17 Юни, 2019 14:24 1 302 6

20 организации внасят искане за вето върху промените в Закона за Черноморието

  • закон за черноморието-
  • бетономорие

Текстовете не предпазват крайбрежието от презастрояване, смятат от група "Бетономорие"

20 организации внасят искане за вето върху промените в Закона за Черноморието - 1

20 организации, обединени в група "Бетономорие", ще внесат искане в президентството за налагане на вето върху промените в закона за Черноморското крайбрежие. Според тях гласуваните от депутатите текстове ограничават свободното къмпингуване, но по никакъв начин не предпазват крайбрежието от презастрояване.

От четвъртък до неделя, в рамките на 4 дни, под прозорците на Президентството те ще се съберат на протестен лагер.

Ето какво пише още в групата "Бетономорие" във Фейсбук:

Представители на гражданската група Бетономорие внасят при президента на Р. България ценностните си искания по отношение за Закона и Черноморието, с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. Заедно с тях организациите обосновават искането си за вето със следните проблеми на гласувания законопроект и настояват за среща с президента.

• Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента;
• Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие;
• Законопроектът ограничава правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация;
• Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.
• Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип, предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

От Асоциация на парковете в България внасят обосновано становище за вето върху чл. 24 в и чл. 30 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, като в задълбочена аргументация засяга конституционното задължение и отговорност на държавата да осигурява такова законодателство, което да гарантира осъществяването на правата по чл. 15 и 55 от Конституцията, а грижата за околната среда е задължителна на всички нива на правна регулация и казва, че противното не съответства на разбирането за правовия характер на държавата. (Решение № 12 ОТ 28 ноември 2013 Г. по КД № 9 ОТ 2013г.).

Становището подчертава и чл. 55 от Конституцията, с който се гарантира основното право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда, в съответствие с установените стандарти и нормативи, както и задължението им да опазват околната среда. Обосновката на искането за вето се опира и на постановеното, съгласно Червена книга на България, том. 3 издание на БАН от 2015 г. и посочените отрицателно действащи фактори за четирите вида дюни: „Интензивно развитие на туризма и урбанизацията, замърсяване на плажната ивица и дюните…”. Като необходими мерки за възстановяване и опазване, Червената книга посочва : Прекратяване на застрояването, урбанизацията и деградацията на запазените дюни и плажове по Черноморието, ограничаване на туристическия натиск, управление на защитените зони, се казва в становището.

В разрез с конституционният принцип на правовата държава, становището подчертава, че в ЗУЧК съществува единствено определение на пясъчни дюни, а не различните видове дюни. Липсата на яснота, къде гражданите и юридическите лица ще бъдат глобявани и санкционирани и къде не, прави текста на чл. 30 неясен и неточен, оставяйки широко поле за различни и противоречиви тълкувания и прилагане, което противоречи на разпоредбата на чл.4 ал.1 на Конституцията.

По отношение на чл. 24 от Асоциацията на парковете счита, че законодателят ограничавайки средствата за придвижване в обхвата на черноморското крайбрежие, като изключва кемперите и караваните, нарушава принципа за свободно придвижване на територията на страната залегнал в чл. 45 ал.1 на Конституцията на Р. България. Това право може да се ограничи само на основания за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Със забраната на поставянето на палатки и шатри на всички места извън тези, определени по реда на чл. 10а, от които изрично са изключени категоризираните къмпинги, законодателя практически е забранил тяхното използване и по този начин е нарушил разпоредбите на чл.17 на Конституцията, защитаващ правото на частната собственост и чл. 19 ал.3, задължаващи закона да закриля инвестициите и стопанската дейност на гражданите.

В социалните мрежи и на страницата на събитието на Бетономорие се отчита остро негодувание от създадения строг регламент за хората, които обичат къмпинг - културата и които не нараняват или замърсяват околната среда, а в същото време пред очите ни хотели с мащабна площ, се разполагат директно върху дюни и непосредствено до вълните. Гражданите искат регламентирана възможност за граждански сигнали и гарантирани остри санкции срещу увреждащите средата, а не срещу една единствена група любители на туризма близо до природата.

Седмицата на Бетономорие продължава и от днес с поредица акции. Днес, от 18:36, на пл. Народно събрание, доброволци организират подписка за налагане на президентско вето.

Бетономорие расте и обединява Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация Биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Спаси Пирин, Гражданска инициатива ИК за за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер-общество, камара на геодезистите в Бълария, с председател Йоан Кратерзиян. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, лидери на мнение и обществени фигури в сферата на различни творчески и професионални съсловия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    2 5 Отговор
    Въпрос - колко реални члена има в тея организации претендиращи за промяна в закона? Щото и бензинаджийчетата с поршетата беше същата история. Явно трябва да има и общински къмпинги и ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ ПЛОЩИ КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО КЪМПИНГУВАНЕТО. Иначе е слободия и мръсотия по горичките. Лятото минах за риба по някои по-диви райони между Варна и Бургас - ужас и смрад... разни заслони с найлони, палатки и кемпери без нито една тоалетна наоколо или вода. Особенно под Шкорпиловци където гората е пълна с шуменски и разградски коли. Личи си че бараките и навесите са струпани от години. Мръсотията е до шия. ТРЯБВАТ ЯСНИ ПРАВИЛА!!! И ГЛОБИ!!! Българина е доказал че докато не му бръкнат в джоба не разбира от дума.

    Коментиран от #3

  • 2 ЪРП

    8 0 Отговор
    НАГЛИТЕ И БЕЗСКРУПОЛНИ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!! НА НЯХ ИМ ДРЕМЕ САМО ЗА КОМИСИОННИТЕ ОТ КОРПОРАЦИИ И РУШВЕТИТЕ ОТ НАГЛИ СТРОИТЕЛИ УНИЩОЖАВАЩИ ЧЕРНОМОРИЕТО НИ!!!!!!!!!!!
  • 3 Гръцкият

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Пример с биоразграждане на фекалиите, в септичните ями, е решението!

    Коментиран от #5

  • 4 Забрана

    2 1 Отговор
    на дивото къмпингуване! Аман от рекетьори - посерковци!
  • 5 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гръцкият":

    Ами има си хора с образование - специалисти, те да кажат. Ако така е най-добре, така да го направят. Но сегашното е пълна анрхия и мръсотия. Разберете, не защитавам хотелиерите, напатил съм се от такива, но НЕ МОЖЕ В ГОРАТА ДА ИМА ПО-ВЕЧЕ НАВЕСИ ОТ ДЪРВЕТА. На 100-200 метра от плажа в гората бай-ганьо е правил навеси с отсечени фиданки колкото ръката ми дебели.
  • 6 ДОКО

    0 0 Отговор
    И ДОКАТО ПАРЛАМЕНТА ПРИМЕ ПРОМЕНИ ЧЕРНОМОРИЕТО ЩЕ БЪДЕ УКРЕПЕНО ДЕМЕК ЗАСТРОЕНО ОПИ..ХИ ХИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове