Last news in Fakti

17 Юни, 2019 12:44 3 228 48

Джамбазки: Няма македонска нация преди 1944 г.

  • ангел джамбазки-
  • вмро-
  • македония-
  • македонска нация

Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята, смята евродепутат от ВМРО

Джамбазки: Няма македонска нация преди 1944 г. - 1

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато по думите му не съществува понятието македонска нация.

Това заяви пред „Тази сутрин“ по bTV евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с отказа на македонците да признаят Гоце Делчев за българин.

"Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята", категоричен е Джамбазки.

Македонският историк проф. Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство, предупреди, че ако България настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос.

Но Джамбазки категорично отхвърли позицията на проф. Драги Георгиев, като се аргументира, че Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин.

"Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки - кой тогава е проф. Драги Георгиев, за да променя историята", отвърна той.

По думите му до 1944 г. произходът, характерът и самосъзнанието на населението във Вардарска Македония е българско, а след това под натиска на Коминтерна и с предателството на част от функционерите в София започва формирането на политическата македонска нация.

Джамбазки смята, че не е проблем някои хора да се самоопределят като македонци, но в момента в Северна Македония има огромна общност от българи по самосъзнание, а техните права и интереси могат да бъдат защитени само от ВМРО и докато партията участва в политическия живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 macedonicus

    11 52 Отговор
    Ако некоj зборува дека не сум македонец , ке му го отрежам jазикот , ако па вели дека не сум грк , ке му jа отрежам главата !

    Коментиран от #8, #13, #23, #38, #42, #43

  • 3 То по тази логика

    8 30 Отговор
    И българска няма преди 681г

    Коментиран от #14, #18

  • 4 добруджанеца

    49 6 Отговор
    Няма македанска нация и сега, това са българи от местността Македония
  • 5 Ай сиктир

    54 3 Отговор
    Абе какво са занимаваме с тия келеши, като не искат да са българи, да стават албански ханъми...
  • 6 Абе жамбас, все от някъде

    6 40 Отговор
    Нациите започват, преди '44 може и да е нямало, но сега вече има. Толкова ли не можеш да вденеш, вече сме в 21век....

    Коментиран от #10

  • 7 Българин в Македония

    39 6 Отговор
    Македонизмът така построен е с базова същност да разделя българи от македонци. Това му е основна функция! Той за това е направен и съществува. Каквото и да направи или не България, източника на проблема не е у българите. Трябва да се промени из основи доктрината на македонизма. Македонизма е направен от Белград, за да е антибългарски и сърбомански. Ако той не се промени каквото и да прави България ситуацията ще е същата.
  • 8 ДедоВиЯ

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "macedonicus":

    Язе предлагам па оно да са фърлиш со един камик на врато у Вардаро! Гайда пробита! Модераторът - молим не трийте, когато иде реч за българщината!!!
  • 9 Мето от факултето

    9 10 Отговор
    Джамбазов, може ли да ми кажеш аз какъв съм, роден съм у Факултето(българска територия), самоопределям се като българин, имам български паспорт, аз както и братята ми носим български имена(Метидий-аз, Кирил, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд), у Европата ни имат за българи, та какъв съм аз според тебе

    Коментиран от #22, #37

  • 10 Guest

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "Абе жамбас, все от някъде":

    Последните "хванали влака" за утвърдени в съвремието нации са някъде в 13 - 15 век! Т.е. за ориентир, турците например са от последните. На тази земя (Сев. Македония) може да е имало сърбо-хървати, българи, гърци, турци, но не и македонци, като нация!!! Особено пък преди 70 год.

    Коментиран от #17

  • 11 Давид

    15 5 Отговор
    Джамбазки , проблема не в област Македония или че Денди - пенди ти е слабост . Проблема е че външни сили от хиляди години се опитват да унищожат истинската история за света . На балканите има един народ и той се нарича Българи . Всички останали са създадени като македонците . Чрез подкупи , войни и интриги . Така е създадена и USA и всички останали англоезични държави и не такива . На тази планета има само 7 раси . Българи , славяни , цигани , араби , индианци , негри и малките сладки жълтурковци . кой липсва тук : така наречените евреи . ето ви проблема - проблем породен от съвокупление на араби с бели хора в обратен ред . И са се получили злобни и подли катъри . Чиста генетика . Дори в омесването на тези 7 основни раси има определен ред как да стане . Е този ред е объркан и сега всички си плащаме за това . Ето такива хора назначават хора с психически проблеми като джамбазки и останалите политици на възлови позиций за да прикрият болезнената истина .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 JPower

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "macedonicus":

    Па ако ти кажат,че си шиптър, ще свалиш гащите ,ще си резнеш х..я и ще се надупиш....
  • 14 нервен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "То по тази логика":

    Не и от сам стара планина
  • 15 месара

    25 2 Отговор
    македония?! няма такава държава!
  • 16 Mile

    2 44 Отговор
    Србите ни са брака, а сите бугари са монголи. Jiveli Srbija i Makedonija

    Коментиран от #20, #40, #44, #45

  • 17 Процесът на формиране на нации

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Guest":

    Си действа и сега, никой не го е отменял.
  • 18 Хаджи хаджи Българин

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "То по тази логика":

    А за Велика България да си чувал нещо! ???Тази тук се нарича Дунавска България или Аспарухова България!
  • 19 Госあ

    18 1 Отговор
    Ама толко е просто бе, или се съгласяват с историята или ЕС през крив макарон. Т'ва е. И по добре че са се отцепили т'ва диво племе. На балканите има две нации - гърци и българи. Т'ва мисля за всички е ясно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Античност

    3 9 Отговор
    Древна Македония
    808-778г.пр.Хр. Каран Македонски
    179-168г.пр.Хр.-Персей Македонски
    Столица
    Еги-808-399т.пр.Хр. Пела

    Коментиран от #34

  • 22 двойка на теб

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Мето от факултето":

    Методи и Кирил са ``Ромеи``.....
  • 23 Вова

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "macedonicus":

    Аз съм добружданец от региона Добруджа, ти си македонец от региона Македония, ама и двамата сме българи от нацията България!

    Коментиран от #24

  • 24 още

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Вова":

    Тога още е няма България!/Google/
  • 25 Диамантената ръка

    20 2 Отговор
    Гоце е българин от Кукуш, област Егейска Македония, днес в Гърция. Сам казва, че е българин и се бори за освобождаването от османска власт на Македония, но не като държава, а като област, останала под власт на османците. Област Македония, не е държава и населението на Македония, не е нация. Добруджанците са българи, които живеят в област Добруджа например. Македонците са българи, които населяват областта Македония и то не цялата.
  • 26 АУУУУУ

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ангел Джамбазки":

    Проблемът ти е че не си Ангел Джамбаски. А иначе всичко друго го обясни МНОГО ПРОФЕСИОНАЛНО. Личи си ГОЛЕМИЯТ ОПИТ . БРАВО!!! 🤔🤔🤔

    Коментиран от #28

  • 27 Лекар БГ

    19 2 Отговор
    Така е.
    И баба ми,и дядо ми са потомци на бежанци от Прилеп.Чисти българи.
    Интересно ми е,защо след 1903г.,масовите бежански вълни са имено към България.
    Комунистите направиха огромно предателство след 1945г.
    Сегашните,вклч. и ВМРО на Джамбазки,подписаха "договор"със Сев.Македония под диктовката на САЩ.Прибързан,неизпипан,жалък документ,принизяващ нашите интереси,за сметка на техните.Второ предателство.
  • 28 Ангел Джамбазки

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "АУУУУУ":

    От дете ме ебът отзад големите батковци ми го вкарват отзад и мен ми става Кора после лъскам яко докато потече белото

    Коментиран от #29

  • 29 АУУУУУ

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ангел Джамбазки":

    Като ти казвам че си ПРОФЕСИОНАЛИСТ... пък ти "НЕ , АЗ САМО ЛЮБИТЕЛ !
    Бас хващам че на "Прайда" си бил НАЙ-ХУБАВИЯ МРЕЖЕСТ ЧОРАПОГАЩНИК!!! Сигурно затова си толкова ЯДОСАНА на Джамбаски? Не е хубаво така !!! Нали докато дефилираха през центъра на София призовавахте за МИР !!!🤗🤗🤗

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Диамантената ръка

    11 7 Отговор
    Гоце не бил българин, а македонец. Те и Литекс викат, че са ЦСКА, ама...
  • 31 Зайко Байко многознайко

    10 2 Отговор
    Чудя се на ГЕПИ ( герб ) , защо се занимават още с тези " македонци". Помня , когато първи признахме независимоста им, танкове им дадохме дори по времето на Драгалевския натурален индоевропеец , а тези не престанаха да ни вършеят тръни на главите. Оставете ги сърбите и албанците за 10 години, ще ги опправят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Генерал

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Античност":

    Древна Македония без собствен език става „световна държава“, но тя няма нищо общо с населението на днешната македонска държава.
    След смърта на Александър... Македонската държава се разпада. Постепенно се заселват и славянски племена от групата на дакийските славяни.
    През 7-ти век, когато Византия започва да ги тормози, славяните търсят помощ от прабългарите. Тогава Куберовите българи нахлуват от Панония и се установяват и на територията на днешна Македония и създават Куберова България.
    Кан Аспарух е бил в делтата на р. Дунав. В началото на 9-ти век Куберова и Аспарухова се съединяват в една България.
  • 35 Филип

    1 7 Отговор
    Кутриот Гоце - дваjца педери од ВМРО-ДПМНЕ и ВМРО-СМД од Бугариjа са се скарали за неговите коски - СРАМОТА и РЕЗИЛ !
  • 36 Инженерът

    8 0 Отговор
    Джамбазки и Каракачански ,като подписвахте спогодбата с Македония -Северна( да не излезе че нямаме спогодба с такава държава)къде гледахте с Коалиционните партньори? Да искахте анекс след Преспанската спогодба! Сега не ни учете и по малко се дрогирайте
  • 37 Ти си циганин,

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мето от факултето":

    шофьора ти е МВР министъра Маринов - помак от Тетевен, а ти викат Мето Илиенски.
  • 38 Щайнер

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "macedonicus":

    Кво дрънкаш бе, фалшификатор ? Е у маалата е пълно с македонци, що не си ги земете
  • 39 Трпе

    0 10 Отговор
    Македонецот си е Македонец!Не мешаjте баби и жаби!
  • 40 Boris

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Mile":

    Къде видя дръпнати очета
  • 41 K11

    1 0 Отговор
    За тях има само една дума Еничар
  • 42 Добруджански българин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "macedonicus":

    😅😅😅😅
  • 43 Ставрю

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "macedonicus":

    Аз ти казвам че си мръсен българин. Окъпи се и ще станеш чист българин. Питаи баба ти и дедо ти какви са и тогава сборуваи. Не мрази твоите братя.
  • 44 Бати Злати

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Mile":

    Що се мъчиш да пишеш на така наречения македонски като хич не ти се отдава.
    Прaшувaј мене бре кaкo се пишувa
  • 45 Разрушителя

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Mile":

    Ей, ако те барнем сопол мръсен ш'тъ държа пет минути у въздуха, мама ти де' а!
  • 46 гледна точка

    1 0 Отговор
    Вероятно не зная за голямата политика на държавата , но когато нещо се прави срещу мен , аз спирам до там. Според мен тази комисия трябва да се закрие и съседите ни да чакат времето когато ще разберат истината за дедите си. Дотогава да научат албански защото ще им трябва скоро.
  • 47 Коша

    1 0 Отговор
    Няма македонска нация прези 1944 и българска преди 1877.
  • 48 Историкь

    1 0 Отговор
    То няма и българска нация преди 1879 година. Не знам защо се пали тоя джамбазин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове