградена е рампа за достъп на хора с увреждания, подменена е част от сградната инсталация. Предвидено е благоустрояване на дворното пространство чрез полагане на настилки за детска площадка и спортни игрища и монтиране на оборудване на баскетболното и волейболното игрище.

Открита бе и реновираната улица "Цар Симеон І“, етап от проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“. По нея са подменени настилките и съществуващите тротоари с нови, а тези в зоната на кръстовищата и пешеходните пътеки са с рампи за достъпност и са поставени ивици от тактилни плочи. Изградена е нова велоалея. Подменена е осветителната инсталация по трасето и са монтирани нови стълбове за осветяване на уличната част. Частично е реконструирана и ремонтирана съществуващата ВиК инфраструктура.

„Варна видимо разцъфва с инвестициите от ОПРР, която инвестира в подобряване качеството на живот на хората“, коментира още Николова. Тя посочи и че градът ще има изцяло обновен квартал – „Владиславово“, който изглежда по нов начин със спортните обекти, места за отдих, мултифункционална спортна зала, която се строи, пътища, алеи.

В момента над 382 млн. лв. по 41 проекта се инвестират от Оперативна програма „Региони в растеж“ за облагородяване на обществени пространства в 39-те най-големи градове в страната. През предходния период в обновяване на градска среда са вложени близо 476 млн. лв., като са приключили 77 проекта. За двата програмни периода инвестициите в подобряване на средата на живот в градовете са общо над 850 млн. лв. Общо над 1 млрд. лв. ще бъде вложеният ресурс от ОПРР в модернизиране на образователната инфраструктура в страната от 2007 до 2020 г., стана ясно още от думите на Николова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    23 0 Отговор
    То хубаво ама няма контрол на тези пари! :)

    Коментиран от #3

  • 2 антрополог

    25 0 Отговор
    Това, деница николова какво е бе? Звяр или риба, мъж или жена, или хермафродит.

    Коментиран от #21

  • 3 El Curo

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Е,как няма контрол?!
    Париците се контролират от правилните хора и се канализират до другите правилни...хора. Между другото се строи нещо бутафорно,тип декор на нискобюджетна кинопродукция...и те така!
  • 4 Centurion

    20 0 Отговор
    Пари ,които ние ловко ще окрадем.
  • 5 onq s konq

    5 13 Отговор
    Къде се изпокриха РУСОФИЛИТЕ - БЪЛГАРОМРАЗЦИ,дето истерично и масирано заливаха обществото с дълбокомислените си Пророчество,че от 2019г ЕВРОФОНДОВЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ СПИРАТ и всички трябва да се спасяваме от БГ накъдето ни видят очите?А как силно искате БЕЗРОДНИ ДВУЛИЧНИ И ЗЛОБНИ ДУШИЦИ ТАКИВА,ПРЕДЪВКВАЙКИ РУСКИ ХЛЯБ и забили се из дебрите на необятна Русия ДА ВИДИТЕ България 2 ПЪТИ ПОБЕДНА,та да е на нивото на новата ви Руска Родина въпреки прехвалената й наличност на "цялата Менделеева таблица"!

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 6 Зайко Байко многознайко

    12 0 Отговор
    Тези алабалистики ги слушам от години. Дядо ми Мъдрият Заек казваше: " Не бойте се деца, все пак положението не е толкова лошо, колкото изглежда, от п@тките в торбите, ще се сдобием с най-дългото от трите"!
  • 7 диря няма

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    У нас има много регистрирани фирми зад които стоят рушляци.Те точат евросредства и в същото време плюят по ЕС!
  • 8 Тото Кратуно

    6 0 Отговор
    Никакъв контрол няма и тези пари ще бъдат окрадени като в сегашния програмен период. Направиха напълно излишно звено;ТОЛ;а не искат да направят едно звено което да контролира тези средства.
  • 9 Тото кратуно

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    България никога няма да е на нивото на Русия нито на която и да е държава. Даже Албания ни задмина на завой. Скоро ще ни сравняват с държави от Африка и вие соросоиди ще се радвате и ще се биете по гърдите ,че не сте на последно място.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Бобо

    11 0 Отговор
    Супер още за крадене!
  • 11 Обикновен човек

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Как ще спрат парите от еврофондовете?Ами ако спрат тия от ГЕРБ кво ще ядат?Моят к.р ли?
  • 12 Centurion

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тото кратуно":

    Ма те половината Африкански държави са с по високи пенсии от нашите "Европейски" и хората им са с по висок стандарт.Тук са само приказки крадене и имитация на действие.Тук работата е страшна. Добре че децата се махнаха и се установиха в нормални Държави.Работят ,уважават ги и им плащат достойно. Нямат работа тук.
  • 13 onq s konq

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тото кратуно":

    Или ЖИВЕЕШ ПРИ БЕЛИТЕ МЕЧКИ като "дивокъмпингуващ " от ПАРИЧЕН Зор,или Путин ти е СПРЯЛ ИНТЕРНЕТА по Политически причини,или пък толкова са те ЗОМБИРАЛИ ОТ МАЛЪК,че чак си мислиш че Путин ти е едновременно И МАЙКА ТИ,И БАЩА ТИ/2 в 1/!Иначе ЩЕШЕ ДА ЗНАЕШ,че и В МОМЕНТА България е с 2 ПЪТИ ПО-ВИСОКА МИН. ЗАПЛАТА,което пък дава отражение НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ВИДОВЕ ЗАПЛАЩАНИЯ като "Средна заплата","Мивимална и средна Пенсия","Таван на пенсиите","Инвалидни пенсии",Социално подпомагане" и т.н.Което пък значи,че БЪЛГАРИНЪТ Е С 2 ПЪТИ ПО-ВИСОК СТАНДАРТ ОТ РУСНАКА/МУЖИКА/ !Понял бл..?!!

    Коментиран от #15

  • 14 Centurion

    11 1 Отговор
    Да развиват регионите,тези в които останаха само баби и неграмотни цигани.От Алчност безхаберие е некадърност да си прогониш хората в други страни.Да продължават със стадионите и игрищата по села о паланки,и с залите за балет в села кафето най масата жена е на 76 г.
    Това е много ефективно разходване на средства с което страшно се подпомагат регионите.Създадоха много поминък,и дават страшни заплати от 700/1000лв и с перспектива за пенсия от 250/300 лв.Смешници!!!
  • 15 Тото Кратуно

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Живял съм и съм работил в Русия и мога да ти кажа че та здравеопазване и зъболечение са почти без пари никой не те пита от къде имаш пари в банката и да се опита всячески да ти ги вземе под формата на различни данъци заплатите не са им по ниски от нашите но пък хранителните стоки са в пъти по ниски от нашите и с по високо качество да не говорим за бензин отопление и газификация на смешни цени. Смяха ми се като им казах че карам дизелова кола. САЛЯРКА. им викат.

    Коментиран от #19

  • 16 Манго от Максуда

    4 0 Отговор
    За наС ша ИмаЛи ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лален

    3 0 Отговор
    Време е такива същества като Деница да разберат, че ние не сме Европа, това че ни натъпкаха в тоя измислен съюз само съсипа България. Не може да продължава така колкото и да им се иска на евроатлантиците по- добре да гори всичко отколкото да си я караме постарому.
  • 19 Зайко Байко многознайко

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тото Кратуно":

    Сольярка блинь , так зовут. Смееха се през деветдесете, сега и те карат много дизелови коли.
  • 20 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта? Болни умират навред, пари за операции няма потънали незнайно къде без отчет? Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!
  • 21 това е

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "антрополог":

    ``бокова пацавура``.....
  • 22 Омръзна ми

    1 1 Отговор
    Разни травестити да ни лъжат всеки ден
  • 23 Лидетина

    1 0 Отговор
    Ама и тия от ЕС са много прости, Боко ги окраде с тия еврофондове и те сега ще му дават с 8% повече за крадене
  • 24 Слави Славов

    1 0 Отговор
    Тая пачавра чак почервеняла от радост,че ще има още за крадене!Да,ама тия еврофондове не са подарък и ще трябва народа да ги връща и така затъваме в блатото,в което Герб ни вкараха!Та,това е повод за отчаяние на народа,а не за радост,госпожо малоумна!
  • 25 патриотъ

    1 0 Отговор
    Господи,слез си прибери вересиите и ни спаси от тези управляващи!
  • 26 народ

    1 0 Отговор
    Ти хубаво ще ги вземеш ма,ама кой ще ги връща?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове