Last news in Fakti

16 Юни, 2019 19:14 2 680 30

Мая Манолова не иска БСП да я издига за кмет на София

  • мая манолова-
  • кмет-
  • софия

Отказва номинации и на други партии

Мая Манолова не иска БСП да я издига за кмет на София - 1
Снимка: БГНЕС

Протестите на медицинските специалисти са абсолютно справедливи и са протести не само за по-добри условия на труд и достойно възнаграждение, но техните искания са за промени, за реформа в здравната система, което е важно за всички нас като пациенти. Този справедлив протест трябва да бъде подкрепен от всеки честен български гражданин, защото това е протест и за неговите права, за правото на достъпно, качествено, своевременно здравеопазване.

Това каза за БНР омбудсманът Мая Манолова и допълни:

„Налице е пълен отказ на министъра да решава проблемите в здравната система, да изпълнява поетите ангажименти и да прави реформи“.

В предаването „Неделя 150“ тя припомни поетите от министър Ананиев ангажименти към медиците и заключи:

„Резонен е въпросът: „Кога за министъра ще настъпят датите 25 април, 10 май и 1 юни и не е ли вече крайно време обещанията преди избори, защото всичко това се случваше преди евроизборите, да се изпълняват след това“.

Омбудсманът призна, че на моменти се чувства безсилна и обезкуражена в опитите си да накара институциите да си свършват работата:

„Хората имат огромни очаквания, че подкрепата, която им давам, ще даде своите резултати. Продължавам да се натъквам на откровени безобразия, които се отнасят до основни човешки права. В случая с медицинските специалисти, особено ме взривява опитът на силните да мачкат слабите, опитът да бъдат потушени протестите, да бъдат наказани хора за това, че протестират…Тези протести вече се превърнаха в протести за човешки права. Те са показател за това какво е състоянието на демокрацията в България днес“.

Омбудсманът поиска отговор по Закона за достъп до информация какви са основанията на енергоразпределителните дружества и топлофикациите да искат увеличение на цената от 1 юли. Тя коментира, че това се е наложило поради „абсурдното обстоятелство, че числата в исканията на енергийните дружества просто са заличени“. Тя уточни, че са не били заличени числата на топлофикациите.

Няма аргументи защо се налага увеличаване цената на парното, предвид че природния газ е на исторически ниски цени, каза Манолова. Тя очаква да получи информацията „буквално тези дни, защото в противен случай ще влезем в съдебна сага“ и припомни, че вече е осъдила „Топлофикация“ заради стойността на юрисконсултските възнаграждения.

По темата с намаляването на партийните субсидии, Манолова е категорична, че „ решението на суверена е ясно“, но сега трябва „да се обсъдят и други алтернативни форми за подкрепа на партиите“ :

„Би следвало, ако бъде намалена така партийната субсидия, политическите партии да имат безплатен достъп до обществените медии. Би следвало да има целево финансиране за разяснителни кампании - как се гласува преференциално, как се гласува с машини“.

Според Манолова 13.23 лв. на глас „наистина е скандално много“ на фона на бедността и безпаричието у нас.

Манолова коментира и твърденията, че от БСП ще я помолят да се кандидатира за кмет на София. Тя се пошегува, че винаги името ѝ се спряга, когато в някакъв сектор има криза:

„Не са ме питали само за Българския футболен съюз, но ако започнат да ми звънят спортните репортери ... Аз съм открит човек, прям. В момента, в който преценя, че инструментариума, с който разполагам като омбудсман, не ми позволява адекватно да адвокатствам на българските граждани, че не съм ефективна в моята защита, със сигурност ще предприема други стъпки. Може и да кандидатствам за други позиции, но с ясната цел да бъда полезна и да работя за българските граждани. В този ред на мисли, партийно издигане и кандидатиране ми изглеждат абсолютно неприемливи, тъй като аз работя за българските граждани. Освен това съм сигурна, че каквото и да правя, след като ми изтече мандата, то ще бъде свързано с правата на гражданите“.

"Ако преценя, че някоя публична позиция ще ми даде възможност да съм по-полезна и по-ефективна, може би ще взема такова решение, но тогава със сигурност ще го направя публично. В момента имам достатъчно ангажименти като омбудсман. Това, което ме тревожи, са много бавните стъпки, с които моите каузи се придвижват. Ще дам пример с медицинските сестри, със законопроекта за банките, с каузата ми за правила при фирмите за бързи кредити…"

Манолова е категорична, че не би се кандидатирала от името на партия:

„Това, че се прокрадва от различни партии, че биха ме подкрепили, биха ме номинирали, благодаря, но решенията ги вземам аз. Със сигурност, давайки цялата си енергия да съм адвокат на гражданите, няма как да се обвържа с партия…. Не съм чула да има кандидати, обявили се, за кмет на София, а мен ме питат вече повече от една година“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    14 5 Отговор
    "Според Манолова 13.23 лв. на глас „наистина е скандално много“ на фона на >>>бедността и безпаричието у нас
  • 2 Пешо

    13 27 Отговор
    Тая не става за нищо.

    Коментиран от #9

  • 3 Лайно червено

    7 14 Отговор
    да взема да те поканя и аз. Имам вакантно място за главен специалист по активни орални манипулации, но се опасявам че трябва да ползваш маска предвид риска от ерек-.тална дисфункция като те погледна. Иначе отговаряш на всички изисквания....

    Коментиран от #10

  • 4 Я па сакам.........

    9 9 Отговор
    Мая-президент...........

    Коментиран от #27

  • 5 Тто ес вижда отдалеч

    8 13 Отговор
    Снимката е уникална - дебилна, ентусиазирана и неадекватна. Като оригиналът.
  • 6 А Найденов

    12 14 Отговор
    След самоковска циганка кюстендилска разпоретина
  • 7 Мигел

    9 4 Отговор
    Нормално да не иска,това в момента НЕ Е БСП,А КУРНЕЛА и идеотите които са на хранилка при нея!
  • 8 Тази Жена ме Кефи

    12 7 Отговор
    Много! Министър - председателка! Препоръчвам!
  • 9 12345

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    А ти за какво ставаш? Какво направи ТИ, за да съдиш другите?
  • 10 12345

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лайно червено":

    Да, докато беше само партиен функционер, ме дразнеше жестоко, но се оказа, че може да бъде професионалист и да помага, доколкото системата като цяло й позволява...
  • 11 Кольо

    4 10 Отговор
    Тя чака покана от ГЕРБ, И ТЯ РАЗБРА КОЙ Е ПОБЕДИТЕЛЯ !
  • 12 Въпрос

    4 6 Отговор
    Какво точно целуна на ББ за да получи тази ПЗ длъжност! Какво!
  • 13 Прост народ

    9 1 Отговор
    Докато болниците са търговски дружества и скубят здравната каса и гражданите, никой никога няма да ги подкрепя, това е кожодерство и се напълни с частни болници и кабинети и всичко смуче от народа
  • 14 дивака

    4 1 Отговор
    НЕ ТИ ТРЯБВА ПРИЯТЕЛКО ! ЗНАЕШ , ЧЕ ЩЕ ТИ Е МНОГО ТРУДНО НА ТОЗИ ПОСТ
  • 15 мисляси

    11 2 Отговор
    Манолова е достойна за уважение. Бори се и не забравя обикновения човек. Бих гласувал за нея за кмет на София, но при определени условия. Ако кандидатурата и я издигне БСП на Гергов и Станишев, няма да гласувам за нея. В останалите случаи ще гласувам за нея.

    Коментиран от #19

  • 16 мислещ

    5 2 Отговор
    Ето това е единственият достоен политик, за който мога да се сетя. Бих гласувал за нея, ако не бях наясно, че мафията е всесилна (Докато народът не я измете физически, вместо да се залъгва с "избори") и дори да й бъде позволено да спечели, няма да може да работи за доброто на хората.

    Коментиран от #21

  • 17 Давид

    4 2 Отговор
    На тази мъжа и не е ли в подкрепа на инстамбулската конвенция ? Какво всъщност върши освен да взима голямата си заплата и да лъже ?

    Коментиран от #20

  • 18 Гост

    1 2 Отговор
    Мая "Общата" за кмет??? Да бе да!!???

    Коментиран от #23

  • 19 12345

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "мисляси":

    Да, само да не е БСП...
  • 20 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Давид":

    Много неща...АКО се замислиш, които досега никой не направи и дори не се опита...
  • 21 12345

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "мислещ":

    Затова май най-добре да си остане омбудсман... на друга позиция няма да й позволят да прави доста неща
  • 22 Тапата

    1 3 Отговор
    Мая Манолова - другото име на Корнелия Нинова - въздухарките на БСП. Ялови кокошки, които ги бива само да куткутдякат, дори и петлите ги заобикалят.

    Коментиран от #24

  • 23 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ти откъде знаеш, да не си от "общаците"...¿¿¿
  • 24 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тапата":

    Явно не знаеш значението на думата "ялова", и двете не са... КУрнелия като политик обаче е много ялова... но Мая трябваше да застане на този пост, за да видим, че не е толкова зле, колкото като партиен функционер в партията- кърмилница
  • 25 Ром напитка

    0 0 Отговор
    Браво Май че.
  • 26 Ром напиткаРом корекция.

    1 0 Отговор
    Майче
  • 27 Злобко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Я па сакам.........":

    Ти сериозен ли си ? Не дай боже тази да стане президент , че ще се сдушат двете с оная Меркел и ще напълнят България с още бежанци "цигани от изтока" ние тези дето са тук неможем да изхраним камоли и още.😂😂😂😂😂😂
  • 28 7777

    2 1 Отговор
    Защо не си каже направо, че не иска да загуби на изборите. Ако ГЕРБ я издигнат сигурно няма да има нищо против. Иска да дои кравата, а не да рине лай@ата.
  • 29 Хахаха

    0 2 Отговор
    Е тя не иска, ама Партията не я пита.Той и резилдента не искаше, ама Решетников му каза да скача и той скочи.Няма не искам, няма недей.Каквото кажат големите шефове в Мацква това е!
  • 30 Bubbles

    1 1 Отговор
    Мая премиер!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове