Last news in Fakti

18 Юни, 2019 16:41 6 548 22

Фирми, свързани с Пеевски, строили рушащата се Северна тангента

  • делян пеевски-
  • северна тангента-
  • апи-
  • водстрой 98
Фирми, свързани с Пеевски, строили рушащата се Северна тангента - 1
Снимка: БГНЕС

Пет фирми са участвали в консорциума, който е строил рушащата се Северна тангента на София.

Водеща е свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“, проучи FrogNews. Проектът е за 180 милиона, но след като консорциумът вече е заличен, не се знае кой ще носи отговорност за опасните и нацепени панели по трасето.

Името на сдружилите се фирми, строили Северната скоростна тангента е ДЗЗД КОНСОРЦИУМ ХПВС-ССТ. В него участват съответно с 40% „Водстрой 98“ АД, с 30% „Хидрострой“ АД, с по 10% „Пътинженеринг строй-Т“ ЕАД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Консорциумът не е отделно юридическо лице, а всяка от фирмите отговарят със двоя дял.

От търговския регистър се вижда, че въз основа на анекс от 28.07.2017 г. и Закон за задълженията и договорите (ЗЗД) обединението от тези фирми вече не съществува.

Специалисти коментираха пред "Фрог", че е нетипично да бъде заличен консорциум преди да е изтекъл срокът на гаранцията за проекта, за който е създаден, още повече след като е и изпълнен. Консорциумите се създават, за да печелят обществени поръчки, когато не се класират е нормално да бъдат заличени, но не и когато са дали гаранция за работата си. За подобни строителни дейности минималният срок е поне 5 години, а както стана ясно след оповестяването на видимите разрушения днес Северната тангента е от 3 години.

Агенция "Пътна инфраструктура", която непрекъснато се оплаква от недостиг на средства за кърпенето на злощастните български пътища, е договорила с консорциум, в който основен "стълб" „Водстрой 98“ АД строителството на "Северна скоростна тангента" с дължина 16 км. Цената е 149 999 999 лв. На сайта на АПИ е записано, че отсечката ще струва 180 млн с ДДС, но това е дребна работа. Договорът е подписан през февруари 2014 г., но строителството започва чак една година по-късно. 1 км от този проект излиза по 11 250 000 лв. За сравнение в Германия 1 км магистрала с 8 ленти и шумопоглъщащ асфалт струва средно 2,75 млн евро. Да не говорим за разликите в качеството.

Въпреки, че водеща е фирмата, близка до Пеевски – „Водстрой 98“ АД, управител на консорциума е представител на „Хидрострой“. Телефоните за връзка, публикувани в търговския регистър са във Варна, но адресът за кореспонденция е в София.

„Водстрой 98“ е известна най-вече с впечатляващия брой на обществени поръчки, които печели самостоятелно или в съдружие с други фирми. Всъщност считаните за близки до депутата Делян Пеевски и ДПС фирми "Водстрой 98" АД, "Промишлено строителство холдинг" ЕАД и "Техноекспортстрой" ЕАД са спечелили обществени поръчки за около 800 млн лв. Това е станало за кратък период от средата на 2011 г до удара срещу КТБ през юни 2014 г. 70 на сто от поръчките са от времето на коалиционния кабинет "Орешарски" на ДПС и БСП.

Дванайсет от договорите са подписани по времето на първото управление на ГЕРБ, но са за сравнително ниски суми. Само в трите дни преди националния протест срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 г. приближените му фирми са спечелили поръчки за 53 млн лв.

В дните на най-горещите протести през лятото на 2013 г. фирмите получават от правителството три "златни" поръчки за колосалните 154 милиона!

Вижте списъка на фирмите, възложителите и отпуснатите милиони: ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ареее дърпай

    32 0 Отговор
    Аре ся пеевския гей да плаща или му режете свинската тиква йебанъ

    Коментиран от #6

  • 2 Опасна

    19 1 Отговор
    Е? Ма кой проектира тези тесни ленти? За сървайвар е трасето! Камионите се движат на боя разстояние , успоредно !
  • 3 Реалист

    21 4 Отговор
    Бой по каската и да си плащат пропорционално на участието. Тоя с Хидрострой е известен бесепедар "син на партията бсп/бкп от аферата батко/братко". Събрани ченгета и комунисти на едно място.
  • 4 Линч

    37 2 Отговор
    Мафията убива цяла нация! В Хонконг излезоха 1млн по улиците и направиха фурор. В БГ ако се организираме да сме 100 хил и да изритаме тая крадлив сган от България ще станем рай
  • 5 Лупи

    14 0 Отговор
    Айде сега ново двайсе! Аз си мислех, че се прави независим и безпристрастен търг за обществената поръчка и после контрол от държавата за изграждането? Накрая да не се окаже, че по-големия процент от печалбата е в офшорки на Доган, Боко, ТИМ и още няколко миропомазани за повечето обществени поръчки на тая територия? Абе глупости, не може да е така все пак сме в ЕС и не се е случвало до сега ремонт на ремонта, пропадане на новопостроеното, нискоквалифицирани цигани да са изпълнителите и други подобни немислими неща.
  • 6 Реалист

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ареее дърпай":

    трябва да почнат с ония ухилен орешарски - 154 000 000 лева точно когато се надигна народа е дал на дебелата свиня пеевски. Е затова Европа веднага им спря траншовете... Мръсни комундета бсп+дпс=ДС

    Коментиран от #8

  • 7 Контрабандиста

    21 1 Отговор
    Схемата е ясна 5 фирми с един и същи човек. Прибрат парите за калпавия строеж и я фалират парите се разпределят по офшорките и всичко е ОК. Борисов да ходи сега да обясннява за пътищата които е построил!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Реалист

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лупи":

    Обаче магистралните участъци строени от комунистите още стоят непокътнати а новите строени от гербераците вече се рушат! На Тракия е същата работа нагънат асфалт по Дупнишката също строи се 5 за 4
  • 10 78600

    15 0 Отговор
    Шиши и Боко - ръка за ръка във вековете, другари! Краденето му е мамата.Аз на теб, ти на мен и двамата щастливи с пълни джобове, а на бедния народ - майната му, нали ние сме добре.
  • 11 Byg

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "Лупи":

    тодор живков полупроводника само се е чесъл по ташаците и е отмятал колко "предатели" на народа у убил лично , имали са надпревара за повече убити с неговите колеги в гнусната компартия. Нищо не са построили , нищо не са направили да е конкуретно , всичко се е пласирало защото просто е нямало друго , коли по на 15 години са продавани като нови , поръчани от дядо ти за да се качи внука , ай да вървят на майната си , скапаните катили , обезкостиха умните и можещи хора за да се уредят простите шумкари, Добре че ГЕРБ ги погреба , амин.
  • 12 jambazina

    11 0 Отговор
    Значи Орешака е построил скоростната тангента, аз па си мислех, че е бат Бойко.
  • 13 FtF

    7 0 Отговор
    Дреме му на Шиши за Вашите бръщолевения . Той си е оплел кошничката , а Ние да му мислим. До такава наглост се стига, че идва по веднъж в Парламента за целия си мандат и никой не му търси отговорност ... Тия 180 млн. отдавна ги е инвестирал в себе си .
  • 14 Трой

    9 0 Отговор
    Точно и вярно е Водстрой 98 е на Прасето Пеевски тази фирма участва и на ремонта ЦЕНТРАЛНА ЖПГАРА СОФИЯ -56 милиона лева
  • 15 ЗАПОЗНАТ

    5 2 Отговор
    ВСИЧКИ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ СА НА БСП И ДПС!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тъпанар

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лупи":

    ...и сам си пишеш коментарите с моя ник после, хахахахаха.... тъпо парче си щом не можеш да разбереш колко си елементарен за разгадаване. Ходи у лево ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бързата работа

    3 2 Отговор
    Срам за майстора! Народна поговорка, и вярна! През соца, строежи на юруш! По само затварящите се врати и прозорци, ще ги познаете! За Ендека, по народно му също! Каква стилна ЖП гара имаше София! Какъв функционален гаров площад и изискана градинка! А новата ЖП гара? Дори за хамбар не става! Операта, съдебната палата, Народната библиотека.... Стил, красота, вечност! Нема такива построени от ТЖ и ББ! Само брак!
  • 20 unreal

    2 0 Отговор
    Не знам колко по-ясно трябва да изглежда една кражба на милиони, няма ли кой да ги разстреля тея крадливи свине??
  • 21 Не глеам таувизия

    0 0 Отговор
    Кой!? Кой!? Прасчо кой....
  • 22 Зелен бетон

    0 0 Отговор
    Вива герб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове