18 Юни, 2019 11:05 2 343 29

Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България

  • ф-16-
  • f-16

Последните 20 години ВВС получава вертолети "Кугър" и самолети "Спартан"

Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България - 1

Наличието на договор за Ф-16 означава, че България може да заплати сега, но министерство на отбраната може да каже каква точно е цената. Подходът на САЩ да бъде платена цялата сума е в полза на реализация на целия проект наведнъж и да няма забавяния, коментира пред „Тази сутрин“ по бТВ бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов.

Вероятно балансът вече е намерен и ще видим дали ще е малко над 2 млрд. лева, когато предложението официално бъде внесено.

Януари е решено да се излезе от ограниченията, защото придобиването на стратегически изтребител е въпрос на обновяване на цялата българска армия. Последните 20 години ВВС получава вертолети "Кугър" и самолети "Спартан", обясни Шаламанов.

Относно таванът на САЩ от 3 млрд. лева, това е максималния пакет, който може да бъде намален и то без да се намаляват бойните способности на самолетите.

Важното е да придобием целият пакет, включително подготовка на пилоти и инженери и самолетът да влезе на въоръжение, коментира бившият военен министър.

С решение на НС, с което ще се ратифицира този договор, трябва се даде цялостна оценка колко ще ни струва трансформацията на ВВС, това е само началото с тези 2 млрд. лева. В следващите 5-7 години трябва да се закупят още поне 8 самолета, както и радари. Трябва да се освободим от старата техника, добави той.

Влизайки в тази програма, следващите 8 самолета ще бъдат придобити на още по-ниска цена и ще позволи оптимално обновяване на армията. Сделката е изгодна за България, защото това е геостратегически избор и ще донесе ползи далеч извън армията, коментира Велизар Шаламанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 18 Отговор
    Това с радарите е страхотен ход и трябва да се направи максимално бързо. Вземете от евреите.
  • 2 Танас

    38 7 Отговор
    Финансово сигурно е изгодно за НЯКОЙ в България!
  • 3 Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР

    11 20 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение – психично болни, куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване, ядене и заплати без труд, но с чатене във форумите, мечтата е единственото което им остава, в малкото оставащи им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии:)

    Коментиран от #13, #16

  • 4 Бесен Язовец

    12 26 Отговор
    Изгодна е разбира се, за всичките е изгодна, само за руските подлоги не е изгодна !!
  • 5 outlander

    11 20 Отговор
    Русофилистиците да слагат памперсите и да почват жално да скимтят, а пРЕЗИЛдента да се крие в миша дупка и да почва да мисли как ще връща милионите на СААБ.

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Реалист

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "outlander":

    Ама тя деса селската вече ги издуха комисионните на гумен грипена. И Луфтханза вече отказаха да и дават билети и щяла да лети само с ФАЛКОНА или на задната седалка при гумения.

    Коментиран от #9

  • 7 Хахото

    20 6 Отговор
    И F-1 да купим от 1950г, това американско мекере пак ще твърди , че сделката е изгодна.
  • 8 харно

    11 18 Отговор
    Ушанките повтарят като зомбирани че F-16 бил по-скъп от турските F-35.
    Ето цената за F-35,без снаражение,обучение на пилотите и т.н.
    F-35A: 153,1 милиона $ (цена за 2012)
    F-35B: 196,5 милиона $ (цена за 2012)​
    F-35C: 199,4 милиона $ (цена за 2012)
    И още нещо за успокоение на каскетите:Ресурса на двигателите на Су-35 е само 1000 работни часа до ремонт!! А ресуеса на F-16 е 12000 часа!
  • 9 Ганчовия

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Ааа, Деса умната вече минава на аерофлот и Сухой-суперджет100
  • 10 гост

    19 7 Отговор
    2 МИЛРД. лева !!!!!!! За нещо което е само на хартия !!!! И каква е гаранцията че ще е нещо читаво след като конструкцията е от преди десетилетия !!!!! А и модерен ПВО комплекс ще е много по- евтин и ефективен !!!!! Но не е важно какво ще се купи а кой да вземе КОМИСИОННА от сделката!!!!!!
  • 11 ???

    15 1 Отговор
    Явно добра сума е гишнал, щом твърди, че е изгодно за нас! А може да са му обещали и повече вазелин да сложат когато го ........
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Вземи се гръмни да не досаждаш повече.
  • 14 Димов

    13 1 Отговор
    По-изгодна никога не е имало. Даже, ако бяха по 2млрд на брой, щеше да е още по-изгодна.
  • 15 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "outlander":

    А ти мисли как ще плащаш милионите на САЩ.
  • 16 Патриот

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Много глупости дрънкаш,но това е въпрос на възпитание и етика.Колко е изгодно за България,нека всеки прецени,но е факт,че България ще купи изтребителите на най-висока цена от всички останали държави,които също ще копуват.

    Коментиран от #19

  • 17 Димов

    5 2 Отговор
    Народът, който е най-беден в целият ЕС, на който едвам му стигат стотинките за хляб и вода, на който населението му се топи, работоспособните му емигрират, а онези, които чакат на социални се множат главоломно, ще купува златни изтребители и суперкомпютри?!?! Закакво бе? С тези си амбиции приличаме на кафевия цар от маалата - гол, бос, окъсан, гладен, ама със златен ланец и в Х6-ца. За гащи нямаме, но за ланци ги даваме.
  • 18 Кире

    1 0 Отговор
    Другите дето толкова упорито ни убеждават са банките колко са изгодни кредитите.
  • 19 Бай Яни

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Патриот":

    Патриот бъди разумен. Първо, другите, както ти ги наричаш, вече са закупува ли, и втора сам можеш да четеш, за лоялни клиенти цената се намаля. А ти е убяснено, че занапред всяка една зделка по евтино и изгодно ще ни излиза.. И е обяснено много ясно, че се чака само да се сключи зделката и започва изграждането, да де зглобяването на самолетите. Нито са на 30,нито на 50 години. Тепърва ще се зглобяват.
  • 20 Данчо Летвата

    2 0 Отговор
    Американците ви сложиха средния пръст ,няма отърване от тях вече ....
  • 21 ЯСНОТА !

    0 0 Отговор
    Изгодно ли е не е ли изгодно за България - ще го усетим после, когато решим да ги ползваме. НО ДНЕС СА СТРАШНО ПОЛЕЗНИ ЗАЩАТО МНОЖИМОТО умножено по Множителя прави мазно Комисионната произведение ! ТЕ ТОВА У ВАЖНА - МНОЖИТЕЛЯ ДА Е ВИСОК а България и българите - вълци ги яли ! Гледай да не станеш като Жан Виденов - БЕДЕН ДОЙДЕ И БЕДЕН СИ ОТИДЕ ! Това е днес КРИТЕРИЯТ !
  • 22 Николай

    0 0 Отговор
    Никога не е изгодно да купуваш военна техника. Но това са политическите условия, просто няма начин. На Швейцария например най малко и трябва армия и ВВС обаче си имат.
  • 23 Ай сектир

    1 0 Отговор
    По добре пари за самолети отколкото в джобовете на Милиончева Импексова
  • 24 Момчил Петков

    0 0 Отговор
    Човек ,който твърди че тази сделка е изгодна за нас не трябва да се изказва изобщо защото или е некомпетентен или е платен
  • 25 Па па та

    0 0 Отговор
    Аз бих похарчил двата милиарда за нуждите на сухопътни войски и ПВО.
  • 26 ка ка та

    0 0 Отговор
    А аз за апартамент с личен асансьор.
  • 27 ХанибЪл

    0 0 Отговор
    Па я само че си ги броим. Да ви е яд.
  • 28 IDIL

    0 0 Отговор
    Малко са 2 милиарда глупавото стадо ще даде и 20 милиарда като му кажат че е по изгодно, и ще донесе ползи далеч извън армията като тлъсти сметки във банките много милиончета апартаменти с личен асансьор частни острови къщи за милиони...
  • 29 Националист

    0 0 Отговор
    Предатели във властта и сред военните ще потрошат $1млрд за морално остарял самолет. За тези пари, можеха да се купят по-добрите СУ-35 и то 12 на брой! Китай купува 24 СУ-35 за $2млрд.
    Един СУ-35 ще се справи с поне два Ф-16 едновременно!
    "... China has ordered twenty-four Su-35s at a cost of $2 billion,... https://nationalinterest.org/blog/buzz/airwar-russias-dangerous-su-35-vs-americas-f-22-or-f-35-who-wins-44337 "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове