Last news in Fakti

16 Юни, 2019 21:02 3 495 33

АЕЦ "Белене" е реалистичен проект

  • теменужка петрова-
  • аец белене-
  • министър

Теменужка Петрова разкри за китайски интерес към централата

АЕЦ "Белене" е реалистичен проект - 1
Снимка: БГНЕС

Смятам, че АЕЦ Белене е един реалистичен проект. Първо, този проект има всички необходими разрешителни и лицензи за реализацията му. Оборудването, поръчано през 2008 г., бе произведено и доставено. То е изключително добро и качествено, а старото, поръчано за проекта АЕЦ Белене през 1989 г., бе продадено на руската страна обратно. Оборудването сега на АЕЦ Белене е трето поколение. До този момент разходите са малко над 3 милиарда за този проект. Това заяви в "Беновска пита" енергийният министър Теменужка Петкова.

"Има инвеститорски интерес, налице е много ясен интерес от страна на най-голямата китайска ядрена фирма, от "Дженерал Илектрик", от Росатом - смятам, че са налице всички предпоставки. Разработихме процедура, тя бе публикувана, срокът ѝ е 12 месеца - до 16 август изтича срокът за подаване на заявленията за участие в проекта", изброи Теменужка Петкова.

По думите ѝ максимално отворената процедура ще даде възможност на всеки да намери мястото си - "не вярвам да има обжалвания". Относно изявения интерес от страна на Северна Македония, Теменужка Петкова подчерта, че тук няма никаква "екзотика", както намекна водещата Илиана Беновска. "Процедурата дава възможност за участие под няколко форми - стратегически инвеститори са основата, но се дава и възможност за придобиване на миноритарен дял, както и възможност за дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Изявленията от Северна Македония бяха, че участието им би било много добро за икономиката на Република Северна Македония - става дума за 500 мегавата участие. Те в момента произвеждат голяма част от енергията си от въглища, ако искат да влязат в ЕС, с въглища за ел. енергия ще им се наложи да купуват емисии и сега анализират и едно тяхно участие ще е добро за тях", изтъкна енергийният министър.

Теменужка Петкова подчерта, че вносът на втечнен природен газ от САЩ е изгоден в момента. "Мога да кажа, че втечненият природен газ е по-евтин от тръбния за сегашния период от време от тръбния. Това е на практика реализация на друг наш управленски приоритет - либерализацията на доставките в страната.

Това бе много добра възможност за пръв път да направим доставка на втечнен природен газ и тя се оказа много успешна - 290 милиона куб. м втечнен газ, и няма да има причина за увеличаване на цената му през следващите 3 месеца. Колегите от "Булгаргаз" следят внимателно пазара на природен газ, вкл. и на втечнен газ, тенденциите са че цената му е конкурентна на тръбния газ", подчерта Теменужка Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    22 10 Отговор
    писна ни от лъжите на герб! да се махат!

    Коментиран от #32

  • 2 КОЮ

    29 2 Отговор
    Преди няколко години тиквон каза че тоя гьол бил само за далавери и корупция . Тогава една седмица преди да изтече срока на договора с руснаците тиквон еднолично го прекрати и България бе осъдена да плати едно оборудване и едни неустойки . Сега пак същия тиквоч ни овещава колко много ни е нужен тоя АЕЦ , а снощи по Бтв министъра му по енергетика каза че има издействана БЕЗСРОЧНА деругация за ТЕЦ 2 и се готви същото и за тец3 и Аес . Къде сега е истината -- в КОМИСИОННИТЕ

    Коментиран от #10, #12, #19

  • 3 ВД 0410

    18 1 Отговор
    До сега откраднахте 3 милиарда но явно ви се виждат малко.Та сега нова процедура и кражбите да започнат отначало.
  • 4 А,де ...

    16 0 Отговор
    ''АЕЦ "Белене" е реалистичен проект''. Само, малко трябва да се поразчисти гьола и ще е ''хранилка'' още дълги години!
  • 5 Слава на Путин

    8 6 Отговор
    Росатом ще е инвеститор и строител.
  • 6 КОЮ

    13 8 Отговор
    що не кажат колко ни струва зареждането на АЕЦ Козлодуй с касети адрено гориво от американската фирма Вестерн хаус , дето се стопиха и се наложи аварийно подмяната им ??? Пак по нареждане на тиквун и компания .

    Коментиран от #26

  • 7 Малц

    12 13 Отговор
    Трябва да сме луди за да строим АЕЦ в земетръсна зона при това на такава цена без да имаме нужда от тази енергия. Населението и консумацията намаляват трайно а нашите търгаши се чудят как още да ни крадат и заробят в дългове.
  • 8 ШИБАНИ

    11 2 Отговор
    ГЕРБЕРАСТИ ! ВЪЗМЕЗДИЕ ЩЕ ИМА И ЗА ВАС И ЗА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ !

    Коментиран от #13

  • 9 буум

    19 1 Отговор
    Chernobyl - Season 2(АЕЦ "Белене) :(

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Цирк Балкански

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОЮ":

    Кой може да извади голямата мръвка от паницата! Всичките партии, са продукт на интереса, не на политически- идеологически формации! Няма БСП, нито СДС, Герб,! Има интереса на определени посткомунистически фамилии!
  • 11 Бум!

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "буум":

    Газетата лампа и няма проблем!
  • 12 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОЮ":

    Това , че има безсрочна дерОгация за теца не значи абсолютно нищо , защото това не значи , че няма да плаща ТАКСИ ЗА ЕМИСИИ !!!! И само след 3-4 години тия такси ще станат абсолютно непосилни !!!! Засега успокояват миньорите и тия в теца да не реват много до края на мандата !!!! Но след 4-5 години песента ще е съвсем различна и причината за закриване ще е много проста , НЕКОНКУРЕНТНА цена , която никой няма да иска да плаща !! Много по-висока от всички останали , включително и от тази на бъдещото Белене , която ще е поне 200 лв на Мвт !!!! За сравнение средната на американските в момента е 130-140 лв !!!

    Коментиран от #15

  • 13 Искрено се забавлявам

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ШИБАНИ":

    Бай Тошо е бил ясновидец!
  • 14 Реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "буум":

    Закон за соларите по покривите - да се разрешат и тока да се изкупува на пазрна ( не субсидирана) цена.
  • 15 Хаджи хаджи Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ям пица и се учудвам ? Хрупкайте информационен кукуруз!
  • 16 Сарматиан

    6 6 Отговор
    България няма нужда от този АЕЦ защото ние имаме достатъчно мощности и постоянно намаляващо потребление. Реално населението ни намалява с 80000 души годишно а цялата му численост е едва 6.4 милиона души колкото един голям европейски град.

    Коментиран от #17

  • 17 сикиш

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "Сарматиан":

    Лягай и умирай бе, соросоидко джендъров.
  • 18 Кога ще е готова

    10 5 Отговор
    След 10 г като спрат мръсните ТЕЦове и Козлодуй - ще останем на свещи. А Турция само това чака. Лобитата им действат в Бг с пълна пара, заедно с американските ... Боклук политици имаме НАЛОЖЕНИ !

    Коментиран от #27

  • 19 Borislav Popov

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОЮ":

    Ще се сетите. А руско-турските тролове постоянно ни обясняват как Буда и ГРЕБ са американски слуги. Де да бяха...

    Коментиран от #20, #21, #22, #23, #24

  • 20 На черното бяло викаш

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Е нали Борисов е подлога на американското и немското посолство. Това цяла България го знае. А света го вижда. Комунисти, после мафиоти от '90-те станали политици днес. В услуга на др държави, но не и на България!
  • 21 КОЮ

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    От това да обслужват чужди интереси и политики , забързани да устроят родата си до девето коляно , "българските " политици забравиха какво е чест , достойнство и морал. Уви няма с кого да ги замениш , няма алтернатива , това им дава още повече самочуствие и безнаказаността води до това че ще построят АЕЦ за сметка на бъдещите пенсионери , на децата ни . Тоя ток дето ще се произвежда ще се харчи по циганските катуни от новите гласоподаватели подкрепящи статуквото.
  • 22 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Ей УБорка, ти пак си на линия! Кажи брат тарифата на коментар! И аз искам да взема някой цент(0,50) х 150 коментара! Си е надница за Бг!
  • 23 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Ясен си ми брат! Аз поне го правя, коментирам по съвест! А ти, ако имаше АЕЦ Белене , нямаше АЕЦ Черна вода да вдига мощности!
  • 24 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Жалко, че само ти не си разбрал!
  • 25 Behemoth

    1 0 Отговор
    А мислех ,че жаби ще гледаме в гьола...
  • 26 ЛЪЖЕЦ СИ ТИ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "КОЮ":

    НИКАКВО АМЕРИКАНСКО ГОРИВО НЯМА В АЕЦ КОЗЛОДУЙ! НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙ ЛЪЖИ И ПАНИКА! ПОДЛЕЖИШ НА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ!!!
  • 27 ЛЪЖА

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кога ще е готова":

    Козлодуй НЯМА ДА СПРЕ СЛЕД 10 години, а след 30!!! РУСНАЦИТЕ сами го казаха това при удъжлаването на живота на 5 и 6 блок, интересувайте се малко поне като говорите! ЧЕТЕТЕ, преди да говорите, защото това може да ви бръкне в джоба един ден!!!! Белене няма да го има...в Козлодуй е бъдещето!
  • 28 Истината

    3 0 Отговор
    АЕЦ Белене няма как да се случи без гарантирано изкупуване от държавата на произведеното електричество на преференциални цени, подобно на нова за американските ТЕЦ. За това най-много настояват от престъпната и безродна БСП. Така, че ако проекта се реализира поколение напред ще бъде заробено да плаща високи цете на тока заради вечната дружба на безродните русофили с Русия.
  • 29 Васил

    1 0 Отговор
    Да бе реалистичен то на Китайците централите ще ги строят Руснаците.
  • 30 bbb

    3 0 Отговор
    яко крадене ще падне...,но за това в Китай ти правят още една дупка в главата
  • 31 Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР

    1 1 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение - куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че връщането на социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване и безплатни помощници за гледането им, и придвижването им, мечтата е единственото което им остава, в малко оставащите им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Димитър Кънев

    1 0 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ е просто дъвка която никога няма да свърши.И крадецът Симеон я използва и какво от това. Само лъжи и педерасии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове