Last news in Fakti

17 Юни, 2019 12:24 2 395 48

Борисов: Суперкомпютърът извежда България в съвсем нова роля

  • бойко борисов-
  • суперкомпютър

Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини

Борисов: Суперкомпютърът извежда България в съвсем нова роля - 1
Снимка: БГНЕС

Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, цитиран от „Фокус“.

"Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна. Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда.

Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, обясни Борисов.

Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини. „Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в Тех парка“, каза още премиерът.

"Благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата още в началото на един процес, който днес прави решителна крачка напред – България да бъде една от осемте страни в Европа, в която ще бъде разположен суперкомпютър. Ние заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера". Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, съобщава БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарантирано от ГЕРБ

    35 6 Отговор
    Високо технологично развиваме България, каза индивида премиер! Но Автомобилният гигант Vokswagen избра южната ни съседка, като в последния момент се отказа от Корумпирана България за строеж на новия завод за производство на автомобили Skoda и Seat.

    Коментиран от #8

  • 2 Реалист

    8 37 Отговор
    Браво Бойко! Браво Мария! България полека-лека се движи в правилната посока. дано стане и сделката с ФВ!!!

    Коментиран от #24, #28

  • 3 Пенсионер от видин

    37 6 Отговор
    Боки чедо нас какво ни греее това😂😂ние искаме храна и спокоен живот не искаме ромове да ни ръгат с ножове и песове да ни ръфат
  • 4 Балканец

    12 2 Отговор
    ЕС ползва БГ за тестова площадка на каквото и да е ново, но съмнително. Дайте, първо да го дадем на българчетата, преди да сме съсипали нещо при нас.
  • 5 ха ха

    31 4 Отговор
    Глупако, с тоя свръх мощен компютър ли ще оправиш държавата, която успя да докараш до пълен фалит!
  • 6 Поредните приказки на килограм

    24 1 Отговор
    А в действителност въздух дори и не под налягане. ..
  • 7 СоцБоц

    25 1 Отговор
    Хе хе само като го видя тоз лингвист, не мога да се въздържа: Прост,по-прост,най- прост!!! По е лоша простотията и от лошотията!
  • 8 Реалист

    7 22 Отговор

    До коментар #1 от "Гарантирано от ГЕРБ":

    На теб кой ти го каза - хасан ли ти го шушна снощи отзад в ушенцето докато те "обиждаше"... Това русконадупените сте българофоби... Съвете на директорите на ФВ още не знае - ти обаче си информиран, най-верочтно по опорките на мацква и по публикация в някой турски парцал на ердомуз... Където посочи Меркел - там ще е ...

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Бойко супер тъпанара

    15 2 Отговор
    Гербаджийте супер олигофрени
  • 10 Авер

    2 20 Отговор
    Готина злоба от всички русосифилистици,дерзайте дрОгари.
  • 11 Извади си главата от пясъка

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Това, че ти не знаеш, не значи, че и те не знаят :)

    Коментиран от #18

  • 12 браво господине

    14 1 Отговор
    а тоя свръх компютър ли ще накара съдебната с-ма да работи правилно за данъкоплатците,защото ти с меките си мазни китки не успяваш?От 20 г. за убийство на човек намалена от апелативен съд на 3 ....все едно си убил куче.... гарантирано от герб и ''българката габриел!
  • 13 Госあ

    15 0 Отговор
    Айде на ерлия да е ! Тая година суперкомпютър, догодина и изкуствен интелект за управление на държавата ! Че естествения е кът 😉
  • 14 Меркел няма акции в концерна

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Нито е член на борда на директорите. По-скоро ще е където каже Ердоган, т.е.от него зависи къде ще им предостави терен.

    Коментиран от #20

  • 15 Мисъл

    15 1 Отговор
    Както четирите американски бази така и това, е нула принос за икономиката ни.

    Коментиран от #19

  • 16 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕💪🖕

    6 2 Отговор
    За Бойко Борисов
  • 17 Евала Бойче

    11 0 Отговор
    Само твоите "мъдри" мисли неможе да обработи този компютър, даваш му много зор...
  • 18 Реалист

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Извади си главата от пясъка":

    Отговори ми на въпроса - не пиши простотии кой знае и кой не знае... Германците дадоха срок кога ще го обявят - тука обаче русконадупените не спирате да злорадствате предварително. ДА НЕ СТАНЕ КАТО НА ИЗБОРИТЕ - голям го вадите предварително а после още по-голям го отнасяте...

    Коментиран от #21

  • 19 onq s konq

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Мисъл":

    Ти не разбираш - Икономиката ни е на "6",а категорично доказателство за това са Безкрайните колони автомобили с мераклии да ВАКАНЦУВАТ на нащо и гръцкото морета.А компютъра е за ПРЕСТИЖ И ФУКНЯ пред другите държави!А като получим и Американските самолети...тогава вече Европа ще ни гледа със зяпнала уста,а комшиите ше се тръшкат от завист...все едно че сме си купили обувки от КРОКОДИЛСКА КОЖА!

    Коментиран от #26

  • 20 Реалист

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Меркел няма акции в концерна":

    Опасно тъп - за политическо решение чувал ли си? Явно не си - точно по тоя начин американците подържаха икономиката на Турция с десетилетия. имаха политическо решение да я направят развита икономика - само Израел получаваше по-вече военни помощи от Турция. Е, сега ердомуз ритна канчето от което сърбаха и ще им се наложи да си плащат. Включително и за изгонените/заминали си германски военни от турски бази.

    Коментиран от #22

  • 21 Какъв въпрос си задал

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Заводът вече тихомълком се строи...
  • 22 Остави размишленията

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Не ти се отдават. Наблегни "ПО-ВЕЧЕ" на граматиката...хахахаха
  • 23 Чичо Тони

    8 0 Отговор
    Изказването е в стил "тази година полупроводници, догодина цели проводници". Суперкомпютъра наистина работи 24ч. в денонощие, но обслужва този/тези, които са си платили - независимо в коя точка на земното кълбо се намират. Така че освен една малка група за поддръжка, други работни места няма да има. А ние ако имаме хора с акъла да ползват възможностите на един суперкомпютър, на тях им е все едно къде се намира той.
  • 24 449

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Сделката приключи бе трол. Назад си с информацията повече от седмица. - Началниците на Борисов избраха Турция. Сега този гъЗд се крие за поредният провал и празни приказки.

    Коментиран от #39

  • 25 ак47

    3 1 Отговор
    някои някъде ще крадне пак парички, няма лошо хубаво е, ама поне нещо видимо ще имали от полза за обикновения гражданин, или само пак вие ще се налапате. колкото до завода на фв всичко беше заради евроизборите, иначе ние си знаем, че няма да е тук, е има и заблудени които се опитват да мислят когато главите им са под вода.
  • 26 Питам

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Абе , да не те е ритнал konq ?
  • 27 огледалото на пеевски

    5 0 Отговор
    Няма ли как да бъде блокиран този дебил,за да не четем постоянно простотиите му,единствено той ще прилапа някоя комисионна,а не е сигурно за народа дали няма да му се бръкне в джоба,още не ни е казал,че трябва да изтегли 10 млрд евро за поддръжка на модерните новозакупени безполезни самолети.Щели сме да пазим македонците с тях,ако не беше трагично,много бих се смял.
  • 28 ти джим ли беше или джон

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Чернобил те е поразил ужасно теб,с гръбначния мозък ли мислиш
  • 29 Зрител

    5 0 Отговор
    Най ме изкефи Б.Борисов когато в стил"Т.Живков " каза , че вече няма телевизори с кинескоп , а " където и да се обърнеш , само ПЛАЗМА " .
  • 30 Пак ли

    1 0 Отговор
    Простака?!......
  • 31 Ужас

    2 1 Отговор
    Тази Габриел , сигурно много лесно е преписвала в училище ! Направо като жираф е.
  • 32 Пешо от панелката

    1 0 Отговор
    по добре да наблегнем на супер суджуците
  • 33 Биде

    3 0 Отговор
    Бате Бойко, лошото е че водещите роли, икономическия подем и приказен живот който води народа ни е само в главата ти ,а наяве има едно голямо Нищо!
  • 34 snail

    1 0 Отговор
    Мойш ли го пусна туй чудо, а? На супер корумпираната държава, само туй и требва. Да си смятаме колко пари сме затрили и колко сме откраднали... хаха
  • 35 snail

    2 0 Отговор
    Мойш ли го пусна туй чудо, а? На супер корумпираната държава, само туй и требва. Да си смятаме колко пари сме затрили и колко сме откраднали... хаха. Ейй, Бойко, лошото е че навремето създавахме едни от първите суперкомпютри в света - а сега се фалип че ще ни дадат един за ползване! Хептен се оплескахме!
  • 36 3333

    3 0 Отговор
    Има голяма вероятност да го откраднат. Затова първо съдебната система.
  • 37 Кукуригу

    6 0 Отговор
    Ай честиту!Най-умен компютър и най-прост премиер!
  • 38 Тото Кратуно

    5 0 Отговор
    Хилядите автомобилни заводи?хихихии така за една петилетка ще изпълним две петилетки
  • 39 Тото кратуно

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "449":

    Вярно е приключила ама защо никъде не се споменава затова?
  • 40 Чорко

    6 0 Отговор
    Да ни е честито, тази година полупроводници, а до година цели проводници!
  • 41 възмутен

    3 0 Отговор
    Точно така тъпа Тикво, като я слушам тази точилка какви клишета говори, ама хич нямам доверие в нейните и твоите приказки, отново ще ни вкараш в затъване на пари. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!
  • 42 И отново СМЕХХххххх

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Суперкомпютърът извежда България в съвсем нова роля
    Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини

    Какъв смях ме надува като чета това, казано от човек който е прочел една книга през живота си. А може би не я е прочел още , щото няма време от правене на магистали? т.е. от крадене на пари.... Смешник ти си най големия клоун в страната.
  • 43 И Кво

    2 0 Отговор
    Защо ти е тоя комп бре? да си го наденеш на тъпата дебела кратуна? Пак ще сме най бедните и най изостанали докато ни управляват прости хорица като теб.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ник

    2 0 Отговор
    Вече сме купували суперкомпютри и си ги имаме. И какво? Някой знае ли как ръждясват някъде, обикновено в частни ръце. И защо дремеше досега 10 г. бат Бойко, а с тях не прати икономиката до висините (както високо и наперено дрънкат неграмотниците ни, пък и облечени с високи постове).
  • 46 ghost

    2 0 Отговор
    Ще го впрегнат да им копае CRIPTO.
  • 47 doktora

    0 0 Отговор
    "На гол тумбак - пищов" - се казва нашата работа. И тоз Бойко "като прегледал документите, стигнал до извода ..." каза той с неговата си крива тарикатска усмивка.... Абе какви документи разбираш ти бе човече, теб писмата в пощата ти пишат, интернет не можеш да отвориш за компютри ще ми дава оценка. И таз дълбока провинциалистка, златотърсачка - Мария Жизел ли беше, Габриел ли... като не намериха какъв ресор да й дадат та дигитализация и тя като си повярва, като се развихри чак циганите ще компютаризира. Таз провансалка е точно като рускиня от Съветския Съюз - да хванеш чужденеца да те измъкне от страната и газ напред с рогите.
  • 48 9689

    0 0 Отговор
    Мутрата май станал гладач,щото си ходи с дъската за гладене.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове